Hoera voor een telefoonrekening van 10 euro

Zondegeld, ken je die uitdrukking? Dat is voor mij een snelheidsboete of spijkerbroek die je nooit draagt. Ooit betaalde ik iedere maand 55 euro voor mijn telefoon. Dat vind ik nu ook zondegeld. Mijn telefoonrekening anno nu? 10 euro per maand. En dat is een besparing die zo is geregeld.

De nieuwste Samsung Galaxy. Een witte. Ooit was ik daar de trotse eigenaar van. Nou ja, eigenaar. Ik huurde ‘m eigenlijk van de telefoonwinkel. Iedere maand betaalde ik 55 euro. Daarvoor kreeg ik 300 belminuten, een beetje internet en die telefoon dus. Het was allemaal flink ondoorzichtig. Wat ik nu precies betaalde voor het bellen, het surfen en apart voor de telefoon? Geen idee. Het was een beetje zoals hypotheekadvies vroeger was. Als je niet goed oplette, had je niet eens door dat je extra betaalde. Los een telefoon kopen gebeurde amper in die tijd. Ik weet nog dat je achterin de winkel een klein hoekje had met toestellen die los een beetje betaalbaar waren en je kon combineren met een sim-only abonnement. Daar stonden een paar bejaarden naar te kijken. Niet jonge mensen. Niet ik. Nee, joh. Ik betaalde op een dag zelfs extra voor een witte Samsung, in plaats van een zwarte. Geen idee waarom. Vond ik cooler. Dat gold in die tijd. Alles was in het wit net wat exclusiever. Net iets meer dat-moet-je-hebben.

Lees ook: 10 x besparen zonder dat je leven minder leuk wordt

Die 55 euro per maand betaalde ik twee jaar lang. Het lullige was: na één jaar liet ik mijn telefoon vallen en sprongen er ontelbaar scheuren in het scherm. Het gezicht van mijn lief, op de achtergrond van mijn scherm, had in één klap duizend rimpels. Niet de schuld van de fabrikant, gewoon mijn pure onhandigheid. Iets wat me niet vreemd is. Ik moest een nieuwe telefoon maar kon nog niet van mijn abonnement af, waarin ik indirect nog betaalde voor mijn oude, inmiddels overleden toestel. Daar was ik flink zuur van. Bij mij ging toen een knop om. Nu mijn telefoon stuk was, werd ik opeens geconfronteerd met het idee dat die telefoon een soort lening was. Dat ik die nog aan het afbetalen was. Dus ging ik met mijn spaarpot naar de telefoonwinkel. Ik kocht voor 250 euro een degelijke telefoon met een lelijk maar o-zo-praktisch hoesje tegen scheuren. In saai zwart. En met alleen de functies die ik echt iedere dag gebruikte. Daarbij sloot ik een sim-only abonnement af.Dat kostte me 10 euro per maand. Natuurlijk sloeg ik thuis even aan het rekenen. De aankoop van mijn telefoon, had ik in zes maanden terug verdiend. Prima deal!

Lees ook: Minder wensen = meer vrije tijd

Nu denk je misschien: ach, die paar euro. Weet je dat Warren Buffet een fanatiek bespaarder is? Als ze dit in Amerika ook hebben, weet ik zeker dat hij ook sim-only belt. Al verdient hij iedere dag meer dan wij met zijn allen in een heel leven doen. Of overdrijf ik nu een beetje? Het gaat voor mij niet om zuinig zijn, perse. Het gaat erom dat ik hard werk voor mijn geld en dat ik met dat geld graag dingen doe waar ik blij van word. Bellen is best leuk en handig, maar het bepaalt nu niet bepaald mijn levensgeluk. Dus geef ik daar een tientje aan uit en van wat ik overhoud ga ik lekker met een vriendin of mijn man uit eten. Of ik spaar het om grotere dromen uit te laten komen.

Hoera, in oktober ligt mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ in de winkels. Je kunt ‘m nu al reserveren via bol.com.

Share

10 Comments

 1. Erik Reply

  Als je kan leven met een matige camera dan hoeft de gemiddelde telefoon gebruiker tegenwoordig niet meer dan 180-250 euro voor een goed werkende telefoon te betalen.

  De Moto G lijn is al jaren een erg goede budget optie.

 2. kaspar Reply

  Het kán ook anders… Met enig geduld en goed alles in de gaten houden!
  Ik gebruik mijn telefoon véél. Het is namelijk ook mijn tablet en in feite ook mijn privé laptop… (die heb ik dus niet nodig en daarmee bespaard!). Verder vind ik een beetje een nieuw toestel met onnodige maar gave toeters en bellen gewoon toch wel leuk én is een goede camera een absolute must (want ik gebruik de camera op mijn toestel meer dan mijn echte camera).

  Omdat ik veel gebruik maak van de telefoon (ook voor mijn werk!) heb ik een abo van 5 GB wel nodig… Die kost (bij T-Mobile) als Sim-only 21 euro, dat is dan ook nog met onbeperkt muziek luisteren! (en dat gebruik ik veeeel).

  Mijn keuze was een Samsung S8 (die was toen nog redelijk nieuw). Door op het juiste moment via de juiste tussenpartij de juiste aanbieding te kiezen heeft mij dit gekost:
  Eenmalig: 312 euro minus 100 euro extra inruilpremie op mijn oude toestel (waarvoor ik ook nog een redelijke prijs terugkreeg).
  Abonnement 24 maanden: 27,50 euro

  Rekensommetje maakt dat ik 368 euro betaald heb voor het toestel (dat toen nog 800 euro in de winkel was en welke vandaag de dag nog eenvoudig ruim 300 euro oplevert bij tweedehands verkoop!)….
  Al met al vind ik dat toch een véél betere deal dan zelf een matig toestel kopen van 250 euro dat na 2 jaar de prullenbak in kan (althans: de recycle box uiteraard!). Toch?

 3. Miranda | Taxx Life Blog Reply

  De term zondegeld ken ik zeker. Ik ga hem zelfs noemen in mijn blog van aanstaande zondafg, hoe toevallig! Maar ik ben al jarenvan de sim-only. Meestal doe ik vier jaar met een telefoon. Twee jaar een goed uitgezocht ‘duur’ abbonnement met telefoon. En dan twee jaar of meer een sim-only.

  1. Kaspar Reply

   Miranda, ik maak iedere twee jaar die afweging op basis van de restwaarde van het toestel… Na 3 a 4 jaar heeft een toestel vaak nauwelijks nog een restwaarde, terwijl in sommige gevallen je na 2 jaar nog best een leuk bedragje kunt krijgen bij tweedehands verkoop of inruil… Na die 2 jaar bekijk ik daarom simpelweg wat het beste uitkan. Het toestel nog 1 a 2 jaar aanhouden (met natuurlijk ook het risico dat deze in de tussentijd ergens kapot gaat!) Of inruilen voor een nieuwe… En dat is dan ook weer afhankelijk van of er op dat moment leuke toestellen zijn met leuke aanbiedingen! Op deze manier heb ik nu al circa 8 jaar een ‘duur’ high-end merktoestel maar heeft het me alles bij elkaar steevast niet meer dan pakweg 4 a 5 tientjes per jaar gekost.

 4. Greet Reply

  De kunst van rijk worden is zuinig leven.
  Het resultaat van je rijk willen voelen (met de mode mee, dure gadgets, dure auto,verre vakanties) is dat je arm blijft.

  1. Kaspar Reply

   Zie mijn andere reacties. Voor de mobiele telefoon echt niet waar. Ik leef zuinig én heb dure gadgets etc. Kwestie van slim kopen en verkopen.

 5. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Leuk artikel weer en helemaal waar! Ik ben altijd dwars geweest. Heb nooit meegedaan aan die hype van dure telefoonabonnementen incl toestel. Altijd heb ik mijn telefoons los gekocht. Zelfs toen mensen al aan de abonnementen zaten had ik nog prepaid.
  Inmiddels ben ik wel overgestapt op een sim only abonnement waar ik ook al jaren heel tevreden over ben! Elke keer wordt het weer een klein stukje goedkoper, dus dan ben ik al lang tevreden! Begin volgend jaar mijn abonnement weer verlengen en als ik de prijzen nu zie, is het alweer 1,52 euro goedkoper geworden. Dus dat gaat dan weer maandelijks naar de spaarrekening als extraatje!

  1. Kaspar Reply

   Tja. Ik ben het er echt niet mee eens… zie mijn reactie hierboven. Heb mijn hele leven al heel fijne en mooie ‘dure’ high end toestellen en toch nooit meer dan enkele tientjes per jaar daarvoor betaald. Het los kopen van budget toestellen naast prepaid/sim only, dat vind ik pas zondegeld…
   250 euro voor een toestel dat net niks kan en dat na 2 jaar wellicht stuk is (of in elk geval niks meer waard)… dat is dan 125 euro per jaar weg gegooid….
   Ik betaal meestal 350 a 400 euro voor een top toestel (nu de Samsung S8, gekocht toen die net enkele maanden uit was). Na 2 jaar ruil ik die in of verkoop deze voor 250 a 300 euro. Werkt iedere keer weer. Dát is pas besparen, en toch fijn leven.

 6. Tiny Reply

  Gebruik de telefoon ook voor van alles en nog wat een ik betaal inderdaad wel veel voor een high end model. Ik kijk wel uit naar interessante aanbiedingen en zorg altijd dat ik 0 bij betaal in het maandelijkse bedrag voor het toestel. Vaak is het toestel dan enkele tientjes goedkoper dan sim only met los toestel, terwijl het eigenlijk natuurlijk hetzelfde is.

 7. Kitana Reply

  Mijn vorige telefoon was een Elephone, kostte € 165 en heb ik 3 jaar gebruikt met een simonly abo van 8,50 per maand (200 min/sms en 2000 GB). Heb nu net een nieuwe telefoon, ook weer een minder bekend merk: Xiaomi, van 250 euro. Bevalt heel goed, maakt ook erg mooie foto’s. Ik heb nooit een telefoon van een duur merk gehad op afbetaling, en zal dat waarschijnlijk ook nooit doen. Mijn vader heeft me geleerd alleen iets te kopen dat je meteen cash kunt aftikken (behalve een huis). Hij koopt zijn telefoons via Marktplaats, en vindt het leuk om na een jaar weer te wisselen van telefoon. Deze mindset heeft ons geen windeieren gelegd.
  Mooie blog Renée, ik lees je artikelen graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *