“Onze energierekening is -€100”

Iris (35) en Roland (35) van Asselt maakten hun nieuwbouwwoning zo energiezuinig dat ze jaarlijks geld krijgen van de energiemaatschappij. En dat zonder immense investering.

Iris: “Duurzaam en goed zijn voor het milieu zit in mijn DNA. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Als student woonde ik in een huis waar ik enkel glas had. Het ging zo tegen mijn gevoel in dat alle energie via de ramen ons huis weer verliet, dat ik speciaal plastic kocht dat ik op de ramen plakte tegen de tocht.”

Iris en Roland maakten een paar jaar geleden een lange reis door India. Die reis opende hun ogen. Eenmaal terug in Nederland wilden ze nog duurzamer leven. Iris: “Als je op plekken in de wereld bent geweest waar weinig water is, wil je je toilet niet meer doorspoelen met drinkwater. Wij gingen daar naar een composttoilet. Dit zette ons aan het denken. We vroegen ons af: wat kunnen wij nog meer in ons huis doen om minder energie te verbruiken? De gemeente waar wij woonden bood een subsidie voor het verduurzamen van je woning. Dat maakte het voor ons betaalbaarder. Van de €12.000 die alles bij elkaar kostte, ontvingen we €10.000 aan subsidie. We betaalden dus maar €2.000 zelf.”

Iris en Roland weten hoe je met een bescheiden investering je energierekening drastisch omlaag kan brengen? Ze geven in dit vervolgartikel drie tips die écht een verschil maken.

Warmte terugwinnen

De nieuwbouwwoning van het stel in Amsterdam-Noord was een goed geïsoleerd rijtjeshuis met triple glas en moderne isolatie. Op zich al vrij duurzaam en energiezuinig dus. Toch wilden ze het nog beter doen. Roland: “Ik ben gek op alles wat met techniek te maken heeft en ik kan niet goed tegen inefficiëncy. Het huis was zo goed geïsoleerd, maar er zat wel een cv-ketel in. De ketel had te weinig te doen en sloeg vaak aan en uit. Ik dacht: dit moet beter kunnen en ging op onderzoek uit.” Iris: “We hebben de gasleiding laten verwijderen en de leidingkoof tussen de gang en keuken opengebroken. Daar liepen twee leidingen doorheen, maar er was ruimte over. We konden precies een douche warmte-terug-winpijp inleggen, die met het afvalwater uit de douche het aangevoerde koude water dat ‘gewoon uit de kraan komt’ opwarmt. Roland: “Ik had in de winter gemeten dat het koude aanvoerwater als het de woning binnenkomt een temperatuur had van 9 graden. Eenmaal door de warmte-terug-winpijp gegaan was het water ‘onderweg’ door de koperen pijp verwarmd tot wel 27 graden.” Iris: “Door deze simpele investering, een warmte-terug-winpijp is overigens geen ingewikkeld systeem, hoefde ons water dus een stuk minder verwarmd te worden. En dat bespaarde aanzienlijk op de energierekening.”

LEES OOK: Maire heeft een energierekening van € 4 per maand

Efficient 2.0

Van beroep is Roland embedded software ontwikkelaar: “Ons huis zo duurzaam en efficiënt mogelijk maken is mijn hobby. Ik vind het leuk om alles op internet uit te zoeken. Ik doe veel zelf, met hulp van mijn handige vader.” Iris vond dat af en toe best spannend: “Je hebt toch een nieuwbouwhuis gekocht en vervolgens hak je een gat in de muur. Ik dacht soms: als dat maar goed gaat. Als het maar niet gaat lekken.” Maar Roland wist precies wat hij deed. Het stel plaatste ook nog een zonneboiler op het dak, die het water verwarmde. Ook dat werkte als een trein. Verder plaatsten ze nog een warmtepomp, die aangesloten werd op de bestaande vloerverwarming. Zonnepanelen werden op de carport gelegd, omdat er op het dak niet genoeg ruimte was. En daarmee was de energierekening zo ongeveer verdwenen.

Ga voor subsidie

Roland had van tevoren allerlei berekeningen gemaakt: “Maar de energierekening viel zelfs lager uit dan ik had verwacht. We hebben ons huis niet alleen verduurzaamd maar letten ook op ons verbruik. We hoopten op nul op de meter. Dat betekent dat je helemaal zelfvoorzienend bent. Uiteindelijk bleken we, in plaats van te betalen, zelfs zo’n €100 per jaar te krijgen, omdat we energie terugleveren aan de energiemaatschappij. Te gek natuurlijk.”

Het stel heeft het verduurzaamde huis inmiddels verlaten. “We hebben daar met heel veel plezier gewoond, maar we wilden meer in de natuur gaan leven. Daarom bouwen we nu aan een tiny house van 57m2, dicht bij het strand. Ook daar willen we zo duurzaam en groen mogelijk leven en doen we weer een hoop zelf.” Dat zelf doen kan de kosten van verduurzamen flink naar beneden brengen en, zeggen Iris en Roland: “Vergeet subsidies in jouw gemeente vooral niet. Dat maakte voor ons een enorm verschil.”

Ooit gehoord van de Trias Energetica? Roland legt in dit vervolgartikel uit hoe die piramide je kan helpen flink te besparen op je energiekosten.

Iris is duurzame interieurstylist. Haar werk en alles over de verbouwing check je op www.duurzameinterieurstylist.nl.

Dit artikel is een samenwerking met a.s.r. De inhoud is voor 100% PorteRenee.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.