Stop voedselverspilling: 5 x zo gooi je geen eten meer weg

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. Deze keer gaat de vraag over hoe je voedselverspilling voorkomt. Want dat is niet alleen eten wat in je prullenbak belandt, maar ook geld!

Vraag van deze week: “Wat zijn jouw gouden tips tegen voedselverspilling?”

Antwoord van Minke:Voedselverspilling , daar doe ik niet aan. Ik ga ook echt pas weer naar de winkel als ik niks logisch meer kan maken met de inhoud van mijn koelkast. Dat terwijl ik een paar jaar geleden echt wel veel weggooide. In Nederland eindigt er anno 2020 zo’n 35 kilo eetbaar voedsel per persoon per jaar in de kliko. Dat is dus niet eens het afval, de schillen en botten. En alleen nog maar wat er door de consument, thuis, wordt verspild. Slechts ¼ van de totale voedselverspilling in Nederland. Tijd dus om daar wat aan te doen. 

1. Koop alleen producten waar je al een plan voor hebt

Ik vertel altijd al dat je niet zonder weekmenu en boodschappenlijst naar de winkel moet gaan. Het helpt namelijk niet alleen bij besparen, maar ook bij het voorkomen van voedselverspilling. Eigenlijk gaan die twee hand-in-hand. Plan je maaltijden. Hoeveel je van een ingrediënt moet je kopen en hoeveel heb je nodig voor je gerecht? Heb je over? Plan daar later die week dan een gerecht (kan ook voor lunch of snack zijn) mee. Koop niets zonder plan en met de gedachte ‘dat gaat wel op.’ Dat gaat misschien meestal vaak goed, maar die keren dat het toch niet op gaat is het weggegooid geld én verspild eten. 

2. Gebruik je vriezer 


Krijg je (onverwacht) je boodschappen toch niet op voordat ze rijp zijn voor de kliko? Vries ze dan in! Bijna alle verse producten zijn in te vriezen. Alleen producten die je normaal alleen rauw zou eten zijn wat minder geschikt, denk dan bijvoorbeeld aan komkommer of sla. Belangrijk om in je achterhoofd te houden is dat je vlees moet laten ontdooien voor je het gebruikt, maar groenten juist niet. Bij fruit ligt het een beetje aan het recept. Googlen en gewoon proberen hebben mij het meeste opgeleverd qua kennis die ik nu heb over het gebruik van mijn diepvries én mijn eigen voorkeuren daarin. Want waar ik gruwel van ingevroren pasta, rijst en aardappelen zijn er toch ook genoeg mensen die er bij zweren. Gebruik je voor een bepaald recept maar de helft van de ingrediënten? Maak dan eens een dubbele hoeveelheid en vries daarvan de helft in. Dit voorkomt niet alleen dat je voedsel zal verspillen, het zorgt er ook voor dat je op een luie of drukke dag niet zo vlug naar Thuisbezorgd zal grijpen. 

CHECK OOK: De PorteRenee Boodschappencursus Daarin vind je onder meer handige lijsten om de inhoud van je vriezer bij te houden en nog veel meer gouden bespaartips en -methoden.

3. Kijk niet alleen naar de datum op de verpakking 

Op een verpakking kunnen twee data staan. Je hebt de ‘tenminste houdbaar tot’- datum en de ‘te gebruiken tot’- datum. Het verschil tussen die twee is belangrijk om in je achterhoofd te houden. Voor vlees, vis en verse kant-en-klaar maaltijden geldt dat de datum een ‘te gebruiken tot’ datum is. Als je product over de datum gaat kan het zo zijn dat je ziek wordt. Bij een ‘tenminste houdbaar tot’ datum, die op verreweg de meeste producten staat, is het beter om gewoon op je zintuigen te vertrouwen. Kijk of het product er nog goed uitziet, check of het nog goed ruikt en als dat allemaal goed is kun je proeven of het ook nog juist smaakt. Eieren kun je nog makkelijk een week of twee na de datum gebruiken. Door ze in een glas water te leggen kun je zien of het ei nog bruikbaar is. Hoe beter het ei op de bodem van je glas blijft liggen hoe verser het is. Gaat het drijven? Gooi het dan maar vlug weg. Is je melk over de datum en een beetje verzuurd? Geen probleem; dit is misschien niet meer lekker om zo te drinken maar je kan er nog wel een lekkere roomsaus mee maken. Koffie, thee, droge pasta en rijst gaan eigenlijk helemaal niet over de datum. Producten als gist verliezen dan wel weer hun werking na de datum, maar je kunt ze in principe nog wel gewoon gebruiken. 

4. Kies in de winkel voor producten op de datum

Steeds meer winkels prijzen hun producten af op de laatste houdbaarheidsdatum. Deze zijn nog prima te eten en in te vriezen, maar moeten aan het einde van de dag wel weggegooid worden door de winkel. Het bespaart je dus best veel geld door te shoppen voor dingen die je direct opeet of kunt invriezen. Je zou ook eens gebruik kunnen maken van Too Good To Go. Via een app koop je een dan een zogenaamde Magic box bij een van de deelnemende winkels, restaurants of speciaalzaken. Zij vullen deze ‘box’ met producten die anders weggegooid zouden worden. Bij supermarkten zijn het vaak de producten op de uiterste verkoopdag, bij restaurants zijn het gerechten die niet verkocht zijn. Het is altijd een verrassing en een deel van de lol zit er dus in dat je niet weet wat je zal krijgen. Het is niet in ieder geval een besparing omdat je niet altijd krijgt wat je normaal ook zou kopen, maar het helpt wel tegen voedselverspilling! Wel op tijd opeten dus, verwerken of invriezen.

LEES OOK: Zo stel je een goede boodschappenlijst samen

5. Trek er soep van  

In de intro vertelde ik dat afval niet meetelt in de berekening hoeveel eten wordt weggegooid. Toch kun je ook met schillen, kontjes, botjes en andere stukjes ook nog heel erg nuttige dingen doen. Bewaar deze dingen, kan prima bij elkaar, in je vriezer en maak er eens in de zoveel tijd je eigen bouillon van. Deze kun je dan ook weer invriezen als ijsklontjes en steeds eentje pakken om je eten op smaak te brengen. Je kunt als je zo’n soep gaat maken ook altijd nog even in je koelkast kijken wat zijn beste tijd heeft gehad en zo voorkomen dat je groenten weggegooid moeten worden. Google staat vol met de beste recepten om zelf bouillon te maken, afhankelijk van wat voor producten je hebt verzameld. 

Zoals ik al vertelde ga ik zelf pas naar de supermarkt als ik niks logisch meer kan verzinnen met wat ik in mijn koelkast heb. Vaak rek ik het dan zelfs nog 1 of 2 dagen met de inhoud van mijn vriezer. Zo kan ik 10 tot 14 dagen zonder bezoek aan de supermarkt. Voedselverspilling tegengaan is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu en kan nog leuk zijn ook,

Lees hier alle vragen aan Minke

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: