besparen kaasschaaf

Besparen zonder inleveren? Doe de kaasschaafmethode

De kaasschaaf methode is één van de manieren om te besparen. Hoe werkt deze methode? Hoe kan ik het inzetten? En, belangrijker nog: wat levert het op?

Door Janke Verhagen

Al een tijd wil ik graag besparen op mijn vaste lasten. Mijn spaarsaldo stijgt maar niet. Zonde, want ik heb wel spaardoelen. Die vouwwagen die we zo graag willen staat niet ineens op mijn oprit. Helaas. Er komt ook niet binnenkort een schip met extra inkomsten aan, dus zal ik moeten besparen om mijn spaarsaldo te laten groeien.

Natuurlijk kan ik kijken naar welke lasten er eigenlijk niet toe doen en die volledig schrappen. Maar voor de meeste vaste lasten geldt dat we ze echt nodig hebben. Een winter zonder verwarming zie ik persoonlijk echt niet zitten. Net als nooit meer onder de douche stappen. Bah. Geen optie dus. Maar zou ik niet op al deze lasten een beetje kunnen besparen?

Onze overheid doet dit al jaren op deze manier. Wanneer er een grote ronde van bezuinigingen wordt aangekondigd, wordt er niet op één onderdeel bezuinigd, maar wordt er gekeken naar alle onderdelen. Deze methode heet de kaasschaaf methode. Je schaaft als het ware van al je lasten een klein laagje af. Dat klinkt in theorie heel mooi, maar hoe werkt dat in de praktijk? Mijn hypotheekverstrekker zal niet staan te juichen als ik hem bel en meld dat ik vanaf volgende maand 2% minder aflossing doe, omdat dit in mijn kaasschaaf methode past. Dat feest gaat mooi niet door.

Wat kun je dan wel doen? De hypotheek op eigen initiatief verlagen is wellicht niet bespreekbaar, maar voor al mijn andere vaste lasten kan ik vast een manier bedenken om deze omlaag te krijgen. Een winter zonder verwarming is geen optie. Maar de verwarming één of twee graad lager zetten en een lekkere dikke trui aantrekken, levert al gauw winst op.

Mocht ik het nog koud hebben, dan kruip ik gewoon een keer extra tegen mijn vriend aan. Hij blij en onze energie rekening blij.

Hetzelfde geldt voor water. Twee keer per dag douchen is niet alleen slecht voor het milieu en je huid, maar ook voor je portemonnee. En daarbij, als je verwarming lager staat, zweet je minder. Scheelt ook weer douchen.

Zijn er kosten die je per jaar kunt betalen in plaats van per maand? Veel bedrijven of verzekeringen bieden je deze optie in ruil tegen korting op je premie. Die korting kun je mooi meenemen in je kaasschaaf. Die is snel geschaafd. Kun je overstappen van telefoonprovider? Een sim-only abonnement is nou eenmaal goedkoper. Die nieuwste telefoon kost je per maand toch al snel € 30,- extra op je abonnementskosten. Die kosten schaaf je dus vrij simpel van je lasten af.

De kaasschaaf kun je ook heel goed toepassen in de supermarkt. Wist je dat eigen merk artikelen in de supermarkt vaak 5% goedkoper zijn dan de A-merken? En nog een mooie schaafoptie: de voorgesneden producten. Alle luxe voorgesneden producten (zoals kaasplakken) zijn omgerekend duurder dan dat jij zelf je blok kaas te lijf gaat met de kaasschaaf. Letterlijk dus.

Kortom: in plaats van rigoureus te schrappen op één bepaalde kostenpost, ga je besparen gespreid over al je lasten. Zo voelt het minder als een opgave om toch die totale besparing te halen. Je blijft makkelijker gemotiveerd terwijl je spaardoel steeds dichterbij komt. Uiteindelijk wordt het een gewoonte en gaat sparen makkelijker. Kan onze kaasschaaf ook gewoon mee als we op vakantie gaan met de vouwwagen. Scheelt weer in het boodschappengeld.

Bezuinig jij al via de kaasschaaf methode en wat zijn jou ervaringen hiermee?

Share

9 Comments

 1. Kaspar Reply

  Ja, dit doe ik ook al jaren. En ieder jaar kijk ik weer waar geschaafd kan worden…

  En één daarvan was voor mij om juist wél een telefoon bij een abonnement te nemen. Want dat bleek juist goedkoper dan zo’n Sim-Only abonnement (hier al eens eerder gemeld). Moet ik daarbij wel zeggen dat ik een telefoon (ook vanuit werk) belangrijk vind en veel gebruik… Dus een budget sim-only abonnement van een tientje gaat hem sowieso al niet worden bij mij!
  Maar de stelling “Een sim-only abonnement is nou eenmaal goedkoper. Die nieuwste telefoon kost je per maand toch al snel € 30,- extra op je abonnementskosten.” is dus echt niet waar als je een beetje slim rondkijkt en dan wel nét niet de nieuwste telefoon neemt, maar een model van pakweg een half jaarte oud…)!

  Hier het rekensommetje nog eens.
  Een Sim-Only abonnement had mij bij mijn huidige provider voor mijn huidige abonnement 21 euro gekost met nu als aanbieding een 25 euro cashback zie ik. Aan een telefoon geef ik op het moment van aanschaf niet meer uit dan circa 250 euro. Een dergelijk toestel gaat bij mij dan zo’n twee jaar mee en is dan waardeloos… Misschien kun je er nog 2 of 3 tientjes voor krijgen, maar dat is heel sterk de vraag… Een budget telefoon is na twee jaar gewoon op bij intensief gebruik!
  Ik heb echter gekozen voor een toestel met abonnement. Dat was een speciale aanbieding samen met de Samsung S10. Dus: een erg prijzig toestel!! Kosten: eenmalig die zelfde 250 euro. En daarna een tientje per maand… (totaal dus 490 euro – voor een toestel dat nu in de winkels nog ligt voor 650 a 700 euro!). Máár het abonnement werd bij deze aanbieding ook nog eens goedkoper waardoor het totale bedrag op 27,50 euro uitkomt. In totaal betaal ik over twee jaar nu dus 910 euro waar sim-only met een los toestel van 250 euro uitgekomen was op 729 euro… Maar dan komt mijn kaasschaaf-truc… Die Samsung S10 is over twee jaar nog weer te verkopen voor 250 euro! Misschien zelfs iets meer… En dan heb ik onder de streep dus zomaar 70 euro bespaard. En voor die besparing heb ik nu wel mooi de komende twee jaar een hardstikke duur top toestel in plaats van een budget telefoon. En dat is geen eenmalig mazzeltje – ik doe dit nu al bijna 10 jaar op deze manier! En heb dus al 10 jaar een geweldig toestel in gebruik voor relatief weinig geld… (nb. hiervoor wel altijd bij prijsstunters kijken en niet bij providers zelf! Dan betaal je namelijk zomaar 200 tot soms wel 400 euro meer voor exact hetzelfde abonnement/toestel).

  1. Mariëlle Reply

   Ik moet deze post van jou echt onthouden voor als ik over een jaar m’n abonnement kan opzeggen. Ik heb tussentijds een wijziging gedaan die me nog een paar euro per maand scheelde, maar daardoor zat ik er vanaf toen wel weer 2 jaar aan vast… Lijkt me geweldig om zo’n goede telefoon te hebben en dat het meer oplevert dan een (semi)budget telefoon + sim only abonnement (hoewel ik wel 10GB op een uitstekend netwerk krijg voor maar €10 per maand…)

   Maar als ik nu op Marktplaats zoek naar de semi-budget telefoon van mij die al 2 jaar in de kast ligt: misschien kan ik er nog €50 voor vangen! Ga het gewoon proberen, ding functioneert nog prima (misschien een leuke 1e telefoon voor een kind, want je moet geen hoge eisen hebben) 🙂

   1. Kaspar Reply

    Oude telefoons moet je altijd proberen te verkopen! Zelfs als ze kapot zijn. Sommigen betalen nog wat voor reserve onderdelen… alleen budget telefoon na twee jaar écht intensief gebruik… tja, dat kan wel eens lastig worden… maar mogeijk toch een paar tientjes. Toch meer dan niets!! 😉

 2. San Reply

  ik ben al 1.5jaar aan het schaven. Op de boodschappen, mobiel abonnement, energie, waterverbruik, benzineverbruik. Ik wil de tv+internet en zorgverzekering nog aanpakken, maar op 1 of andere manier schuif ik dat elke keer voor me uit. Waar ik eerst €100 per maand spaarde, spaar ik nu een stuk meer. Wat betekent dat ik nu ook voor leuke dingen spaar, zoals Disneyland met de kids.

  1. Kaspar Reply

   Zorgverzekering kan absoluut de moeite zijn, maar blijf wel kritisch. Goedkoop kan daarbij ook duurkoop blijken als je dan toch eens echt zorg nodig hebt!

   Persoonlijk kies ik enkel restitutie polissen. Die zijn duurder. Maar vrije zorgkeuze is me wat waard en heb al meermaals zorg gehad die anders niet onder contract van de verzekering was geweest en waar ik met de natura polis dus flink in de buidel had moeten tasten!
   Zorg is gewoon erg duur tegenwoordig (kost mij, incl kosten tandarts (niet voor verzekerd) en eigen risico toch zo’n kleine 190 euro per maand… 😵

 3. Centenkretser Reply

  Ik doe dit al een paar jaar. Zo was mijn auto verzekering ooit bijna 35.50. Online aangevraagd toen ik het barreltje kocht WA met beperkte casco.
  Kreeg een email, uw verzekering gaat omhoog, sodeju.Naar 38,50.

  Ondanks dat mijn mini auto , rijdt 1:21 , 15 euro wegenbelasting voor mezelf veel waard is. Zou ik er max 1250 voor kunnen krijgen. En zoveel betalen voor de verzekering, no way.
  Dus via online zoekmachine overgestapt naar een andere firma. Kosten 22,23.
  Netjes dacht ik zo.
  Aangezien ik tegenwoordig wel iedere 6 maanden kijk of ik ergens kan schaven, kwam ik na 6 maanden bij nog een goedkopere versie uit.
  19,81 moest ik betalen.
  Een paar maanden later zag ik een billboard waar ze op stunten: uw verzekering 20% goedkoper. En jawel hoor, na een belletje tadaa. 15,85!

  Dat is een verschil van bijna 23 euro, alleen door de schaven.

 4. Tam Reply

  Dit dus. Dacht ook “heb nooit wat” dus kan het max. eigen risico wel nemen. Gelukkig niet gedaan, want dit jaar flinke zorgkosten. En had geen aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie, tandarts en huisdier: daar heb ik nu flink spijt van. Tandarts dit jaar al €1000, dierenarts €1600 en fysio tikt inmiddels ook aardig aan. Dat soort kosten komen altijd tegelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *