“Onze moestuin bespaart ons zo’n 25% op de boodschappen”

Petra Plate (31) vond de moestuin van haar vader maar saai, tot ze zelf krap bij kas kwam te zitten. Ze begon met een mini moestuin op haar balkon en bespaart inmiddels zo’n 25% op haar boodschappenkosten.

“Ik heb mijn vader als puber echt uitgelachen. Ik vond dat mijn vader de meest ouderwetse hobby van de hele wereld had. Wanneer er voor de zoveelste keer weer bonen uit zijn moestuin op tafel kwamen, zuchtte ik diep. Niet weer, hè? Hij vroeg wel eens of ik mee wilde naar de moestuin maar daar had ik helemaal geen zin in. En kijk me nu eens.

Het begon allemaal zo’n negen jaar geleden. Ik was net gescheiden en woonde alleen met mijn dochter. Ik had weinig te besteden. Mijn vader kwam geregeld groenten en fruit brengen uit zijn eigen tuin. Daar was ik ontzettend blij mee. Het hielp mij echt de maand door. Toen mijn moeder mijn vriezer weer eens vol stopte met geblancheerde groenten uit eigen tuin, dacht ik: ik moet zelf wat gaan kweken.

Ik timmerde van resthout een soort trappetje voor op mijn balkon. Daar zette ik bakken op, waar ik wat zaadjes in strooide. Ondanks dat mijn vader al jaren groot moestuin-fan was, wist ik helemaal niks. Ik heb me in die tijd rot gegoogeld. Echt alle antwoorden op mijn vragen waren online te vinden en anders belde ik even mijn vader.

Lees ook: Moestuinexpert Petra: Zo begin je een moestuin die flink geld bespaart

Het eerste wat echt goed lukte was andijvie. Dat groeide geweldig op mijn kleine balkonnetje. Iets eten wat ik zelf geteeld had, gaf me veel voldoening. Ik was echt trots op mezelf. Ik begon met makkelijke gewassen zoals sla, andijvie en radijs. Ik experimenteerde me suf. Veel dingen lukten, sommige dingen mislukten ook. Maar van wat mis ging, leerde ik elke keer weer.

Wat ooit begon als pure noodzaak is inmiddels een hobby die volledig uit de hand is gelopen. De financiële noodzaak is er niet meer. Ik woon inmiddels met mijn man en kinderen in een huis met een fijne tuin. Ik heb een moestuin van ongeveer zes bij twee meter en nog een kas van vier vierkante meter. Er staan ook twee fruitbomen in de tuin. In de zomer halen we zo’n 90% van alle groenten en fruit die we eten, uit eigen tuin. Rond etenstijd loop ik een rondje door de tuin en pluk bijvoorbeeld wat tomaat, een paprika en een courgette. Een beetje pasta erbij en er staat eten op tafel.

In de lente en zomer hebben we zoveel groenten en fruit uit onze eigen tuin, dat ik veel in de vriezer stop. Je kunt een hoop groenten invriezen wanneer je ze eerst even blancheert. Wat ik niet in kan vriezen eten we op, geef ik aan vrienden en familie of verkoop ik in mijn kraampje aan de weg. Mensen mogen het geld voor wat ze meenemen door de brievenbus gooien. Dat gaat in 99% van de gevallen goed.

Lees ook: De eerste 8 stappen richting een moestuin die geld bespaart.

Ik heb eens geprobeerd bij te houden hoeveel geld mijn moestuin me ongeveer bespaart. In mei kwam er voor 45 euro aan eten uit de tuin. In juni voor ruim 100 euro en daarna werd het teveel om bij te houden. Ik denk dat we bij elkaar zo’n 25% op onze boodschappenkosten besparen dankzij de moestuin. Terwijl de kosten reuze meevallen. Veel mensen denken dat je voor een moestuin van alles nodig hebt maar dat valt reuze mee. Ga nou niet meteen allerlei fancy spullen halen. Trek liever een paar tegels uit de tuin, timmer er met resthout een rand omheen tegen de slakken en begin. Het is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook een feestje om te doen.

Volg Petra en haar moestuin ook op Instagram

Dit artikel is een samenwerking met a.s.r. De inhoud is voor 100% PorteRenee.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.