Gierige Gerda: “Ik scoor gemiddeld 70% korting op de boodschappen voor mijn voorraadkast”

Ken je het programma Extreme Couponing nog? Het was de inspiratiebron voor blogger Minke, de oprichtster van bespaarblog Gierige Gerda om te gaan besparen. Ze deelt vandaag haar beste bespaartips.

“Ik heb het financieel best zwaar gehad. Zeker toen mijn vorige relatie, op een nogal vervelende manier, over ging. Het huis en alle lasten die daarbij hoorden, moest ik opeens in mijn eentje betalen. Dat terwijl ik net parttime was gaan werken. Het voelde alsof ik het wiel opnieuw moest uitvinden, ook financieel gezien. Hoe ging ik de eindjes aan elkaar knopen?”

Hoe ging je voor die tijd om met geld?

“Ik was altijd al dol op aanbiedingen en kortingen, maar nu was er opeens ook noodzaak om op die manier geld te besparen. Toen ik op een avond ‘Extreme Couponing’ zat te kijken dacht ik: ‘Dat wil ik ook.’ Ik wil ook gratis boodschappen doen. Dus ging ik op zoek naar acties die me daarbij zouden kunnen helpen. Dit deelde ik dan met vriendinnen, die er ook hun voordeel mee deden. Na een tijdje riepen zij, als ik weer eens met een tip kwam: “Nou, daar heb je Gierige Gerda weer.” Haha. Ik deelde mijn tips ook op Instagram. Dat was meteen een succes. Toen ik een keer over mijn bespaartips geïnterviewd werd voor televisie, kreeg ik zoveel vragen in mijn inbox, dat ik besloot een blog te starten. De naam was meteen duidelijk: Gierige Gerda.”

Maar ehm.. die gratis boodschappen. Kan dat in Nederland?

“Dat is me inderdaad één keer gelukt. Er was ooit een bezorgdienst die vrij veel acties had. Als je slim je boodschappen deed, kon je boodschappen ter waarde van €25 voor €7,50 laten bezorgen. Dat is al een goede deal, natuurlijk. Maar als er spullen niet leverbaar waren, dan ging dat van het je eindbedrag af. Door slim bepaalde spullen in mijn digitale winkelmandje te doen, kreeg ik op die manier mijn boodschappen helemaal gratis. Die bezorgdienst bestaat helaas niet meer, anders had ik het nog wel een keer willen proberen. Verder is gratis boodschappen doen in Nederland veel lastiger dan in Amerika. Omdat je aanbiedingen vaak niet naast elkaar kunt gebruiken. Helemaal gratis is dus lastig, maar veel goedkoper kan het zeker.”

Lees ook: Zo bespaar je 30% op je boodschappen.

Welke trucs hebben jou het meeste geld bespaard op de boodschappen?

Dat zijn er drie. 

 • Leg een voorraad aan. Zie je nou een echt goede actie van een houdbaar product, leg dan een voorraad aan. Shampoo, wasmiddel en tandpasta zijn goede voorbeelden. En je hoeft echt niet 100 stuks aan te schaffen, maar zodat je in ieder geval bij je volgende supermarkt bezoek niet meteen nieuwe hoeft te kopen.

 • Weekboodschappen. Ik blijf het zeggen. Hoe minder vaak je in de supermarkt komt, hoe beter. Je zult zien dat je dan echt geld gaat overhouden. Maak een weekmenu en hou je hieraan. Als je zorgt dat er altijd een maaltijd in de diepvries ligt, kun je jezelf ook wat flexibiliteit permitteren.

 • Gedachteloze uitgaven. Toen ik vroeger nog dagelijks naar de universiteit ging, kocht ik bijna dagelijks een kop koffie met een broodje in de kantine. Net zoals veel mensen die voor hun dagelijkse treinreis een bak koffie halen bij de kiosk. Op die gedachteloze uitgaven kun je zoveel besparen als je een alternatief bedenkt. Koop bijvoorbeeld een thermosbeker en vul deze thuis met koffie. Beter voor je portemonnee en voor het milieu. Wat vind jij nou écht een goede aanbieding? 

Ik zeg altijd dat alles vanaf 50% korting een beetje interessant wordt, maar het verschilt ook een beetje per product. Ik loop allang niet meer hard voor 70% korting op mijn favoriete deodorant, die actie loopt elke maand wel een keer bij Kruidvat of Trekpleister. Het is dus niet (alleen) de hoogte van de korting, maar ook de frequentie. Vaatwastabletten voor €0,04 per stuk is uniek en heel laag en sla ik dus in, maar soms kan een korting van 30% op een bepaald product al heel uniek zijn en dan vind ik dat ook een goede aanbieding. Belangrijk is vooral dat je een product normaal ook zou kopen. Drink je normaal alleen kraanwater, maar koop je nu frisdrank omdat het 60% korting heeft dan ben je alsnog duurder uit. Drink je normaal eigen merk frisdrank, maar is het A-merk nu met de aanbieding 5 cent goedkoper dan is het inslaan van dat A-merk alsnog winst. Stiekem kunnen al die minuscule bedragen flink oplopen in korting. 

Lees ook: Een goede aanbieding voldoet aan deze twee eisen.


Wat geef jij tegenwoordig per week uit aan boodschappen? En hoeveel korting scoor je in zo’n week ongeveer?

In 2019 heb ik gemiddeld per week 55 euro uitgegeven aan boodschappen, inclusief drogisterij en thuisbezorgd/afhaal, voor twee personen. Op mijn supermarktbon zal de korting je over het algemeen niet stijl achterover doen slaan, hoewel ik ook verse producten graag in de aanbieding koop zijn die kortingen niet waar ik zo op bespaar. Mijn voorraadkast is waar ik mijn winst haal, die staat vol met producten die ik dagelijks gebruik en waar ik flinke kortingen op heb gekregen en daarom flink in heb geslagen. Veel gratis tandenborstels en tandpasta, gratis dagcrème en zelfs gratis full size parfum. Uit mijn laatste berekening kwam dat ik gemiddeld zo’n 71% bespaard heb op mijn voorraad, maar ik ben nu bezig met een nieuwe inventarisatie. 

Is het jouw doel mensen te helpen besparen?

“Zeker. Ik probeer mensen meer bewust te maken van dat veel dingen goedkoper kunnen. We leven in een maatschappij waar je de hele dag verleid wordt aankopen te doen. Om me heen zie ik veel mensen die een goede studie hebben gedaan, die nu een leuke baan hebben en toch worstelen met hun geld. Ze redden het einde van de maand vaak niet. Dat is toch gek. Als je na je werk de supermarkt in rent om nog snel wat te halen om te koken of te eten, dan weet je dat je met meer thuiskomst dan wat je nodig hebt. En dat je duurder uit bent. Door een weekmenu te maken en één keer in de week boodschappen te doen, voorkom je dit al. Het klinkt misschien suf, maar je houdt er zoveel geld mee over. Ik vind het leuk om te doen, omdat ik weet dat ik zo geld in mijn zak houd. Je kan het namelijk maar één keer uitgeven, ook ik.”

Heb jij financiële doelen voor jezelf? 

“Op dit moment heb ik samen met mijn vriend een wat korter termijn doel. We willen graag samen een huis kopen. En daar is geld voor nodig. Op de langere termijn zou ik heel graag financieel onafhankelijk willen zijn van een baan. Dus niet afhankelijk zijn van een salaris. Helemaal vrij. Ook dat komt me niet zomaar aanwaaien. Daar moet je dingen voor doen.”

Lees ook: Zo stel je spaardoelen die je echt haalt.

Bedoel je niet, daar moet je dingen voor laten?

“Nee, want in principe laat ik niks wat ik eigenlijk wel zou willen. Maar ik geef mijn geld veel bewuster uit. Ik maak echt andere keuzes dan een tijd geleden. Zo waren we bijvoorbeeld op vakantie naar Frankrijk. Omdat we met eigen vervoer gingen en met een grote groep buiten het hoogseizoen, bespaarden we stevig. Om de dag gingen we wel gewoon uit eten. Dat zijn keuzes. Je kan ook iedere dag uit eten. Of een rondreis door Azië maken. Uiteindelijk bepaal jij waar je geld naar toe gaat. Die controle hebben voelt fijn.”

Wil jij ook graag besparen? Neem dan eens een kijkje op de site van Gierige Gerda. Wij zijn fan, en jij vast nu ook. 

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

19 Comments

 1. Mea Reply

  Ik heb laatst het item op de tv gezien, waarin jouw voorraadkast in beeld kwam. Ik vond het vooral, veel…
  En vraag mij af of dit wel echt een goede vorm van besparen is. Wat heb je aan tig rollen wc-papier bijvoorbeeld, als je over een tijdje middels een mooie actie nog meer rollen kunt kopen. Dan spaar je toch meer op, dan je gebruikt?
  Ik heb een beetje moeite met deze ‘hamster-methode’.

 2. Kaspar Reply

  Leuke tips!! Al is het natuurlijk altijd erg persoonlijk wat wel en niet werkt…
  Wat ik nog mis zijn de coupons. In Nederland zijn die vaak digitaal… Geld terug acties, bijvoorbeeld via de Scoupy app. Kan zeer de moeite zijn! En ook zijn er een aantal boodschappen pakketten te krijgen, vaak met nieuwe producten voor een fractie van de prijs. Scoupy heeft deze ook, daarnaast ben ik wel fan van de Monsterbox. Enige waar ik altijd erg op moet letten is dat ik dan niet op een gegeven moment te veel heb van één product (want dat ene nieuwe product is dan gratis met een coupon en zit nog eens in twee van zulke boxen… Ondanks lange houdbaarheid komt het dan toch nog eens voor dat ik er eentje moet weggooien! Zelfs als heeft het me nauwelijks geld gekost – dat blijft zonde!

  Week boodschappen doe ik nooit… Dan besteed ik juist meer! Met zo’n volle kar is het toch al duur, dan maakt dat ene product meer of minder ook niet meer uit… Zo voelt het dan voor mij. Ik haal dus vaak juist per dag de boodschappen. Geeft direct inzicht in wat je voor die dag kwijt bent voor het eten… En omdat mijn voorraadkast altijd goed gevuld is en ik groente van een lokale tuinder haal (wekelijkse biologische groentetas) ben ik vaak voor een paar euro wel klaar… (sorry kids bij de ingang van de Albert Heijn! Ik heb dus vrijwel nóóit voetbalplaatjes oid bij m’n boodschappen…).

 3. Suzanne Reply

  Wij doen twee keer per week boodschappen. Op maandag laten we het door Picnic bezorgen, en dan hebben we voldoende voor de maaltijden tot en met vrijdag. Een maaltijdplan is dus wel essentieel. En op zaterdag halen we wat we nodig hebben voor het weekend. Daardoor is het ook mogelijk om een maaltijd van het maaltijdplan op te schuiven naar het weekend, als de week toch anders liep dan we dachten. En producten die we toch nog over hebben, omdat we bijvoorbeeld maar de helft hoefden te gebruiken voor een maaltijd, gebruiken we dan ook weer in het weekend. Deze methode werkt voor ons erg goed. En het geeft veel rust dat we niet elke dag naar de supermarkt hoeven. Oh ja, voornamelijk boodschappen doen via Picnic voorkomt ook dat ik verleid wordt door producten waar ik anders lans zou lopen 😉

 4. Eva Reply

  Leuke tips! Maar Renée, waar is dat artikel over Peaks gebleven op je blog? Kan hem niet meer vinden nu. Wilde het nog een keer lezen namelijk.

 5. Audrey Reply

  Ik kende Minkes blog al, hij is erg leuk! Inzicht hebben in wat goede aanbiedingen zijn is heel handig. En vaak heb je na een tijdje ook wel door wat het ritme/de frequentie vaak is. Zo eten wij alleen verse zalm als Lidl ze als XXL-aanbieding heeft. Hun wc-papier is ook regelmatig in de aanbieding en meestal weet ik het zo te plannen dat ik steeds uitkom tot de volgende keer.

 6. Robin Demey Reply

  Soms wordt wat overdreven met dat hamsteren.
  WC-papier kost je minder dan €50/jaar voor een gezin van 4; zelfs zonder korting. De besparing is dus minimaal, maar je hebt er wel een extra kast of ruimte voor nodig.
  Wij wonen in een kleine woning. Dat bespaart meer dan wat WC-rollen.

  Voor de rest onze besparingen:
  – Shampoo: kopen we niet. Haar heeft geen shampoo nodig.
  – Tandpasta: idem. Water of wat bicarbonaat werken even goed.
  – Frisdrank: enkel kopen als er (gepland) bezoek zal komen. Anders hebben wij dit nooit in huis.

  Enige wat handig is om te hamsteren, zijn dingen die duur zijn en liefst oneindig bewaren: vaatwastabletten en wasproduct bijvoorbeeld.

  Als je een tijdje je huishoudbudget bijhoudt, dan zie je dat de grootste kosten groenten, fruit, vlees en beleg zijn. Allemaal zaken die je amper kunt hamsteren. Ok, vlees kan je een paar weken invriezen. De rest is te verwaarlozen.
  Eet je veel pakjes en zakjes, dan is het een ander verhaal uiteraard.

  1. Mea Reply

   Hier kan ik mij wel in vinden. Besparen doe je voornamelijk ook door gewoon minder te kopen. Je kunt een shitload aan shampoo inslaan, maar je kunt evt ook minderen of alternatieven zoeken.

   Vaatwastabletten halveren wij bijvoorbeeld altijd. Doe je er gewoon 2x zolang mee.
   Kinderen gebruiken geen shampoo en douchegel. Man en ik alleen shampoo…al heb ik het idee dat man dat spul ook als douchegel gebruikt 🙂

   Ik word ook onrustig van al die producten in huis. Alsof ik dan de druk voel, dat ik dat allemaal zo snel mogelijk moet gebruiken.

   Wel een mooi spaardoel, hopelijk kan het snel gerealiseerd worden!

 7. Centenkretser Reply

  Wellicht off topic maar de Nederlandse regering raadt mensen aan om voor zeker 3 dagen voedsel en water in huis te hebben mocht er iets gebeuren.
  Onze ooster buren hebben zelfs het advies om dit voor 10 dagen te doen. Dus vanuit dat oogpunt is het helemaal niet slecht om te hamsteren.
  Zelf vind ik het wel prettig om wat in huis te hebben mocht het zijn dat ik de griep krijg of zo, dat ik dan niet naar de winkel hoef te rennen.

  Verzorgings producten koop ik niet in Nederland maar Duitsland, zelfs 50% korting is hier nog duurder dan daar zonder korting kopen

 8. joke Reply

  Ik heb wel een kleine voorraad ; bijv zak van 3 kilo zilvervliesrijst ; paar kilo volkoren pasta producten ; tomatenpuree .
  blikken met peulvruchten / bonen / groenten etc. paar pakken volkoren crackres en potten pindakaas.
  Altijd groente in de diepvries ; inderdaad bij ongeval of ziekte of andere calamiteiten , handig om een maaltijd te kunnen fabriceren .
  Wij gebruiken ook steeds minder producten op verzorgingsgebied en een verpakking van 24 rollen wc papier in voorraad werkt voor mij prima .
  Wij koken zonder pakjes en zakjes

 9. Manon Vorstenbosch Reply

  Ik doe nog steeds weleens impulsaankopen, die kun je ook niet 100 % vermijden, en ik kom nog steeds weleens een stukje tekort aan het eind van de maand. Maar wát een verschil met een paar jaar geleden! Toen hield ik soms na de vaste lasten maar 100 euro over… voor de hele maand. Zó niet handig. Dan ga je schuiven, en je creditcard gebruiken en loop je maandelijks achter de feiten aan. Dat is lang zo geweest. Nu maak ik ook een weekmenu en een boodschappenlijst en ben ik, naast die ene keer in de week grote boodschappen doen, echt wel wat vaker in de winkel, maar ik ben nu veel strenger voor mezelf en weet gewoon wat ik te besteden heb. Zo blij mee! Dank Minke, voor dit leuke artikel 🙂

 10. S Reply

  Volgens mij is dit een oud artikel, kan er iets mis zijn gegaan Renée?
  Bij de datum staat 1 juni, maar de comments zijn uit januari en het stuk komt me ook erg bekent voor…

  1. Juul Reply

   Er worden regelmatig artikelen opnieuw geplaatst, de comments van de vorige keer blijven er dan nog onder staan.

  2. Mariëlle Reply

   Ik las op Facebook dat “Gierige Gerda” vanaf de zomer een eigen boodschappenrubriek krijgt en daar werd dit artikel weer even bij gehaald.

 11. Hilde Reply

  Help mensen besparen/ verdienen met een handige app die jij gratis uitdeelt en waar jij 1 procent van hun aankopen verdiend En nog meerdere verdienmodellen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *