meer geld verdienen, rijk leven, rijker leven, salarisverhoging, bijbaantje, side hustle, porterenee

Meer geld verdienen? Je kunt luxer gaan leven zonder salarisverhoging

Veel mensen willen meer geld verdienen. Waarom? Omdat ze dan een rijker leven kunnen leiden. Maar dat kan ook zonder omhoog te gaan qua inkomen, op deze 4 manieren.

Stel, je baas geeft je er 500 euro per maand bij. Nice, toch? Wat zou dat voor gevolgen hebben voor je financiën hebben? Waarschijnlijk verwacht je dat alles dan makkelijker wordt. Het wordt makkelijker om je rekeningen te betalen, om af en toe wat extra’s te kunnen doen en misschien om nog openstaande schulden af te lossen. Het kan dat het zo loopt. Maar, in werkelijkheid wordt je leven niet perse makkelijker wanneer je meer geld gaat verdienen, want waarschijnlijk ga je gewoon meer uitgeven.

Lees ook: Hoe ik op mijn 33e al gedeeltelijk met vroegpensioen kon

Denk eens terug aan toen je een jaar of 22 was. Je verdiende toen waarschijnlijk een stuk minder dan je nu doet. Tenminste, dat hoop ik voor je 🙂 Had je toen meer geldzorgen? In veel gevallen niet, omdat je lasten ook veel lager waren. Met een toenemend inkomen, bij meer geld verdienen, nemen ook onze vaste lasten toe, zo blijkt uit onderzoek. We gaan groter wonen, we kopen een auto, we krijgen kinderen die kosten met zich meebrengen. Op zich logisch. Je wilt niet altijd als een student blijven leven. Maar die ontwikkeling blijft doorzetten ook wanneer we allang volwassen zijn.

Meer geldtips? En een kijkje in mijn leven?
Volg me op Instagram.

We willen alles steeds mooier, duurder, luxer. En dan krijg je iets wat ze in Amerika Lifestyle Inflation noemen. Laten wij er dan in het Nederlands Levensstijl inflatie van maken. Je krijgt wel meer geld binnen, maar er blijft net zo weinig van over. Dan wel niets. Dus is meer geld verdienen niet de oplossing. De oplossing is, zoals altijd, vrij simpel. Percentueel minder van je inkomen uitgeven. Zo creëer je weer een situatie waarin je geld overhoudt. En dat kan, hup, zo naar je spaarrekening. Dat is meteen al tip nummer één:

  1. Wees eens eerlijk: gaf je dit vijf jaar geleden ook uit?
   Ga er eens voor zitten. Pak je internetbankieren-omgeving erbij en check al die uitgaven. Wat geef je uit, wat je vijf jaar of tien jaar geleden niet uitgaf, omdat je het niet kon betalen? Doe je dat omdat je er echt gelukkig van wordt, of is het eigenlijk een uitgave die je kunt missen. Denk aan: abonnementen. Dure uitjes. Luie-boodschappen-om-5-uur-’s middags. Draai je uitgavenpatroon een paar jaar terug, naar toen je nog minder verdiende. Dan houd je in één klap meer geld over. Je hebt het er vroeger ook van gered, dus waarom nu niet meer
  2. Vind jouw gratis luxe
   Rijk leven gaat niet alleen over geld. Het gaat over tijd, over liefde, over dingen die waar je van geniet. Hang een groot papier op je koelkast en schrijf daar aan het einde van iedere dag op waar je van genoten hebt. Waar kijk je met een glimlach op terug? Was het de tijd met kinderen? Was het het sporten? Genoot je enorm van je werk die dag? Probeer je leven meer te vullen met de dingen die je dat geluksgevoel geven. Ik vind het bijvoorbeeld heel luxe voelen om op een doordeweekse dag naar het strand te gaan. Terwijl ik weet dat zoveel mensen (moeten) werken. Vind jouw gratis luxe en probeer die dingen lekker vaak te doen.
  3. Bespaar op wat je wel moet uitgeven.
   Sommige kosten horen er nu eenmaal bij. Vaak kan dat allemaal een stuk goedkoper. Echt waar. Energie is een kostenpost waar flink op te bezuinigen valt, terwijl je er niets voor in hoeft te leveren. Er komt gewoon stroom uit je stopcontact. Ook televisie, telefoon en internet kunnen altijd goedkoper. Je zult niet de eerste zijn die 20% van de kosten van zijn autoverzekering afhaalt. Of die de zorgverzekering echt tientjes goedkoper weet af te sluiten. Vergelijk het allemaal supersimpel op één plek bij  PriceWise. Bedenk hoe ver je hierin wilt gaan. Ga bijvoorbeeld alleen voor een hoger eigen risico als je dat geld op je spaarrekening hebt staan. Vaak is dat niet eens nodig en doet eens goed vergelijken al wonderen.
  4. Tijd is het nieuwe rijk
   Dit is zó waar. Tijd om naar eigen inzicht te besteden. Dat is pas echt rijkdom. Geld op de bank is fijn. Hoera voor spaargeld. Ik geef ruiterlijk toe: ik ben er gek op. Maar ik ben nog veel blijer met de vrije tijd die ik voor mezelf heb weten te creeren. Als je om jezelf en om je eigen geluk geeft, zou ik zeggen: doe jezelf dat cadeau. ’s Ochtends opstaan en bedenken: wat ga ik in mijn vrije uurtjes doen vandaag, dat is pas een rich & famous lifestyle. Nou ja, dan heb je het nog luxer dan die rich & famous, die hoogstwaarschijnlijk door hun agenda geleefd worden.
  5. Laat geen geld liggen.
   Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat geld niet belangrijk is. Dat weten jullie. Misschien heb je lekker wat spaargeld staan of bouw je aan een mooi eigen vermogen. Gun dat dan een plekje waar het fijn groeit. Of tewel: waar je een beetje rente krijgt. Nu is de rente nu overal vrij laag, toch kan het een paar procentpunten schelen welke bank je kiest. Er zijn ook banken die voordeeltjes weggeven die best de moeite waard zijn, als tenminste hun rente ook goed is. Deze bank biedt nu bijvoorbeeld 50 euro voor iedere nieuwe klant. Dat is lekker. Al gaat het niet alleen maar om geld ‘verdienen.’ Ik raad iedereen ook aan een bank te kiezen die goed voelt. Misschien zoek je een bank die niet in wapens en andere ongein belegt. We wisselen niet vaak van bank in Nederland. Dat lijkt een heel gedoe, maar valt reuze mee. Je verandert toch ook van telefoonprovider, waarom dan niet van bank?
  6. Wees creatief
   Sommige luxe kun je ook bereiken zonder geld uit te geven. Dan hoef je ook niet meer te dromen van meer geld verdienen. Ik ben bijvoorbeeld groot fan van huizenruil. Zo kun je, zonder je portemonnee te trekken, verblijven op de meest geweldige plekken op aarde. Je maakt een profiel aan, zet er foto’s van jezelf en je huis op en swappen maar. Je kunt veel meer dan alleen een vakantie regelen zonder gebruik te maken van geld. Ruil diensten uit. Nee, viespeuk, niet zo. Die accountant doet jouw boekhouding, jij ontwerpt zijn website. Jij haalt boodschappen voor de buurman, hij onderhoudt jouw tuin. Iedereen heeft iets te bieden van waarde. Zet dat in en maak je leven rijker zonder ook maar een euro uit te hoeven geven.
Share

One Ping

 1. Pingback: Verloskundigen gaan meer verdienen – Vgsnl

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *