Hoge kortingen: in 7 stappen overstappen voor een lagere energierekening

Kijk hier meteen hoeveel jij kunt besparen op je energierekening

De energietarieven zijn op het moment extreem laag. Dit komt door corona, een milde winter en nog wat zaken. Ik help je in 7 stappen overstappen naar een energieleverancier die een veel lagere rekening stuurt.

Gas en elektra zijn nu goedkoper dan ze de laatste drie jaar ooit waren. Allebei met dik 10% in kosten gedaald. Een geweldig moment om over te stappen dus. Pak je contract er even bij. Hoe lang loopt het nog? Je kunt niet alleen overstappen wanneer je huidige energiecontract afloopt, hoor. Dit kan al tot zes maanden voor die datum. Dan kun je alvast een nieuw contract aangaan voor dat moment, met de huidige tarieven. Ook wanneer je contract langer dan dit loopt, is overstappen een optie. Je krijgt dan vaak wel een boete. Meer hierover lees je in de onderstaande 7 stappen die je op weg helpen overstappen naar een energieleverancier die je een lagere rekening stuurt. 

Stap 1

Zet je tegenzin opzij. Overstappen vergt even wat inspanning. Het kost je heus geen uren, maar je moet er wel even voor gaan zitten. En uiteindelijk levert die inspanning je ook weer geld op. Dus ik zou de tijd er even voor maken. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus pak de papieren van je huidige leverancier erbij, dan gaan we aan de slag.

Stap 2

Om goed te kunnen vergelijken heb je je jaarafrekening nodig. Omdat ik sinds een paar jaar een slimme meter heb, is mijn verbruik zo op te zoeken. De afgelopen jaren kwam mijn eindafrekening zo’n beetje altijd op 0 euro uit (lekker: niet bijbetalen) dus ik weet dat mijn verbruik klopt op papier. Ook als je wel moest bijbetalen (super zonde) kun je op je jaarafrekening je daadwerkelijke verbruik zien. Dat is je uitgangspunt bij het vergelijken.

Stap 3We gaan dus vergelijken op basis van verbruik. Klinkt logisch. Maar het is bij mij wel eens misgegaan. Voorheen keek ik eerlijk gezegd alleen naar maandtermijnen. Super dom, want zo heb ik wel eens een stevige jaarafrekening gehad. Je verbruik is dus de graadmeter. Niet je maandbedrag.

Stap 4

Via een vergelijkingswebsite kom je al een heel eind. Je voert je verbruik in en gaat de vergelijking maken. Wat ik prettig vind is dat je echt tot in detail je verbruik kunt invoeren. Dus ook eventueel dal en piek verbruik (dat staat apart genoemd op je jaarafrekening). Je kunt de vergelijking laten uitrekenen op maandbedrag of op jaarbedrag. Mijn tip: stel hem in op jaar. Eventuele welkomstkortingen kun je hier duidelijk in terug zien. In een maandberekening geeft dit een vertekend beeld.

Stap 5

In de vergelijking kun je ook aangeven wat voor energie je wilt. Voor mij betekent dit zo groen mogelijk. Vaak is dit iets duurder, maar dat is een persoonlijke keuze. PriceWise heeft bij alle aanbieders de mogelijkheid om voorwaarden en extra informatie te laden. Super handig. Dan kun je meteen checken wat belangrijk is voor jou. Ook de grootste pluspunten en minpunten staan genoemd. Net als reviews van andere klanten.

Stap 6

Vergeet je overstapboete niet mee te nemen in de berekening. Als je overstapt binnen je huidige contract dan krijg je in de meeste gevallen een boete. Deze mag niet hoger zijn dan €50,- per product (gas/stroom) per jaar.  Met een maximum van €125,- De tip hierbij is natuurlijk om goed in de gaten te houden wanneer je contract afloopt. Zet een reminder in je agenda een maand voor deze afloopt. Zo ontloop je ieder jaar de boete en is je vergelijking een stuk eerlijker. In sommige gevallen neemt een nieuwe energieverstrekker die kosten van je over. Dit staat soms op hun site, je kunt het ze telefonisch ook vragen. Brutalen hebben de halve wereld.Stap 7

Na mijn half uurtje vergelijken ben ik overgestapt. Omdat ik midden in mijn contract overstap, neem ik die € 100,- voor lief. Het is namelijk zo dat ik, zelfs met boete, goedkoper uit ben bij een andere leverancier. Ik betaalde € 1.858,- per jaar en ga nu € 1.651,- per jaar betalen. Die boete is zonde, maar zelfs met de boete ben ik nog goedkoper uit. Ik zet in ieder geval wel meteen een reminder voor volgend jaar in mijn agenda. Dan moet het helemaal veel voordeel opleveren omdat ik de boete niet krijg.

Met een goede voorbereiding is overstappen dus eigenlijk zo gepiept. Pak meteen even je jaarafrekening er nu bij. Hup, op naar die vergelijkingswebsite en daarna proosten op je besparing.

En? Kun jij besparen op je energiekosten? En belangrijker nog: vond je de vergelijking makkelijk te maken? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen.

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.