Met deze 5 tips bespaar je 30% op je boodschappen

De boodschappen bespaartips vliegen je om de oren. Van het heilige lijstjes tot huismerken. Vandaag geef ik andere tips. Goed zijn ze wel: je boodschappenkosten gaan met 30% naar beneden.

Door Minke

De meeste artikelen over besparen op boodschappen gaan over het heilige lijstje. Of ga niet met honger naar de winkel, koop huismerken. Goeie tips, ik ga er voor nu even vanuit dat je ze al eens hebt gelezen. In dit artikel richt ik me op andere tips, die je veel kunnen besparen. En waarschijnlijk heb je het niet eens door dat ze je tientallen euro’s per jaar kosten. 

Stel je boodschappenmoment uit

besparen boodschappen

Toen ik nog elke week standaard op dezelfde dag boodschappen deed (of erger nog, toen ik elke dag na mijn werk even de winkel in dook) gooide ik veel meer weg dan nu ik eerst nog één, twee of zelfs drie dagen langer probeer te rekken met mijn boodschappen. En ik durf te wedden dat mijn bankrekening dat ook merkt. Mijn boodschappen worden er namelijk niet duurder van, maar ik doe er wel langer mee. Soms moet ik creatief worden met alles wat in de koelkast en vriezer te vinden is, maar we zijn altijd weer verbaasd over hoe lekker die vreemdste combinaties kunnen zijn. Naast dat het goed is voor je portemonnee is voedselverspilling tegengaan ook nog eens goed voor het milieu! Het zou misschien wel kunnen zijn dat je creatief moet worden en gewoontes moet doorbreken, maar wellicht maak je andere gezinsleden daar ook wel heel blij mee. 

Bekijk je pakjes en zakjes eens goed

Ik geef toe: ik ben niet vies van pakjes en zakjes. Zo maak ik burrito’s het liefst met die Wereldgerechten van dat A-merk.. En ook babi pangang vind ik heerlijk om te maken met zo’n pakje. Maar vaak is het gewoon onnodig en duur. We leven in het Google-tijdperk, dus de mooiste recepten uit de hele wereld liggen aan onze voeten. En vaak zijn ze niet zo moeilijk als je denkt, je moet alleen weten wat de juiste stappen zijn. Carbonarasaus uit een potje gaat al gauw richting de €3. Terwijl je eigenlijk alleen wat kaas en ei nodig hebt om de saus te maken. Verschil is dat je dan voor een paar cent per persoon klaar bent. Ja, dan reken ik de spekjes niet, want die voeg je vast zelf ook nog toe aan zo’n potje. Daarbij zou je een loep moeten krijgen om te spekjes te vinden. Kunnen koken kan je sowieso veel besparen en het maakt koken leuker. Dat is ook een groot voordeel!

Bekijk niet alleen de eenheidsprijs, maar ook kosten per gebruik


Als wij melk gebruiken, dan is dat vaak voor in een recept. Melk wordt hier zelden gedronken. Dus als een pak melk open is, dan wordt dat óf geforceerd opgedronken óf (en dat gebeurt veel vaker) blijft het liggen tot het zuur is en weggegooid kan worden. Daarom koop ik voortaan een sixpack van die kleine meeneemverpakkingen. Dit is duurder (1 liter kost €1,58 tegenover €0,95 voor een literpak) maar ik gooi hier niks van weg en per gebruik is het dus voor mij goedkoper. Hetzelfde geldt voor aardappels. Een 5 kilo zak is misschien goedkoper per kilo dan een 3 kilo zak, maar alle aardappelen zijn uitgeschoten voordat ik ze op heb. Dus is 3 kilo voor mij gewoon alsnog veel goedkoper. Zo kun je bij items die voor jou van toepassing zijn ook de keus maken om voor een grotere of juist kleinere verpakking te gaan. Bedenk wel dat ook veel dingen (zoals producten uit blik, waarbij een grotere verpakking vaak voordeliger is) in te vriezen zijn! Melk ook trouwens, maar ik kies er bewust voor om dat niet te doen, omdat ik mijn vriesruimte hard nodig heb.  

CHECK OOK:  "Wij hebben een energierekening van € 50"

Blijf altijd rekenen

Het blijft mij verbazen dat ik soms denk een goede deal te scoren, maar als ik dan ga rekenen blijkt het helemaal geen goede actie te zijn. Of dat een verpakking van merk A helemaal niet goedkoper is dan merk B, maar dat dat alleen maar lijkt, omdat de prijs lager is, maar de inhoud ook minder. Daarom is het belangrijk om altijd te blijven rekenen. Kan soms een flink verschil zijn. En op deze manier kunnen A-merken ook weleens stukken goedkoper zijn dan het huismerk, terwijl je dat waarschijnlijk niet verwacht. Rekenen dus. Ik gebruik daar wel altijd mijn telefoon voor, want op mijn hoofdrekenkwaliteiten kan ik niet altijd vertrouwen. Zo kun je optimaal gebruik maken van aanbiedingen en goedkope huismerken. En nu we het daar toch over hebben: koop alleen wat je nodig hebt en gaat gebruiken. 

Check de PorteRenee De Budget Boodschappencursus en houd geld over in de supermarkt

Wees bewust van wat je koopt

Het is vaak ook het gedachteloos winkelen, op de automatische piloot of ‘even vlug vlug’ wat veel geld kost. Als je je bij alles wat je koopt afvraagt waarom je het koopt, wanneer je het gaat gebruiken en of het wel echt nodig is, dan zal je veel minder geld uitgeven. Niet dat je dan altijd die zak chips of reep chocola laat liggen, dat hoeft ook helemaal niet. Je mag jezelf en je gezinsleden ook wel verwennen. Het gaat erom dat je je bewust bent van die €2 die je uitgeeft aan die zak of reep. Maar ook bij de groenteafdeling kan het veel schelen. Gooi niet zomaar alles in je mandje. Wees prijsbewust. Dus vraag jezelf continu af waarom iets zoveel kost (komt het van ver of is het buiten het seizoen?) en misschien kun je sommige producten beter uit de vriezer halen? Wat denk je van de hoeveelheden? Koop alleen wat op gaat en niet meer. En voordat je volgende week weer heel bewust boodschappen gaat doen, kijk je eerst in je koelkast of je niet nog één of twee dagen extra door kan. 

Nog even dit: vergeet de standaard bespaartips niet. Je weet wel: weekmenu, lijstje. Dat ze vaak voorbijkomen betekent namelijk dat ze werken. Voeg deze tips doe aan je routine en je zult merken dat het makkelijker wordt om besparen vol te houden. 

 Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: