‘Ik geniet liever nu van het leven’ of ‘Zuinig leven is mij veel te saai.’ Als ik een euro kreeg voor iedere keer dat ik dat hoorde, was mijn huis allang afgelost. Ik vind het onnozele opmerkingen en leg uit waarom zuinig helemaal niet zielig is, maar juist uitdagend en creatief.

Er zijn van die woorden die een lading of betekenis krijgen die ze niet verdienen. Zoals bij het woord ‘bezuinigen.’ Gebruik het online en je weet zeker dat helemaal niemand je tekst gaat lezen. Saai, suf, boring! (Dat belooft wat voor deze post) Ik ben opgegroeid in de jaren ‘90 en de zero’s. Van het woord kredietcrisis had ik toen nog nooit gehoord. Bezuinigen was voor oude mensen, die de hongerwinter nog mee hadden gemaakt. Ik kieperde, toen ik 21 jaar was en op mezelf ging wonen, de restjes van het avondeten gewoon iedere avond, hup, in de kliko. Alles bij elkaar. Aan afval scheiden deden we toen ook nog niet. Je gaat die paar aardappels toch niet bewaren en de volgende dag opbakken? Doe effe niet zo sneu. We leven in overvloed.

Lees ook: Zo gingen wij leven van één inkomen

Er is veel veranderd sindsdien in ons dagelijks leven. Alleen al dat ik nu vier verschillende prullenbakken heb om papier, plastic, gft en restafval te kunnen scheiden. We weten nu wel allemaal wat een kredietcrisis is en hoe die ‘opeens’ je leven op zijn kop kan zetten. Toch vinden we bezuinigen nog steeds een naar woord. Een beetje zielig. Bezuinigen doe je alleen wanneer je niet rondkomt. Om zegeltjes sparen lachen we. Mijn man zegt altijd, wanneer de caissière hem vraagt of hij zegels spaart, dat dat alleen voor bejaarden is. Nou, dan ben ik maar een oud wijf. Wel een met geld op de bank.

Voor je kunt sparen (door te besparen) moet je af van die negatieve associatie bij het woord bezuinigen. Dat betekent echt niet dat je iedere avond witte bonen in tomatensaus hoeft te eten.  Bezuinigen betekent niets meer dan minder geld uitgeven. Wie is er nou sneu? Degene die teveel geld betaalt voor spullen die hij eigenlijk niet nodig heeft of degene die er iets langer over nadenkt voor hij zijn pinpas tegen de automaat aanhoudt? En die zo een leuk spaarsaldo bij elkaar weet te sparen. Of rond kan komen met minder uren werken en zo zijn vrijheid voor een stukje terug koopt. Ik weet het wel.

Lees ook: Hoe ik in 3 jaar tijd mijn studieschuld van 18.000 euro aflostte

Zuinig(er) leven vraagt creativiteit. Je zult daadwerkelijk iets moeten bedenken om te gaan doen, behalve gewoon weer uit eten. Je moet met je kinderen naar buiten, nu je ze niet steeds in een of ander pretpark kunt droppen. Het leven wordt van een vleugje zuinigheid niet saaier maar juist uitdagender en uiteindelijk leuker. We geven zoveel geld uit uit luiheid. Gewoon omdat iets kopen vaak makkelijker is dan iets bedenken of maken. Maar dat laatste geeft je echt veel meer plezier, merk ik.

Laten we zuinig zijn, besparen en sparen zien als een manier om je doel te bereiken. Geef al je geld uit en je weet in ieder geval zeker dat er nooit iets in je leven verandert. Dan blijf je een slaaf van je rekeningen. Iedere euro die jij op je eigen creatieve wijze in je zak weet te houden, moet je zien als een steen in het water richting de overkant. Die overkant waar je wilt zijn. Iedere euro die je uitgeeft aan onzin, aan het bijhouden van de laatste trends, of het najagen van spullen waar je écht niet gelukkig van gaat worden, is een euro die je in het water gooit. Plons. Weg. Die gaat je dus niet naar de overkant brengen. 

Lees ook: Wat ik verdien en waarom ik vind dat iedereen daar opener over zou moeten zijn

Een Amerikaanse personal finance-blogger genaamd Making Sense of Cents (leuke woordgrap én leuke site!) schreef een stuk over deze misvatting. Dat zuinig altijd saai is. Heel leuk om te lezen. Wel in het Engels. Link hieronder.

Why I’m Not Sad That I’m Frugal – Frugal Doesn’t Mean Boring