Op je vaste lasten besparen: Zo doen wij dat

Besparen op je vaste lasten. Het is – wat mij betreft – niet alleen dé manier om je hoofd boven water te houden, maar ook om ooit rijk te worden. Ik leg uit hoe wij die vaste lasten zo laag mogelijk houden, hoe jij het ook kan doen en wat het je oplevert.

Als het moet, kunnen wij het met 1800 euro per maand redden. Wij is mijn gezin en ik. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen, van 3 en 6 jaar. Ik weet dat veel mensen het met minder moeten doen, hoor. Maar ik weet ook dat veel mensen in een soortgelijke situatie als die van ons, met veel hogere lasten zitten. Dure huizen, twee fancy auto’s en het ene na het andere abonnement. Ik slaap ontzettend goed op het feit dat wij al die rekeningen niet hoeven te betalen iedere maand. En dat bedrag: die 1800 euro voelt als een zegen. Mijn man en ik zijn beide ondernemer. We zijn ook ondernemend. Die 1800 euro zullen we op de één of andere manier wel bij elkaar krijgen. Ook in economisch minder florissante tijden. Dat vertrouwen hebben we inmiddels.

Die lage lasten betekenen meer dan een chronisch gebrek aan slapeloze nachten. Ze helpen ons ook al jaren om te kunnen sparen en beleggen. We hebben onszelf een doel gesteld om 100.000 euro te sparen. Dit trucje deden we eerder al eens. Die keer hadden we nog geen kinderen, dus was het (eerlijk gezegd) iets makkelijker. Dat geld van toen zit nu in ons huis, dat weer lage(re) lasten oplevert. Daardoor blijft er weer meer over om te sparen. Je ziet al: het een cirkel die steeds meer resultaat biedt. Je verlaagt je lasten, je kunt meer sparen (en eventueel beleggen) en daarmee kun je als je dat wilt je vaste lasten nog verder verlagen.

Lees ook: 10 tips om je eerste 100.000 euro te sparen

Oke. To the point nu. Hoe krijg jij je vaste lasten ook laag, of in ieder geval lager.

Ik geef je 10 tips

Wij pasten en passen deze nog altijd toe. Want lage lasten creëren is één ding, ze laag houden is net zo’n uitdaging. Maar jij kunt dit!

1

De beste manier om je lasten te verlagen is door gewoon een tevreden mens te zijn. Met wat je al hebt. Want dat is veel gevallen al zoveel! Zeker als je het vergelijkt met de rest van de wereld. Ik ben me op een dag gewoon eens af gaan vragen wat nu echt bijdraagt aan mijn geluk. Welke uitgaven maken mijn leven fijner en leuker? Zo ongeveer niets daarvan kostte geld, behalve mijn huis. Dus: weg met al dat willen hebben. Het maakt je toch niet gelukkiger.

2

Zet je uitgaven nu eens echt op een rij. Eerlijk en open. Ga nu bij iedere post die maandelijks voorbij komt, nadenken over hoe je deze kunt verlagen. Van energie tot autoverzekering, van woonlasten tot boodschappen. Ik lanceerde onlangs de Lage Lasten Lekker Leven-mails. Je kunt je hier GRATIS voor inschrijven. Je ontvangt dan 7 mails van me, waarin ik je help die vaste lasten te verlagen. We gaan overstappen, besparen, vergelijken. Doorloop ze allemaal en het scheelt je zo tientallen tot honderden euro’s per maand. Dat is geld dat je iedere maand niet aan rekeningen uit heeft te geven. Daar word ik blij van. Dus schrijf je hieronder vooral in.

3

Ga je spaargeld (deels) inzetten om die lasten verder omlaag te krijgen. Je kunt extra aflossen op je hypotheek, bijvoorbeeld. Hierdoor zakt je hypotheekschuld en dus je maandlasten. Maar je kunt ook je huis verduurzamen en zo je energierekening verlagen. Check je financiële overzicht en bekijk of er kosten bij zitten die je door minder te gebruiken kunt verlagen. Bespreek met je gezin hoe je dat aan gaat vliegen. Wat moet je allemaal laten, minder doen of juist extra doen. Wat je hiermee bespaart of terug krijgt, kun je weer gebruiken om die lasten nog verder omlaag te krijgen. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te leggen, je huis te isoleren of weer extra af te lossen.

4

Wist je dat bijna de helft van de huishouden tussen de vijf en tien abonnement heeft? Het Nibud deed er onderzoek naar. Ik vind dat veel! Zelfs als we de meest goedkope abonnementen nemen, van bijvoorbeeld een tientje, kost je dit tussen de 50 en 100 euro per maand. Zonde. Ik had ze ook hoor. Een krantenabonnement, een abonnement op een tijdschrift. Ik kreeg bloemen thuisbezorgd (abonnement) en mijn boodschappen ook (abonnement). Nu heb ik er nog maar één: op de lokale speel-o-theek, waar mijn kinderen speelgoed kunnen lenen.

5

Zet je verzekeringen op een rij en check de voorwaarden nu eens goed. Waarvoor ben je verzekerd? Is die dekking wel nodig? Zitten er geen dubbelingen tussen? Bijvoorbeeld: je hebt een laptop die je aanvullend verzekert voor buiten de deur. Maar buiten de deur is je computer ook al verzekerd onder je reisverzekering. Ook je reisverzekering en zorgverzekering kunnen dubbelen, bijvoorbeeld als het gaat om medische kosten in het buitenland. Sommige autoverzekeringen bieden ook al pechhulp. Zonde als je dan ook nog een ANWB-abonnement hebt lopen. 

6

Betaal je nog het volle pond voor je mobiele telefoon? Zó 2009! Sim only is the way to go als je wilt besparen op die maandelijkse rekening. Koop een los toestel of houd gewoon degene die je nu al hebt, en sluit er een los sim only abonnement bij af. Zo betaal je al jaren een tientje per maand terwijl ik die telefoon ook zakelijk volop gebruik. Top dus.

7

Check bij sommige lasten eens of je wel krijgt waar je voor betaalt. Doe bijvoorbeeld een speedtest voor je internet. Doe het een paar keer. Blijf je concluderen dat je internet niet zo snel is als je wordt beloofd? Neem dan contact op met je provider. Vraag om korting of een oplossing. Je kunt – als je wel genoeg aan de snelheid hebt – ook naar een goedkoper abonnement overstappen bij een provider die wel levert wat hij toezegt. 

8

Leen niet. Ik weet het: het is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik zie doordat wij al jarenlang de rubriek Waar Doet Ze Het Van maken, veel kasboekjes voorbij komen. In een groot deel ervan staat een bedrag aan aflossingen en rente op leningen anders dan de hypotheek. Die bedragen zijn zo hoog en nemen een flink hap uit wat je te besteden of te sparen hebt. Probeer lenen zoveel mogelijk te vermijden. Want je blijft zo ongelofelijk lang zitten met de afbetalingen. Dit heeft – wat mij betreft – ook te maken met tip 1: Stop met willen. Niet alleen zou ik zeggen: als je het geld niet hebt, kan het niet. Maar zelfs als je het geld wel hebt, moet je je van alles 3x afvragen of het een goede besteding is. Dat geld zou ook lekker kunnen renderen op de beurs of als afbetaling kunnen dienen op je hypotheek. 9

Wat kost je vervoer? Enig idee? In veel gevallen is het meer dan je zelf denkt. Bij de trein en de fiets kun je het makkelijk berekenen. Maar doe dat ook eens wanneer je een auto hebt. De kosten van je auto zijn niet alleen je benzine, maar denk ook aan de afschrijvingen (wat je auto dus minder waard wordt), het onderhoud, reparaties, verzekering en wegenwacht. Een auto bezitten kost je zo een paar honderd euro per maand. Als je er twee hebt het dubbele. Vraag je af of je dat waard vindt. Dat deden wij vorig jaar ook en dus ging er één auto weg. Hier lees je het hoe en waarom daarvan en hoeveel geld dat ons scheelt.

10

Maak het een sport. Dat is het bij ons inmiddels geworden. Bij iedere euro die we van onze vaste lasten af krijgen, geven we elkaar een high five. Well done. Weer minder of lagere rekeningen om iedere maand te betalen. Niet omdat we nou zo gierig zijn, wel omdat we ons geld veel liever aan andere dingen uitgeven dan aan energierekeningen, verzekeringen en boodschappen. Door het besparen op die vaste lasten, kunnen we lekker sparen en beleggen. Dat zorgt er nu al voor dat we vrij zorgeloos zijn financieel. In de toekomst gaat dat er mede voor zorgen dat we niet meer hoeven te werken voor ons geld. Hoe groot of klein je doel ook is. Het begint écht bij lage vaste lasten.

10 Comments

 1. Dio Reply

  Het belangrijkste is dat je er lol in krijgt en dat je tevreden bent met datgene dat je hebt. En inzicht zodat je weet waar je kunt bezuinigen. Dan komt je al een heel eind!

 2. Meer door minder Reply

  Ook jij en je gezin hebben volgen de Nibud lijst meer abonnementen dan je denkt.
  mobiel 2x ,internet, energie, water, goede doelen, schoonmaak ,muziek dienst, speel-o-theek.
  Dus volgens het Nibud heb je er dus ook maar liefst 9 stuks. wouw.

 3. Suus Reply

  Zou het nu, met de lage energieprijzen (bij uitzondering) ook een goede deal zijn om een meerjarig energiecontract af te sluiten?

 4. Lucinda Reply

  Door dit artikel heb ik alles even op een rijtje gezet, als wij de sportabonnementen en alle andere abonnementen (zoals Netflix) stop zouden zetten + zoals nu in isolatie de auto minimaal zouden gebruiken… dan kunnen wij makkelijk rondkomen met 1600 per maand. Op dit moment is dat meer omdat wij wel wat ‘luxe’ hebben en alsnog een flinke smak geld kunnen sparen, maar het is toch fijn om te weten dat als het moet… het kan. Gelukkig hebben wij beide een vaste functie in loondienst, dus vooralsnog hoeven wij ons nog niet druk te maken over ons inkomen.

 5. M. Reply

  Fijne tips! Vooral die laatste, dat je er een sport van maakt, is een hele goede. Want zodra je geld besparen leuk gaat vinden, is het zo makkelijk.
  Wij hebben inmiddels alles maximaal verlaagd en kunnen rondkomen van zo’n €1200,- per maand, inclusief de boodschappen. We hebben zonnepanelen, macimaal eigen risico op alle verzekeringen en een hypotheek die ons netto nog maar €391,- kost per maand (voor een grote 2-1-kap). We sparen ongeveer 2/3 van ons inkomen, puur door de vaste lasten te hebben verlaagd.

 6. Jansen , Chris Reply

  Besparen is prima en wij doen dat ook (wij wonen in Hongarije), desalniettemin zijn restaurants, cultuur (concerten), zwemmen (voor mijn vrouw), (wandelen (kost niet veel) een belangrijk deel van het leven wat wij gewend zijn.
  Ook blijf ik zelf graag roken en drinken.

  Mijn ervaring is dat een goede job met goed salaris kan helpen (een beetje energie in een goede job (jullie zijn waarschijnlijk clever) kan het inkomen wellicht goed omhoog doen. (wellicht ook in een ander land (nu moeilijk).
  Ik ben met 52 op vervroegd pensioen gegaan (geen geweldige job maar als je in London en Luxemburg werkt kun je flink sparen. (Natuurlijk is familie belangrijk en dat is een afweging die ieder moet maken, maar als je echt wilt besparen in mijn opinie een goede job in een locatie die goed betaald)

  Overigens kunnen veel mensen het niet eens zijn met de regering in Hongarije, feit is dat de GWL een paar keer lager is dan in Nederland, ook hebben we veel gelijkgezinden als buren (wij spreken geen Hongaars), gaat prima.

 7. Eva Reply

  Hoi Renée, is het bedrag van € 1800,- dat jij minimaal nodig hebt ook kleding en kapper voor het gezin meegenomen?

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Eva, daar zit een heel klein potje extra in. Ik budgeteer niet alles los zoals kapper etc. Maar tis niet breed dan

 8. Stan Reply

  Hoi Renee (en de rest natuurlijk),

  Ik las ergens dat jij je sim only bij hollandsnieuwe hebt afgesloten.
  Wist je dat je het resterende beltegoed bij hollandsnieuwe aan het eind van de maand uit kan laten betalen via bepaalde sites?
  Ik zelf gebruik Thoorn (zie link): https://www.thoorn.nl/15840/
  Via deze site krijg je een deel van je beltegoed terugbetaald in Cryptocurrency, keuze uit BTC, ETH of LTC.
  Het zijn steeds maar kleine beetjes natuurlijk, maar anders ben je het beltegoed aan het einde van de maand kwijt.

  Kleine tip van mij, ik gebruik het al jaren!
  (Mocht je het gaan gebruiken zou ik het waarderen als jullie mijn link gebruiken, levert mij een klein extratje op!)
  https://www.thoorn.nl/15840/

  Groetjes,
  Stan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+