koken boodschappen

Iedereen aan de maaltijdbox! Of toch niet?

Maaltijdboxen. De een zweert erbij, de ander moet er niks van weten. Sommige noemen het schreeuwend duur. Anderen weten zeker dat ze goedkoper uit zijn met een maaltijdbox. Vandaag neem ik de proef op de som. Wat is voordeliger? De maaltijdbox of het zelf doen.

Door Janke Verhagen

Er was een tijd dat er elke zondag bij ons thuis een maaltijdbox bezorgd werd. Pure luxe. Zo hoefde ik niet na te denken wat we gingen eten, en leerde ik ook nog een beetje koken. Een win-win situatie. Voor mij was het sowieso vrij voordelig. Omdat ik toen nog alleen was met mijn zoon kon ik van een tweepersoons-box, die bedoeld was voor drie maaltijden, makkelijk zes dagen eten. Dan heb je je er snel voordeel van.

De maaltijdbox wordt al een hele tijd niet meer bezorgd op zondag. Op den duur werd ik een beetje wars van het feit dat iemand anders voor mij bepaalde wat ik de hele week ging eten. Daarbij denk ik (en dat is een aanname) dat nu zoonlief een stuk groter is, en dus meer eet, het voordeel een stuk minder groot is. Daarbij schuift mijn vriend regelmatig aan. Zes dagen eten van een box voor drie dagen zit er hier niet meer in.

Lees ook: Zo besteed je 30% minder aan je boodschappen.

“Een box is echt goedkoper” hoor ik toch vaak als argument voorbijkomen. Zou dat dan toch zo zijn? Ik besluit de proef op de som te nemen. Op de site van HelloFresh zie ik dat ze tegenwoordig verschillende soorten boxen hebben. Qua aantal personen en aantal maaltijden verschilt de prijs niet. Dus dat rekent makkelijk. Ik kies een box voor drie personen en drie maaltijden en moet daar € 51,95 voor af rekenen. Het komt op mij over als veel, maar dat zal de berekening uitwijzen.

Op de receptenkaarten staat precies wat ik nodig heb. Met deze ingrediëntenlijst ga ik virtueel boodschappen doen bij mijn eigen supermarkt. De moeilijkheid zit in het feit dat HelloFresh afgepaste porties gebruikt. Waarbij het voordeel natuurlijk is dat er geen verspilling is. Het nadeel voor mij is nu rekenen. Ik besluit de prijzen van mijn supermarkt om te rekenen naar porties, zodat de vergelijking zo zuiver mogelijk blijft.

Het omrekenen naar porties is niet zo lastig, maar eerlijker wordt het er niet van. De caissière van mijn supermarkt zie ik nog niet heel enthousiast reageren als ik 1,5 takje citroentijm wil afrekenen in plaats van een pakje. Maar goed, we gaan het toch doen op deze manier. Als ik de porties aanhou zoals beschreven in de recepten van die week, kom ik uit op een totaalbedrag van € 34,89. Een verschil van € 17,06. Natuurlijk lijkt dat een groot verschil, maar als ik kritisch naar mezelf kijk, dan valt het wel mee.

Lees ook: 5 besparingen op je boodschappen, en je eet toch lekker.

Ik weet vrij zeker dat er bij mij een hoop in de vuilnisbak beland. Omdat je bij de supermarkt niet deze afgemeten porties kunt kopen, koop je dus altijd meer. Zelf ben ik geen ster in koken. Dus wat ik daarna met die overgebleven takjes citroentijm moet? Ik weet het niet. Dus gaat het vaak toch mijn GFT-bak in. Zonde. En dat zal voor meer ingrediënten zo zijn. In ieder geval bij mij. Als jij super creatief in de keuken bent, dan zal dit voor jou geen probleem zijn.

Daarnaast betaal je natuurlijk ook voor de luxe van het bezorgen. HelloFresh heeft kosten en daar betaal jij als consument voor. Net als voor hun winst. Natuurlijk willen ze met hun diensten ook geld verdienen. Daar betaal jij ook voor. Daar vind ik niks geks aan. Al met al vind ik het verschil van € 17,06 mee vallen. Ik had een groter verschil verwacht. Of misschien wel gehoopt.

Overduidelijk is zelf koken nog altijd goedkoper. Als jij bereid bent om dat verschil te betalen om bijvoorbeeld meer tijd over te houden omdat je geen boodschappen hoeft te doen, lekker doen. Ook het verspilling argument vind ik vrij sterk als het gaat om wel voor een maaltijdbox kiezen. Maar dat heeft er alles mee te maken, dat koken en ik geen ijzersterke combinatie zijn en mijn verspilling vrij hoog zou zijn als ik alles zelf zou halen.

Ik blijf voorlopig trouw aan mijn eigen weekmenu aan supermarktbezoek. Uiteindelijk is het toch gewoon € 17,06 die je niet uitgeeft per week. Dat gaat linea recta naar mijn spaarrekening.

Heb jij een maaltijdbox? En wat heeft jou wel of niet over de streep getrokken?

Share

25 Comments

 1. Emma Louise Reply

  Hoi Janke,

  Ik maak altijd zelf een weekmenu met vaak recepten van HelloFresh (gecombineerd met allerhande). Wat HelloFresh zo exclusief maakt, zijn alle verse kruiden en smaakmakers, zoals de citroentijm die je noemt, maar ook vaak citroen(sap), basilicum etc. Hoewel dit natuurlijk het lekkerst is, is het veel voordeliger om de kruiden te vervangen voor gedroogde kruidenpotjes en de citroensap uit zo’n flesje te halen. Ik baseer mijn weekmenu voor 6 dagen dus op HelloFresh/AH recepten (1 dag plannen wij niks voor de spontaniteit) en doe de meeste boodschappen bij de Lidl en dan halverwege de week nog langs de AH voor verse groenten en ik ben nooit meer dan 35,- kwijt bij de Lidl en 15,- bij de AH. En dat is dus voor 6 dagen (2 pers), plus alle andere boodschappen die HelloFresh natuurlijk niet bezorgt. Waardoor hun argument ‘dan hoef je niet meer naar de winkel’ natuurlijk ook maar de halve waarheid is.

  Groeten,
  Emma

 2. HereIsTom Reply

  17 euro vind je geen groot verschil, als je dat maal 52 weken doet kom je op 884 euro.
  En als je die boodschappen ook nog bij de Lidl haalt scheelt het nog veel meer!
  Die maaltijdboxen zijn achterlijk duur en je moet nog steeds zelf koken!

   1. Kaspar Reply

    En ik vergeet steeds dat jij hier vooral reclame komt maken voor de Lidl 😝

    Maar helemaal eens, 17 euro per week is echt veel geld gewoon. Nogal de moeite om gein zelf even naar de supermarkt te gaan. En verspilling? Daar is toch de diepvries voor?

    1. Centenkretser Reply

     Het zijn trouwens 3 maaltijden voor 3 personen waar het verschil van 17 euro op zit. Dan is het verschil tussen een maaltijd box en zelf naar de winkel gaan 40 euro per week! X 52 weken. 2800 euro verschil per jaar.
     En dan zou je ook nog eens kiezen voor wellicht een duurdere supermarkt ipv de budget supermarkt.

 3. Iris Reply

  Leuk dat je het verschil hebt berekend.
  Zelf heb ik nooit een maaltijd box geprobeerd omdat ik het altijd te duur vond. En hier thuis zijn er wat kieskeurige eters.
  Ik vind zelf €17 per week best een groot verschil. Dat is €68 ! per maand wat je aan boodschappen kan besparen. Daar doen wij bijna een week boodschappen voor.

 4. L Reply

  Ik vind maaltijdboxen uberhaupt heel duur. Wij koken altijd voor meerdere dagen en doen een bak in de vriezer. Vaak hebben we boodschappen van rond de 5 euro en soms zelfs minder. Dat is 3×2 personen, dus 6 maaltijden. Je moet gewoon uitkijken met wat je waar koopt en van alles het goedkoopste artikel zoeken en zo min mogelijk ingredienten 🙂

 5. San Reply

  ik vind de maaltijdboxen duur. Ik doe nu voor €45/€50 in de week boodschappen, mijn 2 kids heb ik de helft vd week. En €17 per week verschil is toch best veel als je dat keer 52weken doet. Dat geld zet ik liever op de spaar of doe ik wat leuks van met mijn kinderen. Ik heb geen hekel aan boodschappen doen en ik vries restjes in, ik gooi zelden iets weg. Best handig met late diensten of als ik geen zin heb om te koken.

 6. Tiny Reply

  Heb ze nooit geprobeerd, ik vind de prijs erg hoog. Echt zonde van het geld. En qua verspilling? Daar heb ik een vriezer voor (trouwens specifiek voor kruiden: groei ze zelf in de tuin of op balkon, kost bijna niets en pak een takje dat je nodig hebt). Daarnaast: als je zelf bepaalt wat je kookt kun je juist ook ingrediënten groot inkopen en in verschillende gerechten op een andere manier verwerken. Scheelt nog meer geld.

 7. Seits Reply

  Ik vind het veel te duur. Daarbij moet je nog steeds boodschappen doen voor ontbijt , lunch, tussendoor.

  Ik maak per week een menu. Koop hier op in. Bespaart geld en keuzestresss.

 8. Dio Reply

  Interessant om te lezen! Ik was/ben sowieso geen fan van maaltijd boxen. Niet alleen omdat het duurder is, het is ook fijner om je eigen gerecht te eten die je al kent.. 😉 Ik blijf gewoon weekboodschappen doen.

  1. Kaspar Reply

   Voor mij zou juist het ontdekken van gerechten die ik nog níet ken een reden zijn om een maaltijdbox te bestellen!;) Altijd maar koken en eten wat je al kent is erg saai, vind ik! Af en toe bij een ander wel eens met HelloFresh gekookt, en moet zeggen: het zijn regelmatig wel héél leuke recepten. Dus nu kijk ik wel eens op de HelloFresh site om ideeën op te doen… En vervolgens koop/kook ik het dan gewoon zelf! Onlangs ook zo’n maaltijdbox bij de Albert Heijn meegenomen. Was stevig in de aanbieding, dus interessant om eens te proberen. Best nog wel de moeite en in de aanbieding was het toch echt goedkoper dan los kopen!

   Zag hierboven ook iemand als tip geven om met zo min mogelijk ingrediënten te koken om kosten te besparen. Daar ben ik het echt niet mee eens… Betaalbaar koken/eten wil niet zeggen dat je niet iets lekkers mag maken, en dat gaat vaak toch beter met meer ingrediënten. Ik heb dan ook een héél erg gevulde voorraadkast met allerlei ingrediënten, diverse ‘verse’ kruiden in de vriezer en altijd ruim voldoende groentes (als je die slim koopt zijn ze helemaal zo duur niet! Vooral ook fan van de AH buitenbeentjes… Lekker belangrijk dat groente/fruit niet in de ‘ideale’ vorm of formaat gegroeid is….). Zo kun je voor een paar euro toch mooi een lekkere, verrassende maaltijd op tafel zetten (in het geval van vlees of vis wordt het een paar euro meer – dat eet ik hooguit 2 a 3 keer per week).

 9. Audrey Reply

  Nee, ook geen maaltijdboxen voor mij… En om in te gaan op jouw voorbeeld van het 1,5 takje citroentijm: als ik die maaltijd zelf zou maken, zou ik denken: ik flikker er wel wat losse tijm en citroensap doorheen. Dat soort “rare” ingredienten skip ik op die manier dan gewoon. Er zitten ook vaak dure kruidenmixen in die op zich wel lekker zijn, maar die je ook kunt vervangen door een mengsel van kruiden die in je eigen la liggen.

  1. Kaspar Reply

   Of gewoon zorgen voor voldoende losse specerijen 😉 Kun je iedere specerijenmix gewoon zelf maken! En verse kruiden als je maar 1 takje nodig hebt: gooi de rest gewoon in de vriezer! Doodzonde om weg te gooien… Want die “rare” ingrediënten zijn soms toch wel heel erg lekker hoor! (en soms inderdaad ook prima te vervangen door andere ingrediënten, maar daar kom je eigenlijk alleen maar achter door het eerst toch eens te proberen….).

 10. Geldover Reply

  Je maakt de vergelijking op basis van wat we die week in de box zit. Zij houden met de inkoop rekening met wat zij ergens goedkoop kunnen halen iets wat jij niet doet want jij haalt alles bij een supermarkt. Ik denk dat het verschil hierdoor nog veel groter is.

 11. Danique van der Linden Reply

  Leuk dat je het een keer hebt uitgezocht en op papier hebt gezet! Zoals vele hierboven vind ik 17 euro eigenlijk best nog wel een verschil, dat is 1/3 van het bedrag. Ik heb de mazzel dat ik koken erg leuk vind en ook creatief kan zijn met restjes, dus heb de boxen niet nodig. Mijn ouders zweren er juist bij, die vinden de boxen echt geweldig 🙂

 12. BB Reply

  Opzich geen slecht idee om eens een paar van die boxen te bestellen om zo weer eens wat inspiratie op te doen, maar voor de lange termijn vind ik het toch prijzig. Ook is mijn vriend een hele kieskeurige eter, dat zou toch met die boxen problematisch zijn. Ik blijf erbij dat jezelf aanleren goed te koken de beste manier van besparen is omdat je dan creatiever kunt zijn. Pas nog een heerlijke gerookte paprika soep gemaakt van een voordeelpak puntpaprika’s die over bleef.

 13. Stephanje Reply

  Grote maaltijdboxen zoals HelloFresh heb ik nog niet geprobeerd, maar wel de losse verspakketten van Albert Heijn.

  Ik heb bijvoorbeeld de Thaise Groene Curry in huis gehaald. Als ik die zelf bij elkaar zou rapen bij de Appie dan ben ik 1 a 2 euro duurder uit.

  Als ik naar de toko zou gaan en de groentenboer zal ik uiteindelijk 1 a 2 euro goedkoper uit zijn.

  Dus in dat geval vind ik het wel prima om het Verpakket te nemen. Helemaal als ze een euro goedkoper in de bonus zijn bijvoorbeeld.

  Maar eten weggooien doe ik echt nooit. Ik kijk gewoon welke ingrediënten ik nog heb en verzin een nieuwe maaltijd. Verse kruiden haal ik gewoon niet, want dat gebruik ik nooit helemaal. Lekker belangrijk dat het met verse peterselie misschien iets lekkerder dan met gedroogde.

 14. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Ik vind het wel een groot bedrag. Maar dat ligt er denk ik ook aan wat je weekbudget is 😉 Persoonlijk nooit aan maaltijdboxen gedaan, omdat ik ze ten eerst schreeuwend duur vind, maar nog belangrijker, ik lust toch nooit alles wat erin zit. Dus ga liever zelf naar de winkel en koop alleen dingen die ik wél lekker vind.

 15. Tanja Reply

  Maaltokdboxen zorgen dat wij veel minder naar een restaurant gaan en dat we gezellig samen kokkerellen. Dus ja, duurder dan gewone boodschappen doen maar ook gezelliger (want manlief vindt koken nu veel leuker en je eet echt lekkerder) en we sparen veel doordat we stukken minder gaan uit eten.

 16. Shirley Reply

  Ik heb een tijdje Hello Fresh gehad – met korting. Ik vind het gemak heel fijn en het is leuk om nieuwe recepten te proberen. Toch vind ik ze voor de volle prijs te duurt. En in veel weken lukt het me niet om drie avonden per week met mijn vriend samen te eten, waardoor zo’n maaltijdbox een soort logistieke planning wordt. Leuk om te proberen, maar zelf boodschappen doen, past beter bij mij.

 17. Daantje Reply

  Ik zou sowiso niet snel koken met bijvoorbeeld citroentijm Als je rekening houdt met de aanbiedingen zal het verschil denk ik nog groter zijn. Neemt niet weg dat het soms ook wel heel handig kan zijn als je niet over de boodschappen na hoeft te denken

 18. Alet Reply

  Mijn boodschappenbudget per week is ongeveer 70 euro. Dat is voor ontbijt, lunch en avondeten voor 2 volwassenen en 1 kind. Als ik 1 box zou kopen van 51 euro dan houdt ik nog 19 euro over voor ontbijt en lunch EN de andere dagen avondeten. Dat kan helemaal niet uit. Voor speciale dagen vind ik het leuk of voor een paar keer per jaar iets nieuws te proberen maar voor vast is het veel te duur en past het niet in mijn budget.

 19. Mariëlle Reply

  Zo te zien ben ik hier letterlijk de enige die wél fan is van de maaltijdboxen… Wij hebben het inmiddels 4 jaar en ik zou echt niet zonder willen. Een paar van de redenen waarom wij het wel het geld waard vinden:
  – Wij zijn echt NIET creatief (we zijn echte beta’s :-)). Zelfs na 4 jaar kan ik echt niet zelf lekkere gerechten bedenken op de dagen dat we geen HelloFresh hebben.
  – We hebben geen auto, dus dit scheelt nogal wat gesjouw op de fiets (we hebben het voor 5 dagen per week).
  – De porties zijn vrijwel altijd van goed formaat (en wij zijn héle grote eters).
  – Het aantal calorieën staat erbij vermeld. Ondanks dat ik veel sport, vind ik het fijn om te weten hoeveel ik nou eigenlijk binnenkrijg.
  – We houden wel van nieuwe dingen proberen. Ik had hiervoor nog nooit gekookt met aubergine, knolselderij, zoete aardappel, orzo, pompoen, bleekselderij, kikkererwten, venkel… Misschien niet de meest exotische dingen, maar heb het voor HF nooit gekocht.
  – We hoeven niet na te denken over wat we gaan eten. We zijn supermakkelijk met eten, dus 5 gerechten uitkiezen is nooit een probleem.
  – We kunnen het ons veroorloven. HelloFresh en onze schoonmaakster zijn onze enige luxedingetjes. Op heel veel dingen besparen we al: we zouden een ruim 2x zo duur huis kunnen kopen, we hebben geen auto, kinderen of TV, stappen jaarlijks over van energieleverancier, hebben maximaal eigen risico en we eten niet vaak buiten de deur (mede dankzij de maaltijdboxen). En ondanks HF sparen we elke maand nog zo’n 1/3 van onze salarissen, dus we kunnen het missen.

  1. Amber Reply

   Je bent niet de enige!
   Wij laten het niet wekelijks komen, maar gemiddeld wel 2x per maand.
   Als je een beetje online zoekt, kom je overal kortingscodes tegen voor 50%.
   Wij hebben zo een box (5 maaltijden voor 2 personen) voor 25 euro, hier kan ik zelf geen boodschappen voor doen!
   De maaltijden zijn voor ons vrij groot, er zouden (meestal) 3 personen van kunnen eten.
   Er zitten altijd recepten tussen die wij minder lekker vinden maar het meeste vinden wij wel erg lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *