Is SodaStream goedkoper dan flessen spa rood?

Je hebt er misschien wel van gehoord: de SodaStream. Zelf je koolzuur toevoegen aan kraanwater. In de seventies populair, en nu weer. Het is beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee? Een overzicht, inclusief kostenplaatje.

Door Minke

De SodaStream is een systeem waarmee je zelf koolzuur kunt toevoegen aan kraanwater. Het systeem bestaat al sinds de jaren zeventig. Nu we bewuster met het milieu bezig zijn, heeft het een opleving gekregen. De grote vraag is of het naast milieubewust ook goed voor je portemonnee is. Is het echt goedkoper dan flessen spa rood? Ik zocht het voor je uit. 

Wat zijn de kosten voor bruiswater

Over het apparaat zelf zal ik verderop in dit artikel iets vertellen. Eerst kijken we even naar het gebruik van het apparaat en ik laat een rekensom zien. In een SodaStream gaan Co2 cilinders die je steeds kunt inruilen. Als je een starterskit koopt, zit daar al een cilinder bij. Wil je een reserve, dan betaal je €27,99. Als je een cilinder kunt inruilen, betaal je slechts €12,99. Voor €12,99 kun je maximaal 60 liter water bruisend maken. In dat geval zou je, per liter €0,2165 per liter betalen. Waarschijnlijk haal je eerder 40 of 50 liter uit je cilinder, in dat geval betaal je tussen de €0,32475 en €0,2598 per liter. Kraanwater kost ongeveer €0,89 per 1000 liter, €0,00089 per liter dus. Voor het goedkoopste bruisend water betaal je in de supermarkt €0,26 per liter. Het zou dus pas vanaf 50 liter per cilinder zuinig worden. 

Goedkopere opties

Sinds een aantal maanden kun je bij Blokker een goedkopere cilinder kopen. Een rekensom: deze universeel bruikbare cilinder kost €9,99 en is officieel goed voor 60 liter. Dat zou neerkomen op €0,1665 per liter. Kun je eerder 40 tot 50 liter koolzuurhoudend water halen uit één cilinder, dan komt het neer op €0,1998 tot €0,24975 per liter. Dat scheelt een hoop en maakt het budgetproof. Er zijn ook mensen die hun cilinder zelf bijvullen met Co2 voor de voedselindustrie. In dat geval kom je op een aantal cent per liter, maar het vraagt wel om een investering én creativiteit. Maar daarmee kost het vullen van een cilinder wel al snel €10 minder. 

Siropen versus frisdrank 

Voor een flesje siroop voor frisdrank betaal je €4,99. Daarmee kun je (officieel) 9 liter frisdrank maken. Ze zijn makkelijk te vinden voor de meest bekende frisdrank smaken. De prijs van de siroop komt dus op €0,56 per liter, voor een merkloze frisdrank. Daarbij komt dus nog de prijs van het bruiswater zelf. Voor een huismerk kant-en-klare frisdrank betaal je rond de €0,40 per liter. Nu moet ik zeggen dat ik de door de fabrikant aanbevolen hoeveelheid siroop erg veel is. Wij halen dus meer uit een flesje siroop dan negen liter. Hoeveel precies durf ik niet te zeggen.

De aanschaf van een apparaat

Als je toch gaat kiezen om een SodaStream aan te schaffen, heb je keus uit verschillende apparaten. De prijs verschilt flink tussen basic apparaten, apparaten waarin glazen flessen kunnen of de apparaten die op elektriciteit gaan. Lees je dus goed in op de verschillende functies, want allen hebben ze zo hun voordelen en nadelen. Alleen jij kan beslissen of het bij je past. Wellicht is zelfs tweedehands een goede optie.

Marktplaats staat vol met tweedehands SodaStreams. Omdat er eigenlijk vrij weinig kapot kan gaan, is dat geen slechte keus. Er is alleen een aantal dingen waarop je moet letten. De plastic flessen mogen namelijk ab-so-luut niet in de vaatwasser én hebben een datum tot wanneer je ze mag gebruiken. Koop je dus een apparaat waarbij de flessen (bijna) vervangen moeten worden, dan kan dat flink drukken op de prijs en een goede aanbieding voordeliger zijn. Hetzelfde geldt voor de cilinders, die zitten er niet altijd bij als je je apparaat tweedehands koopt. En dan ben je dus meteen al het extra bedrag voor een ruilcilinder kwijt. En dit bedrag ben je helemaal kwijt, want je krijgt geen statiegeld terug voor een lege cilinder, alleen een nieuwe volle. 

CHECK OOK:  Single mom Aldine: "Ik stelde mezelf een doel: in één jaar wilde ik €20.000 sparen"

Conclusie

Zelf ben ik vorig jaar overstag gegaan. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van de aankoop van onze SodaStream. Hoewel ik dus niet bespaar in euro’s per liter, besparen we wel op andere manieren. Zo vind ik het echt heel prettig dat ik voortaan op de fiets boodschappen kan doen, want ik hoef niet meer die zware flessen te sjouwen. Fijne bijkomstigheid is dat ik ook niet te veel andere boodschappen doe, want in de fietstassen past nou eenmaal veel minder. We zijn ook, doordat er nu altijd water koud ligt, veel meer ‘plat’ water gaan drinken. Wat niet alleen voor de portemonnee goed is, maar ook voor ons gewicht. De afweging gaat dus verder dan alleen het goedkope bruiswater of frisdrank. Wat mij betreft is het voordeel van dit apparaat meer dan alleen financieel.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.