Meer geld verdienen? Je kunt luxer gaan leven zonder salarisverhoging

Veel mensen willen meer geld verdienen. Waarom? Omdat ze dan een rijker leven kunnen leiden. Maar dat kan ook zonder omhoog te gaan qua inkomen, op deze 4 manieren.

Stel, je baas geeft je er 500 euro per maand bij. Nice, toch? Wat zou dat voor gevolgen hebben voor je financiën hebben? Waarschijnlijk verwacht je dat alles dan makkelijker wordt. Het wordt makkelijker om je rekeningen te betalen, om af en toe wat extra’s te kunnen doen en misschien om nog openstaande schulden af te lossen. Het kan dat het zo loopt. Maar, in werkelijkheid wordt je leven niet perse makkelijker wanneer je meer geld gaat verdienen, want waarschijnlijk ga je gewoon meer uitgeven.

Denk eens terug aan toen je een jaar of 22 was. Je verdiende toen waarschijnlijk een stuk minder dan je nu doet. Tenminste, dat hoop ik voor je 🙂 Had je toen meer geldzorgen? In veel gevallen niet, omdat je lasten ook veel lager waren. Met een toenemend inkomen, bij meer geld verdienen, nemen ook onze vaste lasten toe, zo blijkt uit onderzoek. We gaan groter wonen, we kopen een auto, we krijgen kinderen die kosten met zich meebrengen. Op zich logisch. Je wilt niet altijd als een student blijven leven. Maar die ontwikkeling blijft doorzetten ook wanneer we allang volwassen zijn.

Meer geldtips? En een kijkje in mijn leven?
Volg me op Instagram.

We willen alles steeds mooier, duurder, luxer. En dan krijg je iets wat ze in Amerika Lifestyle Inflation noemen. Laten wij er dan in het Nederlands Levensstijl inflatie van maken. Je krijgt wel meer geld binnen, maar er blijft net zo weinig van over. Dan wel niets. Dus is meer geld verdienen niet de oplossing. De oplossing is, zoals altijd, vrij simpel. Percentueel minder van je inkomen uitgeven. Zo creëer je weer een situatie waarin je geld overhoudt. En dat kan, hup, zo naar je spaarrekening. Dat is meteen al tip nummer één:

 1. Wees eens eerlijk: gaf je dit vijf jaar geleden ook uit?
  Ga er eens voor zitten. Pak je internetbankieren-omgeving erbij en check al die uitgaven. Wat geef je uit, wat je vijf jaar of tien jaar geleden niet uitgaf, omdat je het niet kon betalen? Doe je dat omdat je er echt gelukkig van wordt, of is het eigenlijk een uitgave die je kunt missen. Denk aan: abonnementen. Dure uitjes. Luie-boodschappen-om-5-uur-’s middags. Draai je uitgavenpatroon een paar jaar terug, naar toen je nog minder verdiende. Dan houd je in één klap meer geld over. Je hebt het er vroeger ook van gered, dus waarom nu niet meer
 2. Vind jouw gratis luxe
  Rijk leven gaat niet alleen over geld. Het gaat over tijd, over liefde, over dingen die waar je van geniet. Hang een groot papier op je koelkast en schrijf daar aan het einde van iedere dag op waar je van genoten hebt. Waar kijk je met een glimlach op terug? Was het de tijd met kinderen? Was het het sporten? Genoot je enorm van je werk die dag? Probeer je leven meer te vullen met de dingen die je dat geluksgevoel geven. Ik vind het bijvoorbeeld heel luxe voelen om op een doordeweekse dag naar het strand te gaan. Terwijl ik weet dat zoveel mensen (moeten) werken. Vind jouw gratis luxe en probeer die dingen lekker vaak te doen.
 3. Bespaar op wat je wel moet uitgeven.
  Sommige kosten horen er nu eenmaal bij. Vaak kan dat allemaal een stuk goedkoper. Echt waar. Energie is een kostenpost waar flink op te bezuinigen valt, terwijl je er niets voor in hoeft te leveren. Er komt gewoon stroom uit je stopcontact. Ook televisie, telefoon en internet kunnen altijd goedkoper. Je zult niet de eerste zijn die 20% van de kosten van zijn autoverzekering afhaalt. Of die de zorgverzekering echt tientjes goedkoper weet af te sluiten. Vergelijk het allemaal supersimpel op één plek bij  PriceWise. Bedenk hoe ver je hierin wilt gaan. Ga bijvoorbeeld alleen voor een hoger eigen risico als je dat geld op je spaarrekening hebt staan. Vaak is dat niet eens nodig en doet eens goed vergelijken al wonderen.
 4. Tijd is het nieuwe rijk
  Dit is zó waar. Tijd om naar eigen inzicht te besteden. Dat is pas echt rijkdom. Geld op de bank is fijn. Hoera voor spaargeld. Ik geef ruiterlijk toe: ik ben er gek op. Maar ik ben nog veel blijer met de vrije tijd die ik voor mezelf heb weten te creeren. Als je om jezelf en om je eigen geluk geeft, zou ik zeggen: doe jezelf dat cadeau. ’s Ochtends opstaan en bedenken: wat ga ik in mijn vrije uurtjes doen vandaag, dat is pas een rich & famous lifestyle. Nou ja, dan heb je het nog luxer dan die rich & famous, die hoogstwaarschijnlijk door hun agenda geleefd worden.
 5. Laat geen geld liggen.
  Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat geld niet belangrijk is. Dat weten jullie. Misschien heb je lekker wat spaargeld staan of bouw je aan een mooi eigen vermogen. Gun dat dan een plekje waar het fijn groeit. Oftewel: waar je een beetje rente krijgt. Nu is de rente nu overal vrij laag, toch kan het een paar procentpunten schelen welke bank je kiest. Tegenwoordig moet je al blij zijn als je niet helemaal op 0 zit. Moneyou is interessant omdat de rekening gratis is. Op die manier bespaar je geld. Ze hebben ook een tof potjessysteem dat heel goed werkt. Je kunt ook nadenken over een rekening met wat meer rente. Buiten Nederland. Raisin is een platform dat dat aanbiedt. Ik raad iedereen ook aan een bank te kiezen die goed voelt. Misschien zoek je een bank die niet in wapens en andere ongein belegt. We wisselen niet vaak van bank in Nederland. Dat lijkt een heel gedoe, maar valt reuze mee. Je verandert toch ook van telefoonprovider, waarom dan niet van bank?
 6. Wees creatief
  Sommige luxe kun je ook bereiken zonder geld uit te geven. Dan hoef je ook niet meer te dromen van meer geld verdienen. Ik ben bijvoorbeeld groot fan van huizenruil. Zo kun je, zonder je portemonnee te trekken, verblijven op de meest geweldige plekken op aarde. Je maakt een profiel aan, zet er foto’s van jezelf en je huis op en swappen maar. Je kunt veel meer dan alleen een vakantie regelen zonder gebruik te maken van geld. Ruil diensten uit. Nee, viespeuk, niet zo. Die accountant doet jouw boekhouding, jij ontwerpt zijn website. Jij haalt boodschappen voor de buurman, hij onderhoudt jouw tuin. Iedereen heeft iets te bieden van waarde. Zet dat in en maak je leven rijker zonder ook maar een euro uit te hoeven geven.

Op weg naar een rijk(er) leven

Bestel ‘m hier

Nog meer geldtips? In mijn ebook geef ik je 101 van mijn beste tips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

One Ping

 1. Pingback: Verloskundigen gaan meer verdienen – Vgsnl

6 Comments

 1. Anne Reply

  Als ik naar mijn salaris 5 jaar geleden en nu kijk zit er een groei in van €700 in en van mijn partner een groei van €450. We woonden beiden in een eigen huurhuis en nu samen in een koophuis. Juist toen leefden we van salaris naar salaris en zette we wel geld apart maar aan het eind van het salaris was er altijd nog een stuk maand of wilden we toch dat high tech ding hebben, een andere strijkplank omdat degene die we hadden mega zwaar waren enzovoort. Sinds we 3 jaar een koophuis hebben hebben we echt ruim 2 jaar aan lopen kloten met de inkomsten vs uitgaven. Werd er ‘s morgens bedacht dat we echt een iPhone/iPad/Apple Watch/nieuwe planten voor in de tuin en ga zo maar door wilden dan was het in de avond gekocht. Wilden we op vakantie werd het gewoon geboekt, ongeacht of het geld er was (boekten dan in januari en geld kwam pas in mei/juni binnen). En het voelde echt alsof we het extreem goed hadden en dat we in onze handjes mochten knijpen. Maar de spaarrekening was niet zo best gevuld. Er kon altijd wel een wasmachine oid gekocht worden als die stuk zou gaan maar dan konden we daarna weer opnieuw beginnen.
  Momenteel zijn we aan het downsizen. Verkopen wat niet gebruikt wordt, willen we iets dan denken we er een aantal dagen over en maken een financieel plaatje wat er dan voor nodig is en hoe we dat kunnen bereiken en sindsdien stijgt het spaarsaldo gestaag. Nog steeds kijk ik reikhalzend uit naar de salarisstortingen maar niet omdat we geen geld meer is. Juist omdat er op die dagen een flink percentage weggezet wordt en ik daar zó blij van wordt en wat ons ook rust geeft. En dat boeken van die vakanties is nog steeds in januari/februari, maar door elke maand €100 in dat potje te stoppen is er nu geen stress meer als er betaald moet worden.

 2. moi Reply

  De link werkt bij mij niet, welke bank is het waar je 50,- krijgt?

  Luxer leven is toch niet meer gaan besparen? Dat is in mijn ogen juist wel luie boodschappen om vijf uur doen en een abonnement op een leuk tijdschrift ..
  De titel komt voor mij niet overeen met de tips.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Dat was Knab, wellicht hebben ze de aanbieding niet meer. Jammer! Luxe leven zit voor mij niet in dure boodschappen doen om 5 uur. Ik ervaar daarbij niet een gevoel van luxe. voor mij is luxe om 12 uur ’s middags boodschappen doen, wanneer het lekker rustig is 🙂

 3. Moneytwist.nl Reply

  Hoi Renee, leuke blog heb je en een inspirerende manier van schrijven.

  Zelf werk ik met het vliegwiel effect: https://moneytwist.nl/vliegwiel/ Het komt erop neer dat je dankzij steeds lager wordende maandlasten steeds meer te besteden krijgt. Hoe lager je vaste maandelijkse lasten ten opzichte van je inkomsten hoe harder je vliegwiel gaat draaien.

  Succes met je blog en ik lees het met veel plezier

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Dank voor je reactie. Leuk om te lezen. Dit is toch eigenlijk hetzelfde als het sneeuwbaleffect?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+