Janke op weg naar financiële onafhankelijkheid: ik lijk wel een junk

Vanaf nu schrijft Janke iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vandaag vertelt ze eerlijk wat er gebeurt wanneer zij de Hema in loopt.

Ik ben Janke en ik ben verslaafd aan de Hema. Zo, dat is eruit. De laatste weken ben ik met enorme stappen vooruit gaan. Het budget voor de boodschappen is aanzienlijk naar beneden gegaan. We werken met een weekmenu. Mijn bestellingen bij Thuisbezorgd bestaan niet tot nauwelijks meer. Ik ben een tevreden mens tot nu toe. Er is alleen één ding waar ik echt niet zonder lijk te kunnen. De Hema.

Mijn koopimpulsen heb ik vrij goed in bedwang. Maar zodra ik de Hema binnenloop, ben ik al mijn goede voornemens vergeten. Ik zie in een halve seconde overal spullen die ik echt nodig heb. Maar echt. Die groene gieter past namelijk veel beter bij mijn interieur dan die blauwe die ik nu heb. En zie ik daar nou een waterkoker in de vorm van een ouderwetse fluitketel? Ja die wil ik! Hoe leuk staat die wel niet bij mijn oude houten ontbijt borden. (Misschien moet ik erbij vertellen dat ik hooguit twee keer per jaar thee drink. En de waterkoker dus helemaal niet gebruik.) Oh wacht, zoonlief kan inderdaad wel een nieuwe matrashoes gebruiken. Dan neem ik meteen een nieuwe dekbedovertrekset mee, want dat past dan zo leuk bij elkaar.

Lees ook: Deze tips helpen je minder kopen.

Ik weet dan dat mijn echte achilleshiel nog moet komen. De notitieboekjes. Ik besteed ongeveer 20 minuten aan het vasthouden van zo’n beetje ieder boekje. Ik leg ze allemaal weer terug. Ik kan echt niet nog een notitieboekje boeken. Het kan niet. Ik mag geen nieuw notitieboekje kopen. Nee. Hoewel, eentje erbij zou wel handig zijn, want dan kan ik mijn columns voor PorteRenee goed bijhouden en ideeën opschrijven. Hmmm. Ok, eentje dan. Oeh leuk. Een bijpassende pen.

En toen liep ik naar buiten met een tas ter waarde van €100,-. Alweer. Voor de tweede keer deze maand. Argh! De Hema. Er zit maar één ding op: geheelonthouding. Ik kan niet meer naar de Hema. In ieder geval niet zonder begeleiding van een sterk iemand.

Even serieus, ik heb met mezelf afgesproken dat ik niet meer ga. Als we iets nodig hebben wat ze echt nergens anders hebben dan bij de Hema, dan stuur ik iemand anders. Vorige week liep ik voor andere boodschappen door ons dorp. Ik werd oprecht een beetje onrustig. Omdat ik niet naar de Hema mag van mezelf. Daar schaam ik me een heel klein beetje voor. Voor die onrust. Ik lijk wel een junk.

Een vriendin kwam met een tussenoplossing.  Voor elke Hema-loze maand beloon ik mezelf met een klein bedrag. Als ik dan 6 maanden niks gekocht heb bij de Hema, mag ik met dat bedrag juist daar iets leuks uitzoeken. De Hema-meter is geboren. (Inderdaad, in één van mijn notitieboekjes.) Ik beloon mezelf met € 5,- voor elke maand waarin ik niks koop bij de Hema. Ik kijk nu al uit naar de dag dat ik van mezelf € 30,- mag uitgeven. In de Hema. Alleen voor mij. Zin in.

Lees ook: Zo maken kleine bedragen je rijk.

Het lijkt natuurlijk een beetje kinderachtig, zo’n meter, maar voor mij werkt het. De laatste weken van mijn avontuur op weg naar financiële onafhankelijkheid heb ik namelijk ook geleerd dat het leuk moet blijven. Dan hou ik het in ieder geval het beste vol. Dus een mini-meter voor een mini-doel. Ik ben enthousiast.

Wat is jouw achilleshiel? En werk je ook wel eens met een beloningssysteem om jezelf te motiveren?

De andere columns van Janke lees je hier.

25 Comments

 1. Anne van Niemwegen Reply

  Ik vraag mezelf altijd af heb ik het echt nodig en ga ik het echt gebruiken; dan kan het nog zijn dat ik ondanks dat het niet gepland was met 5 euro aan spullen uit de HEMA of action kom lopen, maar dat zijn dan meestal ondergoed, sokken en tampons. Dat is toch fijn om op voorraad te hebben. Last minute zou ik duurdere modellen/ merken kopen door paniek weinig ondergoed/tampons.

 2. Geldover Reply

  Ik heb weinig met de Hema. Onze jongste dochter is 6 jaar en heb denk ik nog voor bijna 100 euro aan cadeaukaart liggen om te besteden bij de Hema. Toen gevraagd met t idee daar hebben ze van alles en als ik er iets voor mezelf mee koop zet ik t geld op haar spaarrekening. Nauwelijks wat opgemaakt. Denk dat wat we besteed hebben voor schoolspullen van de oudste is gebruikt of om met zijn alleen te ontbijten

 3. Kruidvat Reply

  Zelf heb ik niet zo’n probleem met de Hema. Wel ben ik mij bewust van de aantrekkingskracht die het Kruidvat op mij heeft. Altijd weer interessante aanbiedingen. Maar ik kan best nog wel even vooruit met de deo, shampoo etc in de voorraadkast, dus daar probeer ik bewuster mee on te gaan. Lukt me dit laatste half jaar best aardig.

 4. Audrey Reply

  Haha! Ik vind de Hema ook heel leuk, maar gelukkig ligt-ie voor mij niet zo vaak op de route. Wat ook voor mij helpt, is een lijstje bijhouden met dingen die ik nodig heb (maar dan ook ECHT nodig). Als ik dan iets superhandigs of leuks zie dat er niet op staat, moet ik verplicht met mezelf in gesprek over waarom ik dan echt niet zonder zou kunnen. Meestal leg ik het dan gewoon weer terug. Minfdul shoppen dus 😉

 5. Ruth Reply

  De ikea. Iedere keer ben ik verbaasd met hoeveel spullen ik weer naar buiten loop. Ze hebben ook zoveel leuke spullen:)

 6. Caroline Manders Reply

  Als ik naar de winkel ga kom ik ook altijd met meer spullen thuis dan ik nodig heb. Nu bestel ik bijna alles online. Dan bestel ik ook echt alleen wat ik nodig heb. Dus niet meer naar de dierenwinkel voor hondenvoer (want dan kom ik ook nog balletjes, koekjes, en kluiven tegen) maar gewoon bestellen bij bol.com. Geen onnodige producten. Geen verzendkosten. Niet sjouwen met een zware zak hondenvoer en het scheelt ook nog eens een hoop tijd. En zo doe ik dat ook met luiers, kleding, boodschappen(picnic), eigenlijk zowat alles!

 7. Jo Reply

  Grappig, ik heb echt een enorme hekel aan de Hema, altijd al gehad. Ik kom er echt alleen maar als ik snel even cadeautjes moet hebben voor een babyshower. Verder vind ik het vooral een verzameling troep en snoep met leuke motiefjes. Alleen de Ikea staat hoger op mijn irritatielijst, die ontwijk ik al jaren.

  Maar goed, ik heb weer andere winkels waar ik los kan gaan (steps, intratuin, curiosa). Zolang het in mijn shopbudget past vind ik het prima.

 8. L Reply

  Ik heb meerdere winkels waar ik los zou kunnen gaan. Ik heb bv. een favoriete snoepwinkel waar ik weleens een zakje snoep koop voor in de auto. Maar ja dat is hooguit 1 euro want ik koop er niet meer, ook al kan ik dat wel.

 9. joke Reply

  ik hou van de Ikea. 🙂
  Maar herken het HEMA gevoel wel ; had dat vroeger met de V&D.
  Die winkel had hier in de stad zo’n mooie houten draaitrap 3 verdiepingen : chique .
  En van die prachtige schrijfwaar en mooi cadeaupapier .
  En mooie kaarten , gewoon voor de heb of om collages mee te maken .
  heb daar heel wat guldens en euro”s liggen ; nu echt andere prioriteiten maar de verleiding is er nog wel eens hoor.

 10. Marina Reply

  Hier in het dorp ook een Hema, rookworst halen voor mijn man. En als ik dan de overige spullen heeeeel goed bekijk en in mijn handen heb denk ik leuk maar leg het terug. Intratuin is wel een valkuil voor mij, een hele grote zo vlkabij, grrrrr. Toen ik hier kwam wonen ging ik elke maand onder het mom van kattenvoer, nu nog 1 maal per kwartaal.

 11. Kaspar Reply

  Hier kan ik dus écht niet inkomen…. Ik heb een Hema hier pal naast de deur. Het afgelopen jaar zal ik er een keer of 15 geweest zijn gok ik, waarvan ik zeker 14 keer met lege handen naar buiten ben gelopen omdat ze niks hebben! Alles dat ik nodig heb is of niet in het assortiment of uitverkocht… Eén van de twee… Zou bij God niet weten hoe ik ooit 100 euro daar zou moeten uitgeven? Heb ik dan ook echt nog nooit gehad. De Hema vind ik al lange tijd, sinds het niet meer in Nederlandse handen is, een matige winkel. Maar de afgelopen pakweg vijf jaar vind ik het gewoon een verschrikkelijke winkel. Ga er absoluut niet voor mijn plezier heen. Levert enkel frustratie op. Lege rekken, bizar willekeurig assortiment en personeel dat (uitzondering daar gelaten) enkel chagrijnig om zich heen kan kijken (want ja… klanten in de winkel is natuurlijk ook vies!). Dus voor mij is de Hema een héél voordelige winkel…
  Maar even mijn grote ergernis die Hema heet buiten beschouwing gelaten. Het hele idee om 100 euro (!!) uit te geven terwijl je niks nodig had toen je de winkel binnen liep is iets dat ik echt niet ken. Dat is een partij geld! Ik moet al minstens een kwartier wikken en wegen voordat ik iets van een tientje koop dat ik niet écht nodig heb… En als het om 20 of 30 euro gaat zal ik doorgaans meerdere bezoekjes aan de winkel nodig hebben plus vergelijkend warenonderzoek (met als enige uitzondering een daadwerkelijk heel goede tijdelijke aanbieding voor iets waar ik echt vreugde uit haal – en het is de eerste week nadat mijn salaris binnen gekomen is!).

  Dus ik zou je graag wat tips geven, maar dit is een verhaal waar ik zo totaal niet in kan komen dat ik ook weinig nuttige feedback kan bedenken….

 12. Kaspar Reply

  Ik heb trouwens wel één achilleshiel qua uitgaven, en dat zijn kunstenaarsbenodigdheden. Dat is echt een grote hobby van me waar ik graag ook meer mee zou doen. Maar helaas is het ook een dure hobby! Zijn dus allemaal wel dingen die ik nodig heb voor de hobby en ook echt veel zal gebruiken… Maar ook daarbij is het altijd weer puzzelen. Wil bijvoorbeeld al minstens twee jaar dolgraag een set met Copic markers… Kijk uren naar YouTube video’s wat voor mooie dingen je daar mee kunt doen. Maar ja – daarvoor heb je eigenlijk toch wel iets van 20, misschien 30 markers nodig. En die kosten 6 a 7 euro per stuk! (in sets iets goedkoper). Dat is een uitgave die me echt nooit uitkomt. Dus zal die voorlopig nog wel blijven uitstellen. Frustrerend is dat wel soms…

  1. Cloud Reply

   Kaspar, een bekende van mij maakt veel professionele tekeningen met dit soort stiften. Zij koopt ze bij Flying Tiger: een stuk goedkoper en schijnbaar van heel goede kwaliteit. Misschien iets voor jou?!

   1. Kaspar Reply

    Dank voor de tip!! Ik heb al wel goedkopere markers. Maar die komen, net als de Flying Tiger markers echt geenszins in de buurt van Copic markers… en Copic weet dat. Dus kunnen ze die belachelijk hoge prijs vragen…. er is eigenlijk geen alternatief voor! Helaas…

 13. joke Reply

  Volgens mij is de clou van deze blog van Janke ook de verbijstering dat ze überhaupt €100 aan ( vooral onnodige )zaken uitgeeft … ongeacht in welke winkel .
  Dat inzicht is toch prachtig en daar gaat het om; als we allemaal al wisten waar we de fout in gingen was het niet zo moeilijk !!
  Janke stoer dat je dit weer deelt ; het levert nieuwe eye-openers op .

 14. Anoniem Reply

  Winkels als Action en HEMA kan ik tegenwoordig prima uitlopen met alleen hetgeen ik nodig heb. Totaal geen verleidingen meer. Overigens is dat vooral gekomen nadat ik 3x in korte tijd verhuisd ben. Dozen de trap op en af slepen vol met spullen waar je nauwelijks naar omkijkt…dan leer je het wel af 😉 Waar ik meer moeite mee heb, zijn de chocolade/thee winkel en kaas/notenwinkel. En zie altijd wel weer ergens een mooier servies dan ik in de kast heb staan.

 15. Bram Reply

  Top Janke, 👍 . En nu volhouden met je Hema meter.
  Weet je wat helemaal mooi zou zijn? Als de Hema meter vol is en je op dat moment besluit niet van dat geld naar de Hema te gaan maar een lopende schuld aflost. Dat zijn pas mooie inzichtelijke leerlessen👌
  Knallen Janke je kan het💪

 16. Eveline Reply

  Haha, had serieus mijn tekst kunnen zijn. Ioooooove HEMA! En die notitieboekjes……zucht! Kan ik nooit genoeg van hebben…..al ligt er al vest lang een stapel boekjes in mijn kast te wachten 😊.
  Maar anyways……goed van je dat je zo bewust bezig bent! Veel plezier alvast met de € 30,- 😃

 17. Renée Reply

  Hier nog een Hema fan. Heb mijn zorgverzekering bij Hema en daardoor altijd 10% korting op nagenoeg het hele assortiment. Wat ik nergens anders koop zijn koffiebonen, die zijn goed en goed geprijsd. Schoonmaakmiddel en ondergoed ook. Verder vooral cadeautjes, theedoeken en met een kleintje op komst recent wat hydrofiele doeken en ander bedtextiel. Probeer het allemaal te beperken maar die 10% maakt het voor heel huishoudelijke dingen wel aantrekkelijk.

 18. Brie Reply

  Dit had ik met de Kruidvat. Tot ik het besluit heb genomen alleen nog natuurlijke make up en verzorgingsproducten te gebruiken.
  Nu kan ik niks meer kopen in die winkel 😉 natuurlijk zijn dit wat duurdere producten, maar ik voel me er beter bij en ik voel niet meer de drang heel ver van iets te kopen. Alleen nagellak is nog een dingetje, maar dat is een hobby van me!

 19. BB Reply

  Hier een zwak voor geurkaarsen, tijdschriften, drogisterij make-up en de allerergste: bloemen en plantjes. Ook heb ik weleens vlagen als de seizoenen wisselen dat ik wil restylen in huis en dan denk ik een nieuwe frisse look te bereiken met een paar accessories maar dat gaat dan ook flink aantikken alles bij elkaar.

 20. Kaspar Reply

  Wat een geniale verzamelplaats van zwaktes voor leuke maar niet zo nuttige geldverslinders is dit geworden. Onwijs leuk om te lezen waar anderen blij van worden, ook al weten ze prima dat het geen doel heeft. Guilty pleasures. Met mate helemaal prima. Maar die mate is soms moeilijk…..
  En daarom ook leuk te zien wat mensen bedenken om er van weg te blijven.

  Die Hema heb ik niks mee. Verschrikkelijke hekel aan die winkel sinds een jaar of 10 (daarvoor wel liefhebber) maar ik snap helemaal het verhaal van mensen die ergens een zwak voor hebben.
  En al riep ik eerder dat ik weinig kon met dit verhaal omdat het te ver van mij vandaan stond is het nu toch wel interessant. Ik geloof in balans. En volgens mij is een termijn stellen ergens weg te blijven met als beloning er wél met mate heen te gaan heel effectief. Ik doe dat ook met kunstenaars benodigdheden, al was dat niet bewust. Zou er iedere maand gemakkelijk enkele honderden euro’s aan kunnen besteden. Maar dat doe ik niet….. Maar, eens in de zoveel tijd mag ik van mezelf 80 euro besteden. In feite als beloning omdat ik een aantal maanden niks gekocht heb. Het werkt!!

 21. Linda Reply

  Ik ben cold turkey afgekickt van winkels zoals HEMA, Kruidvat en Action. Even de aanbieding 1+1 gratis shampoo halen in het Kruidvat kostte mij per saldo dan weer veel meer dan in gedachten want nog even dit mee pakken en dat meepakken “nu ik er toch ben’. Wij hebben een Lidl in het dorp en daar koop ik nu alles, van shampoo tot kattenbakgrit, van paracetamol tot vuilniszakken en de normale boodschappen natuurlijk. De rest online. Het levert mij een flinke besparing op, zowel in geld als in tijd. Mocht ik echt iets nodig hebben van het Kruidvat zoals haarverf (1+1 gratis) dan stuur ik mijn zoon of man, die kijken niet verder dan wat hun opdracht is ;). Het geeft mij veel rust en dat hebbenhebbenhebben gevoel is nu weg. Ook telt mee dat we 3 kwart van onze inboedel ontspuld hebben. Al die troep…….weg ermee, was een flinke klus. Daardoor heb ik ook geen behoefte (meer) om dat weer aan te vullen.

 22. Eveline Reply

  Jahaa Hema, Kruidvat en Action, helemaal sinds de kinderen er zijn. Wat natuurlijk een slecht excuus is want koop vervolgens wat voor mezelf erbij. Maar volgens de functie waar gaat mijn geld naartoe in de rabo app zijn deze drie toch wel geldslurpers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+