Hoe stel je een goede boodschappenlijst samen die helpt besparen?

Hoe stel je een boodschappenlijst samen die je helpt besparen? Minke weet er alles van en geeft tips.

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. 

Vraag van deze week: “Ik wil een voorraadkast aanleggen die geld bespaart, maar ik weet niet waar te beginnen. Minke, kun jij me op weg helpen?”

Antwoord van Minke: “Zonder boodschappenlijst ga ik niet naar de winkel. Ik ben echt té vergeetachtig en kom met de helft thuis van wat ik eigenlijk wilde halen. Oh en de andere helft zijn impulsaankopen. Niet helemaal bevorderlijk om mij aan mijn boodschappenbudget te houden dus. Daarnaast helpt mijn boodschappenlijst me om te kopen wat ik nodig heb zodat ik ook echt een hele week (of langer) vooruit kan. Uiteraard zal ik wat tips delen als het gaat om het maken van een boodschappenlijst.

Op papier of digitaal

Ik maak gebruik van zowel digitale als papieren boodschappenlijstjes. Over het algemeen vind ik papier fijner als ik echt veel boodschappen moet doen. Digitaal vind ik dan weer fijner als ik maar een paar dingen nodig heb. Digitaal gebruik ik graag Google Keep, in deze app kun je makkelijk lijstjes maken met aanvinkvakjes. En wat ook heel handig is; je kunt je lijstjes delen met andere familieleden die wellicht wel eens boodschappen doen. Zo hoef je nooit meer te wachten tot je ‘Heb je nog iets nodig?’-appje wordt beantwoord. Papieren boodschappenlijstjes gebruik ik het liefst als ik voor langere tijd boodschappen ga doen. Dan gebruik ik het ook als een soort begroting. Ik schrijf daar niet alleen op wat ik nodig heb, ook wat ik denk dat het gaat kosten. Zo weet ik al ongeveer wat ik kwijt zal zijn aan mijn boodschappen, nog voor ik een stap uit de voordeur zet. 

Op looproute sorteren

Je wil tijdens het boodschappen doen niet 16362 keer de winkel door moeten. Dus sorteer je je boodschappen op volgorde van soort of nóg beter van looproute. Afhankelijk van de winkel waar je heen gaat begin je met brood of groente, of wat er dan ook vooraan staat. Vervolgens loop je tijdens het maken van je lijstje in gedachten door de winkel. Laat onder elke categorie nog een beetje ruimte over zodat je er nog wat bij kan zetten wat je bent vergeten. Kleine tip; in sommige supermarkt apps kun je een lijstje maken en deze automatisch op looproute laten sorteren. Ik vind de apps voor in de winkel totaal niet praktisch omdat je niet kunt vinken, om de looproute te bepalen kan het toch wel heel erg handig zijn.

Wat je nog in huis hebt

Voordat je je lijstje gaat maken is het verstandig om goed te kijken wat je nog in huis hebt. Wellicht is er om welke reden dan ook maar 1 brood doorheen gegaan deze week, in plaats van 2. Of denk je dat je nog paprika hebt, tot je beter kijkt en hij eigenlijk zijn beste tijd wel heeft gehad. Zo zorg je ervoor dat je niet nog extra naar de winkel hoeft, en voorkom je ook extra voedselverspilling omdat je meer in huis hebt dan je op gaat krijgen voor het zijn beste tijd gehad heeft.

Lijstje op de koelkast

Je bent als persoon die de boodschappen doet waarschijnlijk niet de enige die de boodschappen op maakt. Door de week heel komt iedereen in je huishouden er wel eens achter dat iets op is wat niet vaak wordt gebruikt. Een lijstje op een centrale plek, zoals de koelkast, kan dan uitkomst bieden. Is de poedersuiker op? Dan zet je die meteen op het lijstje. Als je dan gaat bedenken wat je allemaal nodig hebt hoef je die dingen alleen over te zetten. En misschien even de gehaaide toevoegingen van de kinderen er tussenuit filteren. 

Denk vast na over alternatieven

Soms zal het gebeuren dat een product op je lijstje niet verkrijgbaar is. Dan is het verstandig om vast van tevoren te weten wat voor alternatief je wil kopen. Zeker voor producten die vaker uitverkocht zijn. Voor paprika’s kun je misschien puntpaprika kiezen. In plaats van kipfilet neem je kippendijen. Of misschien is je alternatief wel een heel andere maaltijd. Het zal op een normale boodschappendag wellicht niet met veel producten voor komen. Ik ken vele verhalen van mensen die vlak voor kerst dat ene essentiële ingrediënt niet konden vinden waardoor er totale paniek ontstond. Oké, misschien een beetje overdreven maar het kan je wel van je apropos brengen waardoor je weer meer in je karretje gooit dan je eigenlijk van plan was.  

Niet alleen voor nu

Denk bij het maken van je boodschappenlijstje niet alleen aan de week die komt, maar ook een beetje verder. Neem een extra blikje tomatenpuree mee voor in de voorraadkast. Koop die ene goede aanbieding ook voor de volgende keer. Zo voorkom je niet alleen dat je volle prijs moet betalen voor producten die je voor soms wel 50% minder kunt scoren. Je voorkomt ook dat je naar de winkel moet voor 1 product wat je niet in huis hebt. Want met zo’n extra bezoekje aan de winkel gaat er echt wel meer mee dan alleen dat blikje tomatenpuree en zo worden boodschappen duur. 

Mijn boodschappenlijstje tijdens corona

In het begin van de corona tijd, toen de schappen half vol waren, was het moeilijk om met een fatsoenlijk boodschappenlijstje op pad te gaan. Dit loste ik op door niet specifieke producten op te schrijven, maar hun doel. Wonderbaarlijk genoeg hielp dat me om nóg minder te vergeten in de supermarkt. Ik vul nu eens in de 2 weken mijn koelkast tot de nok vol. En ik ga pas weer als elke laatste wortel is opgegeten. Inmiddels echter wel weer met een beter gedetailleerd boodschappenlijstje. Nog steeds probeer ik wel voor zo lang mogelijk boodschappen te doen, tot nu toe was 3 weken het langst wat er tussen 2 winkelbezoeken zat. 

Het grootste probleem voor veel mensen is zich houden aan het boodschappenlijstje. Dat lukt mij ook echt niet altijd. Daarom heb ik altijd ruimte voor een impulsaankoop. Mét een budget zodat ik niet voor tientallen euro’s aan onzin thuis kom. 

Heb jij een vraag voor onze boodschappenexpert Minke?

Mail naar vraaghetminke@porterenee.nl

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

8 Comments

 1. Lucinda Reply

  Als het niet op ons digitale lijstje staat, wordt het niet meegenomen. Wij voegen er beide dingen aan toe en het is op die manier super handig. Binnen no-time staan we weer buiten met alles wat we ook daadwerkelijk nodig hadden. Bij sommige apps kan je inderdaad op looproute sorteren en dat vind ik vreselijk handig. Ik heb zelf een enorme hekel aan boodschappen doen, maar als het hierdoor sneller en makkelijker gaat, graag. Vooral nu tijdens corona sneller weer uit de drukte zijn, is voor mij waardevol.

 2. Suzan Reply

  Ik zet wekelijks mijn boodschappenlijst in de app van AH. De boodschappenlijst vermeldt de prijzen en hoeveelheden per gekocht product. Met de lijst in mijn telefoon ga ik eerst naar de Lidl of de markt. Net wat met uitkomt. In de winkel open ik de AH app en loop ik de producten af die ik hebben moet. Wat goedkoper is bij de Lidl/markt neem ik mee en verwijder ik uit de app. Van de boodschappen die op de lijst blijven staan, weet ik dat ze bij de AH goedkoper zijn en die haal ik dus lekker bij AH. Doordat de gewichten (kiloprijzen) in de app te zien zijn, kan ik de verpakkingen goed vergelijken. AH is in verrassende gevallen goedkoper, maar zoals vandaag erg duur vergelijking met de markt. Scheelde me 15 euro!
  Op deze manier vergeet ik geen enkel product, weet ik zeker dat ik het goedkoopst uit ben en kan ik eerlijk vergelijken.

  1. Sara Reply

   Wat een goede tip! Ik ga ook meestal eerst naar de Lidl en daarna de rest bij ah. Vroeger deed ik nog wel eerst de prijzen van ah op mijn briefje erbij schrijven, maar dat is veel werk en soms niet goed te vergelijken door verschil in gewicht. Ik maakte wel een lijstje op de site van ah, maar daar kreeg je de prijzen dus niet erbij, ik ga het meteen in de app proberen.

   Ik hoop dat Lidl snel ook merken als coca-cola gaat verkopen, zoals ze in Spanje doen bijv. Het gaat al enorm vooruit qua a-merken toevoegen (gelukkig in voldoende verhouding met de goedkope huisproducten), maar zo hoef ik steed minder vaak naar een andere winkel.

 3. BB Reply

  Moet heel eerlijk zijn, niet zo’n fan van deze artikelen. Op een bepaald moment is er wel voldoende gezegd over voorraden en boodschappen, vind het geen originele of inspirerende content. Maar anderen misschien weer wel.

 4. NJ Reply

  Eerst kijk ik in de koelkast wat op moet, dan in de voorraadkast en vriezer. Dan maak ik een weekmenu met 3 maaltijden per dag. Als ik alleen avondeten plan en ik doe boodcshappen, heb ik namelijk geen idee wat we aan ontbijtspek of brood nodig hebben.
  En dan app ik het lijstje naar de boodschappen WhatsApp groep samen met mijn man, liefst op volgorde in de supermarkt. Door de weeks zetten we ook dingen in deze appgroep. Tijdens boodschappen doen wissen we de dingen die we in ons mandje doen.

 5. Robin Reply

  Zou nu toch wel eens willen weten hoe je 2 of 3 weken overbrugd met winkelen?
  Brood in de vriezer kan ik nog in komen, doen wij ook.
  Maar fruit, groenten, vlees, vis, beleg… Dat koop ik liefst elke week vers.
  Vlees in de diepvries doen we enkel met bereid vlees, anders smaak je dat te goed. Groenten uit de diepvries smaak je ook…
  Dus wat eten jullie dan wel?

 6. Robin Demey Reply

  Wat een vreemd artikel. De vraag is hoe voordelig een voorraadkast aanleggen die geld bespaart. Nergens in het artikel wordt daar maar IETS over gezegd. Behalve een extra blik tomatenpuree…

  TIPS:
  – Ga voor jezelf na welke NIET-BEDERFELIJKE producten je gebruikt en hoe vaak. Zo kan je nagaan hoeveel je ervan inslaat (voor 1, 6 of 12 maand bijvoorbeeld)
  – Wacht (grote) promoties af en koop dan in bulk. WEES GEDULDIG – Een voorraadkast vul je niet in 1 maand, maar in 6-12 maanden. Anders wordt het een zware investering ;-). De eerste maanden ga je toch sowieso af en toe boven je huishoudbudget gaan ;-).
  – Werk FIFO in je voorraadkast (First In, First Out)
  – Bepaal vooraf hoeveel je minimale voorraad mag zijn vooraleer je het product terug op je WACHTLIJST zet (producten die je in de gaten houdt, wachtend op grote promoties – idealiter weet je ook ongeveer de ‘normale’ prijs en wat jij er de laatste keer voor betaalde).
  – Koop géén dingen in voorraad waarvan je MEER gaat eten als je ze in voorraad hebt (chips, koeken, snoep, chocolade…). Ik doe dat wel, maar deze voorraad staat in een koelcel (niet actief gekoeld hoor; gewoon om hermetisch afgesloten te zijn) in het tuinhuis, achteraan de tuin. Elke week haal ik er de “gebudgetteerde voorraad” uit. Bijvoorbeeld: 1 zak chips, 2 pakken koeken, 2 blikjes frisdrank… En voor de rest blijf je eruit.

  Een leuke tip (bedacht ik een tijdje terug zelf):
  – Laat je soms eens een maaltijd aan huis leveren? Heb je ook de gewoonte om dan een drankje mee te bestellen (omdat je dat anders niet in huis hebt)? Ik kocht laatst mijn “standaard” drankje in bulk met superpromo (+/- 1 jaarvoorraad). Kostprijs 1/6e van wat ik normaal betaal bij de takeaway. Maar ook deze gaat het tuinhuis in, om extra verbruik te vermijden.

  Wat kan er allemaal in de voorraadkast – allemaal gekocht met grote promoties:
  – Pasta
  – Tomatenpuree, tomatenblokjes, passata
  – Rijst (kun je los kopen in zakken van 2-5-25kg – Opgelet: bij grote promoties kan rijst in builtjes soms goedkoper per kilo uitkomen; idem met pasta)
  – Haver en andere (ontbijt)granen
  – Melk, fruitsap, (frisdrank), bier…
  – (zelfgemaakte) appelmoes in glas (voor als het eens snel moet gaan of lui alternatief voor de kindjes)
  – eventueel conserven als je dat gebruikt (perzik, peer, ananas, groenten, rijstpap…)
  – maïs of andere groenten in glas
  – (spuit)water (bij ons enkel kleine flesjes spuitwater voor onderweg; voor de rest: kraanwater en sodastream of inox drinkfles voor onderweg) of dus een extra CO2-fles voor de sodastream
  – Olijfolie (iets waar je misschien niet aan denkt, want hoe vaak moet je een nieuwe fles kopen, maar soms kun je deze echt voordelig kopen – kan je voor dezelfde prijs een kwalitatiever product kopen ipv huismerk)
  – Vaak gebruikte kruiden: grote pot peper, basilicum, oregano, zout…
  – Koffie
  – Bloem of broodbakmixen, suiker… kunnen ook handig zijn
  – Koeken, snoepgoed, chips (op voorwaarde dat je eraf kan blijven; zie hierboven)
  – Voorraad douchegel, (af)wasproduct/poeder, handzeep, tandpasta…
  – toiletpapier/keukenpapier (hiervan hou ik steeds 1 pak in voorraad in huis en 1 of 2 in de voorraadruimte; koop ik niet in bulk, want niet de moeite)
  – Printpapier en inkt kan ook handig zijn
  – Verzorgingsproducten (denk maar aan maandverband, inlegkruisjes… al bestaan hiervoor zero-waste alternatieven uiteraard)

  Een extra tip:
  – Maak een paar vrienden enthousiast en koop dingen samen. Zo kun je je voorraad minder groot maken, maar wel groot inkopen. Rijst, bonen, haver, pasta… kun je soms in zakken van 5-25 kg kopen voor heel scherpe kilo-prijzen. Verdeel dat in 2-5 gezinnen en je voorraad blijft beperkt, maar zeer betaalbaar.
  – Als je dan iets in promo ziet, of je besteld iets online, informeer dan eerst bij je vrienden of ze ook iets nodig hebben.

  1. Lisa Reply

   Rijst kan je beter niet in hele grote zakken a 10-25 kg inslaan. Ik heb het een tijdje gedaan, maar voedsel motten komen erop af en die krijg je erg moeilijk weer weg. En dan deed ik echt mijn best met afsluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *