Geen vakantie? Dit levert het op (en ik vind het niet erg!)

‘Ga je nog op vakantie?’ vroeg de kapper me laatst. Ik geloof dat heel Nederland elkaar die vraag op het moment stelt. Ik ga (waarschijnlijk) niet. Ik heb het thuis zo fijn dat ik die ontembare drang om naar het buitenland te vliegen niet meer zo heb. En dat scheelt me zoveel geld.

Voor Intermediair schreef ik een column over op vakantie gaan. Over de kosten daarvan en waarom ik het geld dit jaar in mijn zak houd. 

“Bij de kapper kreeg ik afgelopen week weer die typische kappersvraag: ‘En? Ga je nog op vakantie?’ Ik antwoordde van niet.
Waarop ze haar schaar even uit mijn haar trok en me vol medelijden aankeek. ‘Arm schaap’, dacht ze waarschijnlijk. ‘Wat moet er in jouw leven aan de hand zijn dat je in de zomer niet een paar weken naar een Franse camping gaat?’ Ik voelde bijna de drang om te zeggen dat ik in het najaar waarschijnlijk wel zou gaan. Niet dat ik die plannen heb, maar de sociale druk greep me naar de keel.

Eigenlijk is het jammer dat de kapster het me niet vroeg. Waarom ik niet op vakantie ga. Dan had ik uit kunnen leggen dat als je dagelijks leven best wel relaxed is, je niet per se op vakantie hoeft. Dat je dan iedere dag een stukje vakantie ervaart.”

Mijn volledige column hierover lees je (helemaal gratis) op de site van Intermediair.

Ik kreeg nogal wat commentaar op die 4.000 euro die ik had begroot voor de vakantie van gezinnen met hoogopgeleide ouders. Dat was toch veel te veel. Ja, het is pittig. Maar als je 2,5 week naar een camping met animatie gaat met je twee kinderen, je gaat geregeld uit eten en eens naar een pretpark, dan zit je er zo aan. Nee, niet iedereen geeft dat uit. En ja, in onderzoek van het Nibud zeggen mensen dat ze minder uitgeven. Ik denk wel dat we op en aan vakantie meer spenderen dan we denken. Hou eens een kasboekje bij en wees voorbereid om je rot te schrikken!

Vroeger reisde ik veel. Ik zag Japan, Amerika aan de west- en oostkust. Ik ging naar Maleisië en Mexico. Noem het maar op. Nu heb ik die behoefte minder. Dat komt doordat ik twee kleine kinderen heb, maar ook doordat ik het thuis meer naar mijn zin heb. Ik woon in een fijn huis met een dito man. We wonen in een prachtige omgeving vlakbij het strand. Een dagje strand is om de hoek. Ik zie mezelf voorlopig geen 4.000 euro aan een vakantie naar Thailand uitgeven.

Voor Intermediair rekende ik het uit. Als je die grote vakantie á 4.000 euro (nogmaals: geen gemiddeld bedrag, I know) laat zitten en gewoon lekker thuis geniet van rust, zon en een goed boek, kun je dat geld ieder jaar in je zak houden. Niet alleen dit jaar, maar volgend jaar ook en het jaar erop. Doe je dat tien jaar lang, en beleg je dat tegen 4 procent rendement (gemiddeld) dan zit je straks op een potje van 50.000 euro. Misschien nog wel belangrijker: je hoeft niet met een wc-rol over de camping te lopen zodat iedereen weet wat jij gaat doen. (POEPEN!)

22 Comments

 1. Esther Reply

  Op campings hangt er gewoon wc papier in de wc Renee, zeker op die van 4000 euro voor 2,5 week;) Wel je research doen hoor!

 2. Merel Reply

  Meestal vind ik je columns best leuk om lezen. Maar steeds vaker lees ik allerlei tegenstrijdigheden.
  Nog niet zo lang geleden poste je een stuk over jullie vakantie, en dat jullie dat wel een paar keer per jaar doen. Makkelijk om dan nu te zeggen dat je in de zomervakantie niet gaat. Jammer als je stukken gaat schrijven om het schrijven. Groeten (vanuit een zonnig Frankrijk 😉)

   1. Renee Lamboo Post author Reply

    Hi Piet, dat was inderdaad een heerlijke vakantie. Thnx voor de reminder. En niet voor het volle pond. Ook zo fijn 🙂

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Merel, we gaan inderdaad op vakantie. Maar altijd budget. Misschien komt het tegenstrijdig over. We doen aan huizenruil, we zoeken ons suf naar goedkope tickets en hotels. Als we al gaan. We kiezen er dus voor om deze vakantie niet te gaan. Te duur. Daar schreef ik deze column over. Maar vanuit irritatie over het feit dat het vreemd is tegenwoordig als je niet weg gaat. Maar ik zeg niet dat wij nooit gaan, hoor. Ik reken gewoon voor wat het je besparen kan en vertel dat wij minder de behoefte hebben nu we het thuis fijn hebben. That’s it! Dank voor je feedback Merel. Zal erop letten. X

 3. Seits Reply

  Wij zijn ook graag thuis. Maar toch gaan wij naar de camping. Voor de zon, buitenleven en de andere dimensie die vakantie geeft aan het gezin. Daar laden wij van op.

  Daarbij denk ik ook dat een gezin met schoolgaande kinderen andere behoeftes heeft dan een gezin met peuters en kleuters.

  Misschien leuk om eens een voorbeeld te geven van de kosten van 3 weken vrij zijn en thuis blijven met schoolgaande kinderen icm regen. ( zie weersvoorspelling komende week)

  1. Henk Reply

   Toen ik laatst ‘fijne vakantie’ tegen mijn collega’s zij, werd al niet eens de vraag gesteld of ik nog weg ga, maar direct: Waar ga je heen?
   Het was stil en iedereen keek mij aan.. ‘Naar huis’. Ik lachte vriendelijk en heb de deur achter mij dicht gedaan.

 4. Lisette Reply

  Even los van het geld ben ik een beetje moe van de ‘wie-kan-het-verst/langst/bijzonderst-op-vakantie-wedstrijd’. En hartstikke tof als je graag ver/lang/bijzonder op vakantie gaat, maar kijk andere mensen dan niet aan alsof ze zielig zijn als ze niet op vakantie gaan of (bijna erger nog als je de blik van deze mensen mag geloven) als je in Nederland op vakantie gaat.

  Wij hebben een oud camperbusje (dat is op zichzelf al een bijzondere vakantie, al blijf je in je voortuin staan) dus dat voorkomt de ‘arm-schaap’ blik meestal wel. Maar ik heb echt meegemaakt dat collega’s 0 interesse hadden in de vakantieverhalen van de kamperende collega en vervolgens heel hard Oh en Ah roepen bij de foto’s van Bali van de collega ernaast. Best wel flauw toch, want kamperen is fantastisch om alle redenen die Seits al noemt. Echt mensen, gras is 800km verderop ook groen (of bruin al naar gelang het klimaat).

 5. Ingrid Reply

  Wij gaan graag een paar weken op vakantie naar oa Italië en weekendjes weg in Nederland of België. Gelukkig hoeven wij niet meer in de kindervakantie en dat scheelt veel geld. Kamperen vond ik vroeger wel leuk maar nu niet meer, we kiezen voor leuke huisjes waar we zelf koken of eenvoudige hotelletjes met ontbijt. Lunchen doen we meestal door bij dorpswinkeltjes broodjes, water en wat beleg te halen. Dan eten we dat op een mooi plekje op. Kost niet veel. Mooi was het vorig jaar om op ons zonnige terras bij het huisje te zitten met uitzicht over de heuvels met in de verte de zee. Prachtige zonsondergang. Pastamaaltijd gemaakt met ingrediënten (en met een lekker wijntje) uit het winkeltje in het dorp. Heerlijk! We voelen ons na zo’n vakantie helemaal opgeladen en kunnen er weer tegen. Dat gevoel had ik veel minder toen ik een jaar oversloeg en ben thuisgebleven. Ligt eraan hoe en waar je woont ook. In mijn kleine tuin zitten en in de buurt een rondje lopen met de hond gaf mij geen vakantiegevoel. Ik had wel wat meer geld overgehouden, maar dat doe ik niet meer. Ik blijf vakantie vieren in het buitenland. De behoefte om heel ver te reizen met het vliegtuig hebben we niet, maar deze weekendjes en vakanties houden we erin ook al kost het wat😊

 6. Sandra Reply

  Tsja, niet op vakantie gaan bespaard geld, een schot voor open doel natuurlijk! Lekker thuisblijven omdat je een relaxed leven hebt, ook een beetje een dooddoener. Verandering van spijs doet eten! Misschien dat het met peuters even niet hoeft (snap ik), maar met twee opgroeiende kinderen (zoals bij ons) is het superleuk om lekker als gezin op vakantie te gaan! Dat kan naar Bali, maar ook naar Lutjebroek. We maken leuke herinneringen (creëeren een collectief geheugen samen), laten de kinderen kennismaken met andere gebieden op de wereld, andere gebruiken, ander eten, andere gewoontes. Ik vind het zó belangrijk dat ze dat meekrijgen. Zelf kom ik uit een gezin dat nooit op vakantie ging omdat dit financieel niet kon, vreselijk vond ik dat. Al mijn vriendinnetjes uit de buurt waren weg en wij zaten maar een beetje thuis. Het is goed voor een mens om af en toe eens uit zijn dagelijkse routine te stappen, hoe relaxed die dan ook mag zijn. Zonde van het geld mag absoluut geen reden zijn om dan maar niet op vakantie gaan, mits je het kunt betalen uiteraard. Dan kunnen we net zo goed niet meer uiteten (want eten kun je thuis ook) of naar de bios (want thuis hebben we tv). Uiteraard ieders persoonlijke keuze waar het geld naar toe gaat, maar voor mij persoonlijk zou ik de vakanties niet willen missen, ongeacht de kosten (zolang we het financieel goed hebben natuurlijk).

 7. margoooooo Reply

  beetje flauw dit soort artikelen. vooral omdat er dan een advertentie van de Staatsloterij aan vastgeplakt lijkt, die je nauwelijks kunt verwijderen.

  Wees gewoon eerlijk over het feit dat je je hoofdinkomen verdient aan advertenties op deze site. Je richt je op low income personen, maar verdient een high income omzet aan de advertenties. Ik vond je eerst nog wel sympathiek, maar dit vind ik werkelijk een verderfelijk verdienmodel.

  En inderdaad, de reactie hierboven. Je gaat wel op vakantie en veel uit eten, want je hobby. Maar doe dan niet alsof je nooit op pad gaat (betaald door de sponsors op je site).

  Dit gaat ten koste van de ‘gewone’ Nederlander aan wie jij je boterham verdient. Vreselijk vind ik het.

  Oh ja, misschien moet je eens duidelijk maken wat je precies ‘ verdient’, ipv een random voorbeeld van een maandje omzet te delen. Wat dat betreft ben ik het totaal met Mariima eens (zie eerdere reacties op blogs).

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Beste Margo, nou je bericht vraagt om een reactie.
   Ik verdien mijn inkomen niet aan advertenties. Daarmee verdien ik slechts een paar honderd euro per maand.
   Dus dat is een ongefundeerde en onterechte conclusie. Dat er advertenties op staan ziet iedereen en dat ik daar wat voor krijg lijkt me logisch.
   En je roept me op om daar eerlijk over te zijn. Ben ik daar ooit onduidelijk over geweest dan? Nee.
   Ik ga zeker uit eten (zeg ik van niet dan?) en ik ga soms ook op vakantie (zeg ik van niet dan?) Ik doe dat wel budget en deze zomer dus niet. Zoals in het artikel staat.
   En ik richt me helemaal niet op mensen die low income zijn. Ik richt me op mensen die geïnteresseerd zijn in geldzaken. Ik verdien dus ook geen high income aan advertenties. Nogmaals een onterechte conclusie.
   Verder.. want we zijn er dus nog niet. Uitjes worden nooit betaald door sponsors op mijn site. Waarom je dat denkt: geen idee. Ik heb helemaal geen sponsors op mijn site die iets met uitjes van doen hebben.
   Als een stuk gesponsord is, staat dat er altijd keurig netjes bij. Ik heb al meerdere malen gedeeld wat ik verdien. Zo op te zoeken. En dat zijn gewoon jaarbedragen. Dus dat ik daar niet eerlijk over ben is ook nonsens.
   En een verderfelijk verdienmodel: welk verdienmodel? Advertenties? Waarom is dat verderfelijk? Neem ik je daarmee iets af? Volgens mij niet. En Margo, tot slot. Je bent op deze website uit vrije wil.
   Daar dwing ik je niet toe. Als je het zo verderfelijk vindt wat ik doe, kun je het ook niet lezen. Toch? Ik wens je een fijne en hopelijk positieve verdere avond.

 8. Anne Reply

  Die 4000 kan best wel kloppen. Wij gaan vaak naar een camping in Frankrijk, 2 weken met de auto en komen op t volgende; tol en benzine 400, overnachting 150, verblijf stacaravan tussen de 2300-2900 , dingen doen ter plaatse 200, boodschappen 350. Totaal rond de 3700 euro.
  Gelukkig dit jaar een last minute geboekt , kosten voor de stacaravan waren dit jaar 1600. Al bleek 3 dagen voor het vertrek er nog een betere aanbieding te zijn voor dezelfde stacaravan voor 1200. Dus wel een beetje balen.

 9. Alex Wild Reply

  Mooi artikel en dit moet iedereen die jaarlijks veel geld uitgeeft lezen. Probleem vind ik wel dat in Nederland het weer zo onvoorspelbaar is; kijk naar vandaag en de komende week/weken. Als je nu net een paar weken vrij bent dan baal je toch wel heel erg. Zelf vind ik het een gezonde gedachte om elke 2 jaar op vakantie te gaan.

 10. ria Reply

  Ja een vakantie kan duur zijn, soms zijn er ook wel alternatieven te vinden, huisje ruilen, oppassen op andermans huis en dat soort zaken. Daarnaast is ook voor mij altijd de vraag als de ruimte er is, geef ik het uit aan vakantie of kies ik bijvoorbeeld voor iets anders. Zolang er een keuze is en zo lang op gaan vakantie niet moet heb je veel vrijheid, soms zelfs meer vrijheid dat een weekje op vakantie. Wat een ander vind dat ik wel of niet op vakantie ga, is voor mij niet belangrijk, ik hoef niet met de grote stroom mee. Met dit geld heb ik zelf vaak de uitstaande hypotheek afgelost en dat vind ik zelf de grootste vrijheid, immers mijn woonlasten zijn blijvend omlaag.

 11. Evelien Reply

  Ik vraag me wel eens af wanneer het zo gekomen is, dat op vakantie gaan een soort van “moeten”is geworden….
  En dan is het ook heel gebruikelijk geworden dat je zowel de mei vakantie, als wel de zomervakantie gaat.
  Tuurlijk is op vakantie gaan heel prettig.
  Maar soms komt er iets tussendoor, bijvoorbeeld een kapotte auto die vervangen moet worden,en dan gaat het gewoon even niet.
  En ik ga me dan niet in allerlei bochten wringen, leningen afsluiten,om het beide mogelijk te maken.
  Renée beschrijft simpelweg wat het “kost”om niet op vakantie te gaan.
  Er staat nergens dat ze nooit gaat, het niet leuk vindt.
  Niks mis met op vakantie gaan,en niks mis met thuis blijven, laten we elkaars keuzes respecteren.
  Voor mij is vakantie op de eerste plaats altijd nog het niet hoeven werken!

 12. Astrid Reply

  Wij bleven ook een keer in de zomer thuis en toen we dat vertelden aan een kennis, zei hij; ‘wat saai’! Hij zelf ging met zijn partner backpacken in Vietnam. Nou, toen wilde ik bijna zeggen; wat saai, dat heb ik al zo vaak gehoord, totaal niet origineel meer!! Maar goed, ik glimlachte er maar om en vond het wel best, ik zou er namelijk zelf totaal geen behoefte aan hebben om te gaan bacpacken in Vietnam, vreselijk! Ieder zijn voorkeur dus, zolang je het maar echt voor jezelf doet en niet om interessant gevonden te worden voor je omgeving. Bovendien is dat laatste tegenwoordig toch al bijna onmogelijk, want hoeveel vakantiebestemmingen zijn er nog die uniek zijn, iedereen lijkt overal al geweest te zijn, als ik het zo om me heen hoor.

 13. Roy Reply

  Al is het alleen om het weer in Nederland te verlaten, ik doe het! Ik had altijd 2 vakantie’s van beide 8 dagen eentje in de winter naar oostenrijk en eentje in de zomer naar turkije. Dat beviel me altijd zo lekker dat ik dit met mn toekomstige vriendin ook zeker wel wil doen haha:$ ik hou daarom ook juist van extreme temperatuursweertypen daar is het mij om te doen. Leven is belangrijker dan bezit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+