Geld uitgeven uit verveling: zo stop je ermee

Geld uitgeven uit verveling. Veel mensen doen het en verwoesten daarmee hun mogelijkheden op te sparen. Ik geef je 6 tips om hiermee te stoppen.

Op Instagram heb ik veel contact met volgers. Toen ik vroeg hoe het sparen ging, kreeg ik een reactie van een dame die zei dat dat ronduit slecht ging. Ze hield door de Corona-maatregelen geld over, want ze kon niet winkelen, geen uitjes doen of uit eten. Maar dat geld dat overbleef ging er net zo hard weer uit. Ze bestelde maaltijdboxen en cadeautjes voor de kinderen. Ze kocht kleding en sieraden online. Ze zag overal allerlei verleidelijks voorbij komen en stonk erin. Zo gaf ze, zo zei ze zelf, nu meer geld uit dan ze eerder deed.

Ik kon meteen roepen dat dat niet handig was. Dat ze ermee moest stoppen. Maar toen ik haar bericht las, dacht ik vooral terug aan vroeger. Aan hoe ik hier ooit zelf ook last van had. Was het zaterdag, of had ik een half dagje doordeweeks vrij? Dan ging ik altijd koffie drinken (of eigenlijk warme, witte chocolademelk) bij het koffietentje in de stad. Broodje avocado erbij, lekker lekker. Daarna gingen mijn pinpas en ik lekker shoppen. Niet dat ik nou iets nodig had, maar het voelde gewoon goed. Ik hield van het gevoel van nieuwe spullen. Ik voelde me mooi in mijn nieuwe kleding en hield ervan alle trends te volgen. Daardoor had ik wel één probleem: ik had amper spaargeld. Al zag ik dat toen als een relatief probleem. Ik verdiende goed en kwam nooit tekort. Nu, terugkijkend, denk ik: wat had ik toen mijn slag kunnen slaan. Dan bedoel ik dus niet in de winkels, maar op mijn spaarrekening. In die jaren (zonder kinderen en hoge vaste lasten) had ik heel veel geld kunnen sparen. Maar oke, wat geweest is, is geweest.

We lanceren vandaag een cursus te volgen op Instagram of Facebook getiteld ‘In 7 dagen controle over je uitgaven.’ Het wordt leerzaam, leuk en onwijs inspirerend! Klik hieronder voor alle informatie.

Waarom geven we geld uit uit verveling? Ten eerste gewoon om verveling te verdrijven. Omdat we niks anders te doen hebben of niets anders weten te doen. Nu krijgen we van nieuwe dingen kopen ook nog eens een goed gevoel. Een soort high. Een Engels databureau deed er onderzoek naar. 31% van de ondervraagde vrouwen zegt dat ze wel eens winkelen om een beter humeur te krijgen. Meer dan de helft kopen spullen om iets te vieren. We gebruiken consumeren om negatieve gevoelens weg te poetsen. We gebruiken de high die nieuwe spullen (even) geven, om ons beter te voelen. Eigenlijk zou je je dus beter af kunnen vragen waardoor je je rot voelt. Wat is het onderliggende gevoel van de behoefte om te gaan shoppen? Wanneer je daarmee dealt, zal de behoefte minder worden. Niet dat iedereen die graag winkelt en koopt nu meteen een psychisch probleem heeft. Zo bedoel ik het helemaal niet. Maar er ligt natuurlijk altijd iets onder. Ik winkelde vroeger om mezelf te belonen voor hard werken, want hard werken deed ik. Pas later merkte ik dat de natuur ingaan veel beter hielp om rustig te worden. Dat dat een veel betere beloning was die ook langer hielp. Ook ontdekte ik dat iets minder hard werken ook bijdroeg, haha.

Toch: hoe hard en goed je ook aan jezelf werkt, veel mensen raken de behoefte om onnodig te consumeren en te kopen nooit echt kwijt. Dus geef ik je 6 tips om er dan maar mee te dealen.

Tip 1

Schrijf je uit voor alle nieuwsbrieven waar je je ooit voor inschreef. Tenminste, die van winkels. Die van PorteRenee moet je vooral behouden of juist inschrijven want die helpt alleen maar minder shoppen 🙂 Laat verleidingen niet toe in je leven. Ze brengen je er alleen maar toe om aankopen te doen die je eigenlijk niet van plan was te doen. En daar willen we nu juist mee stoppen.

Tip 2

Schrijf je uit bij Groupon of andere deal-sites. Prima plek om korting te scoren als je echt bewust naar iets op zoek bent. Maar door lid te worden krijg je alle aanbiedingen onder je neus. Dat wil je niet. Het zijn alleen maar onnodige verleidingen waar je jezelf aan blootstelt. Weg ermee dus.

Tip 3Maak online aankopen doen lastiger voor jezelf. Stel een dubbele verificatie in bij een betalingsaccount bijvoorbeeld. Die geeft net een extra drempel om te betalen. Haal de app van de bank van je telefoon af, zodat je dat ouderwetse kastje of een code moet gebruiken om iets te betalen. Zelfde effect. Je wilt een extra buffer van een paar seconden creëren, waardoor je nog eens nadenkt over wat je nu allemaal in je (digitale) winkelmandje hebt liggen.

Lees ook: 10 tips om je eerste 100.000 euro te sparen

Tip 4

Is online shoppen jouw grootste valkuil? Plak dan een sticker op je computer met een tekst die je helpt dat minder te doen. Schrijf er iets op wat je raakt. Bijvoorbeeld: ‘Heb je nou echt nog meer spullen nodig?’ Of ‘Je zou toch niets meer kopen?’ Ook kun je jezelf middels de sticker herinneren aan een financieel doel dat je jezelf gesteld hebt, waarbij online shoppen echt niet helpt. Bijvoorbeeld: ‘Je wilt toch op vakantie naar Amerika?’ Iedere euro die in een online winkel uitgeeft kun je niet sparen om dat doel te behalen. (Zie de volgende tip)

Tip 5

Stel jezelf een (financieel) doel. Misschien wil je een bepaald bedrag sparen, een reis maken of een studie volgen die geld kost. Door een doel te hebben voor je geld, laat je het minder makkelijk wegslippen naar andere plekken. Ik neem aan dat je liever je grote doel wilt bereiken, dan dat je weer een paar schoenen koopt. Toch? Maak een plan voor je geld en je zult zien dat het het allerliefst richting dat doel brengt.

Tip 6

Get a hobby! Wanneer de verveling zijn kop opsteekt en je die koop-kriebels voelt, pak je deze hobby op. Ga hardlopen. Ga schilderen op nummer. Punnik een trui voor je oma. Wat dan ook. Doe iets en het liefst iets actiefs waar je je aandacht en concentratie echt bij nodig hebt. Dan zul je zien dat de drang om te kopen verdwijnt.

Lees ook: Milou ging van bg spender naar big spaarder

Tot slot: je mag jezelf ook best af en toe een schop onder je kont geven. Ga voor de spiegel staan en spreek jezelf toe. Kom op. Je bent een volwassen man/vrouw. De wereld is geen snoepwinkel waarin je alles wilt hebben, hebben, hebben. Je weet van binnen heus wel dat dat je geen gram gelukkiger gaat maken.

Hoe ga jij eigenlijk om met deze verleidingen?

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.