“Ik geef nu de helft minder uit aan de boodschappen”

Barbara (40) was het zat om niet te weten waar haar geld naartoe ging. Ze ging rigoureus door haar uitgaven heen en wist €600 maand per maand te besparen.

Barbara nam haar uitgavenpatroon na wat online inspiratie onder de loep en gooide het roer rigoureus om. Dat scheelde dik €600 per maand. Daarmee worden opeens dingen mogelijk die ze voor onmogelijk hield.

‘2019 was voor mij het jaar van de podcasts. Ik was aan het klussen en opruimen in huis toen ik stuitte op podcasts over minimaliseren en geld besparen. Ik raakte steeds meer in de ban van de verhalen en besloot dat het roer om moest. Door mijn ADHD ben ik hyper gefocust en pak ik zaken heel rigoureus aan. Ik creëerde ruimte in huis door steeds meer spullen de deur uit te doen. En ik zette ons uitgavenpatroon tot in detail op papier. Dat was wel even schrikken. Wat een geld gaven wij iedere maand onnodig uit. Iedere euro die binnen kwam ging er met het grootste gemak weer uit. Dat moest anders. In no time bespaarden we €600 per maand.’

Wat ben je anders gaan doen?

‘Eerst richtte ik me op de simpele dingen, zoals de boodschappen. Voorheen ging ik iedere dag naar de supermarkt en had ik geen idee wat er nog in de koelkast stond. Kwam ik met het derde pakje boter thuis. Nu loop ik de kasten na, maak een weekmenu en ga één keer per week met lijstje naar de supermarkt. Ook gaven we veel geld uit aan een hapje eten buiten de deur en eten bestellen. Mijn twee kinderen sporten op vrijdag op verschillende tijdstippen en we hebben dan een uurtje tussendoor om te eten. Heen en weer naar huis vond ik gedoe. En de McDonald’s zat naast de sporthal. Je raadt het al; iedere vrijdag vaste prik zaten we daar. Dan bestelden we thuis ook nog vaak pizza, chinees of haalden een patatje. Echt, het geld vloog de portemonnee uit. Nu rijd ik tussen het sporten door naar huis en eten we makkelijk een soepje. Frietjes eten we ook nog, maar die bak ik gewoon lekker zelf. En de Action verdient ook niet meer aan mij. Als ik iets zie stel ik mezelf de vraag: ‘Heb ik het echt nodig?’ Het antwoord is vaak ‘nee’ en dan laat ik het tegenwoordig gewoon liggen. Na wat oefening lukt dat nu.’

Klinkt goed, maar bespaar je daar €600 per maand mee?

‘De sportschoolabonnementen zette ik ook nog stop. Dat scheelde €80. We wandelen nu veel en lang met de honden en doen thuis onze workout. We namen afscheid van de tussenpersoon die onze verzekeringen regelde, want hem betaalden we best fors. Het contract van de energieleverancier en het internetabonnement zetten we over naar de zaak. Berry, mijn man is namelijk zzp’er. Dat werd zo goedkoper. Ook koppelden we onze telefoonabonnementen. Dat scheelde op mijn abonnement maar twee euro hoor, maar alle beetjes hielpen. Die €600 die we nu besparen gaat naar de spaarrekening. Net als het statiegeld, kleingeld en de verkopen die ik doe via Marktplaats. Daarvan gaan we binnenkort naar Disneyland. In oktober 2018 ben ik gestopt met roken. Dat scheelt €1800 per jaar. Dat geld zette ik ook apart en daar zijn we dit jaar van op wintersportvakantie geweest. En ik spaar zegeltjes. Ik lik me suf voor een lang weekend volgend jaar met een vriendin en de kinderen naar Ibiza.’

sparen voor Ibiza

Er wordt dus flink gespaard. Wat blijft er dan over om van te leven?

‘Ik doe de administratie voor Berry. Iedere maand keer ik mezelf €600 uit en Berry €2500. Dat doen we al heel lang zo. De €600 gaat nu linea recta naar de spaarrekening. We leven dus van het salaris van Berry. Maar omdat we zo bewust zijn van onze uitgaven blijft er van dat bedrag vaak nog zo’n €300 over. Vroeger zouden we dat geld meteen uitgegeven hebben. Vooral Berry was heel makkelijk. Geld had voor hem geen waarde en hij interesseerde zich niet zo voor financiën. Hij weet de inlogcode van de bankapp niet eens, haha. Ik heb hem voorgerekend wat deze manier van leven ons oplevert en ook hij wordt erg blij van dat voordeel. Voor hem was het overigens wel wat meer wennen dan voor mij. Hij miste de Mac-vrijdagen en ook het feit dat we niet meer regelmatig compleet met drankjes en popcorn naar de bioscoop gingen. Dat deden we soms wel drie keer per maand. Inmiddels is het voor hem ook de normaalste zaak van de wereld om thuis een filmpje te kijken met hapjes. Net zo gezellig.’

De spaarpot groeit dus lekker. Met welk doel?

‘De spaarrekening is onderverdeeld in allerlei potjes, zoals een nieuwe badkamer, buffer, vakanties en aflossen hypotheek. Dat is soms nog wel puzzelen hoor, want ik ben er nog niet zo bedreven in. Soms zit ik om 3 uur ’s nachts nog te rekenen. We hebben een hypotheek van €270.000, waarvan de helft aflossingsvrij en de helft spaarhypotheek. Eind vorig jaar hebben we de eerste €6000 afgelost. Hoeveel dat in maandlasten scheelt? €23. Maar wel iedere maand de komende jaren. Ik kijk echt naar de lange termijn. Berry is pijpfitter en doet fysiek zwaar werk. Hij is nu 38 en over een jaar of 15 willen we de mogelijkheid hebben dat hij minder kan gaan werken of misschien wel kan stoppen. En dan samen reizen maken. Heerlijk lijkt me dat. Vrijheid in keuze en de regie in eigen hand hebben, daar doe ik het allemaal voor. Het doel is om over 15 jaar nog maar een hypotheek te hebben van rond de €25.000. Met extra aflossing, het hypotheekspaardeel dat dan vrijkomt, een flink bedrag uit de zaak en het rendement uit beleggen hoop ik dat dat gaat lukken.’

Wat heeft deze toch wel nieuwe manier van leven jou oplevert?

‘Rust! ADHD zorgt ervoor dat het vaak erg chaotisch is in mijn hoofd waardoor ik het overzicht kwijtraak. Onze financien zijn nu zoveel duidelijker en ik hoef me minder zorgen te maken. Daar ben ik erg gelukkig mee.’

Zo bespaart Barbara

Ik gaf vroeger zo €200 per week uit aan boodschappen. Totaal geen inzicht had ik. Ik ging iedere dag wel naar de winkel en kocht gewoon waar ik zin in had. Dat moest anders. Nu gebruik ik mijn rekening bij Moneyou Go, en vooral de app Moneyou Go om die kosten onder controle te houden.

Ik zet iedere week €100 in mijn boodschappenpotje. En ééns per maand €100 in het potje verzorging. Ik heb een pinpas en kan direct uit de potjes pinnen. Dus als ik voor de Kruidvat sta, schuif ik mijn pas snel even naar het potje verzorging. Ga ik naar de Lidl dan zet ik die weer op het boodschappen-potje. Zo heb ik perfect overzicht in wat ik die week al aan boodschappen heb uitgegeven en wat ik nog over heb. Ook zie ik hoeveel ik nog aan verzorging kan spenderen. Het werkt zo goed voor mij dat ik van die €100 per week zelfs geld overhoud. Dat zet ik in een aparte spaarpot. Mijn Ibiza-potje. Ook de opbrengsten van wat ik via Marktplaats verkoop en de Plus-zegels die ik spaar, gaat daarheen.

Als ik nu terugdenk aan een paar jaar geleden en aan hoeveel ik toen uitgaf aan boodschappen, moet ik daar gewoon om lachen. Zoveel geld! Het ontbrak me totaal aan inzicht. Deze manier van werken, zoals ik nu doe met een aparte rekening en pas, is perfect. Het geeft me inzicht en overzicht. Ik weet precies waar ik aan toe ben. En hou me eigenlijk iedere week aan mijn budget. Iets wat me voorheen écht niet lukte.”

Wat vind je van het verhaal van Barbara? Hoe houd jij je uitgaven onder controle? Deel vooral wat voor jou werkt in de comments.

Dit artikel is een samenwerking met Moneyou Go. De inhoud is voor 100% van mij. Ik werk alleen samen met bedrijven en merken waar ik oprecht enthousiast over ben!

11 Comments

 1. M Scholten Reply

  Goed dat je het licht hebt gezien. Wij proberen altijd voor max 50 aan boodschappen, verzorging etc. uit te geven. Lukt ook altijd. Soms zit het tanken met mn auto er zelfs al bij. Over een jaar lukt dat je misschien ook. We komen trouwens al jaren van 1 salaris rond. Circa 1900 pm. Alles daar boven zet ik apart. Met mn salaris los ik ook af. Hier heb ik zelfs een aparte rekening voor.

 2. Audrey Reply

  Ze doen het heel erg goed nu, wat mij betreft! Ik vind het eigenlijk nog wel fascinerend hoe ze met die 3100 euro per maand eerst echt enorme bedragen uitgaven aan allerlei dingen.

 3. Ghizlan Reply

  Leuk Barbara! Ik was ook zo eerst voor ik echt ging bij houden waar al het geld naar toe ging. Dan schrik je je rot! Fijn dat je dat zo hebt kunnen omzetten. Ik denk dat je verhaal heel herkenbaar is.

 4. Lucinda Reply

  In het begin had ik ook geen idee waar mijn geld heen ging, toen ik de vaste lasten op een rij had gezet kwam ik erachter dat die niet bijster hoog waren, dus waar ging dat geld heen? Nou naar een heleboel spullen die eigenlijk niet nodig waren en de boodschappen die veel duurder waren dan hoefde. Altijd leuk als we tot inzicht komen en er mee aan de slag gaan.

 5. Peter Reply

  “Berry’s salaris €2500 … We leven dus van het salaris van Berry. Maar omdat we zo bewust zijn van onze uitgaven blijft er van dat bedrag vaak nog zo’n €300 over”.

  Van die 2500 euro nog maar 300 overhouden vindt ik vrij weinig eigenlijk. Ik ben benieuwd naar jullie vaste lasten, jullie zullen wel een vrij hoge hypotheeklasten betalen elke maand?

  1. Mieke Reply

   Ik vind het juist niet zoveel? Er vanuit gaande dat ze met deze hypotheek ongeveer 750€ betalen per maand. Met verzekeringen, gemeentelijke lasten, afschrijving auto, kleding voor hen en de kinderen.. Gaat best hard allemaal? Hoe doe jij het dan Peter?

  2. Mvr Centje Reply

   Volgens mij is dat echt zo slecht nog niet ze hebben ook nog 2 kinderen he. Die moeten ook sporten, eten en naar de opvang wellicht? Wij hebben nu net een baby maar hiervoor met z’n tweeën kwamen we ook al ongeveer aan de 2200 en deden we echt niet zoveel geks. Onze hypotheek is qua bedrag vergelijkbaar, maar wel annuïtair en dat kost ons alleen al bijna 1000 euro per maand.
   Ik zeg goed bezig en houd vol!

 6. Renske Reply

  Ik heb ook gekeken om een rekening bij Moneyou te openen, het klinkt allemaal heel goed in de artikelen! Ben alleen nieuwsgierig naar jullie ervaringen? Ik lees heel veel slechte recensies!

 7. Elly Reply

  Het valt me op dat op deze site corona niet bestaat. In het verhaal van Barbara, dat 7 mei is gepost, gaat ze binnenkort naar Disneyland. Bijzonder, ik vraag me af hoe ze dat gaat doen. Je komt België nog niet eens in. Ik lees ook nergens dat mensen een terugslag in hun inkomen hebben. Mag het wat realistischer allemaal.

  1. Renee Lamboo Reply

   Sommige stukken waren al geschreven, maar als je op Corona zoekt vind je gewoon een aantal artikelen hoor. En alle bespaartips op deze website zijn nu zeker toepasbaar. Maar er zijn ook nog veel mensen die weinig inkomen verliezen door Corona. Vooralsnog. We focussen wel op opbouwen buffer etc.

   1. Elly Reply

    Je hebt gelijk, ik heb het ook gevonden. Bij teruglezen vind ik mijn opmerking nogal zuur, sorry daarvoor. Ik heb in mijn omgeving nogal wat mensen die met hun bedrijfje en inkomen erg zwaar geraakt zijn. En als je dan wat stukjes leest die precorona zijn, maar nu worden gepubliceerd. Enfin, je snapt het vast. Goede bespaar en budgettips zijn wel heel handig nu. In die zin zie ik ook dat mensen nu de scherven bij elkaar pakken, budgetteren en gaan kijken wat ze wel kunnen doen. Ander werk zoeken, iets anders opzetten. Nederlanders zijn creatief en ondernemend.

    Fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+