Hoge kortingen: in 7 stappen overstappen voor een lagere energierekening

De energietarieven zijn op het moment extreem laag. Dit komt door Corona en door de milde zomer die we hebben gehad. Ik help je in 7 stappen overstappen naar een energieleverancier die een veel lagere rekening stuurt.

door Janke Verhagen

Gas en elektra zijn nu goedkoper dan ze de laatste drie jaar ooit waren. Allebei met dik 10% in kosten gedaald. Een geweldig moment om over te stappen dus. Pak je contract er even bij. Hoe lang loopt het nog? Je kunt niet alleen overstappen wanneer je huidige energiecontract afloopt, hoor. Dit kan al tot zes maanden voor die datum. Dan kun je alvast een nieuw contract aangaan voor dat moment, met de huidige tarieven. Ook wanneer je contract langer dan dit loopt, is overstappen een optie. Je krijgt dan vaak wel een boete. Meer hierover lees je in de onderstaande 7 stappen die je op weg helpen overstappen naar een energieleverancier die je een lagere rekening stuurt. 

Stap 1

Zet je tegenzin opzij. Overstappen vergt even wat inspanning. Het kost je heus geen uren, maar je moet er wel even voor gaan zitten. En uiteindelijk levert die inspanning je ook weer geld op. Dus ik zou de tijd er even voor maken. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus pak de papieren van je huidige leverancier erbij, dan gaan we aan de slag.

Stap 2

Om goed te kunnen vergelijken heb je je jaarafrekening nodig. Omdat ik sinds een paar jaar een slimme meter heb, is mijn verbruik zo op te zoeken. De afgelopen jaren kwam mijn eindafrekening zo’n beetje altijd op 0 euro uit (lekker: niet bijbetalen) dus ik weet dat mijn verbruik klopt op papier. Ook als je wel moest bijbetalen (super zonde) kun je op je jaarafrekening je daadwerkelijke verbruik zien. Dat is je uitgangspunt bij het vergelijken.

Stap 3

We gaan dus vergelijken op basis van verbruik. Klinkt logisch. Maar het is bij mij wel eens misgegaan. Voorheen keek ik eerlijk gezegd alleen naar maandtermijnen. Super dom, want zo heb ik wel eens een stevige jaarafrekening gehad. Je verbruik is dus de graadmeter. Niet je maandbedrag.

Stap 4

Via een vergelijkingswebsite kom je al een heel eind. Je voert je verbruik in en gaat de vergelijking maken. Wat ik prettig vind is dat je echt tot in detail je verbruik kunt invoeren. Dus ook eventueel dal en piek verbruik (dat staat apart genoemd op je jaarafrekening). Je kunt de vergelijking laten uitrekenen op maandbedrag of op jaarbedrag. Mijn tip: stel hem in op jaar. Eventuele welkomstkortingen kun je hier duidelijk in terug zien. In een maandberekening geeft dit een vertekend beeld.

Stap 5

In de vergelijking kun je ook aangeven wat voor energie je wilt. Voor mij betekent dit zo groen mogelijk. Vaak is dit iets duurder, maar dat is een persoonlijke keuze. PriceWise heeft bij alle aanbieders de mogelijkheid om voorwaarden en extra informatie te laden. Super handig. Dan kun je meteen checken wat belangrijk is voor jou. Ook de grootste pluspunten en minpunten staan genoemd. Net als reviews van andere klanten.

Stap 6

Vergeet je overstapboete niet mee te nemen in de berekening. Als je overstapt binnen je huidige contract dan krijg je in de meeste gevallen een boete. Deze mag niet hoger zijn dan €50,- per product (gas/stroom) per jaar.  Met een maximum van €125,- De tip hierbij is natuurlijk om goed in de gaten te houden wanneer je contract afloopt. Zet een reminder in je agenda een maand voor deze afloopt. Zo ontloop je ieder jaar de boete en is je vergelijking een stuk eerlijker. In sommige gevallen neemt een nieuwe energieverstrekker die kosten van je over. Dit staat soms op hun site, je kunt het ze telefonisch ook vragen. Brutalen hebben de halve wereld.Stap 7

Na mijn half uurtje vergelijken ben ik overgestapt. Omdat ik midden in mijn contract overstap, neem ik die € 100,- voor lief. Het is namelijk zo dat ik, zelfs met boete, goedkoper uit ben bij een andere leverancier. Ik betaalde € 1.858,- per jaar en ga nu € 1.651,- per jaar betalen. Die boete is zonde, maar zelfs met de boete ben ik nog goedkoper uit. Ik zet in ieder geval wel meteen een reminder voor volgend jaar in mijn agenda. Dan moet het helemaal veel voordeel opleveren omdat ik de boete niet krijg.

Met een goede voorbereiding is overstappen dus eigenlijk zo gepiept. Pak meteen even je jaarafrekening er nu bij. Hup, op naar die vergelijkingswebsite en daarna proosten op je besparing.

En? Kun jij besparen op je energiekosten? En belangrijker nog: vond je de vergelijking makkelijk te maken? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen.

23 Comments

 1. HereIsTom Reply

  Je kan beter even wachten tot het einde van je contract, dan heb je nog eens minstens €100,- verdient.
  En om nog meer te besparen kun je ook gewoon kijken waar je kan besparen op je energieverbruik, dat levert het meeste voordeel op.
  Misschien moet je eerst investeren in bijv. nieuwe LED lampen of isolatie, maar dat heb je met de stijgende prijzen zo weer terugverdient!

 2. Vivit Reply

  En bij vergelijkingssites blijft een hoop aan de strijkstok hangen. Ben net overgestapt en kreeg op grote vergelijkingssite 45 euro welkomstbonus en via rechtstreeks bellen met energieleverancier 200 euro.

 3. Suus Reply

  Ik heb met overstappen €400,- per jaar bespaard! En omdat de prijzen nu historisch laag zijn heb ik, tegen mijn standaard 1-jaar contract houding in, deze lage energieprijzen toch voor 3 jaar vastgelegd. Gokje, maar ga komende jaren kijken of dit me inderdaad voordeel heeft opgeleverd💪

 4. Linda Reply

  Groene stroom is vaak helemaal niet groen, want dit is nog niet te leveren op zulke grote schaal in Nederland. Er wordt vooral veel gesjoemeld met emissierechten, maar je betaalt wel voor groene stroom. Niet intrappen dus.

 5. Juul Reply

  Ik vind het plaatje, en de term corona-korting wel een beetje ongepast. Maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen. Verder goed bezig met het bewust maken van mensen dat overstappen, zeker nu, loont.

 6. Lucinda Reply

  Wij hebben er laatst ook naar gekeken, maar wachten nog even met overstappen tot we in ons nieuwe huis zitten en dan bekijken wat voor die situatie het beste werkt.

 7. Sylvia Reply

  Ik heb het meteen even nagekeken. We zitten nu bij Eneco (overigens met een heel fijne app vwb het verbruik en wat je terugkrijgt). Overstappen naar United Consumers zou ons € 355 besparen echter loopt ons contract pas op 8 nov af.

  Er zal dan neem ik aan, een boete van € 100 berekend worden. Besparen we € 255. Klopt het zoals ik het nu stel?

  Hoor het graag van iemand. Is het nu ook aan te raden een meerjarig contract af te sluiten vanwege de heel goedkope tarieven of toch nog gewoon 1 jaar het beste?
  Of kan ik voor dit voordeel beter gewoon blijven zitten. Vind het altijd zó lastig, dat gestoei met de energievergelijkingen….. 🙁

  1. Centenkretser Reply

   Kijk eerst even goed of je niet een boete van 100 euro betaald per afgenomen item.
   In het geval bij bv essent, is het dus 200 euro als je zoals ik gas en elektriciteit afneemt.

 8. Marjolein Reply

  Wij zijn zojuist overgestapt naar energiedirect. Heb gewoon gebeld en voor elkaar gekregen dat zij de 150 euro overstapboete overnemen. Krijg ook nog 50 euro welkomskorting en ga in totaal bijna 250 euro per jaar minder betalen o.b.v. het verbruik van afgelopen jaar. Of het slimmer is om de tarieven 3 jaar vast te zetten weet ik niet… vorig jaar hebben we daar in ieder geval niet goed aan gedaan.

 9. Kimmie Reply

  Ik heb nog een contract voor 1,5 jaar. Is de boeterente in geval van een langere looptijd nog steeds maximaal 50 euro per product?

 10. Iris Reply

  Klopt het dat je geen overstapboete betaald als je een contract voor onbepaalde tijd hebt? 1,5 jaar geleden hebben wij een contract voor één jaar afgesloten en ik ben nu aan het kijken of overstappen verstandig is.

  1. Dennis Reply

   Dan is overstappen altijd verstandig, want bij krijgt immers een welkomst bonus bij een nieuwe energie maatschappij.

 11. Dennis Reply

  Wat als ik zonnepanelen heb. Is dan overstappen ook verstandig?
  Ik verbruik slechts 200 kWh per jaar. Ok, mischien nu 300 vanwege de corona crisis.

  Ik vraag het me af. Ik ga eens bellen met een energie maatschappij of ze de boete willen overnemen.

 12. Willems Reply

  Grote energie inkopers geven allemaal aan nog niet vast te klikken (klikcontracten) en verwachten nog een verdere daling.

  Gas is momenteel inderdaad historisch laag maar elektra valt wel mee. Waar halen jullie die 10% vandaan?

  1. Tessa Reply

   Je kan het altijd berekenen via een vergelijkingswebsite. Ik merk dat vooral het gebruik van gas het jaarbedrag omhoog jaagt, gebruik je dat? Dan zou ik het zeker even narekenen.

 13. Karen Reply

  Ik stap elk jaar over met de collectieve energie inkoop van vereniging eigen huis.

  Positieve ervaringen mee.

 14. Lisa Reply

  Ons contract loopt af dus handige tips. Zelf vind ik belangrijk om groene stroom te gebruiken die echt groen is, daarvoor gebruik ik de groene stroom check van stichting Hier raadplegen https://www.hier.nu/groene-stroom-checker. Zo voorkom je sjoemel. Zitten nu bij OM en wel zeer tevreden over, omdat stroom uit de provincie komt. Maar vergelijken is altijd een goed idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+