Gratis uitjes voor deze zomer

We blijven massaal thuis dit jaar. Geen ramp, want er is zoveel leuks te doen in Nederland. En nog een hoop gratis ook. We zetten wat gratis uitjes voor deze zomer voor je op een rij.

door Sasja

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders deze ‘corona’-zomer in eigen land blijft. Of je nu naar een vakantiehuis aan zee gaat, op een camping in Drenthe zit of thuisblijft? Er zijn in ons land genoeg leuke en gratis uitjes te doen.

De helft van de ondervraagden is helemaal niet van plan om op vakantie te gaan. Een derde wil wel gaan of heeft al geboekt, maar ook daarvan blijft 42 procent in eigen land. 

Bron: Eenvandaag

Vliegtuigspotten

Zeker met kinderen is dit een leuk, gratis uitje. Zo heb je op het panoramaterras van Schiphol een fantastisch uitzicht op de platforms en zie je de grootste Boeings in de wolken verdwijnen. Maar er zijn meer leuke spottersplekken. Teuge in de buurt van Apeldoorn bijvoorbeeld. Weliswaar een klein spottersveldje, maar met een beetje geluk zie je een parachute naar beneden komen. En zweefvliegveld Terlet is ook een aanrader. Terwijl de kinderen zich vergapen aan de zweefvliegtuigen geniet jij van een kop koffie op het terras. 

FutureLand

Midden in het nieuwe Rotterdamse havengebied staat informatiecentrum FutureLand. Dit informatiecentrum over de aanleg en inrichting van Maasvlakte 2 kan je gratis bezoeken. Voor jong en oud is er van alles te zien, te doen en te leren. Vergeet niet een gratis ticket te reserveren op www.futureland.nl.

Klimduin of zandverstuiving

Heerlijke rennen en rollebollen in het zand? Ga dan eens naar de grootste klimduin van ons land. Dit is een van de gratis uitjes waar het hele gezin plezier heeft. In Schoorl vind je een 51 meter hoge zandberg waar jij en je kroost zich op een mooie zomerdag prima vermaken. Of ga naar de zandverstuiving in Kootwijk. Hier vind je de grootste zandbak (7 km2) van ons land. Picknickmand mee en je dag kan niet meer stuk. 

Lees ook: Staycation: zo heb je met kids toch dat vakantiegevoel (gratis)

Bezoek een museum

Ik ben fan van de museumjaarkaart. Oké, de kaart is niet gratis, maar ik vind het de investering waard. Er zijn zoveel leuke musea die gegarandeerd een geweldig dagje uit bieden. Sommige musea zijn op bepaalde dagen gratis. Bijvoorbeeld de eerste zondag van de maand. Check het vooral even op de website van het museum waar je graag naartoe wilt.


Blotevoetenpad

Schoenen en sokken uit en maak een wandeling over één van de vele blotevoetenpaden in ons land. Geniet van de modder en grassprieten tussen je tenen en loop voetje voor voetje over schelpen en grind. Daar word je toch blij van?  En deze sensatie kost je helemaal niets. 

Stadswandeling

Maak eens een stadswandeling door je eigen stad. Bij veel VVV-kantoren kan je gratis of voor een paar euro een stadswandeling halen. Educatief en hartstikke gezellig. 

Lees ook: Zo bespaarde ik in een half uur 650 euro op mijn vaste lasten

Paardenkamp Soest

Ben je liefhebber van paarden? Dan is een bezoek aan paardenkamp Soest zeker de moeite waar. Het ‘ommetje Paardenkamp’ is een wandelroute van ongeveer een uur langs de weilanden waar de paarden buiten staan. Volop genieten dus van deze mooie beesten.

Fruit plukken

Vooral in de Betuwe zijn er tal van fruitbedrijven die hun deuren in de zomer voor het publiek openen. Mandje mee en pluk tegen een klein bedrag je eigen appels, peren en kersen. 

Geocaching

Samen op zoek naar een verborgen schat. Klinkt best spannend toch? Download een gratis geocaching-app op je mobiel en start je speurtocht. Met behulp van de navigatiefunctie zoek je naar ‘schatten’ in de omgeving. In Nederland liggen er ongeveer 33.000. Misschien vind je wel een mooie foto of een oud koekblik…

Maak een fietstocht met fietsknoop-app

Dit uitjes is bij ons favoriet. Met de fietsknoop-app bepaal je van tevoren je fietsroute. Door de knooppunten aan te klikken zie je meteen de afstand die je gaat fietsen. Je kan de app zelf als navigatie gebruiken, maar mijn kinderen vinden het leuk om alle nummers op een papiertje te schrijven en op hun fietskratje te plakken. Zij fietsen voorop en wijzen mij de weg. En onderweg zoeken we een mooi plekje om te picknicken.

Laat je inspireren

Zit je op social media? Volg dan de pagina’s van bijvoorbeeld Dagje Weg, Kidsproof of de bibliotheek. Zo ben je altijd op de hoogte van leuke uitjes en mis je niets. O ja, en vergeet ook niet iedere week even de huis-aan-huiskrant door te bladeren. Ook hier vind je regelmatig leuke tips. 

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.