Janke: Overstappen leverde me €1000,- per jaar op

Janke iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vandaag slaat ze aan het overstappen. En dat levert flink geld op.

Al eerder schreef ik hoe ik een gewoontedier ben. Al jaren zit ik bij dezelfde energieleverancier, zorgverzekeraar en internet aanbieder. Jaren. Gewoon omdat ik te lui ben om te verdiepen in andere aanbieders. Gemak dient de mens, en blijkbaar betekent dit voor mij dat ik gewoon niet overstap en al jaren hetzelfde betaal. En ik ben bang dat dit erg veel is.

Een belletje met Renée helpt. Ze geeft me wat tips en ik ga er een middagje voor zitten. Kopje koffie erbij. Laptop openslaan. En ik ben los. Eerst check ik mijn Excel-bestand op posten waarbinnen ik zou kunnen overstappen. Energie, zorgverzekering, pakketverzekering en internet staan bij mij bovenaan. Dus daar ga ik vandaag mee aan de slag.

Lees ook: De 10 (be)spaar tips die voor mij het beste werken.

Energie is als eerste aan de beurt. Al 15 jaar ben ik klant bij Nuon. Al 15 jaar betaal ik vrij stevig voor mijn gas en elektra. Weliswaar groen, maar nog steeds stevig. Elke maand wordt er tegenwoordig € 179,- per maand afgeschreven. De jaarafrekening komt altijd uit rond de 0, dus qua maandbedrag zit in bij Nuon in ieder geval goed. Omdat ik een slimme meter heb, weet ik precies wat mijn verbruik is. En dat is handig als ik prijzen ga vergelijken op PriceWise (waar je nu trouwens een uitjes kortingskaart krijgt bij veel verzekeringen). Anders ben je echt appels met appels aan het vergelijken. Ik vind dit wel effe een klusje. Ik ben toch wel een klein half uur aan het surfen voor ik eruit ben. Maar dan heb je ook wat. Vanaf nu betaal ik elke maand € 138,- voor hetzelfde verbruik. Een besparing van € 41,- per maand.

Over naar de zorgverzekering. Ooit was ik collectief verzekerd via mijn werkgever, en hier ben ik al die tijd gebleven. Onder dezelfde voorwaarden, zonder op of om te kijken. Hier betaal ik dus € 127,- per maand voor. Ik vermoed dat ik naar ziekenhuizen met gouden deurknoppen mag. Ik vink op de vergelijkingswebsite aan wat voor mij belangrijk is en maak een keuze. Niet zo ingewikkeld, eigenlijk. Vanaf het nieuwe jaar ben ik verzekerd voor € 110,- per maand. Inclusief voorwaarden waar ik me in kan vinden. Een besparing van € 17,- per maand.

Naast de zorgverzekering heb ik ook nog een pakketverzekering bij mijn bank. Hierin zit mijn opstal,- WA-, reis,- en woonhuis verzekering. Een kostenpost van € 50,- per maand. Je kan het niet bedenken of zo’n beetje elke verzekering heeft een beter alternatief. Waarbij ik wel goed kijk naar de voorwaarden zoals die voor mij belangrijk zijn. Zo heb ik een goede buffer, en ben ik bereid deze aan te spreken. Ik kan daardoor een hoger eigen risico aan, waardoor de premie lager wordt. Uiteindelijk stap ik over en betaal ik vanaf nu nog maar € 34,- per maand. Weer een besparing van €17,- per maand.

Het slotstuk van deze overstapmiddag is mijn internet leverancier. Sinds jaar en dag zit ik bij Ziggo. Een vrij dure aanbieder als ik het aanbod van PriceWise mag geloven. Ik betaal nu € 49,- voor alleen internet. Een tv-aansluiting heb ik al heel lang niet meer. Uiteindelijk kies ik een snellere verbinding met een veel lagere prijs. Mijn nieuwe maandbedrag is € 36,-. Voila: weer een besparing. Dit keer van € 12,50 per maand.

Lees ook: 5 besparingen die je niet meer dan 10 minuten kosten.

In een slordige 2,5 uur heb ik vrij stevig kunnen besparen op een aantal van mijn vaste lasten. En echt heerlijk dat er een site is, die de vergelijkingen voor me maakt in plaats van dat ik zelf moet gaan zoeken. Die 2,5 uur achter de laptop hebben mij dus zomaar € 87,50 per maand opgeleverd. Wat toch neerkomt op ruim € 1000,- per jaar. Wauw! Dat had ik niet verwacht toen ik achter mijn laptop ging zitten.

Er zijn nog meer diensten waarbij ik kan overstappen. En daarmee dus nog meer geld kan besparen. De komende weken helpen we je daar een handje bij, door middel van de PorteRenee overstapweken. Renée geeft haar tips, ik de mijne. Het doel is dat we in deze dure decembermaand allemaal een stap maken naar lagere vaste lasten. Zodat we het nieuwe jaar straks vrolijk beginnen. Met een oliebol, een sterretje en flinke besparingen. Proost!

Ga jij ook overstappen in december? En waar hoop je dan het meeste op te kunnen besparen?

De andere columns van Janke lees je hier.

28 Comments

 1. Kaspar Reply

  Het wordt wel een klein beetje erg veel pricewise reclame… in korte tijd zijn er meerdere blogs geweest over overstappen met exact dezelfde boodschap: ga naar pricewise en bespaar geld. Reclame op een blog is prima, er moet immers geld verdiend worden…. Maar het is de kunst om niet te overdrijven.

  1. Chatlotte Reply

   Mee eens, Kaspar. Het zou chic zijn om een lijstje te geven met goede vergelijkingssites in plaats van de marketing voor één site. Het roept wat irritatie op en dat gaat ten koste van de inhoud. Independer is mij altijd prima bevallen. En als dat een minder goede site is, dan zou een overzichtsartikel/review handig zijn voor mensen zoals ik. Want overstappen/jaarlijks vergelijken en rekening houden met de ‘levensfase’ waar je dat jaar in zit heeft zeker zin en is een goede tip! Mooi dat dit aandacht krijgt.

   1. Kaspar Reply

    Dat in ieder geval! Er zijn vele vergelijkingssites en die hebben soms eigen aanbiedingen. Dus door je te beperken tot slechts eentje ben je hoe dan ook dief van de eigen portemonnee (en dat is juist niet waar Porterenee voor staat!). Maar het is vooral te veel blogs met steeds exact dezelfde boodschap. Inmiddels weten we het wel: overstappen kan absoluut lonen en het gebruik van vergelijkingssites is daarbij zéér aan te raden. En ja, Pricewise is dan absoluut één van de beteren (maar zeker niet de enige). Als Pricewise voor mij de beste aanbieding had gehad had ik absoluut de affiliate link van Porterenee gebruikt (waarom niet? Kost mij niks, levert Renee wel wat op!), maar ik zou nu toch wel graag weer wat andere content willen zien opv de zoveelste reclame voor Pricewise…

  2. HereIsTom Reply

   Daarom krijgen ze ook zoveel korting van Pricewise, omdat ze hier zoveel reclame maken!
   En van zorgverzekering overstappen is meestal niet handig, als het goedkoper is dan heb je meestal ook geen vrije keuze van ziekenhuizen en specialisten meer en moet je aan de andere kant van het land naar het ziekenhuis, lekker is dat!

  3. Natasja Reply

   Ik heb dat ook een beetje. Als ik over zou stappen via pricewise dan zou ik dat echt wel via die link doen (die boodschap is inmiddels echt wel duidelijk hoor)
   Helaas komt pricewise voor mij nooit met de beste deals. Independer wel en daar vergelijk ik mijn verzekeringen dan ook. Echt het proberen waard. Voor het overstappen van een energieleverancier gebruik ik altijd gaslicht.com. Daar vind ik weer de beste energie deals.

  4. Erik Reply

   Pricewise, Independer, en nog zeer veel vergelijkingssites. Het zijn handige tools maar nimmer dé goedkoopste. Zeer veel bedrijven zijn niet te vinden op deze vergelijkingssites omdat ze een goed product willen leveren en niet een laag maandbedrag als premie.

   Twee voorbeelden: zelf heb ik een autoverzekering afgesloten bij Dacia bij de koop van onze nieuwe auto. Dacia heeft deze verzekering ondergebracht bij Bovemij, de moedermaatschappij van de Bovag. Hier heb ik mijn Dacia all-risk verzekerd voor € 49,- per maand met 18 schadevrije jaren. En ja, er zijn anderen die goedkoper zijn. Voor mij waren enkele belangrijke zaken van belang wat je dus nergens terug vindt:

   – altijd originele onderdelen indien de auto aangeboden wordt bij schade bij Dacia;
   – geen eigen risico bij schade, óók bij ruitbreuk;
   – en het allerbelangrijkste: 5 (!!!) jaar NIEUWwaarde dekking bij total loss, dus geen AANSCHAFWAARDE dekking. Zoals iedereen weet stijgen de autoprijzen elk jaar, ook door de WLTP-normen en is dit volledig afgedekt.

   De pakketverzekering heb ik afgesloten bij NH1816 voor opstal, inboedel, APV en RB voor € 45,- per maand. NH1816 is een maatschappij zonder winstoogmerk.

   De zorgkosten, die is afgesloten bij Zorgzaam met een prima pakket tegen een acceptabele prijs.

   Alle drie de maatschappijen komen niet voor in de vergelijkingssites maar hebben betere voorwaarden voor misschien een fractie meer geld (paar euro) per maand. Het geld is niet zaligmakend!

   Daarnaast zit ik nog steeds bij de Nuon, kwestie van onderhandelen en verwijzen naar andere aanbieders, dan is ook hier van alles mogelijk que prijs.

   Internet/TV/bellen thuis, al jaren bij KPN. elk jaar vraag ik naar de ‘retentie’ afdeling, tegenwoordig ‘save’ om aan te geven wat ze te bieden hebben als ik niet weg ga. Laatste slag:

   – Internet/TV/bellen: 6 maanden € 27,50 korting
   – mobiel 1x onbeperkt bellen, 20 GB data € 15,00 per maand (€ 12,- korting!)
   – mobiel 1x onbeperkt bellen, 6 GB data € 14,00 per maand (€ 10,00 korting!)

   Tja, nogmaals, vergelijkingssites zijn niet heilig…….. zoeken loont.

   1. Kaspar Reply

    Heilig zijn ze niet…
    Maar de ervaringen die u benoemt? Ik heb ze totaal niet! Ik vraag altijd de huidige aanbieder om een korting. Doe dat al zeker 6-7 jaar zo. Tot op heden letterlijk niet één goed aanbod gehad direct van een aanbieder.
    Essent was kort en krachtig op de vraag om korting nadat ik aangaf een veel goedkopere aanbieder gevonden te hebben: “Ok, veel succes bij die andere aanbieder”. KPN is lang geleden maar werd er nog nét niet keihard uitgelachen… (overweeg KPN al heel wat jaren überhaupt niet meer: erg duur, weinig service). T-Mobile kwam met een speciaal verlengingsaanbod. Gaf ze aan dat het vele malen duurder was dan via andere aanbieder. Antwoord: “Ja, maar dan krijg je wel service in onze winkels! Maar korting? Doen we niet aan.”. Twee weken later via een vergelijkingssite het abonnement verlengd, met bijna 400 euro korting op toestel en twee-jarig abonnement….

    Pure Energy? Geen persoonlijk aanbod (wel 250 euro korting via vergelijkingssite). Van de Bron: enkel een heel matig aanbod (mooie welkomstbonus a 150 euro via vergelijkingssite). Greenchoice: doet nooit aan kortingen (toch wel: 140 euro via vergelijkingssite!)… DUs heilig zijn vergelijkingssites weliswaar niet? Maar ik zweer er toch wel bij!

    1. Erik Reply

     Beste Kasper, mijn boodschap was niet dat een rechtstreekse benadering heilig is, de boodschap was dat vergelijkingssites niet heilig zijn. Iedereen zal individueel tot andere uitkomsten komen. Feit is wel om regelmatig onder een vergrootglas te leggen om het juiste aanbod te kiezen. Mij is het in ieder geval nog nooit gelukt via vergelijkingssites, temeer deze sites detailvoorwaarden vaak niet goed weergeven. En voorwaarden waarvoor je tekent weegt bij mij zwaarder dan het maandbedrag.

     1. Kaspar

      Eens hoor! Altijd verder kunnen dan de neus lang is. Dat loont.

      De vergelijkingssites die ik ken hebben overigens prima alle voorwaarden weer. En ik kijk uiteraard nog even op de site van de aanbieder zelf. Bovendien: na afsluiting krijg je alle voorwaarden toegestuurd en weet je dus zeker waar je voor getekend hebt. Staat dat toch niet aan, binnen de bedenktermijn is één enkel mailtje voldoende om er toch weer van af te zien….

      Uiteraard kunnen dingen per persoon verschillen, maar ik verbaas me er wel erg over dat het bij u kennelijk altijd lukt bij aanbieders zelf en bij mij letterlijk nóóit terwijl ik het echt vaak geprobeerd heb… nu is dat bij mij wel met name gas en stroom en mobiele telefonie. Misschien zit daar het verschil?
      Qua internet zit ik vast aan xs4all ivm de technische mogelijkheden (Maar is ook niet gek duur aangezien ik er gratis Spotify bij heb). Zodra KPN dat straks opslokt ben ik uiteraard wel direct vertrokken…. tv en vaste telefonie heb ik niet. Zorgverzekering via het werk (daadwerkelijk goedkoper icm de voorwaarden) en overige verzekeringen ook al tijdje bij dezelfde partij (want goedkoop icm de voorwaarden).

  5. Kimberley Reply

   Eens.. Nou weet ik het wel. Pricewise heeft voor mij lang niet altijd de beste aanbiedingen. Een ruimer beeld scheppen zoals hieronder ook al aangegeven zou nu wel een keer fijn zijn.

  6. Renee Lamboo Reply

   We zijn bijna klaar met overstapweken. Dan zijn jullie er vanaf 🙂 en gaan we weer ouderwetse content maken. En ja, ook daar zal hier en daar een linkje in staan. Omdat ik anders moet stoppen en een baan moet gaan zoeken 🙂

 2. Sandy Reply

  Ik ben ook al 2x overgestapt via PriceWise (geen reclame hoor Kaspar 😉) voor wat betreft de energiekosten. Let wel op!!!! De welkomsbonus werd na 1 jaar niet door Nuon (in dit geval) verrekend. Die bonus was €325,-. Zij konden dit ook niet in hun systeem terugvinden. Ik moest zelf het bewijs aanleveren. Godzijdank had ik bij de overstap via PriceWise een printscreen gemaakt van de aanbieding, want in de orderbevestigingsmails van PW werd ook niet meer over die welkomsbonus gesproken. Had ik die printscreen niet gemaakt, had ik €325,- misgelopen op m’n eindafrekening!!! Dus opslaan op je pc en de eindafrekening goed controleren!!!

  1. Kimberley Reply

   Herkenbaar! Ik had dat ook bij een andere energiemaatschappij. Zelf bewijs aangeleverd en toen werd het alsnog verrekend. Ik was meteen klaar met dat bedrijf en needless to say, meteen overgestapt. 🙂

 3. Jade Reply

  Wij hebben voor het eerst kritisch naar alle vaste lasten gekeken en zijn met alle verzekeringen (zorg, rechtsbijstand, woonhuis, auto), elektra/gas en mobiel abonnement (naar sim only gegaan) overgestapt. Totale besparing vanaf januari 180 € per maand = 2160 € per jaar! Dit scheelt heel veel! Wij gaan die besparing per maand apart zetten om de bedragen voor eigen risico te sparen. Dan volgend jaar december de balans opmaken en nieuwe plannen maken.

 4. joke Reply

  Ik zit ook al 10 jaar bij NUON ; krijg geen bonussen , wel korting op de rekening .
  Hoe onafhankelijk zijn de vergelijkingssites.?. ik heb er geen ervaring mee

  1. Alexandra Reply

   Ik ben het eens met Erik. Ik kijk wel naar vergelijkingssites, maar krijg een betere deal als ik de aanbieder rechtstreeks benader. Idem dito voor bookingssites zoals cheap tickets en booking.com. Moraal van het verhaal :verder kijken dan je neus lang is. Verder zit ik ook al jaren bij Nuon. Met vasteklantenkorting ben ik bij hen het voordeligst uit.

 5. KMT Reply

  Wel goed natuurlijk, maar het lijkt me eerder dat die €87,50 per maand een MAXIMUM is van het werkelijke (verwachte) bespaarde bedrag, omdat je – als ik het goed begrijp – bij sommige verzekeringen wel een verhoogd risico inbouwt (zoals minder dekking, hoger eigen risico, minder gunstige voorwaarden) en evt. ook een minder goede service of minder keuze (bijv. geen vrije keuze van ziekenhuis meer of andere nadelen – misschien niet direct gemakkelijk in geld uit te drukken, maar wel nadelig).

  Voorbeeld: als je één keer een volledig eigen risico moet betalen (of althans de verhoging van het eigen risico t.o.v. de oude situatie) ben je mogelijk alweer honderden euro’s van je berekende jaarlijkse voordeel (van ruim €1.000) kwijt. Dat betekent niet dat het niet slim is om over te stappen en te kiezen voor lagere premie’s, maar het betekent wel dat die €1.000 uitgaat van het meest optimistische scenario en dat het in werkelijkheid duidelijk lager zou kunnen uitvallen.

  Zoals altijd geldt: I could be wrong.

 6. Geldover Reply

  Oh gelukkig ben niet de enige die al die reclameposts ondertussen de neus uitkomen. Wanneer zet je weer leuke blogs online waar je niet om de haverklap een link in plaatst? Ik hoop nu dat ik even door de zure appel heen moet bijten omdat het oud en nieuw is.

 7. Natasja Reply

  Fijn om te horen Renee, want ik was echt fan van jouw site. We moeten nog even geduld hebben dus. Het jaar is zo om 😉

 8. Monique Reply

  Porterenee heeft mij getriggerd om nu toch eens eindelijk ál mijn verzekeringen na te lopen. Dat staat zo 100 jaar op mijn lijstje, maarja, ik heb altijd wel excuses. Want, niet zo’n leuk klusje. Inmiddels is de verzekering van een van onze auto’s al terug naar alleen WA. Want all risk heb ik niet nodig op een auto van 8 jaar oud waar niet eens meer veel mee wordt gereden. De rest pak ik vandaag aan. Ik opende deze website voor inspiratie, oftewel, een schot onder de kont.
  Jammer, die reclames voor lease auto’s. Vooral die twee grote, meteen in your face! Reclame maken, okee, begrijpelijk! Maar niet voor vette leasecontracten…. Alleen op deze pagina al wordt ik ‘verleid’ door een Kia Ceed, Renault Captur én een Kia Picanto. You of all people zegt toch juist dat soort contracten never af te sluiten?! Ze zullen wel goed betalen, maar ik vind dit de geloofwaardigheid van PorteRenee aantasten.

  1. Renee Lamboo Reply

   HI Monique, goed dat je naar je verzekeringen hebt gekeken. Goed bezig! Die ads: ik heb al veel uitgesloten. Leningen, creditcardmaatschappijen, ga maar zo door. Soms piept er nog iets tussendoor waar ik – natuurlijk – niks mee heb. Ik zal het even terugkoppelen naar het bedrijf die dit voor me regelt. Dank!

 9. Monique Reply

  Laat ik ook meteen toevoegen: zorgverzekering aangepast, basis met alleen een klein aanvullend pakket ivm buitenland. Geen groot pakket meer nodig want geen brugeldragers meer in huis. Geen tand, en eigen risico naar maximaal. Die kosten kunnen we dragen, mocht het ongelukkig zich voordoen. Besparingen t.o.v. vorig jaar: 970 euro! Alle overige verzekeringen ook meteen meegenomen. 100 euro voordeliger per jaar. Energie kijk ik in januari naar. Ziet er naar uit dat de tarieven elders ongeveer gelijk zijn, maar kadootjes zijn meegenomen. Mits de tarieven inderdaad ongeveer gelijk zijn. En dan volgend jaar weer overstappen.
  Wij hebben dus indd een dikke 1000 bespaard in 2020!

  1. Erik Reply

   Ik denk dat je pas op 31 december 2020 kunt stellen dat je € 970,00 hebt bespaard ALS je geen gebruik hebt gemaakt van het maximale hogere eigen risico. Het maximale eigen risico van € 885,00 (misschien 2x? –> partner?) hakt er dan wel in op de bezuiniging.

   #detoekomstisaltijdonzeker.

 10. Suus Reply

  Zo leuk en inspirerend dit! Normaal stapte ik eigenlijk alleen over van zorgverzekering & energieleverancier, maar door Porterenee geïnspireerd om ook verder te kijken dan dat. Heb nu ook nog eens 400e per jaar bespaard op TV/internet! Echt top =D
  Ook direct het eigen risico van mijn inboedelverzekering opgehoogd, wat me toch een kleine 35,- op de jaarpremie scheelt! Door het doorrekenen van de besparingen op de lange termijn vind ik nu ook deze kleine besparingen de moeite meer dan waard!

  Met alle overstap-acties bij elkaar heb ik ook 1000,- per jaar kunnen besparen voor ons gezin. Voelt goed; ik reken het om naar “gratis vrije tijd”; met overstappen dit jaar toch maar mooi 1 week “gratis” vakantie thuis verdient voor ons allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *