“Ik vind het zo tof de potjes te zien groeien”

Het motto van Kelly (41): geld is er om uit te geven. Toch veranderde haar mindset een paar jaar geleden. Ze spaart, werkt met potjes en genereert passief inkomen. Allemaal met als doel om nooit meer fulltime hoeven te werken.

“Ik leefde lange tijd in de veronderstelling dat geld er is om uit te geven. Alles wat ik verdiende, ging er met het grootste gemak weer uit. Reizen, uitgaan en lekker shoppen, het kon niet op. Sparen deed ik nooit. Ik zag daar het nut niet zo van in en had het ook niet van mijn ouders geleerd. Tot ik een paar jaar geleden de geest kreeg. Ik ging met potjes werken en me richten op het genereren van passief inkomen. Ik wil namelijk nooit meer fulltime werken en rond mijn 55e ga ik lekker met pensioen.”

Hoe genereer je dan passief inkomen?

“Naast mijn parttimebaan in de gehandicaptenzorg heb ik een eigen online business. Ik maak onder andere templates voor peuters en kleuter die ik op een online platform zet. Ouders die bijvoorbeeld met hun kind willen rekenen kunnen tegen betaling mijn template gebruiken. Het maken ervan kostte veel tijd, maar nu heb ik er weinig werk meer aan. Dat beviel me wel en ik dacht: ik heb ook nog een appartement, waarom ga ik daar ook geen inkomsten mee genereren? Ik kocht namelijk in 2010 een appartement voor €118.000. Mijn maandlasten lagen toen rond de €550. Na vijf jaar ging ik samenwonen met mijn vriend in zijn huis en verhuurde ik het appartement. Voor ongeveer ditzelfde bedrag. Ik verdiende er dus vrijwel niets op. Dat was natuurlijk verre van slim en kon anders. Zo gezegd, zo gedaan.”

Je ging de huur verhogen?

“Nee, ik begon met het extra aflossen van de hypotheek. Ik leg sinds een paar jaar iedere maand €1.000 apart voor dit doel. De totale hypotheekschuld is nu nog een kleine €50.000. Zonder dat ik er iets voor hoef te doen komt er iedere maand geld binnen, want mijn hypotheeklasten zijn natuurlijk fors gedaald. Op dit moment staat er €20.000 op een aparte rekening voor extra aflossen. Ik kan dat niet in één keer doen, want dat is belastingtechnisch niet zo slim. Ik doe het dus in etappes. Over 2,5 jaar ben ik hypotheekvrij.”

Verdien je genoeg om €1.000 apart te leggen iedere maand?

“Met mijn parttimebaan verdien ik ongeveer €1.500 per maand. De inkomsten uit mijn eigen bedrijf liggen tussen de €1.200 en €1.500. Verder heb ik weinig kosten. Ik woon in het huis van mijn vriend. Ik betaal alleen mee aan de kosten voor gas, water en licht. De hypotheeklasten en alle andere kosten aan het huis neemt hij voor zijn rekening. Dat hebben we zo afgesproken. Hij vindt het fijn dat het huis van hem blijft en ik kan op deze manier goed sparen. Alleen de boodschappen en de kosten voor onze zoon Dex delen we.”

Ben je ook gaan besparen?

“Jazeker. Ik ben gaan budgetteren en met potjes gaan werken. De blogs op PorteRenee hebben me geïnspireerd. Zo heb ik een potje boodschappen dat we iedere maand met €400 vullen. Vaak is het potje voor het einde van de maand al leeg. Dan duik ik de voorraadkast en vriezer in en maak ik een maaltijd met wat er nog is. We storten nooit bij. Ook maak ik een potje voor het kerstfeest en de verjaardag van Dex. Hij is net drie geworden en dan heb ik het huis vol visite. Ik vind het zo tof de potjes te zien groeien.”

En beleggen? Heb je daar over nagedacht?

“Beleggen doe ik ook. Dat is ook een mooie manier om je inkomen te vergroten. Iedere maand leg ik €150 in, maar dat gaat meer worden zodra ik de hypotheek heb afgelost. Ik doe nu aan beheerd beleggen, maar ga me er binnenkort goed in verdiepen zodat ik het in de toekomst zelf kan gaan doen. ”

Met welk uiteindelijk doel doe je dit allemaal?

“Ik wil nooit meer fulltime hoeven werken. En ik wil rond mijn 55e met pensioen. Ik ben al hard op weg, hoor. Ik werk 19 uur in loondienst en de uren die ik in mijn eigen bedrijf stop voelen niet als werk. Ik werk onder schooltijd en heel wisselend. De ene dag zit ik vier uur achter mijn laptop, de andere dag een uurtje of helemaal niet. Nu de zomervakantie eraan komt en Dex thuis is, werk ik niet aan mijn bedrijf. Ik vind het ontzettend belangrijk tijd met hem door te brengen. Ik wil hem graag zo vaak mogelijk zelf naar school brengen en ophalen en geen gebruik maken van de buitenschoolse opvang. Niet dat daar iets mis mee is hoor, maar ik kies ervoor dit niet te doen.”

CHECK OOK:  Geld manifesteren: in deze nuchtere versie geloof ik

Op je 55e dus met pensioen. Dan is Dex al een stuk zelfstandiger. Wat ga je dan doen?

“Het lijkt me zo heerlijk om andere dingen te gaan doen. Ik wil bijvoorbeeld echt goed leren koken, en deftige diners kunnen maken. En ik wil een fotografiecursus volgen. Niet om er uiteindelijk geld mee te verdienen, maar puur voor mezelf. Doen wat ik leuk vind zonder me zorgen te maken of er geld binnenkomt. Dat is mijn ultieme doel.” 

Mooi doel! Ben je nooit bang dat je toch weer in je oude patroon vervalt?

“Haha… die kans is er natuurlijk altijd en daarom doe ik mee aan dit interview. Het wereldkundig maken van mijn verhaal is voor mij een goede stok achter de deur.”

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.