Deze geheimen over je zorgverzekering gaan je geld opleveren

Psstt.. wist je dat wij bij PorteRenee een aantal dingen weten over je zorgverzekering oversluiten, die niet iedereen weet? Ik deel vijf geheimen met je, die je kunnen helpen je premie flink te verlagen.

geheimen zorgverzekering

Voor ik je deze geheimen onthul, wil ik eerst één ding zeggen. Check na het lezen van dit artikel alsjeblieft of het goedkoper en beter voor jou is om over te stappen. Dat is echt niet zoveel werk als je vooraf misschien denkt. Zeker als je al een paar jaar bij dezelfde zorgverzekeraar zit, kan het waarschijnlijk goedkoper. Of misschien had je vorig jaar nog een aanvullende verzekering nodig omdat je een kind kreeg en is je gezin nu wel compleet. Dan kunnen die extra kosten er bijvoorbeeld weer af. Je leven verandert. Je zorgverzekering kan niet altijd hetzelfde blijven.

Ga je dat doen? Beloofd? Dan komen nu de geheimen die ik je had beloofd.

Geheim 1

Collectief is niet altijd goedkoper. Je kunt vaak korting krijgen via je werkgever of bijvoorbeeld via een organisatie waar je lid van bent of als zzp’er. Het idee is dat zo’n instantie groot inkoopt en daardoor goedkoper uit is. Maar.. dat betekent niet altijd dat jij ook echt goedkoper uit bent. Uit onderzoek van Radar blijkt dat mensen die verzekerd zijn via een collectief gemiddeld 10 euro per maand duurder uit zijn, dan mensen met een individuele zorgverzekering. Dus niet meteen zonder na te denken kiezen voor dat collectief. Het kan dat de aanvullende verzekering die zij aanbieden niet past bij jouw situatie. Bijvoorbeeld veel te uitgebreid is. Dan ben je niet goedkoper uit, maar juist duurder.

De kortingen bij collectieve verzekeringen zijn de afgelopen jaren drastisch omlaag gegaan. Verzekeraars mogen minder korting geven, maximaal 5% korting. Maar dat betekent dus niet dat het perse goedkoper is dan elders.

Ook als je collectief verzekerd bent – misschien juist dan – is het echt de moeite waard even te vergelijken. Kan het goedkoper? Welke voorwaarden gelden dan? Ik vind Independer een heel fijne vergelijkingswebsite. Overzichtelijk, snel en duidelijk. Als je iets doet vandaag, laat het dan zijn dat je daar je gegevens en wensen invult. Vergelijken is qua zorg echt niet zo ingewikkeld als je denkt. Mij bespaarde het zo’n 120 euro op jaarbasis. Kunnen we lekker sparen, beleggen of – doe eens gek – lekker van uit eten.

Geheim 2

Verzekeraars zetten in hun advertenties flink druk om vooral voor 1 januari over te stappen. Alsof het daarna een verloren zaak is. Not true! Wist je dat je tot uiterlijk 1 februari een nieuwe zorgverzekering kunt kiezen? Je moet dan wel voor 31 december van het jaar ervoor je oude verzekering op hebben gezegd. Je betaalt bij je nieuwe verzekeraar de eerste maand premie met terugwerkende kracht. En bent ook gewoon met terugwerkende kracht verzekerd. Maak je in januari medische kosten die verzekerd zijn, dan krijg je die gewoon van je nieuwe verzekeraar vergoed.

Geheim 3

Per jaar betalen levert korting op. Dat wist je misschien al. Maar ook als dit niet vermeld staat op de website, kan die mogelijkheid er wel zijn. Gewoon even bellen met de klantenservice en vragen hoeveel korting je krijgt bij betaling in één keer. Meestal liggen die kortingen tussen de 1 en 3%. Bij een gezinspremie van 2500 euro, bijvoorbeeld, is dat in het gunstige geval toch weer 75 euro die je in je zak houdt.

Ja, ook op de basisverzekering kun je besparen. Mensen denken vaak van niet. Volgens Radar kan het tot 200 euro per jaar schelen, terwijl het pakket aan vergoedingen gelijk is. Kijk bijvoorbeeld eens naar internetverzekeraars. Iedere grote verzekeringsmaatschappij heeft er tegenwoordig bijna wel een goedkoper broertje of zusje onder zich. Het verschil is alleen dat de communicatie voornamelijk online verloopt. Dus declareren, vragen stellen, betalingen. Nou, dat zijn we tegenwoordig wel gewend, toch? 

Geheim 4

Sommige aanvullende verzekeringen leveren zo ongeveer niks op. Ik ontdekte dit vorig jaar, toen ik tandartsverzekeringen vergeleek. Ik telde premies voor het hele jaar bij elkaar op en kwam op een bedrag dat ongeveer net zo hoog was als de maximale vergoeding. Bizar, toch? Blijf dus vooral even meerekenen, zeker wanneer het aankomt op aanvullende verzekeringen.

Heb je een flinke spaarpot en een gezond lijf, zonder medische kosten in het vooruitzicht? Denk dan eens na over of je die aanvullende verzekering wel nodig hebt. Check waar je nu precies allemaal voor verzekerd bent? Brillen terwijl je geen bril draagt? Bevallingen en kraamkosten terwijl je geen kinderwens hebt of bent uitgezwangerd? Homeopathische middelen terwijl dat niet je ding is? Wees kritisch op je aanvullende pakket en of deze wel echt aan je behoefte voldoet. En weet dat je basisverzekering alle écht noodzakelijke zorg dekt.

LEES OOK: Speur je dubbele vaste lasten op

Geheim 5

Soms je het goedkoper om je als partners apart te verzekeren. Partners kiezen vaak voor dezelfde verzekeraar en hetzelfde aanvullende pakket. Terwijl je toch twee verschillende mensen bent, met twee verschillende lichamen en twee verschillende behoeften. Check vooral ook of het goedkoper is om afzonderlijk te verzekeren, naar je eigen behoeften. Ga een situatie niet uit de weg waarin de één uitgebreider verzekerd is dan de ander. Als dat nu eenmaal beter past bij de gezondheid of situatie. 

Tot slot: denk erover je eigen risico te verhogen. Ze zeggen altijd: verzeker alleen wat je niet zelf kunt betalen. En eigenlijk geldt dat hier ook. Je kunt kiezen voor een verhoogd eigen risico. Dat betekent simpelweg dat het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekeraar het van je overneemt, hoger is. Dat bedrag is wettelijk bepaald 385 euro. Dat is dus standaard als je niet voor een hoger bedrag kiest. Je kunt het eigen risico opschroeven tot 885 euro, waardoor je premie aanzienlijk zakt. Heb je die 885 euro gewoon op je spaarrekening staan? Dan zou je kunnen overwegen om dat te doen. Check op vergelijkingswebsite Independer even wat het met je premie doet. Wij doen dat ieder jaar wel en ik ben er altijd goedkoper door uit geweest. Ook wanneer we wel kosten maakten.

Al deze tips helpen je besparen. Ik schrijf dit voor mensen die gezond zijn en bijvoorbeeld geen chronische ziekten hebben. Is dat wel het geval, dan moet je toch voorzichtiger zijn. Een verzekeraar is verplicht je aan te nemen voor de basisverzekering, maar niet voor een aanvullend pakket. Denk daar wel even bij na.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.