Hoe de pinpas ons bewustzijn van geld verwoest

Geld op een rekening vliegt er makkelijker uit dan geld in je portemonnee. Dat we in Nederland koning pinnen zijn, zorgt ervoor dat veel mensen in de schulden komen.

Ik had al zo’n vermoeden. Dat je makkelijker even je pinpas langs de automaat haalt, dan dat je een paar euro op de toonbank legt. Daarom pin ik het geld voor mijn maandelijkse boodschappen ook. Zo heb ik meer gevoel met hoeveel ik uitgeef en hoeveel er nog over is.

Lees ook: Deze geldtruc levert je je eerste 1000 euro spaargeld op

In het Financieele Dagblad vandaag een boeiend artikel over deze ontwikkeling. De auteur haalt een item in aan uit RTL Nieuws, waarbij een meisje de verslaggeefster vertelt dat ze een pinpas wil, omdat ze daar meer dingen mee kan kopen dan met cash. Het is de nieuwe generatie, zouden we kunnen zeggen. Mijn zoontje van (4) pint ook wanneer hij winkeltje speelt. Piep en hup, betaald. De gevolgen van die ontwikkeling en hoe het op te lossen, lees je vandaag dus in de krant. Het artikel is gratis is te lezen via deze link.

Lees ook: Deze geldboeken veranderden alles voor mij

 

Share

One Ping

 1. Pingback: Meest gelezen afgelopen week -

16 Comments

   1. joke Reply

    Dat had ik ook ; heb dat gedaan en mag nu per week 5 gratis artikelen lezen .
    Anders kom je er niet in bij FD

  1. Renee Post author Reply

   Ah! Bij het FD. Ja, gewoon even doen. Fluitje van een cent en geregeld boeiende artikelen. Dan mag je een paar artikelen per maand gratis lezen.

 1. TY Reply

  Ik persoonlijk vind juist pinnen handiger om de zien war het geld naar toe is gegaan.
  Alle transacties kan ik bik de bank downloaden en in een boekhoud pakket rubriseren. Zo weet ik precies hoeveel ik waar aan uit heb gegeven. Boodschappen, tanken, hypotheek, etc. Per maand per week etc.
  Als ik cash geld heb bijvoorbeeld verkregen door iets op marktplaats te verkopen is dit vaak uitgegeven en weten we niet meer waar aan als het op is.

  Het begint bij je zelf om bewust met geld om te gaan en te bedenken waar je het aan uit geeft. Vaak even een oaardagen wachten voor je je iets wilt kopen vaak wil je het niet eens meer of toch iets anders.

  Wat wel zo is dat je wel weet hoeveel 1000 euro als je het ergens pint maar hebben zelf ervaren dat wanneer je een veel fout cash betaald dat je dan wel in eens veel geld op tafel hebt liggen.

 2. Hans Reply

  Ik pin bijna alles en heb nauwelijks nog contanten in huis. Toen internetbankieren beschikbaar kwam heb ik vrij snel daarna mij hier voor aangemeld. Voor de “service” van internetbankieren betaalde ik toentertijd 4 gulden per maand terwijl het invullen van bankgirootje gratis was. Wel haalde ik iedere week bij de balie van de bank en betaalde daar alles mee. Met de komst van de pinpas is mijn grens van wat ik contant betaal en wat ik pin wel omlaag gegaan. Als ik nu 3 euro bij de Appie moeten afrekenen dan reken ik contactloos af. Door alles te pinnen weet ik precies wat en waaraan ik het uitgeef. Maar ik leer nog dagelijks bij. Deze week geleerd wat een Tikkie is. Nog niet toegepast maar dat komt vast nog een keer.
  Met geld omgaan moet je leren. Met vallen en opstaan. Of het nu cash is of een banksaldo.

  Het artikel is inderdaad te lezen op de site van het FD. Je moet je wel registreren en mag dan 5 artikelen per maand gratis lezen.

 3. Maris Reply

  Ja dat zag ik dus laatst ook op tv dat item. Ik pin ook altijd 1x per maand gelijk voor de hele maand en dan verdeel ik m’n geld over de weken. En op is op. Zo ben ik in elk geval goed bewust van wat ik uitgeef en kom ik ook niet in de problemen. Werkt ideaal vind ik!

 4. LeLe Reply

  Ik pin ook het bedrag per maand aan boodschappen en verdeel dat over 4 weken. Als mensen dat horen kijken ze je aan alsof je een buitenaards wezen bent. Bij mij werkt dat perfect. Met pinnen heb ik totaal geen overzicht en op deze manier geef ik maar 100 euro per maand aan boodschappen uit (eenpersoonshuishouden).

 5. Geldnerd Reply

  Tsja, ik vind de stelligheid waarmee dit soort conclusies opgeschreven worden altijd een beetje jammer. Telegraaf-journalistiek zonder nuance. Er zullen best mensen zijn voor wie dit geldt. Die beter uit de voeten kunnen met cash. Voor mij is het omgekeerd. 99,9% pinnen, gecombineerd met de bank-app op mijn telefoon waarop ik op elk moment kan zien welke transacties er gedaan zijn en hoeveel geld ik nog heb, geeft mij juist méér overzicht. Het is dus een persoonlijke voorkeur.

  Maar ja, genuanceerd opschrijven trekt vast minder lezers dan de Telegraaf.

  1. joke Reply

   Goedemorgen meneer , mevrouw …….
   Wat een fijne manier van reageren heeft u ; heel genuanceerd -:(
   U kunt er voor kiezen bepaalde zaken op een bepaalde manier aan te pakken en dat is uw goed recht ..
   Lezers komen hier op deze site omdat ze wijzer willen worden ; ideeën willen opdoen hoe zij hun financiën ( beter ) op orde en inzichtelijk willen krijgen .
   En ja ook geld is psychologie .
   Alleen een beetje jammer dat u zuur reageert ; als het u niet zint : reageer dan gewoon niet en geniet lekker van de zon !
   Fijne dag ,
   Joke

   1. Renee Post author Reply

    Goedemorgen Joke. Ik begrijp niet helemaal waar ik negatief of zuur heb gereageerd? Misschien kun je me dat vertellen. Helemaal niet de bedoeling, namelijk.

   2. Renee Post author Reply

    Joke, wat bedoel je precies? Welke reactie is zuur? Volgens mij reageer ik altijd heel respectvol??

  2. Renee Post author Reply

   Hi! Voor mij zelf werkt cash beter, voor meer mensen blijkbaar. Maar ik hoor ook van mensen bij wie dat anders is. Blijkt dus ook persoonlijk, inderdaad. Dit is trouwens geen stuk uit de Telegraaf maar het Financieele dagblad.

 6. dertigermetkids Reply

  ik pin juist alles en alle bankuitgaven staan in excel. ik hou niets bij van cash geld dus mis juist daar t overzicht ???? boodschappen bij elkaar zodat ik kan zien wat onze gemiddelde uitgaven zijn per maand (en dus kan evalueren en een gemiddeld “budget” kan verzinnen) ben echt een excel freak en hou van overzicht, iets te veel haha maar dus erg blij met alles pinnen ????

 7. Monica Reply

  Toen ik alle uitgaven cash deed merkte ik nog wel eens dat ik, als ik veel in de portemonnee had, sneller iets onnodig kocht dan als er minder in zat.

  Voor de boodschappen heb ik een budget en omdat ik online bestel zie je snel of je daar aan zit of niet.
  Tijdens uitjes neem ik juist wel contant geld mee omdat dat dan het bedrag is wat ik maximaal wil besteden en dan is het op = op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *