Janke op weg naar financiële onafhankelijkheid: Is die budgetsupermarkt nou écht goedkoper?

Vanaf nu schrijft Janke iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vandaag gaat ze supermarkten vergelijken.

Vorige week realiseerde ik, door weekboodschappen te doen, een besparing van €300 per maand. Dolgelukkig was ik. En trots. En mega gemotiveerd om verder op zoek te werken naar besparingen op het gebied van boodschappen. Ik was ook heel blij met jullie motiverende reacties. Sommige mensen zeiden ook: door naar een andere winkel te gaan dan de Appie, bespaar je nog meer. Ik had dat natuurlijk al vaker gehoord, maar ik had last van gezonde weerstand. Daar ben ik na jaren eindelijk overheen gestapt.

Onze vaste supermarkt ligt op loopafstand. Hartstikke fijn natuurlijk, maar het is niet de goedkoopste supermarkt. Althans, dat is mijn aanname. In mijn hoofd is de Albert Heijn toch één van de duurdere supermarkten. Helaas is er in ons dorp geen “budget-supermarkt”. Daar moeten we een stukje voor rijden. Omdat ik toch wel heel erg benieuwd ben geworden, ga ik de proef op de som nemen. Rekenmachine in de aanslag, en gaan. Hier kan de Consumentenbond nog een puntje aan zuigen.

Lees ook: 3 geheimen van je zorgverzekering die je geld kosten.

Met mijn boodschappenlijst voor die week onder mijn arm, stap ik in de auto. Vandaag ga ik boodschappen doen bij de Lidl. Nou was ik jaren niet meer bij de Lidl geweest en stapte met behoorlijk wat vooroordelen de winkel binnen. Eenmaal binnen begonnen mijn oogjes te glinsteren. Het assortiment was enorm. Bij lange na niet zo karig als dat ik mijn hoofd had. Sorry Lidl. Alles wat op mijn lijstje stond was er gewoon. Heel fijn. En niet verwacht.

De rij bij de kassa duurde wel wat langer dan ik gewend was. Maar goed, met de besparing die ik voor ogen heb, wil ik die rij wel incasseren. Ik heb voor hetere vuren gestaan. Daarbij heb ik het record “boodschappen in de kar knallen na de kassa” aanzienlijk verbeterd. Het kleine plateau geeft nou eenmaal weinig ruimte om op een dwangmatige manier je kratten en tassen in te pakken. “Dat komt nog wel” dacht ik bij mezelf. “Hier word ik vanzelf handiger in.”

Eenmaal thuis begon het rekenwerk. De boodschappen waren opgeruimd en met een kop koffie pakte ik de bon erbij. Ik had er zin in. Op de computer maakte ik een overzicht van het product en de prijs bij de Lidl. Datzelfde product zoek ik op in de app de Albert Heijn. Om de wedstrijd eerlijk te houden, kies ik geen A-merken, maar gebruik ik de prijs van het eigen merk. Dat lijkt me wel zo eerlijk.

Lees ook: Bespaar € 58.000 door je champignons te snijden.

Onderaan de streep prijkt het resultaat. Het verschil tussen de Lidl en de Albert Heyn is € 4,-. Ik voel teleurstelling. Mijn hoofd had op een aanzienlijk groter verschil gerekend. Want die € 4,- ben ik eigenlijk alweer kwijt aan benzine om bij de Lidl te komen. Omdat ik, gek genoeg, hier geen genoegen mee wil nemen, besluit ik ook een vergelijking te maken met A-merken. Daar zit het verschil. We winnen dan bijna € 20,- op een volle boodschappenkar. Jammer, dat ik al geen A-merken kocht.

Wisselen van supermarkt loont voor mij nu dus niet. En dat komt met name omdat ik al nooit A-merken koop. En omdat mijn winst verdwijnt in de kosten om er te komen. Neemt niet weg, dat als de Lidl dichterbij had gezeten, ik absoluut gewisseld was. Het grote assortiment heeft me over de streep getrokken. Dit hele uitstapje maakt me ook maar weer bewust gemaakt van prijzen. Waar ik vorige maand geen idee had van de prijs van een brood of een pak melk, weet ik nu precies wat dat kost. En dat is voor mij winst in bewustwording. Heel belangrijk als je onderweg bent naar financiële onafhankelijkheid.

Wat is jouw favoriete supermarkt? Heb jij nog boodschappen bespaartips? Met een beetje hulp kan er vast nog meer bespaard worden.

21 Comments

 1. Kaspar Reply

  Fijn dat iemand de moeite genomen heeft het goed uit te zoeken. Bedankt, Janke!!

  Hoor ook hier zo vaak het goed bedoelde advies dat je naar de Lidl moet in plaats van die belachelijk dure Albert Heijn. Iedere keer weer zeg ik dat de Appie helemaal niet zoveel duurder is, als je bewust inkoopt. Maar hier is nu dus ook het bewijs. Ik blijf lekker bij de Appie kopen op 2 minuten loopafstand ipv een eind te rijden naar de Lidl.

 2. Linda Reply

  Leuke vergelijking! Wij gaan altijd naar de Lidl, inderdaad omdat het goedkoper is en ook omdat deze dichterbij is. 🙂 Je kunt je boodschappen ook af laten hangen van welke producten een kortingssticker hebben. 😀 Dan kan je nog goedkoper uit zijn. Dus dan ga je niet met de instelling naar de supermarkt dat je kip wilt, maar dat je vlees wilt en dat je dus in de supermarkt zelf pas besluit welk vlees, afhankelijk van of er iets met een sticker is. 😀 Ik heb er ook een blog over geschreven als je dat leuk vindt. https://www.natuurlijklinda.nl/de-jacht-op-kortingsstickers-in-de-supermarkt/

 3. Mariëlle Reply

  Ik heb drie jaar lang bij de AH gewinkeld terwijl er een Lidl naast zat, puur omdat die AH zó gigantisch groot was, dat ik daar echt alles kon krijgen wat ik maar nodig had. En als je geen auto hebt, ga je ook niet even op en neer of met je Lidl boodschappen de AH in…

  Nu heb ik een Jumbo en AH naast elkaar en ga ik voor bijna alles naar de Jumbo. Die is écht goedkoper en qua formaat winkel hetzelfde als de AH. Ook nu een Lidl op een paar 100m afstand van deze winkels, maar heb nog steeds geen auto en mijn partner en ik werken allebei voltijd, dus ga niet in m’n vrije uurtjes heen en weer fietsen voor die paar euro besparing (die waarschijnlijk minder dan €4 is, want we zijn maar met z’n tweeën en hebben relatief weinig nodig vanwege HelloFresh). Tijd is ook wat waard 🙂

  Tot slot heb ik nu voor het eerst bij Picnic besteld (ik wacht nog op de bezorging). Qua kosten maakt het echt niet zoveel uit ten opzichte van de Jumbo, soms zelfs “duurder” (zelfde hoeveelheid keukenpapier voor dezelfde prijs, maar dan 2 lagen i.p.v. 3). En ik had bijvoorbeeld keuze uit 6 appels of 1,5 kg (hoeveel dat er zijn, kom ik morgen achter), dat vind ik ook wat onhandig. Maar het was dan wel weer lekker gemakkelijk 🙂

 4. San Reply

  ik heb een paar supermarkten in de buurt op fiets afstand, dus ik check elke week wat ik nodig heb en waar wat in de actie is. Ik koop het meeste bij Lidl en AH. En ik maak gebruik vd too good to go app, daarmee heb ik afgelopen vrijdag voor (mij en mijn kids) bijna een hele week aan brood gekregen bij de bakker voor €4.99. Ook haal ik wel eens bij de supermarkt zo’n pakket, scheelt toch weer wat geld.

 5. Bouk Reply

  Wij deden altijd eerst alles bij de Lidl, daarna de Appie voor de “rest”. Nu zijn we eens bij de jumbo gaan winkelen en wat blijkt? Alles of net zo duur, huismerk vergeleken met Lidl, of 1 a 2 cent goedkoper! We halen nu dus alles bij jumbo, 3 artikelen bij de Lidl omdat dat lekkerder is en aanbiedingen die we nodig zijn bij de Appie. Scheelt ons echt wel wat geld. En we hebben alles in eigen dorp en gaan op de fiets dus kost t ons alleen wat tijd…

 6. mandy Reply

  Afhankelijk van de producten is de lidl veel of weinig goedkoper. Ik merk wel degelijk een flink verschil. Zeker als het gaat over broodbeleg, boter, alles (al vind ik niet alles lekker) en verse groente. Ik maak elke week een rondje lid en wat ze daar niet hebben of wat ik niet lekker vind haal ik bij de Jumbo. Scheelt echt aanzienlijk en op die manier kan ik in mijn eentje voor 160-180 euro per maand boodschappen doen.

 7. J. Reply

  Had al zo’n vermoeden, maar bedankt voor de bevestiging! Kwam er zelf achter door de koffiepads. Verschil A-merk met de rest is enorm en ik drink veel koffie. Die van de LIDL toch lekkerder, dus daarvoor ga ik er naar toe en haal meerdere zakken. Voor de rest alles toch bij Appie. Ik heb een hekel aan boodschappen doen, vind AH prettiger winkel. Bovendien woon ik alleen, weinig nodig dus zoveel zal de LIDL mij dan niet opleveren….

 8. Annet Reply

  Wij gaan altijd naar de Dirk. Bevalt prima. Heb nog niet echt per artikel uitgerekend wat het scheelt, maar heb het idee dat Dirk over de gehele linie wat goedkoper is dan anderen… op de producten die wij gebruiken dan. Ik denk dat daar ook verschil zit, voor wie welke supermarkt het goedkoopst is.

 9. HereIsTom Reply

  Heel vreemd, wij hebben die vergelijking ook gemaakt, maar bij ons was de Lidl toch voor een week boodschappen ruim 18 euro goedkoper dan de AH. Das scheelt per jaar toch bijna 1000 euro en nog meer als je op de XXL aanbiedingen let bij de Lidl, bijv. laatst koffiebonen 1,2 kilo voor 5 euro, zo goedkoop krijg je die nergens.
  Ik weet niet waarom mensen zo graag willen geloven dat AH of Jumbo goedkoper zijn terwijl dat toch echt niet zo is.
  Ja Lidl heeft ook luxe artikelen als je die in je kar stop ja dan ben je niet veel goedkoper uit!

  1. Mariëlle Reply

   In het geval van Jumbo: er zijn goedkope, gemiddelde en dure Jumbo’s (daar is online een lijst van te vinden), volgens mij vooral afhankelijk van de concurrentie in de omgeving (geen concurrentie = hogere prijzen, want mensen komen toch wel).

   En het ligt er in je vergelijking tussen supermarkten natuurlijk sowieso aan wat je precies koopt, geen enkel gezin is exact hetzelfde. Als jullie bijvoorbeeld karnemelk drinken en dat bij de Lidl goedkoper is, kan het zijn dat een gezin dat juist melk drinkt duurder uit is, omdat dat bij de AH goedkoper is, om maar een willekeurig voorbeeld te noemen (mogelijk niet de waarheid, ik ken de prijzen natuurlijk niet ;-)).

  2. Kaspar Reply

   Tom, het is natuurlijk heel erg afhankelijk van wat je koopt. Ikzelf doe in de week hooguit 40 a 50 euro boodschappen in de supermarkt… Daar ga ik geen 18 euro op besparen bij de Lidl. Hooguit 2 a 3 euro… En vervelende (en tegelijk ook leuke!) van de Lidl is dat ze vaak ontzettend leuke (buitenlandse) producten in de aanbieding hebben (van die themaweken). Veel verleiding dus waarmee ik die paar euro winst meteen weer kwijt ben! 😉

   Het valt me op dat je hier vaker roept dat Lidl zo goedkoop en AH en Jumbo verschrikkelijk duur is. En een ieder die anders beweert verkondigt sprookjes (‘waarom mensen zo graag willen geloven dat…’). Het zijn simpelweg de feiten: het scheelt gewoon niet zoveel! Zie bv ook https://www.businessinsider.nl/goedkoopste-supermarkt-aldi-lidl/ Wederom afhankelijk van de testproducten die ze gekocht hebben uiteraard… maar AH en Lidl komen exact gelijk uit.

 10. Bb Reply

  Voor mij zit de winst er vooral in dat er bij Lidl weinig interessante luxe artikelen zijn naar mijn mening. Bij de AH gebeurt het weleens dat ik ineens gefascineerd raak door een dure olijfolie of een nieuwe smaak dure chocolade, bij Lidl heb ik dat veel minder. Bij de Jumbo schrik ik altijd van het totaalbedrag en bij onze Jumbo is de houdbaarheid me al meermaals tegengevallen.

  Ik ben deze week voor de basisproducten naar Lidl geweest, voor groenten en fruit naar de markt en voor enkele aanbiedingen en producten die ik per se a merk wil naar de AH. Janke misschien is de markt ook nog een leuke optie om mee te nemen?

 11. anja Reply

  Ik denk dat het afhankelijk is van wat er in jouw huishouden wel/niet wordt gekocht. De aanbieding koffiebonen is voor jouw huishouden een mooie besparing, in een ander huishouden wordt misschien helemaal geen koffie gedronken, maar wel veel thee, die dan bij AH of Jumbo misschien wel goedkoper en/of lekkerder is. Daarom is stellen dat 1 bepaalde supermarkt de goedkoopste is in mijn ogen onzin. Ook bij tests wordt een bepaald pakket aan boodschappen met elkaar vergeleken. Moet je wel toevallig al die producten gebruiken, wil de conclusie voor jouw huishouden opgaan. Als je nooit pasta eet, heb je er weinig aan om te weten dat je daarvoor het goedkoopst uit bent bij…
  Het blijft een kwestie van vergelijken, wat koop je nu, en is dat goedkoper/duurder bij een andere winkel. Zelf ben ik pasgeleden verhuisd, in de buurt is een plein met daaraan Jumbo, Lidl en Aldi, winkels die ik in het verleden niet in de buurt had. Ik wil binnenkort een boodschappenlijst maken van producten die ik gebruik, en dan in die winkels de prijzen gaan vergelijken. Ik verwacht goedkoper uit te zullen zijn dan nu bij de Coop, maar we gaan het zien.

 12. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Leuk om deze vergelijking te lezen! Precies wat ik al dacht. En groot gelijk dat je hiervoor niet van supermarkt gaat wisselen. Ik vind dat kleine plateau van de Lidl ook altijd zo irritant, daar raak ik giga gestrest van omdat er altijd ongeduldige mensen achter je in de rij staan. Aangezien er altijd te weinig kassa’s open zijn bij de lidl waardoor die rijen veel en veel te lang zijn daar. Dat alles maakt mij geen fan van de Lidl. Ik ging er in mijn oude woonplaats alleen soms heen voor wat kleine dingen als wc papier, keukenrol en met kerst voor wat kerstboodschappen. Maar nooit teveel tegelijk, zodat ik bij de kassa snel weg kon met mijn boodschappen.

 13. Geldover Reply

  Wij hebben de Lidl om de hoek. Lang bij de kassa staan herken ik niet want ook hier bij vierde in de rij kassa erbij. Inpakken doet niemand aan de tafel maar meteen in de kar terwijl de caissière scant. Ik vind de kwaliteit vd Lidl producten erg goed tov de prijs. Alleen rond de feestdagen als ze met t luxere spul aankomen erger ik me. Boter in de vorm van een lammetje en dat soort gein voor drie keer de normale prijs. Het normale assortiment staat er ook maar toch blijf ik het vervelend vinden om er naar te moeten kijken. Zal mijn tik wel zijn

 14. joke Reply

  helemaal mee eens ; het is appels met peren vergelijken !! 🙂
  ik merk ook dat de groente bij de jumbo soms wat sneller verlept lijkt te zijn …..
  ik ben geen fan van de ijsbergsla van de LIDL , vaak zo doorgeschoten bladeren.
  sommige producten koop ik bewust bij COOP , AH , Jumbo, LIDL … vergelijkend warenonderzoek qua prijs en smaakbeleving hier thuis .
  Wij vinden de chips van de LIDL veel te zout , maar ieder zijn smaak .
  vlees kopen we niet bij de LIDL ; we vinden de smaak van de meeste producten niet lekker .Zalm ( diepvries ) weer wel , en in het seizoen en thema weken hebben ze vaak leuke producten
  De walnoten en koffie zijn wel weer favoriet .
  Brood van de COOP is hier favoriet .
  Zo zie je dat met een relatief klein huishouden de keuze al enorm is en van heel veel factoren afhangt .
  Het enige wat vast staat dat er van € 100 per week gegeten en gedronken wordt en de huishoudelijke producten in de kast liggen.
  Wij geven misschien iets meer uit aan de koffie maar hoeven niet perse 3- of 4 laags toilet papier .
  Ieder zijn ding en voorkeuren , dat is ook niet in een frame te zetten , tenzij we allemaal dezelfde smaak en behoeften hebben ..

 15. Geld is tijd Reply

  Lidlprodukten zijn doorgaans veel beter dan de budgetproducten van dure supermarkt, dus die vergelijking is niet eerlijk. Lidlprodukten bevatten meer echte ingrediënten (BV cacao in chocolade en fruit in jam). Mijn advies zou zijn om alles bij de lidl te halen, behalve de dingen die je daar minder lekker vindt, in mijn geval het brood

 16. Tiny Reply

  Hangt inderdaad heel erg vanaf wat je koopt. Ik ga altijd voor combinatie prijs/ kwaliteit. Meestal kom ik uit bij de appie, maar groente en fruit zijn bij de Lidl bij ons in de buurt recht vele malen beter. Ook vaatwastabletten zijn zowel veel beter als veel goedkoper bij de Lidl. Zeker als die daar in de aanbieding zijn, sla ik flink wat in.

 17. Esther Reply

  Ik heb mazzel dat ik zowel boven een AH als boven een Lidl woon. Tegenwoordig maak ik een lijstje van wat ik nodig heb en zoek ik op de website van de AH op hoeveel het daar kost. Dan ga ik vervolgens eerst naar de Lidl en koop ik daar wat goedkoper is. De rest haal ik dan bij de Ah. Dat levert toch ook vaak al behoorlijk verschil op. Dat is natuurlijk geen doen als de supermarkten ver uit elkaar liggen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+