10 tips om te besparen op je autoverzekering (en toch veilig te rijden)

Hoe houd je je autoverzekering betaalbaar? Deze 10 tips gaan je geld besparen bij het afsluiten of overstappen van je autoverzekering.

Door Janke Verhagen

Mijn vriend kocht vorig jaar een tweedehands auto. Eigenlijk meer zestiende hands. Maar goed. Hij doet precies dat wat hij moet doen. Dus iedereen blij. Hij wilde direct een autoverzekering erbij afsluiten. Slim. En bij wet verplicht. Maar de prijzen lopen nogal uiteen van zulke verzekeringen. Dus deden we onderzoek naar de autoverzekering en de bijbehorende besparingen.

besparen autoverzekering

Het afsluiten van een autoverzekering is tegenwoordig een fluitje van een cent. Alles kan online. Dat is best handig. Helemaal als je een tweedehands auto aanschaft en ermee naar huis wilt rijden. Je mag nou eenmaal niet onverzekerd de weg op. Maar in de snelheid van het afsluiten kun je wel eens een paar belangrijke zaken vergeten. Of over het hoofd zien. Zaken waarmee je wellicht ook nog kunt besparen op je autoverzekering.

Dus: lees onderstaande punten. (Oef, dat klinkt streng, he?) En ga daarna eens op vergelijkingswebsite PriceWise kijken of het voor jou goedkoper kan. Grote kans van wel.

Leaseverklaring

Bij een autoverzekering wordt er gevraagd naar je schadevrije jaren. Hoe hoger deze jaren zijn, des te lager je premie wordt. Maar ik heb bijvoorbeeld jaren in een leaseauto van mijn werk gereden. Die jaren zouden dan niet meetellen. Zonde. Gelukkig kun je sinds een paar jaar vragen om een “leaseverklaring” bij je leasemaatschappij. Op deze verklaring staat aangegeven hoeveel schade jij, al dan niet, hebt gemaakt in die jaren. De verzekeraar baseert op basis van die gegevens jouw schadevrije jaren. Waarmee je premie weer omlaag gaat. Een stuk eerlijker. En beter voor de portemonnee.

Hoger eigen risico

Ook bij je autoverzekering geldt vaak een eigen risico. Een bedrag dat je betaalt per schade. Vaak kun je de hoogte van dit bedrag zelf bepalen. Hoe hoger je eigen risico is, hoe lager je premie wordt. Als jij dus zelf een buffer kunt opbouwen (of beter nog: al hebt) dan is het misschien wel de moeite om dit te doen. Dan kun je die schades tot een bepaald bedrag uit eigen zak betalen. Al gebeurt dat hopelijk nooit. Dit kan aanzienlijk de premie verlagen.

Premie per jaar betalen

Ben je in de mogelijkheid om in één keer de premie voor een haal jaar te betalen. Doen! Vaak bieden verzekeraars korting aan op de premie, als je deze in één keer betaald. Staat dit niet in hun papieren of op hun site, dan kun je er gewoon om vragen. En je bent er natuurlijk de rest van het jaar helemaal van af.

Polisvoorwaarden


Het meest interessante gedeelte gaat over de no-claim korting. Kort door de bocht betekent dit dat je korting op je premie krijgt voor elk jaar dat er geen schade is. Klinkt niet onlogisch. Maar ja, wat als je auto wordt gestolen? Of als er iemand een spiegel aftrapt? Hebben zulke incidenten gevolgen voor je no-claim korting. Juist dit soort voorwaarden verschillen enorm per verzekeraar. En zijn dus zeker de moeite van het checken waard. Je hoeft niet perse die dikke pakken voorwaarden doorspitten. Bespaar jezelf de tijd en bel ze gewoon met die vraag. Kunnen ze je binnen 5 seconden vertellen. En dan kun je dus ook hierop vergelijken.

Bonus/Malus ladder

Deze voorwaarden ligt eigenlijk in het verlengde van de no-claim korting. Verzekeraars geven je hogere korting naarmate je langer verzekerd bent bij ze. Plus de jaren dat je geen schade claimt. Claim je wel schade, dan wordt je korting minder en je premie dus hoger. Kleine schades kun je dan misschien beter zelf betalen, zodat je premie laag blijft. (Heb je kleine schade? Je verzekeraar kan je helpen uitrekenen of het voordeliger is zelf te betalen of te claimen. Ook hier geldt weer: gewoon vragen.)

Soort dekking

Je wilt je auto goed verzekeren. Maar ook weer niet oververzekeren. In het geval van mijn vriend (die zestiende hands auto dus) zou het een beetje onzin zijn om deze allrisk te verzekeren. Hij neemt genoegen met een WA verzekering en betaalt dus ook een lagere premie. Als stelregel kun je aanhouden dat je voor auto’s jonger dan 3 jaar je het beste een allrisk verzekering kunt afsluiten. Auto’s ouder dan 8 jaar zijn het beste af met alleen een WA verzekering. En alle auto’s daartussen kun je het beste verzekeren met een WA+ verzekering. Sommige verzekeraars geven je zelfs een seintje als je auto een bepaalde leeftijd bereikt zodat je naar een lagere verzekeringsklasse kunt overstappen. Dat vind ik nou nette service.

Schade herstellen

Mocht je schade hebben aan je auto, dan wil je deze laten maken. Logisch. Let er dan wel op waar je dit laat doen. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld alleen de schade als je dit laat doen bij bedrijven waar zij contracten mee hebben. Andere verzekeraars bieden juist extra korting aan op het schadebedrag als je naar gecontracteerde bedrijven gaat. Het kan je dus veel geld schelen om na te gaan hoe jouw verzekeraar daar mee om gaat. De moeite van het checken waard.

Aanvullende autoverzekeringen

Net als bij een zorgverzekering kan je ook een aanvullende autoverzekering aanschaffen. Let hierbij wel op dat je niet dubbel verzekerd bent. Stel, je verzekert je extra voor rechtsbijstand voor motorrijtuigen. Check dan wel even of dit niet al standaard in je ‘gewone’ rechtsbijstandverzekering zit. Dubbele premie betalen zou wel heel zonde zijn.

LEES OOK: 5 x besparen op je autoverzekering

Tweede auto

Stel je schaft een tweede auto aan. Het loont vaak om deze bij dezelfde verzekeraar te verzekeren. Bij sommige verzekeraars kun je de korting waar je recht op hebt vanwege je schadevrije jaren op twee auto’s laten gelden. Dit geldt ook voor je no-claim korting. Dat kan flink schelen!

Overstappen

Heb je een verzekering gevonden die past bij jou je wensen en je situatie? Mooi! Afsluiten maar en meteen even een reminder in je agenda of telefoon zetten voor over een jaar. Na een jaar kun je namelijk weer overstappen. Check tegen die tijd PriceWise weer even en wie weet bespaar je dan weer op je premie.

Mijn vriend racet ondertussen vrolijk op en neer naar zijn werk. Verzekerd en wel. Tegen een premie die hij meer dan acceptabel vindt. Nu de bekeuringen nog even terugdringen. Oeps..

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.