Maire heeft een energierekening van €4 per maand

Maire verduurzaamde haar woning. Daardoor heeft ze nu een energierekening van bijna 0. Jaloersmakend! Ze vertelt precies hoe ze dat bereikt heeft.

“Weet je dat iedereen ons uitlachte toen we vijf jaar geleden vertelden dat we een warmtepomp in ons huis lieten plaatsen? Ze vonden het unaniem onzin. Maar ik was vastberaden. Online had ik eerder iets gelezen over huizen die werden gebouwd zonder gasvoorzieningen. Te gek vond ik dat. Dat dat kon. Ik ging verder lezen en leerde steeds meer. We hadden toen al een nieuwbouwhuis op het oog. Dat konden we gunstig kopen, maar zou gewoon op het gas aangesloten worden. Dat wilde ik niet. Er werd verwacht dat de gasprijzen alleen maar zouden stijgen. Dat zou het verwarmen van ons grote mensen huis een dure grap maken. Het voelde ook niet goed. Er was toen al veel gedoe rondom de winning van gas en wat dat met de aarde deed. We wilden voor duurzaam gaan. Niet alleen voor het milieu, ook voor onszelf. We wilden iets creëren wat de rest van ons leven mee zou kunnen. Waarom zou ik investeren in verwarming op gas, terwijl we daar over een paar jaar toch vanaf moeten? We wilden het nu één keer goed doen. 

Lees ook: 5 manieren om je huis betaalbaar te verduurzamen.

Dus namen we een optie op het huis op één voorwaarde. Het zou van het gas af gaan en er moest een warmtepomp geplaatst worden door een partij die wij zelf hadden uitgekozen. Ze gingen akkoord. Ik weet nog dat we dat aan de andere kopers in onze straat vertelden. Die vielen achterover toen we vertelden wat die aanpassing ons kostte. Voor de warmtepomp en alle werkzaamheden die dat met zich meebracht, betaalden we €30.000. Anderen kochten daar liever een nieuw auto van. Wij reden een oud barreltje, om dit te kunnen doen. Het werkte meteen als een trein en ja, wij waren als een kind zo blij ermee. De stroomrekening ging door het gebruik van de warmtepomp wel flink omhoog. Dus waren er zonnepanelen nodig om dat op te vangen. Zodat we echt naar die verwaarloosbare energierekening toe zouden gaan. Daar moesten we even flink voor sparen. Twee jaar geleden werd ons dak vol gelegd met zonnepanelen. Daarmee kunnen we ons volledige stroomgebruik opvangen. Dat brengt onze totale energierekening nu naar welgeteld 4 euro per maand. Misschien krijgen we aan het einde van het jaar zelfs nog wat terug. Haha.

Weten hoe een warmtepomp werkt? Lees hier ook over de subsidie die je erop kunt krijgen en de kosten. 

We hebben een flinke financiële investering gedaan. Alles bij elkaar kostte het doorstrepen van die hoge energierekening ons zo’n 40.000 euro. Veel geld. Maar we willen hier misschien wel ons hele leven blijven wonen. Zonder dit alles hadden we een energierekening gehad van zeker 200 euro per maand. Reken maar uit. Dan zouden we de investering binnen 16 á 17 jaar hebben terugverdiend. Maar dat is niet het enige. Ons huis is toekomstbestendig geworden en daarmee ook meer waard. Ik geloof dat als wij ons huis zouden verkopen, we onze investering bijna helemaal terug zouden zien in de verkoopprijs. Al zou ik niet weten waar ik naartoe zou moeten. Er is geen fijner en comfortabeler huis dan ons huis.

Iedereen die die energierekening ook naar beneden wil hebben, adviseer ik om veel te lezen. Dat hebben wij ook gedaan. Verdiep je in de mogelijkheden. Praat met verschillende experts en partijen. Pak alle informatie die je pakken kunt. Maar ook: durf je eigen weg te kiezen. Wij werden destijds voor gek verklaard en misschien word je dat nu ook nog wel wanneer je dit soort keuzes maakt. Zolang je weet waar je mee bezig bent, zou ik me er niet teveel van aantrekken. Vaar je eigen koers. Kijk ver vooruit en denk niet alleen aan nu maar ook aan de toekomst. En aan de toekomst van jou en je gezin. Ik kan je in ieder geval vertellen: een energierekening van 4 euro ontvangen is heel erg leuk.”

Dit artikel is een samenwerking met GreenChoice. De inhoud is voor 100% van mij. Word via deze link nieuwe klant bij Greenchoice, gebruik kortingscode PORTE2020! en ontvang een welkomstkorting van 140 euro.

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.