Hypotheektrucje: ‘gratis’ je huis verduurzamen

Iedereen wil wel naar energielabel A. Dat scheelt een hoop geld op je energierekening én je huis wordt meer waard. Maar hoe betaal je zo’n verbouwing? Er is een manier om dat mee te financieren in je hypotheek zonder dat je maandlasten hoeven te stijgen.

Ik kondig dit artikel aan alsof ik een truc à la Hans Klok ga onthullen. Goochelen is het niet, maar magisch vind ik het wel. Toen ik mijn eerste huis kocht, betaalde ik 5,1% hypotheekrente. Niemand sprak daar schande van. Het was een heel normaal rentepercentage. Nu denken we daar anders over. Maar laten we niet vergeten: een hypotheekrente van minder dan 1% bij 10 jaar vast, is echt heel bijzonder. Des te belangrijker om te proberen daar nu je voordeel mee te doen.

Gratis verduurzamen

Ik hoor vaak dat mensen hun huis willen verduurzamen maar de kosten erg hoog vinden. Natuurlijk verdien je het in de loop van tijd terug. Tenminste, dat is de bedoeling. Maar je moet het nu wel allemaal even ophoesten. Daar zijn natuurlijk manieren voor. Zo kun je je hypotheek verhogen of een verduurzamingshypotheek aangaan. Prima opties wat mij betreft. Je huis vergroenen duwt niet alleen je maandlasten omlaag maar ook je woningwaarde omhoog. Dus weg is het geld niet.

De lage rente nu biedt nog een kans. Oversluiten. We hebben het er op PorteRenee al eens vaker over gehad: de kansen die oversluiten biedt. Oversluiten betekent dat je je rentecontract met je hypotheekverstrekker openbreekt. Jij wilt graag een lagere rente. De bank moet daaraan meewerken, maar mag je wel een boete geven voor de rente die jij misloopt nu jij jullie afspraak op wilt zeggen. Niet leuk, maar op zich wel logisch. Het kost de bank tenslotte geld.

CHECK OOK: Wist je dat je op je huis verduurzamen veel geld kunt besparen? We geven je hier 5 budgettips.

Veel mensen denken: stop hier maar. Ik ga écht geen boete betalen. Toch zou ik altijd verder kijken dan dat. Als je inkomen en de waarde van je woning het toelaten (die moeten hoog genoeg zijn) kun je de boete namelijk meefinancieren. Dat betekent dat je je hypotheek dus met dat bedrag verhoogt. Als je toch bezig bent, kun je ook de kosten voor het verduurzamen meefinancieren. Ook hiervoor geldt: als dit dus in jouw situatie past. Het mooie en magische aan dit verhaal is, is dat dit qua maandlasten niet eens zoveel gevolgen hoeft te hebben. Doordat de rente zo extreem laag is, kan het zelfs zo zijn dat je maandlasten dalen. Of gelijk blijven. Zeker als je nu nog een relatief hoge rente hebt, kan dit voor jou ook gelden.

De lage rente geeft je zo de kans om, zonder dat je per maand veel meer gaat betalen, naar een echt duurzaam huis toe te werken. Dat is lekker voor je energierekening maar ook voor de waarde van je huis. Check dus vooral eens of dit magische verhaal in jouw geval ook opgaat.

In deze podcast hoor je Herbert die een duurzaam huis heeft

Dit artikel is een samenwerking met a.s.r. Ook zij zijn fan van duurzamer proberen te leven en geld overhouden. De inhoud van het stuk is 100% van ons. 

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: