studieschuld, afbetalen, schulden, terugbetalen, duo, ib-groep, porterenee, sparen

Hoe ik in 3 jaar mijn studieschuld afloste (+7 tips om jou te helpen aflossen)

Op mijn 20e haalde ik mijn hbo-diploma. De €18.000 euro die mijn studie had gekost, leende ik. Toen ik klaar was met studeren, wilde ik daar zo snel mogelijk vanaf.

Ik ben altijd anti-lenen. Als je het geld moet lenen, heb je het dus zelf niet en kun je het ook niet uitgeven. Het eerste jaar van mijn studie maakte ik €0 aan schulden. Mijn ouders betaalden mijn schoolgeld en boeken, ik had een ov-jaarkaart waarmee ik doordeweeks gratis kon reizen, ik kreeg €90,- kleedgeld per maand en studiefinanciering en ik had ook nog een bijbaantje. Ik woonde nog thuis en kon dus gewoon iedere avond mee-eten. Waar zou ik in godsnaam schulden voor moeten maken?

Lees ook: Mijn vijf beste geldadviezen

Dat veranderde toen mijn ouders financieel in zwaar weer kwamen. Om wat specifieker te zijn: het bedrijf van mijn vader ging failliet. Er was geen geld meer. Ook niet voor mijn collegegeld, boeken en kleedgeld. Ik zag aan mijn moeder dat ze het vreselijk vond toen ze me moest vertellen dat dat allemaal stopte. ‘Je zult het wel oneerlijk vinden,’ zei ze nog. ‘Want je broer en zus hebben wel alles van ons gekregen.’ Ik stelde haar gerust. Dat was op dat moment wel het laatste waar ik aan dacht. Ik wist dat ik kon lenen bij wat toen de IB-groep heette en nu DUO.

Om eerlijk te zijn had ik me nooit verdiept in mijn schoolgeld. Hoeveel zo’n jaar les nou kostte of dat boek waaruit ik leerde. Geen idee. Tot het op mijn eigen bordje kwam, natuurlijk. Ik deed een verkorte hbo-opleiding. Ik moest binnen 3 in plaats van 4 jaar klaar zijn. Daardoor was de opleiding wat duurder. De exacte bedragen weet ik niet meer. Wel weet ik dat ik na het behalen van mijn diploma, een studieschuld had van zo’n €18.000. Nogal een bedrag wanneer je 21 jaar bent en net van school komt.

Gelukkig vond ik meteen een baan, als journalist bij een krant. Ik verdiende er €2300 bruto. Ik woonde inmiddels op mezelf maar had geen hoge hypotheek en lage kosten. Alles wat overbleef, maakte ik over naar de IB-groep. Viel de belastingafrekening mee? Hup, wegsluizen die euro’s. Iedere keer dat ik een nieuwe brief kreeg, hing ik ‘m met een magneetje op mijn koelkast. Leuk was het niet, nee. Achteraf terugbetalen is altijd vervelender dan vooraf sparen, vind ik. Maar in de realiteit van toen had ik geen andere optie.

Van de IB-groep zelf, hoefde ik nog niet af te betalen. Het eerste jaar sowieso niet, volgens mij zelfs de eerste twee jaar niet. Ik wilde dat juist wel en moest dan zelf steeds het rekeningnummer opzoeken en de betalingsopdracht instellen. Ze maakten het me niet makkelijk. Na mijn baan bij de krant, ging ik als freelancer werken. Mijn inkomen ging omhoog en ik ging meer aflossen. Na ongeveer drie jaar was mijn gehele studieschuld afgelost. De brief die ik daarover kreeg, liet ik bijna een jaar op mijn koelkast hangen. Ik liet ‘m aan mijn moeder zien. Kijk, mam. Het is gelukt. Daar voelde zij zich natuurlijk alleen maar schuldig over, maar zo was het nooit bedoeld. Ik was gewoon trots op dat ik iedere euro terug had betaald.

Lees ook: Zij gingen op hun 30e met pensioen

Misschien was dat wel het begin van hoe ik nu met geld omga. Het enthousiasme dat ik vind in sparen en afbetalen, al gaat het nu dan om een hypotheek. Op zich hetzelfde systeem. Ik leende geld en wil dat zo snel mogelijk weer afbetalen. In principe geen verschil met de studielening. Al ziet niet iedereen dat zo. Ik zie genoeg mensen om me heen die er nog altijd niet vanaf zijn. Soms omdat ze niet genoeg verdienen om af te lossen, soms omdat ze het nooit tot een prioriteit hebben gemaakt. Ik zelf ben nog altijd dankbaar dat ik niet langer met die studieschuld rond heb hoeven lopen. Het ligt achter me en dat is een fijn idee.

Voor iedereen die net van school komt en een studieschuld heeft, heb ik zeven aflos-tips. 

 1. Begin meteen met aflossen, zodra je inkomen hebt. Wacht niet op betere tijden, want die komen niet. Je gaat misschien meer verdienen maar je lasten worden waarschijnlijk ook hoger. Laat staan als je straks een hypotheek en kinderen hebt. Begin dus gewoon nu.
 2. Betaal iedere maand iets terug. Iedere euro is een euro. Alles helpt. Er bestaat niet zoiets als een te lage aflossing.
 3. Zie die lage rente niet als een reden om niet af te lossen. Je zal vroeg of laat toch af moeten betalen, of de rente nou laag of hoog is.
 4. Neem een aflossing op in je vaste lasten. Bereken wat kan en plan het gewoon in, in je internetbankieren. Behandel het als iedere andere rekening die betaald moet worden, als een verplichting waar je niet onderuit komt.
 5. Stel een doel en beloon jezelf wanneer je die bereikt. Dus eerst maar eens €1000 aflossen. Als dat gelukt is, trakteer je jezelf op een taartje bij patisserie in de stad, of op een nieuwe computergame, wat mij betreft. Hou het leuk, stel realistische doelen en ga ervoor.
 6. Hang de brieven van DUO met een magneet op je koelkast. Dan weet je precies hoe ver je al bent gekomen en hoeveel je nog te gaan hebt.
 7. Doe niet zielig. Lenen voor een studie is niet erg, als je het niet te bont maakt. Je opleiding is tenslotte een investering in je toekomst. Gewoon terugbetalen en niet piepen. Het was het allemaal waard.
Share

One Ping

 1. Pingback: Renée loste pijlsnel haar studieschuld af en spaarde op haar 33e een ton bij elkaar - VICE Money

9 Comments

 1. Marc Reply

  Mooi, motiverend verhaal! Schuld blijft schuld en weg is maar weg.
  Goede tips ook… maarre…vijf? (plus twee bonustips ????).

 2. Marjorie Reply

  Ik vind het een goed idee om zo snel mogelijk je studieschuld af te lossen. Met name ook omdat de regels omtrent het krijgen van een hypotheek veranderd zijn. Je moet tegenwoordig eigen geld meenemen voor de kosten koper, die kun je niet meer mee financieren. Die moet je dus eerst sparen. Best handig als je dan geen schulden meer hebt en sparen gewend bent. Bovendien wordt er door de hypotheekverstrekker ook gekeken naar de eventuele openstaande schulden (BKR-registratie) en dus ook naar je openstaande studieschuld. Mijn kinderen (22 en 24) hebben onlangs samen een appartement gekocht maar zij werden dringend geadviseerd om ook eerst hun studieschuld af te lossen omdat het anders wellicht lastig zou worden om een hypotheek te krijgen. Dat was gelukkig geen probleem. Mijn dochter werkt pas sinds afgelopen jaar ná voltooiing van haar studie en het was dus best een puzzel om uit te vinden hoe je de duo-groep moest betalen, maar het is gelukt. De hypotheek is er gekomen en ze wonen nu sinds twee weken samen in een leuk appartementje.

  1. Lykke Reply

   Een studieschuld is niet helemaal hetzelfde als een BKR-notering. Met een BKR-notering kan je het vaak wel vergeten om een hypotheek te krijgen, maar een studieschuld is niet zichtbaar voor de bank. Deze moet je zelf opgeven. Doe je dat niet en ze komen er later achter dat je tóch een studieschuld had op moment van afsluiten, dan kan je op dat moment wel problemen krijgen.
   Het hebben van een studieschuld zorgt ervoor dat je wat minder hypotheek kunt krijgen (bij ons was het zo dat elke euro studieschuld betekende dat we 2 euro minder aan hypotheek konden krijgen).
   Dus studieschuld is misschien niet handig om te hebben, maar je kan nog steeds een hypotheek krijgen. Het is dan misschien alleen wat lager dan je had gehoopt.

   Verder ben ik het helemaal eens hoor, aflossen die handel. Ik heb mijn studieschuld van 12k in 2 jaar volledig afgelost en daar ben ik ook heel blij mee!

 3. Stephanie Reply

  Ik ben 2,5 jaar geleden begonnen met het aflossen van 44.000 euro studieschuld. Na 6 jaar studie gaan werken en scriptie wegens faalangst nooit ingeleverd.. Stom, dat weet ik. Ik heb jaren mijn kop in ’t zand gestoken. Nooit durven kijken hoe hoog de schuld precies was en daarom de eerste 2 jaar minimaal afbetaald (alsnog 240 per maand).
  Een half jaar geleden ging bij mij de knop om. Wilde ik nog wel 13 jaar gebogen gaan onder deze schuld? Nee! Ik ben kritisch gaan kijken naar m’n uitgaven en daar kwam uit dat ik veel meer af kon en wilde lossen. Ik betaal inmiddels 800 per maand en dit verwacht ik nog wel 3 jaar vol te kunnen houden. En als het blijkt van niet, dan heb ik toch lekker een groot stuk al wel afbetaald. Ik kijk iedere maand op mijn duo en word echt blij dat ik mijn schuld elke maand omlaag zie gaan! Nog 31.000 te gaan…

 4. Vice Reply

  Chapeau Stephanie! Knap van je om – ondanks je hoge studieschuld – de moed erin te houden en gewoon vastberaden te zijn om maandelijks een mooi bedrag af te lossen. Jij komt er wel. En ooit zul je schuldenvrij zijn en kun je apetrots op jezelf zijn.

  Word to the wise: Het is belangrijk om te onthouden dat je goed bezig bent en ik heb het over iedereen die bezig is hun leven – op welke manier dan ook – te verbeteren. Het leven is geen race en iedereen heeft andere obstakels te overwinnen op zijn/haar pad. Blijf gefocust op jezelf en op je doelen.

 5. Vice Reply

  Ik ben een man van bijna 28 jaar. Ik woon nog thuis, omdat ook mijn ouders in financiële nood kwamen na het faillissement van mijn vaders zaak. Mijn ouders en ik moesten daardoor vrijwel halsoverkop ons huis verlaten omdat er beslag werd gelegd op de woning. De problemen speelde al jaren daarvoor (mijn vader had er een mooi potje van gemaakt, maar dat is een verhaal voor andere keer..) en ik heb vaker dan soms meebetaald aan de toenmalige maandelijkse hypotheek. Sparen zat er voor mij helaas nooit in. Dus ging ik tijdens mijn studie – naast bijbanen – maar lenen….. uiteindelijk na 6 moeizame jaren mijn HBO afgerond met een schuld van bijna -€24.000.

  Daar sta je dan…. als net afgestudeerde man van 25/26 jaar. Geen serieuze baan, geen plan, geen vooruitzichten, geen vriendin en thuis wonend in een klein appartementje in een Amsterdamse ghettobuurt met je ouders en een torenhoge studieschuld. Ik voelde me als een ‘lost cause’. Ondertussen zie je vrienden/schoolgenoten die je ogenschijnlijk allemaal voorbijvliegen en daarbij the time of their lives hebben.

  Bij mij was het echter geen feest. Ik had geen ouders die me even een handreiking deden uit hun spaargeld. Mijn ouders zaten in de schuldsanering. Beiden gebroken van de stress. Een pijnlijke periode in mijn leven…. maar ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten. Ik werd opgemerkt door een marketingbureau en kreeg een baan aangeboden waar ik totaal geen kaas van had gegeten. Mijn zelfvertrouwen lag in de goot maar ik wist dat ik een ‘way with words’ had. Ik nam die kans dan ook met beide handen aan.

  En toen begon Het Grote Studieschuld Afbetaal-Verhaal. Met een inmiddels goed salaris en een opbloeiende carrière kwam ik in een soort stroomversnelling terecht. Ik besefte dat het een lange maar heilzame reis zou gaan worden op weg naar het geluk. Het doel? Zo snel mogelijk op mezelf gaan en mijn eigen leven op de rit krijgen. Hoe? Door zowel te sparen EN mijn schuld af te lossen. Gezien ik nog thuis woon (héé, handig he?) werd iets negatiefs ineens iets best wel positiefs. Ik trok een plan om in snel tempo zoveel mogelijk aan DUO af te lossen en daarnaast ook een leuk bedrag te sparen. Ik ben nu in staat om €1500 per maand af te lossen en daarnaast €500 per maand te sparen. Ondertussen houd ik ook nog wat geld over om ‘te leven’.

  Ik ben nu een jaar verder en heb €18.000 afgelost. Nog 4 maanden aflossen en ik ben volledig schuldenvrij. En niet alleen dat; ik heb dan ook nog eens €8.000 gespaard. Ja, het is afzien bij je ouders thuis. Ja, ik schaam me dood om het te vertellen. Ja, mensen kijken raar op als ze het horen. Maar weet je… niemand kent mijn verhaal. Niemand weet wat ik heb meegemaakt en niemand weet hoe moeilijk het is (geweest). Ik ben erg trots op mezelf dat het goed gaat en ik ook eindelijk van de grond kom.

  Wanneer ik straks klaar ben met aflossen kan ik zelfs €2000 per maand sparen. Ik spaar dan nog anderhalf jaar door en koop (met +€45.000 in eigen geld) rond mijn 30e verjaardag mijn eerste koopwoning. Niet slecht voor een lost cause, eh? Oh, en die vriendin….. die komt er ook nog wel 😉

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Wow Vice, wat een verhaal. Wat ongelofelijk knap en lief dat je je ouders zo helpt en ook nog aan je schulden werkt. Chapeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *