Overstappen van zorgverzekering? Vergeet deze 10 zaken niet

Het einde van het jaar is in zicht. Ben je nog niet overgestapt van zorgverzekering? Doe het vooral nog even. En vergeet dan deze 10 zaken niet mee te nemen in je vergelijking.

Door Janke Verhagen

Voor zover het nog niet duidelijk was: wij zijn dol op overstappen. Elk jaar overstappen levert in de meeste gevallen geld op. En daar houden we van. Daarom vandaag 10 punten die je niet moet vergeten als je overstapt van zorgverzekering.

  • De toekomst. Helaas heb ik geen glazen bol. Anders had ik je zeker een uitgebreid verslag gegeven van jouw toekomstige zorgkosten. Heb jij zorgkosten waarvan je zeker weet dat ze eraan komen in 2020? Hou hier dan rekening mee als je zorgverzekeringen gaat vergelijken.

  • Zelf betalen. Wat staat er op je spaarrekening? Zou je eventueel zelf zorgkosten kunnen betalen? Los van het verplichte eigen risico, kun je ook nog een vrijwillig eigen risico afsluiten. Hiermee wordt je maandelijkse premie een stuk lager.


  • In één keer betalen. Je kunt er bij veel zorgverzekeraars voor kiezen om je premie in één keer te betalen. In sommige gevallen krijg je dan korting. En je hebt natuurlijk geen maandelijkse afschrijving meer. Ook wel lekker.Lees ook: 10 geheimen van je zorgverzekering die je geld opleveren.

  • Klantenservice. Is voor jou telefonisch contact belangrijk als je vragen hebt? Dan kun je beter geen verzekering afsluiten bij een online-only verzekeraar. Maak het je niet uit? Dan kun je hier wel voor kiezen. Daarmee krijg je namelijk in veel gevallen ook een lagere premie. Zorg dus dat je weet wat voor jou belangrijk is, en dat je uitzoekt welke verzekeraar goed bij jouw wensen aansluit.

  • Reviews. Hoewel we dol zijn op besparen, is betrouwbaarheid ook erg belangrijk. Vraag eens in je omgeving of er mensen ervaring hebben met verzekeraar X. Op internet kun je ook veel informatie vinden. Denk er wel om dat mensen sneller vervelende ervaringen delen op internet dan goede.

  • Tot 31 januari de tijd. Wil je sowieso overstappen? Zorg dan dat je je oude verzekering opzegt voor 31 december 2019. Anders wordt deze gewoon vanzelf verlengd. Je hebt nog tot 1 februari om een nieuwe verzekeraar te vinden.

  • Tussentijds overstappen. Ben je te laat met overstappen? Dan moet je helaas weer wachten tot het einde van het jaar. Tussentijds overstappen van je zorgverzekering mag alleen in hele specifieke gevallen. Dit is wettelijk zo geregeld.

Lees ook: In 7 stappen naar goedkopere energie.

  • Accepteren van aanvullende verzekeringen. Een zorgverzekeraar is altijd verplicht om je te accepteren voor de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekeringen is dit niet zo. Zeg deze dus pas op als je de papieren van je nieuwe aanvullende verzekering binnen hebt.

  • Betalingsachterstand. Mocht je bij je huidige verzekeraar een achterstand hebben opgelopen met je betalingen, dan mag je niet overstappen. Zorg er dus voor dat er geen achterstand ontstaat of dat je deze zo snel mogelijk betaalt als je graag wilt overstappen.

  • Reminder. En natuurlijk vergeet jij buiten al deze punten niet om een reminder in je agenda te zetten voor half november 2020. Dan maken de verzekeraars hun premie voor 2021 bekend en gaan we opnieuw zoeken naar de juiste deal voor jou.

Laatste tipje: wanneer je via Independer oversluit krijg je een gratis tandongevallenverzekering.

Met de feestdagen voor de deur, vind ik het fijn dat ik dit geregeld heb. Dat gun ik jou ook. Dus huppa: vergelijken maar.

Moet jij nog overstappen van zorgverzekering? Wat zijn voor jou punten om absoluut mee te nemen in de vergelijking? Ik ben benieuwd.

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.