Huis isoleren: wat levert de grootste besparing op?

Je wilt je tochtige huis graag (beter) isoleren. Maar waar begin je? En wat maakt de meeste impact? We vroegen het aan een expert.

Ik hoorde laatst iemand vertellen dat ze voordat haar huis isoleerde, letterlijk kon horen wat de mensen bij de bushalte voor haar huis zeiden. Herkenbaar. Al hebben wij minder last van de herrie, des te meer van de kou. De warmte die de verwarming ons brengt, vervliegt zo weer via ons enkel glas en koude vloeren en dak. Dat moet anders. Maar waar begin je?

Lees ook: Deze verbouwingen leveren je overwaarde op.

Iedereen heeft daar een andere mening over. Dus vroeg ik het aan Theo, expert bij Greenchoice. Greenchoice kennen we allemaal van de groene stroom, maar ze zijn ook helemaal thuis in het verduurzamen van je huis. 

Oke, stel je hebt energielabel G, net zoals wij. Dat betekent dus dat alles nog moet gebeuren. Waar begin je dan met isoleren?

“Ik zeg: eerst muren. Niet alleen omdat je daar veel warmte binnen kunt houden, maar ook omdat dat vaak vrij betaalbaar kan. Ik denk altijd in terugverdientijd: hoe lang duurt het voordat ik deze investering terug hebt verdiend? Die is bij muren vrij laag. Zeker als je spouwmuurisolatie in je huis kan aanbrengen. Dat kan bij huizen vanaf ongeveer 1930 meestal wel. Daarvoor werd er nog niet gewerkt met een spouw. Spouwmuurisolatie laat je al aanbrengen voor €1000 tot €2000, afhankelijk van het oppervlak. Dat heb je zo terug verdiend, want je verliest door spouwmuurisolatie veel minder warmte naar buiten. En er komt minder kou van buiten naar binnen toe.”

En als dat geen optie is? Bijvoorbeeld bij oudere huizen..

“Je kunt dan een voorzetwand plaatsen aan de binnenkant van je woning. Maar ja, dan zijn de kosten wel een stuk hoger dan wanneer je dit via spouwmuurisolatie zou doen. En je verliest inhoud in je huis. Bij oudere huizen zou ik dan eerst naar het dak gaan kijken.”

Is dakisolatie sowieso de tweede stap, volgens jou?

“Ja. Je dak kun je op twee manieren isoleren. Via de binnenkant of buitendaks, zoals wij dat noemen. Vaak is vanaf de binnenkant goedkoper. Buitenom moet je ook het dak meteen aanpakken en dat brengt extra kosten met zich mee. Die kosten hangen compleet af van het soort dak dat je hebt. Heb je pannen? Heb je een plat dak? Welk materiaal zit erop? Dat soort vragen. Een alternatief is om – als je die hebt – de vloer van je zolder te laten isoleren. De kou komt dan nog wel via het dak binnen op de zolder, maar de warmte in je huis stroomt niet meer via de zoldervloer verder naar boven. Dat is vaak goedkoper dan de andere opties.”

Oke, dak en muren zijn gedaan. En nu?

“Dan zijn de vloeren aan de beurt. Hoe je die het beste isoleert is afhankelijk van wat er nu in ligt. Vaak is beton storten een goede optie en als je dan toch bezig bent, leg je daar meteen vloerverwarming in. Dat is wat mij betreft ideaal qua verwarming in huis. Houd die constant op een redelijke temperatuur, ergens tussen de 17 en 20 graden, en je bespaart daar ook energie mee.”

Wat mij opvalt: je noemt dubbel glas helemaal niet.

“Dat klopt. Veel huizen, ook de wat oudere huizen, hebben grotendeels al dubbel glas. Vanaf de jaren ‘70 werd er in de meeste nieuwe woningen gekozen voor dubbele beglazing. Het dubbele glas van nu is veel beter dan dat van toen, natuurlijk. Het comfort is ook hoger, dat wel. Toch zou ik oud dubbel glas vervangen door het HR+++-glas van nu, geen prioriteit maken.  Je moet dan vaak ook met de kozijnen aan de slag, wat het duurder maakt. Andere zaken verdien je sneller terug omdat ze meer impact maken op je energieverbruik en omdat ze relatief goedkoper zijn. Maar: heb je nog enkel glas, dan zou ik het wel vervangen. Die kosten verdien je binnen 5 á 10 jaar wel terug.”

Nog een tip?

“Ja, eigenlijk zou ik iedereen adviseren om eerst een woningscan te doen. Dan komt een expert bij jouw huis kijken waar het meeste winste te behalen valt door te isoleren. Waar stroomt bij jou de warme lucht naar buiten? Dan heb je echt maatwerk op jouw huis.”


Ook online kun je een woningscan laten doen.

Die is niet zo nauwkeurig als wanneer er iemand langskomt, maar het geeft wel een idee.

Doe die gratis online woningscan hier.


Stel, je voert al die isolatiemaatregelen door in huis. Hoeveel zou dit je na het besparen nog eens kunnen besparen op je energierekening?

“Dat is een schatting, omdat ieder huishouden en ieder huis anders zijn. Zo’n 20% moet je kunnen halen.”

Dit artikel is een samenwerking met GreenChoice. De inhoud is voor 100% van mij. Word via deze link nieuwe klant bij Greenchoice, gebruik kortingscode PORTE2020! en ontvang een welkomstkorting van 140 euro.

11 Comments

 1. Willems Reply

  Naast de kostenbesparing vinden wij het ook 3 stappen vooruit qua comfort. Daarnaast is je huis (nog) beter te verkopen en zal het ook resulteren in een hogere verkoopprijs. Het is dus ook aan te raden als je twijfelt of je er nog wel langer dan 5 jaar blijft wonen.

 2. Audrey Reply

  Spouwmuurisolatie en dubbel glas hebben we hier al. Het dak isoleren staat bovenaan het lijstje, alleen wil ik dat dan combineren met het laten plaatsen van een dakraam.

 3. Lucinda Reply

  na jaren in huurhuizen te hebben gewoond die voor geen meter geisoleerd waren ben ik heel blij dat wij over een paar weken naar ons eerste koophuis gaat die van top tot teen al super goed geïsoleerd is en we meteen door kunnen voor zonnepanelen etc.

 4. Arno Reply

  Het verbeterde comfort is ook een belangrijke vooruitgang. Niet meer binnenkomen in een tochtig huis, maar eentje waar het heerlijk lekker warm is. Daarnaast minder warmteverlies in de nacht waardoor het ook nog comfortabel warm is als je ‘s ochtends beneden komt.

  Een paar maanden terug hebben wij onze 60 jaar oude voordeur met enkel glas laten vervangen door een kunststof voordeur met HR++ glas. De oude voordeur liet een hoop tocht en kou door en vanwege comfort hebben we deze laten vervangen. Kost een hoop geld, maar we zijn nog iedere dag blij met de investering.

 5. Mevrouw Money Wenkbrauw Reply

  Met isoleren valt zoveel te winnen bij oudere huizen; goed onderwerp!
  Het verbaast me wel dat in dit stuk over besparen de deskundige zegt dat je je vloerverwarming constant op dezelfde temperatuur moet houden. Dat is echt niet nodig, sterker nog: het is zuiniger om ook je vloerverwarming ‘s nachts (of als je meerdere uren niet in die ruimte bent) lager te zetten. Hoe goed je huis ook is geïsoleerd, als het buiten kouder is dan binnen verlies je warmte. Als het temperatuurverschil met buiten groter is, verlies je meer warmte. ‘s Nachts is het buiten kouder en heb je de warmte binnen niet nodig. Zet je vloerverwarming dan wat lager. Zuinige vloerverwarming reageert traag, maar met een slimme thermostaat hoef je echt niet aan comfort in te boeten als je je vloerverwarming ‘s nachts niet laat doorstoken. Ik blogde er al eens over in november 2018. Het scheelt misschien niet heel veel, maar het is wel wat zuiniger en daar gaat het toch om.
  Ik ben echt wel benieuwd of de meneer van Greenchoice tegenargumenten heeft. We hebben ook vloerverwarming en ik wil er graag meer over leren.

  1. MereM Reply

   Dat ligt ook aan de energiebron voor je vloerverwarming. Het gaat niet alleen om je afgifte methode maar vooral ook waar de warmte vandaan komt.

   Bij een warmtepomp is een tandje lager af te raden.
   Indien stadsverwarming danwel cv heb je gewoon gelijk en helpt een graadje minder in de nacht.

   1. Mevrouw Money Wenkbrauw Reply

    Dat is een goeie, daar had ik nog niet over nagedacht. Is dat omdat hoe kleiner de temperatuurtrap is die een warmtepomp moet maken, hoe groter het rendement is? Dankjewel voor het inzicht!

 6. Gerard Rijpma Reply

  Koude stroomt niet naar binnen!
  Er is altijd een warmtestroom van een ruimte met hoge temperatuur naar een ruimte met lage temperatuur.
  De goedkoopste actie is binnen een lagere temperatuur instellen. Extra kleren aan!
  Slaapkamers niet verwarmen. Een kwartiertje een elektrische deken aanzetten is afdoende.
  Badkamer niet verwarmen. Ook een elektrische verwarming (douchekachel) aanbrengen.
  ‘s Nachts de verwarming naar ca. 10 grd. C
  Opwarmen kost minder dan op bv. 16 grd C houden.

 7. Zil Reply

  Wij hebben net iemand gehad voor spouwmuurisolatie maar bij ons huis, bj. 1970, is het minder dan 30m2 dus dan is het niet rendabel om het te doen. 1000€ aan voorrij kosten en geen subsidie. Jammer dat het 1. zo duur is en 2.er geen andere optie zijn met de subsidie als het dus onder de 30m2 is.

 8. Ivonne Reply

  Wij hebben advies over isolatie ingewonnen en die zei ook: “Eerst dak, ramen geen prioriteit”. De ramen zijn inderdaad dubbele beglazing, maar wel uit de jaren zeventig. De dakisolatie heeft overigens een merkbare verlaging van de stookkosten opgeleverd. En we hebben er twee bruikbare kamers bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+