besparen overstappen autoverzekering

10 tips om te besparen op je autoverzekering (en toch veilig te rijden)

Hoe houd je je autoverzekering betaalbaar? Deze 10 tips gaan je geld besparen bij het afsluiten of overstappen van je autoverzekering.

Door Janke Verhagen

Mijn vriend kocht vorig jaar een tweedehands auto. Eigenlijk meer zestiende hands. Maar goed. Hij doet precies dat wat hij moet doen. Dus iedereen blij. Hij wilde direct een autoverzekering erbij afsluiten. Slim. En bij wet verplicht. Maar de prijzen lopen nogal uiteen van zulke verzekeringen. Dus deden we onderzoek naar de autoverzekering en de bijbehorende besparingen.

Het afsluiten van een autoverzekering is tegenwoordig een fluitje van een cent. Alles kan online. Dat is best handig. Helemaal als je een tweedehands auto aanschaft en ermee naar huis wilt rijden. Je mag nou eenmaal niet onverzekerd de weg op. Maar in de snelheid van het afsluiten kun je wel eens een paar belangrijke zaken vergeten. Of over het hoofd zien. Zaken waarmee je wellicht ook nog kunt besparen op je autoverzekering.

Dus: lees onderstaande punten. (Oef, dat klinkt streng, he?) En ga daarna eens op vergelijkingswebsite PriceWise kijken of het voor jou goedkoper kan. Grote kans van wel.

 • Leaseverklaring. Bij een autoverzekering wordt er gevraagd naar je schadevrije jaren. Hoe hoger deze jaren zijn, des te lager je premie wordt. Maar ik heb bijvoorbeeld jaren in een leaseauto van mijn werk gereden. Die jaren zouden dan niet meetellen. Zonde. Gelukkig kun je sinds een paar jaar vragen om een “leaseverklaring” bij je leasemaatschappij. Op deze verklaring staat aangegeven hoeveel schade jij, al dan niet, hebt gemaakt in die jaren. De verzekeraar baseert op basis van die gegevens jouw schadevrije jaren. Waarmee je premie weer omlaag gaat. Een stuk eerlijker. En beter voor de portemonnee.
 • Hoger eigen risico. Ook bij je autoverzekering geldt vaak een eigen risico. Een bedrag dat je betaalt per schade. Vaak kun je de hoogte van dit bedrag zelf bepalen. Hoe hoger je eigen risico is, hoe lager je premie wordt. Als jij dus zelf een buffer kunt opbouwen (of beter nog: al hebt) dan is het misschien wel de moeite om dit te doen. Dan kun je die schades tot een bepaald bedrag uit eigen zak betalen. Al gebeurt dat hopelijk nooit. Dit kan aanzienlijk de premie verlagen.
 • Premie per jaar betalen. Ben je in de mogelijkheid om in één keer de premie voor een haal jaar te betalen. Doen! Vaak bieden verzekeraars korting aan op de premie, als je deze in één keer betaald. Staat dit niet in hun papieren of op hun site, dan kun je er gewoon om vragen. En je bent er natuurlijk de rest van het jaar helemaal van af.
 • Polisvoorwaarden. Het meest interessante gedeelte gaat over de no-claim korting. Kort door de bocht betekent dit dat je korting op je premie krijgt voor elk jaar dat er geen schade is. Klinkt niet onlogisch. Maar ja, wat als je auto wordt gestolen? Of als er iemand een spiegel aftrapt? Hebben zulke incidenten gevolgen voor je no-claim korting. Juist dit soort voorwaarden verschillen enorm per verzekeraar. En zijn dus zeker de moeite van het checken waard. Je hoeft niet perse die dikke pakken voorwaarden doorspitten. Bespaar jezelf de tijd en bel ze gewoon met die vraag. Kunnen ze je binnen 5 seconden vertellen. En dan kun je dus ook hierop vergelijken.
 • Bonus/Malus ladder. Deze voorwaarden ligt eigenlijk in het verlengde van de no-claim korting. Verzekeraars geven je hogere korting naarmate je langer verzekerd bent bij ze. Plus de jaren dat je geen schade claimt. Claim je wel schade, dan wordt je korting minder en je premie dus hoger. Kleine schades kun je dan misschien beter zelf betalen, zodat je premie laag blijft. (Heb je kleine schade? Je verzekeraar kan je helpen uitrekenen of het voordeliger is zelf te betalen of te claimen. Ook hier geldt weer: gewoon vragen.)

OP WEG NAAR EEN RIJK(ER) LEVEN

Bestel ‘m hier

101 beste geldtips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

 • Soort dekking. Je wilt je auto goed verzekeren. Maar ook weer niet oververzekeren. In het geval van mijn vriend (die zestiende hands auto dus) zou het een beetje onzin zijn om deze allrisk te verzekeren. Hij neemt genoegen met een WA verzekering en betaalt dus ook een lagere premie. Als stelregel kun je aanhouden dat je voor auto’s jonger dan 3 jaar je het beste een allrisk verzekering kunt afsluiten. Auto’s ouder dan 8 jaar zijn het beste af met alleen een WA verzekering. En alle auto’s daartussen kun je het beste verzekeren met een WA+ verzekering. Sommige verzekeraars geven je zelfs een seintje als je auto een bepaalde leeftijd bereikt zodat je naar een lagere verzekeringsklasse kunt overstappen. Dat vind ik nou nette service.
 • Schade herstellen. Mocht je schade hebben aan je auto, dan wil je deze laten maken. Logisch. Let er dan wel op waar je dit laat doen. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld alleen de schade als je dit laat doen bij bedrijven waar zij contracten mee hebben. Andere verzekeraars bieden juist extra korting aan op het schadebedrag als je naar gecontracteerde bedrijven gaat. Het kan je dus veel geld schelen om na te gaan hoe jouw verzekeraar daar mee om gaat. De moeite van het checken waard.
 • Aanvullende autoverzekeringen. Net als bij een zorgverzekering kan je ook een aanvullende autoverzekering aanschaffen. Let hierbij wel op dat je niet dubbel verzekerd bent. Stel, je verzekert je extra voor rechtsbijstand voor motorrijtuigen. Check dan wel even of dit niet al standaard in je ‘gewone’ rechtsbijstandverzekering zit. Dubbele premie betalen zou wel heel zonde zijn.
 • Tweede auto. Stel je schaft een tweede auto aan. Het loont vaak om deze bij dezelfde verzekeraar te verzekeren. Bij sommige verzekeraars kun je de korting waar je recht op hebt vanwege je schadevrije jaren op twee auto’s laten gelden. Dit geldt ook voor je no-claim korting. Dat kan flink schelen!
 • Overstappen. Heb je een verzekering gevonden die past bij jou je wensen en je situatie? Mooi! Afsluiten maar en meteen even een reminder in je agenda of telefoon zetten voor over een jaar. Na een jaar kun je namelijk weer overstappen. Check tegen die tijd PriceWise weer even en wie weet bespaar je dan weer op je premie.

Mijn vriend racet ondertussen vrolijk op en neer naar zijn werk. Verzekerd en wel. Tegen een premie die hij meer dan acceptabel vindt. Nu de snelheidsboetes nog even terugdringen. Oeps..

Share

7 Comments

 1. anja Reply

  Mijn auto was 13 jaar oud, dus alleen WA verzekering leek verstandig. In 35 jaar nog nooit schade gereden, nu weigerde de ABS dienst met als gevolg dat ik langzaam tegen een paaltje gleed. Knap balen als je auto dan total loss wordt verklaard! Ik kreeg geen cent van de verzekering, en moest een ander autootje kopen. Ai, als ik all risk verzekerd was geweest, zo vertelde de verzekeraar me fijntjes, had ik een flink bedrag uitbetaald gekregen, en de extra kosten van de premies waren eigenlijk helemaal niet zo’n groot bedrag. Dus dit autootje is toch maar all risk verzekerd, ik durf het niet aan dat me dit nog een keer gebeurt.

 2. Mariëlle Reply

  Ik heb gewoon geen auto, dat is pas voordelig 🙂 Ik reis gratis met de trein (met dank aan mijn baan), heb alleen af en toe kosten vanwege een OV-fiets, een busrit of fietsonderhoud, maar dat is nog geen €100 per jaar…

 3. Elsemiek Gerritzen Reply

  Ik ben sinds een maand overgestapt van ASR naar Roxo (via Independer) en heb daar de allergoedkoopste premie van € 31,68 per maand. Die vind ik zelfs niet op PriceWise terug ;). Tip!

 4. Myke Reply

  Wij hebben bewust geen auto. Mensen verklaren ons vaak voor gek maar we missen het totaal niet, en het scheelt een boel geld en je wordt er echt actiever van en het is goed voor het milieu! Zo gaat mijn man 5xp/week met zijn elektrische fiets naar zijn werk (25km enkele reis. Hiervoor ontvangt hij gewoon reiskosten van zijn baas a €0.19km. Zelf reis ik met de trein omdat ik een traject abonnement vergoed krijg. De kosten die wij zelf maken zijn €58 voor een weekend vrij abonnement (€34 en €24pp, de NS geeft korting bij meerdere personen op hetzelfde adres). En ongeveer €15-20 in totaal voor OV fietsen. Als we in de zomer op vakantie willen gaan we vaak met de trein (oa via Interrail) of op fietsvakantie met onze racefietsen. Zo zijn we deze zomer naar Frankrijk en Zwitserland geweest en hebben we gekampeerd op Terschelling. We kiezen er bewust voor om niet te vliegen. En een auto voor grote boodschappen missen we ook niet, supermarkt zit op fietsafstand (ik heb een mooie grote mand voorop) Echt grote spullen (zoals een kast van IKEA) laten we bezorgen maar dat is hooguit 1x per jaar. Ik snap dat niet iedereen zomaar de auto weg kan doen, maar het is soms wel erg makkelijk om te klagen over files en brandstofprijzen..En zelf niets willen veranderen.

  1. Jo Reply

   Uh ja misschien een leuk leuk voor stadse types die zo op het OV kunnen springen en vrienden/familie in de buurt hebben zitten, maar als ik als dorpsbewoner met het OV moet reizen dan kom ik dus letterlijk nergens meer en zie ik niemand meer.

   Als ik naar mijn schoonfamilie of ouders ga doe ik daar tussen de 3 kwartier tot een uur over. Als dit met het OV zou doen dan doe ik er 2,5 a 3 uur over(!). Kan ik gelijk weer weg zodra ik er ben, want de hond moet ook uit. Een bioscoopje pakken gaat hem ook niet meer worden, de laatste bus vertrekt na 11 van het station, dan mis je de bus of het einde van de film. Enz.

   Ik zal ook echt nooit mijn auto weg doen. Een auto is vrijheid. Vrijheid om te gaan en staan waar ik wil, wanneer ik dat wil.

   En mijn auto is comfortabel en mijn private space. Niks zo vreselijk als sardientjes in een blik op elkaar gepropt zitten in het OV met mensen die luid bellen, onfris ruiken etc.

 5. Jo Reply

  Mensen, de beste tip is om jezelf goed te verzekeren en een paar euro meer per maand te betalen voor een schadeverzekering inzittenden (SVI). Die polis keert tot meestal tot max. een miljoen aan letselschade uit.

  Ook wanneer jij het ongeval veroorzaakt hebt of eenzijdig van de weg raakt, aansprakelijkheid doet er niet toe. Een auto is maar een ding heeft gewoon een prijs, meestal een paar duizend euro. Terwijl de financiële schade veel en veel groter is jij blijvend invalide raakt of zelfs maar een paar maanden niet kunt werken als ZZP’er. Dus staar je niet kapot op alleen de verzekering voor je Koekblik.

  Ook motorrijders kunnen een schadeverzekering afsluiten, het heet dan schadeverzekering opzitten (SVO). De maximaal verzekerde som is wel veel lager, varieert een beetje tussen 25.000 en 75.000. Goed opletten dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *