Geld overhouden? Noem je salaris niet langer salaris

Hoe je over geldzaken praat, zegt veel over hoe je er (onbewust) over denkt. Als je nu eens andere woorden gaat gebruiken? Dan zul je zien dat je er ook anders over gaat denken. En dat je meer geld over houdt.

“Toen ik een paar jaar geleden tegenover een financieel adviseur zat, sprak ik steeds over mijn restschuld. Ik bedoelde daarmee het bedrag dat ik nog aan hypotheek open had staan. Ik werd door de man gecorrigeerd. ‘Zo noemen we dat niet’, zei hij. Officieel wordt de term restschuld alleen gebruikt wanneer je je huis verkoopt en er nog een stukje hypotheek open staat. ‘Betaluh, pannenkoek’, zegt je hypotheekverstrekker dan. En dan krijg je brieven waarin dat woord gebruikt wordt. Restschuld. Ik haalde mijn schouders op over die tik op de vingers. ‘Ik noem het wel zo’, antwoordde ik als twintiger brutaal.”

“Je kunt gewoon de woorden gebruiken die de meeste mensen geadopteerd hebben. Je werk noem je je baan. Het geld dat je voor je werk krijgt, is je salaris. Het zijn emotieloze woorden. Laten we één woord uit die reeks nemen. Salaris. Wat nu als je je salaris voortaan een beloning noemt? Dat impliceert dat je die krijgt omdat je er iets voor hebt gedaan. En dat is ook zo. Door je inkomen te zien als een beloning, ga je vanzelf anders kijken naar het uitgeven van die euro’s. Je wordt selectiever. Wil je jouw ontvangen beloning wel gebruiken voor een zoveelste spijkerbroek of little black dress? Is dat het waard? Heb je daarvoor je tijd ingeleverd?”

Dit schrijf ik in mijn nieuwe column voor Intermediair. Je leest ‘m hier helemaal. 

7 Comments

 1. ria Reply

  Grappig idd voor mij was aanvankelijk salaris een soortement van feestgeld……nu heb ik ruimte. Inmiddels is het voor mij doelgeld maw als het binnenkomt heb ik het verdeeld over een aantal doelen, doelen die gekoppeld zijn aan spaarrekeningen. Dat is iedere maand opnieuw zo, daardoor spaar ik ook gemakkelijk.

 2. Lisette Reply

  Goeie om het beloning te noemen! Wat ik soms doe is het bedrag omzetten in gewerkte uren. Dan vraag ik mezelf: ‘zijn deze schoenen me een dag werken waard?’. Dat help mij om te bepalen of ik iets echt graag wil.

  En zoals Ria het doet, doe ik het ook. Kleding is bij mij een van de potjes/spaardoelen. Wat voor mij ook goed helpt tegen impulsaankopen is mijn wensenlijstje in Wunderlist. Ik mag alleen dingen kopen die hier al een tijdje op staan. Ik zet ze op volgorde, dus wat bovenaan staat wil ik het liefste hebben. En weet je wat het grappige is? Ongeveer de helft van die dingen verdwijnen na een tijdje van de lijst, omdat ik ze bij nader inzien helemaal niet meer wil of nodig heb.

  1. TheMoneyMindset Reply

   Dat wensenlijstje gecombineerd met een rangorde is een erg goed idee voor diegene die vaker impulsief kopen zeg! Ook interessant om te zien daar veel na een tijdje verdwijnt.

   En zaken anders benoemen, zoals porterenee aangeeft, kan natuurlijk nooit kwaad!

  2. Kimberley Reply

   Herkenbaar! Ik heb ook een online ‘wishlist’ met allerlei spullen, waarbij naar verloop van tijd artikelen net zo makkelijk weer verdwijnen. Scheelt honderden euro’s ten opzichte van impuls aankopen! 🙂

 3. Suzan Reply

  Ik gebruik de lijstjes ook voor meubels en spulletjes zoals een stofzuiger die bijna aan vervanging toe ik. Zo toch al een paar keer iets in de aanbieding tegen gekomen terwijl ik de volle mep zou moeten betalen als ik had gewacht tot hij het echt begaf.. Of laatst een leuke fauteuil op marktplaats gevonden, een paar weken nadat ik de zoekopdracht had ingesteld, zo goed als nieuw en voor maar de helft van de prijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+