Feestdagen: zo begin ik nu al met besparen op de kosten

Verklaar me voor gek, maar ik ben nu al bezig met de feestdagen. Want voor Sinterklaas en Kerst geldt echt: op tijd beginnen is geld besparen.

Zodra de zomer écht de deur dicht trekt en we de winterjassen uit een doos halen, gaat er bij mij een soort alertheid aan. Opletten. Of ik niet dingen tegenkomen die straks, rond de feestdagen, van pas kunnen komen. En natuurlijk het liefst voor een fijn prijsje. Dit heb ik al in huis gehaald voor sinterkerst.

Vroeger wachtte ik altijd tot het laatste moment. En dan kocht ik alle fullprice in december. Wanneer iedereen dat doet. Niet alleen was dat nogal stressvol, want wordt het wel op tijd bezorgd? Is het wel op voorraad? Het is niet fijn om niet precies dat cadeau te kunnen kopen dat je voor ogen had en waarvan je weet dat een geliefde er zó blij mee zou zijn, omdat het op dat moment uitverkocht is en je geen tijd meer hebt om te wachten. Stress, dus. Maar ook kostte het gewoon onnodig veel geld. Ik heb zelfs wel eens gehad dat ik een cadeau in de aanbieding kocht half december, om er vervolgens achter te komen dat die prijs nog altijd hoger lag dan de reguliere consumentenprijs. Dan voel ik me niet alleen belazerd door gesjoemel met prijzen, maar ook baal ik van die onnodige kosten. Daar had ik nog een extra cadeau van kunnen kopen, of het kunnen gebruiken voor mijn toch best prijzige december-boodschappen.

Tegenwoordig maak ik een feestdagen budget. Niet op de komma, maar ik bepaal wel vooraf wat ik ongeveer uit wil geven aan cadeautjes, aan eten, aan decoratie. En daar blijf ik (ongeveer) binnen. Dat voorkomt dat je helemaal los gaat en de kosten uit het oog verliest.

feestdagen besparen
feestdagen besparen

En ik begin tegenwoordig dus op tijd. Meestal vanaf begin oktober. Wat ik dan precies al doe om de kosten van de feestdagen in de hand te houden? Nou, bijvoorbeeld deze 4 dingen.

Kringloopwinkels

Ik struin kringloopwinkels af, wat sowieso een hobby is, op zoek naar mooie decoratie. In oktober halen de meeste tweedehandswinkels die spullen tevoorschijn, maar zitten de meeste mensen daar nog niet op te wachten. Het is nét herfst. Terwijl mensen klagen over dat de kerstballen al in de schappen liggen, doe ik er mijn voordeel mee. Ik koop ieder jaar wel een leuke aanvulling op wat we al hebben aan kerst-decoratie. Ik ben niet het type all-out gekkenhuis, maar houd er wel van. Dus koop ik voor weinig die ene te gekke bal erbij, of dat grote lint voor op de voordeur.

LEES OOK: ‘Mijn kerstbudget was vorig jaar € 500’

Begin in de herfst

Cadeautjes begin ik ook vanaf eind september, begin oktober in te slaan. Ik heb gemerkt dat de aanbiedingen dan vaak beter zijn dan in december, wanneer iedereen zijn of haar slag wil slaan. Wanneer de Lego bijvoorbeeld goed in de aanbieding is bij de Kruidvat, sla ik mijn slag. Blijf ook in deze tijden kritisch op aanbiedingen. Zijn ze wel écht goed? Zeker als je het nog 3 maanden in huis hebt liggen en moet verstoppen voor je kinderen of partner, wil je wel dat dat de moeite waard is. Ik maak altijd een lijstje met wat ik wil kopen voor iedereen om me heen en weet daardoor precies waar ik naar zoek. Ik doe het dus heel bewust niet andersom. Ik ga niet eerst de folders doorbladeren en dan dingen kopen. Dingen die mijn geliefden écht graag willen hebben, is wat ik ze wil geven. Niet dingen die toevallig flink in de aanbieding zijn. Het lijstje heb ik meestal in november wel afgestreept, voordat de gekte echt begint.

Kosten spreiden

Door op tijd te beginnen met dingen aanschaffen, verdeel je de kosten van de feestdagen over meerdere maanden. En voorkom je dat december zo’n maand is waarin het geld je portemonnee uitvliegt. Je betaalt in oktober wat extra, in november en in december. Zo is er nooit dat zwart-zaad-moment, waarop echt alles op is. Tenminste, dat weet ik sinds ik het zo aanpak, te voorkomen. Als je geen potje maakt en in de maanden voorafgaand aan de feestdagen ook geen aankopen doet, kun je niet verwachten dat je het in december allemaal in één keer op relaxte wijze kunt betalen. Dan moet je ergens iets inleveren en dat vind ik juist niet fijn voelen in een feestmaand als december.

Ga alvast prakkiseren

Iets tastbaars geven is natuurlijk leuk en dat doe ik ook altijd. Maar ook ervaringen, uitjes of zelfgemaakte dingen zijn altijd een succes met de feestdagen. Die dingen bedenk je vaak niet overnight, en zeker niet in die paar stressvolle dagen voor Sinterklaas of Kerstmis. Struin Pinterest nu alvast af naar leuke ideeën. Neem er de tijd voor en heb er plezier in. Of je nu dingen maakt om cadeau te geven of om je huis mee te versieren. Of dat je ideetjes bedenkt voor dingen die leuk zijn om met je partner, kinderen, vrienden of familie te doen. Je bent het meest creatief wanneer je relaxed bent.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.