Deze geheimen over je zorgverzekering gaan je geld opleveren

Psstt.. wist je dat wij bij PorteRenee een aantal dingen weten over je zorgverzekering oversluiten, die niet iedereen weet? Ik deel vier geheimen met je, die je kunnen helpen je premie flink te verlagen.

Voor ik je deze geheimen onthul, wil ik eerst één ding zeggen. Ik zou eigenlijk liever schrijven dat ik ze eis. Maar mijn moeder zei vroeger altijd: als je eist, krijg je niks, ook geen ijs. Dus laten we het dan nadrukkelijk vragen noemen. Check na het lezen van dit artikel alsjeblieft of het goedkoper en beter voor jou is om over te stappen. Dat is echt niet zoveel werk als je vooraf misschien denkt. Zeker als je al een paar jaar bij dezelfde zorgverzekeraar zit, kan het waarschijnlijk goedkoper. Of misschien had je vorig jaar nog een aanvullende verzekering nodig omdat je een kind kreeg, en is je gezin nu wel compleet. Dan kunnen die extra kosten er bijvoorbeeld weer af. Je leven verandert. Je zorgverzekering kan niet altijd hetzelfde blijven. Oke. Beloofd? Dan komen nu de geheimen die ik je had beloofd.

Collectief is niet altijd goedkoper. Je kunt vaak korting krijgen via je werkgever of bijvoorbeeld via een organisatie waar je lid van bent of als zzp’er. Het idee is dat zo’n instantie groot inkoopt en daardoor goedkoper uit is. Maar.. dat betekent niet altijd dat jij ook echt goedkoper uit bent. Uit onderzoek van Radar blijkt dat mensen die verzekerd zijn via een collectief gemiddeld 10 euro per maand duurder uit zijn, dan mensen met een individuele zorgverzekering. Dus niet meteen zonder na te denken kiezen voor dat collectief. Het kan dat de aanvullende verzekering die zij aanbieden niet past bij jouw situatie. Bijvoorbeeld veel te uitgebreid is. Dan ben je niet goedkoper uit, maar juist duurder.

In 2020 gaan de kortingen bij collectieve verzekeringen drastisch omlaag, zo kun je hier lezen in een artikel op de website van de NOS. Verzekeraars mogen minder korting geven: van max 10% korting naar max 5% korting.

Ook als je collectief verzekerd bent – misschien juist dan – is het echt de moeite waard even te vergelijken. Kan het goedkoper? Welke voorwaarden gelden dan? Ik vind Independer een hele fijne vergelijkingswebsite. Overzichtelijk, snel en duidelijk. Als je iets doet vandaag, laat het dan zijn dat je daar je gegevens en wensen invult. Vergelijken is qua zorg echt niet zo ingewikkeld als je denkt. Mij bespaarde het zo’n 120 euro op jaarbasis. Kunnen we lekker sparen, beleggen of – doe eens gek – lekker van uit eten.

Verzekeraars zetten in hun advertenties flink druk om vooral voor 1 januari over te stappen. Alsof het daarna een verloren zaak is. Not true! Wist je dat je tot uiterlijk 1 februari een nieuwe zorgverzekering kunt kiezen? Je moet dan wel voor 31 december van het jaar ervoor je oude verzekering op hebben gezegd. Je betaalt bij je nieuwe verzekeraar de eerste maand premie met terugwerkende kracht. En bent ook gewoon met terugwerkende kracht verzekerd. Maak je in januari medische kosten die verzekerd zijn, dan krijg je die gewoon van je nieuwe verzekeraar vergoed.

Per jaar betalen levert korting op. Dat wist je misschien al. Maar ook als dit niet vermeld staat op de website, kan die mogelijkheid er wel zijn. Gewoon even bellen met de klantenservice en vragen hoeveel korting je krijgt bij betaling in één keer. Meestal liggen die kortingen tussen de 1 en 3%. Bij een gezinspremie van 2500 euro, bijvoorbeeld, is dat in het gunstige geval toch weer 75 euro die je in je zak houdt.

Ja, ook op de basisverzekering kun je besparen. Mensen denken vaak van niet. Volgens Radar kan het tot 200 euro per jaar schelen, terwijl het pakket aan vergoedingen gelijk is. Kijk bijvoorbeeld eens naar internetverzekeraars. Iedere grote verzekeringsmaatschappij heeft er tegenwoordig bijna wel een goedkoper broertje of zusje onder zich. Het verschil is alleen dat de communicatie voornamelijk online verloopt. Dus declareren, vragen stellen, betalingen. Nou, dat zijn we tegenwoordig wel gewend, toch? 

Sommige aanvullende verzekeringen leveren zo ongeveer niks op. Ik ontdekte dit vorig jaar, toen ik tandartsverzekeringen vergeleek. Ik telde premies voor het hele jaar bij elkaar op en kwam op een bedrag dat ongeveer net zo hoog was als de maximale vergoeding. Bizar, toch? Blijf dus vooral even meerekenen, zeker wanneer het aankomt op aanvullende verzekeringen.

Heb je een flinke spaarpot en een gezond lijf, zonder medische kosten in het vooruitzicht? Denk dan eens na over of je die aanvullende verzekering wel nodig hebt. Check waar je nu precies allemaal voor verzekerd bent? Brillen terwijl je geen bril draagt? Bevallingen en kraamkosten terwijl je geen kinderwens hebt of bent uitgezwangerd? Homeopathische middelen terwijl dat niet je ding is? Wees kritisch op je aanvullende pakket en of deze wel echt aan je behoefte voldoet. En weet dat je basisverzekering alle écht noodzakelijke zorg dekt.


De laatste podcast van PorteRenee


Kijk eens of het scheelt om je als partners afzonderlijk te verzekeren. Partners kiezen vaak voor dezelfde verzekeraar en hetzelfde aanvullende pakket. Terwijl je toch twee verschillende mensen bent, met twee verschillende lichamen en twee verschillende behoeften. Check vooral ook of het goedkoper is om afzonderlijk te verzekeren. 

Tot slot: denk erover je eigen risico te verhogen. Ze zeggen altijd: verzeker alleen wat je niet zelf kunt betalen. En eigenlijk geldt dat hier ook. Je kunt kiezen voor een verhoogd eigen risico. Dat betekent simpelweg dat het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekeraar het van je overneemt, hoger is. Dat bedrag is wettelijk bepaald 385 euro. Dat is dus standaard als je niet voor een hoger bedrag kiest. Je kunt het eigen risico opschroeven tot 885 euro, waardoor je premie aanzienlijk zakt. Heb je die 885 euro gewoon op je spaarrekening staan? Dan zou je kunnen overwegen om dat te doen. Check op vergelijkingswebsite Independer even wat het met je premie doet. Wij doen dat ieder jaar wel en ik ben er altijd goedkoper door uit geweest. Ook wanneer we wel kosten maakten.

Ben jij al overgestapt van zorgverzekering? En wat is daarbij jouw ultieme bespaartip?

Al deze tips helpen je besparen. Ik schrijf dit voor mensen die gezond zijn en bijvoorbeeld geen chronische ziekten hebben. Is dat wel het geval, dan moet je toch voorzichtiger zijn. Een verzekeraar is verplicht je aan te nemen voor de basisverzekering, maar niet voor een aanvullend pakket. Denk daar wel even bij na.

28 Comments

 1. Kaspar Reply

  Top die disclaimer!! Wordt nogal eens vergeten… Hoe vaak ik wel niet voor gek verklaard wordt dat ik een laag eigen risico kies, een restitutiepolis én ook nog aanvullend verzekerd…. (waarmee ik dus op maar liefst ca. 145 euro aan premie uitkom 🙁 ). Wordt dan even vergeten dat helaas niet iedereen kerngezond is… Die tandartsverzekering heb ik inderdaad ook eens uitgerekend en toen direct stopgezet… Helaas een aantal jaren 200-250 euro betaald aan tandartsverzekering terwijl de nota’s van de tandarts toch echt maar rond de 120-140 euro waren (en dat was tevoren ook te verwachten). Betaal de tandarts sindsdien dus gewoon zelf! Maar alles bij elkaar, inclusief eigen risico en tandarts kom ik dus op zo’n 180 euro per maand uit. Vind ik bezopen veel geld voor zorg… Maar ja, welke keuze heb je?

 2. Marieke Reply

  Die van die collectiviteitskorting wordt zo makkelijk vergeten… op mijn werk postte de financiële administratie een bericht over bij welke maatschappijen wij korting kunnen krijgen.. heb er toch maar even onder gecommentaard dat dat echt niet altijd de goedkoopste manier is van verzekeren…
  Ja 180 euro is bizar veel geld… ik had dit jaar de fysio erbij, en de tandarts… dus ik reken het dit jaar niet uit, gewoon voor mijn gemoedsrust haha. Wilde een implantaat, maar dat kostte bijna 3000 euro… áls ik al verzekerd was geweest had ik 250 euro terug gekregen, belachelijk toch? Maar goed, die kun je dan wel voor de belasting als zorgkosten meenemen.. heb t uiteindelijk niet gedaan. De tandarts vond dat er geen ‘rationele redenen’ voor waren.. de implantoloog zal daar vast anders over gedacht hebben ..;-)

 3. Mia Reply

  Denk er ook over na of je het belangrijk vind om in ieder ziekenhuis terecht te kunnen. De budgetverzekeraars hebben vaak niet met ieder ziekenhuis een contract afgesloten. Dat betekent dat je bij niet spoedeisende hulp soms niet in het door jou gewenste ziekenhuis terecht kan. Heb wel eens gehoord dat een zwangere voor haar controles in het ziekenhuis 3 ziekenhuizen verderop moest, vanwege haar budgetpolis.

  1. Tiny Reply

   Dit is inderdaad wel even een belangrijke om te noemen. De basisverzekering vergoed altijd dezelfde behandelingen, maar met een goedkope budget variant lang niet altijd bij elke zorgverlener. De verzekering is dus niet helemaal hetzelfde. Zelf kies ik voor restitutie, ik wil namelijk gewoon altijd zelf kunnen bepalen waar ik heen ga. Ik wil niet dat de verzekering zich daar op 1 of andere manier mee bemoeit. Dat vind ik het geld extra wel waard.
   Voor mij was de afgelopen jaren via collectief van mijn man duidelijk goedkoper dan direct of via eigen collectief. Dit jaar is dat verder aan banden gelegd en ga zeer waarschijnlijk ook overstappen. Eigen risico bij mij al meerdere jaren zo hoog mogelijk gezet. Gelukkig behoorlijke gezondheid, dus al meerdere malen de besparing daarvan eruit gehaald.

 4. Centenkretser Reply

  Als je via euroclix naar independer gaat krijg je oer verzekering 450 clix indien je de verzekering afsluit. Independer geeft dezelfde projs echter krijg je nu een tand ongevallen verzekering bij independer op dit moment, dus in deze loont het ook nog eens om te kijken welke vergelijkingssite je gebruikt.

  1. Niki Reply

   Via CashbackXL krijg je (meer dan) 3 keer zoveel terug dan bij Euroclix! Namelijk 1750 Punten (= €17,50) (Zie wel Independer Zorg). Ze hebben ook Cashback acties bij zorgverzekeringen zelf en komen vaak wel hoger uit dan EC (heb ze zelf ook allebei). Het is geen vetpot voor zo’n bedrag per maand, maar als je deze dit soort cashback sites altijd gebruikt bij online aankopen, kan je wel een leuk centje sparen 🙂
   Check/aanmelden: https://www.cashbackxl.nl?share=niki-a915334b (a)

 5. Monique Reply

  Hier een paar jaar geleden de verzekering uitgekozen op vergoeding orthodontie. Da’s toch een serieus duur grapje, zeker nu allebei onze jongens in het ijzerwerk zitten. Dus een behoorlijke aanvullende tand verzekering afgesloten, maar aan de andere kant uitgedund op de reguliere aanvullende verzekering. Mijn bril kan ik prima zelf betalen (die vergoedingen worden toch al steeds kleiner) en de eventuele andere zorg die we zouden willen uit de aanvullende ook. Alleen fysio blijft met 3 voetballers hier nog nuttig 😉
  Het eigen risico kan bij onze verzekeraar helaas alleen 385 of 885 euro, waarbij 885 dan weer zo hoog lijkt. Geen idee waarom, da’s gevoel. Het zou ons 35 euro per maand schelen als we toch voor het hogere eigen risico gaan… En we zijn nog nooit aan de 385 gekomen, laat staan aan 885…
  Wel heb ik de premie naar jaarbetaling gezet. Nu we wat spaargeld hebben kan het en die 2% krijg ik van de bank niet meer.

  1. anja Reply

   Het verschil tussen 335 en 885 euro is niet de 500 euro die het lijkt. 12 x 35 euro = 420 euro die je in je zak houdt. Zelfs als je de volle 885 euro gebruikt, betaal je dus per saldo nog maar 80 euro extra. Als je de 385 niet eens haalt, houd je mooi die 420 euro over!

  1. Renee Lamboo Reply

   Jazeker. Pricewise-link. Mijn favoriete vergelijkingswebsite. Dat beetje geld dat ik daarvoor krijg gaat PorteRenee direct weer in, om zo toffe nieuwe content te kunnen maken.

   1. Kaspar Reply

    Kleine tip van een mede-blogger…. Bij affiliate links dat er altijd bij melden. Het is geen geheim dat je met je blog ook een beetje geld wilt verdienen (en daar doe jij ook verder totaal niet geheim over!) dus haal vooral alle schijn weg dat je verkapt reclame zit te maken. Het IS gewoon reclame en daar is niks mis mee, mits je wel eerlijk blijft… Dus als een affiliate link je favo site is meld dat, maar mocht dat eens niet zo zijn , wees ook dan eerlijk… Zo heb ik op mijn blog affiliate links naar een winkel die toch niet altijd de goedkoopste is, dat meld ik er dan ook gewoon eerlijk bij… (vaak met een dergelijke melding: “als je deze affiliate link wilt gebruiken: graag! Maar hier is het wel goedkoper… En p.s. wat je bespaard hebt kun je dan weer aan mijn blog doneren ;)”. Soms is schaamteloos reclame maken voor veel mensen uiteindelijk minder storend dan ogenschijnlijk stiekem reclame maken.

 6. Lisa Reply

  Nog een tip: je kunt je basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende verzekeraars afsluiten. Dus basis waar het het goedkoopst is (dekking is immers wettelijk vastgesteld) en aanvullend waar het voor jou het gunstigst is.

  1. Bart Reply

   Heb dat weleens geprobeerd maar werd bij de andere verzekeraar waar ik mijn aanvullende verzekering wilde afsluiten mooi geweigerd. Er werd me zelfs gezegd dat ze nog nooit hadden gehoord van het onderbrengen van een aanvullende verzekering bij een andere zorgverzekeraar.

  2. Suus Reply

   Heb je dit al eens gedaan? Hoe zit het dan met declareren etc? Als je bij een ziekenhuis oid bent moet je toch je zorgverzekering opgeven en daar kan maar 1 in jou dossier worden gezet

   1. Lisa Reply

    Ik heb dat jarenlang gedaan bij verschillende verzekeraars. Bij het ziekenhuis geef je gewoon je basisverzekering op. Dingen die uit je aanvullende verzekering gaan (fysio, bril, bepaalde medicijnen) declareer je daar. Het is heel helder wat gedekt wordt uit basisverzekering en wat niet. Ik heb er geen problemen mee gehad en wel flink voordeel.

  3. Kaspar Reply

   Het kan wel, maar is maar heel zelden interessant. Meestal niet je extra betalen als je ergens een aanvullende verzekering afsluit zonder daarbij de basisverzekering…. komt omdat het de verzekeraar extra werk oplevert. Als er een declaratie van zorg is niet tussen de twee verzekeraars bepaald worden wie wat betaalt…. daardoor levert het voor jezelf ook snel extra administratie op en langer wachten op je geld indien je het voor hebt moeten schieten. Verzekeraars mogen de aanvullende verzekering ook weigeren (basisverzekering niet).

   1. Lisa Reply

    Het is juist heel vaak interessant, omdat je voor basis de goedkoopste kunt kiezen en dat vrijwel altijd goedkoper is dan daar waar ze interessante aanvullende pakketten hebben.

 7. Mariëlle Reply

  Ik hou die tandartsverzekering wel aan… In goede jaren speel ik nagenoeg quitte (dit jaar waarschijnlijk 10 euro verlies), maar in een slecht jaar krijg ik weer eens een wortelkanaalbehandeling en daarmee compenseer ik het ruimschoots. Ben meer dan een half leven geleden op m’n muil gegaan (letterlijk :-)) en dat vond m’n gebit niet zo leuk, dus die behandelingen moet ik regelmatig ondergaan (gelukkig ben ik niet bang voor de tandarts :-)).

 8. Esther Reply

  Ik dacht eigenlijk bij m’n oude verzekering te blijven, omdat het een pakket is dat niet meer bestaat en wel veel dekt. Helaas heb ik de afgelopen maand verergerende klachten in m’n schouders, rug en nek (rsi) waarvoor ik komend jaar waarschijnlijk meer fysiotherapie nodig heb en mogelijk ook alternatieve geneeswijzen. Tandartsverzekering twijfel ik nog een beetje over. In principe heb ik een goed gebit (na 12 jaar niet te zijn geweest had ik alleen een uitgebreide gebitsreiniging nodig en verder niet), dus zou het niet nodig moeten zijn. Eigen risico verhogen doe ik niet, want ik heb de afgelopen jaren bekeken wat betreft vergoede kosten van de zorgverzekering en heb ontdekt dat ik ongeveer om het jaar toch wel een duur jaar heb waarbij m’n eigen risico opgaat (ziekenhuisonderzoeken etc.). Komend jaar verwacht ik er ook wel weer een paar. Als ik zo kijk, denk ik aan afsluiten bij PMA (die helaas niet bij . Dat is in totaal per jaar 105 euro duurder, maar vergoed wel meer fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen. Helaas is hij alleen af te sluiten via de website zelf. Bij Menzis (wat de eigenlijke verzekering is) kan ik hem ook afsluiten, exact hetzelfde, met collectiviteitskorting ook dezelfde prijs. Nu nog even kijken naar de voordelen en via welke website ik ‘m het beste kan afsluiten. Er komt toch heel wat bij kijken elk jaar 😛

 9. Mirjam Bouwens Reply

  Bij pma zorgverzekering was het tot 2019 interessant dat je een bonus van 33 euro terug kon vragen einde van het jaar. Ik heb een mail gestuurd kon het nl. niet vinden op de website maar vanaf 2020 krijg je die bonus niet meer.

 10. Joy Reply

  Ik ben aangemerkt als wanbetaler doordat de belasting dienst vond dat de kindgebondenbudget niet voor kinder alimentatie was en de zorgpremie in beslag nam en moest.terugbetalen
  En kan daardoor ook niet oversluiten
  En kan hier ook niet vanaf want GGN wil eerst 1300 euro en zit onder beslagvrije voet en vakantiegeld word standaard in beslag genomen wat niet mag maar ondertussen moet ik salaris vd rechter administratie kosten rente executie kosten enzvrt betalen dus het schiet geen moer op en de rest verdiend eraan
  Heel grappig

  1. J. Reply

   Sorry, maar wat je vertelt klopt niet helemaal. Als er beslag is gelegd op je zorgtoeslag kun je gewoon van verzekeraar overstappen. Het ene staat los van het andere.

   Het kan pas niet meer als jij enkele maanden de zorgpremie niet hebt betaald en een schuld hebt. De zorgpremie wordt dan na een aanmelding door je zorgverzekeraar inclusief boete geind door een derde partij. Vroeger was dit het cvz, nu heet het anders. Dan kun je inderdaad niet overstappen. Pas als je alle schuld hebt afbetaald kun je weer normaal overstappen.

   Dat er kosten zijn verbonden aan het hebben van schulden is rot voor je, maar zo zit het systeem nou eenmaal in elkaar. Een deurwaarder gaat niet ‘gratis’ aan het werk, een rechter ook niet en een beslag kan niet gelegd worden zonder een vonnis en de inbreng van een deurwaarder.

   En verder valt vakantiegeld gewoon onder een beslag op loon of uitkering, het is onzin om te beweren dat dat niet mag. Waar haal je zulke slechte informatie vandaan? Als het ‘standaard’ wordt ingehouden zou er dus sprake zijn van schuldenproblematiek die al jaren speelt.

   Je mag niet minder overhouden dan de beslagvrije voet. De beslagvrije voet is het bedrag dat ‘vrij’ is om te besteden en moet worden vrijgelaten van beslagen. Alles daarboven valt onder het beslag en gaat naar je schuldeisers. Je kunt een deurwaarder vragen om herberekening van de beslagvrije voet. Hoe kan het dat jij minder overhoudt dan de beslagvrije voet? Waar is die op bepaald en hoeveel hou je minder over? De beslagvrije voet staar gewoon genoemd in het loonbeslag.

   Ook kun je een klacht indienen bij een deurwaarder als jij denkt dat er iets niet in de haak is. Je krijgt gewoon reactie. Als dat onbevredigend is, kun je een klacht indienen bij de kamer voor gerechtsdeurwaarders.

 11. Anna Reply

  Welk gezin zou in nederland zomaar 2.500 euro kunnen ophoesten als de maand premie bijna niet betaald kan worden dus aan DEZE KORTING hebben we niet veel aan het moet per maand goedkoper worden

  1. J. Reply

   Er zijn genoeg mensen die 2500 (of meer) op hun spaarrekening hebben staan en hun premie vooruit betalen. Het kortingsvoordeeltje dat je dan hebt is meer dan de rente op de spaarrekening.

   Uit je reactie maak ik op dat jij niet de premie vooruit kunt betalen en dit voor jou niet opgaat, maar het is onzin om te roepen dat niemand er dan wat aan heeft.

  2. R Reply

   Als je twee of drie jaar elke maand de helft of een derde van het maandbedrag in een apart potje zet, kun je na die twee of drie jaar wel in 1x betalen. Dan kun je dat jaar elke maand de maandpremie ipv overmaken naar de zorgverzekeraar, ook weer sparen en dan kun je elk jaar gebruik maken van de korting. En ben je zelfs goedkoper uit dan in die eerdere jaren, want je hoeft niet ‘vooruit te sparen’. (Moet je er natuurlijk niet van op vakantie gaan….).

   Zowiezo is ook het eigen risico sparen wel handig als je dat niet in 1x kunt ophoesten. Bij sommige verzekeringen kun je dat maandelijks mee laten afschrijven. Maar je kunt het ook zelf doen natuurlijk. Dan kom je niet in de problemen als er een keer iets is. Wij moesten een paar keer de maximale 885 euro ophoesten omdat er onverwachte ziekenhuisopnames nodig waren. Dat is zuur als je het niet hebt klaarliggen. Na de eerste keer wist ik dus beter.

 12. Monique Reply

  Dat is een goeie R. Als je het geld dat je bespaart met een hoger eigen risico apart zet heb je het al bijna bij elkaar als je het toch nodig zou hebben. Heb je het niet nodig, dan is dat je winst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+