Een aanvullende tandartsverzekering? Zo bereken je of het zin heeft

Een nieuwe zorgverzekering. Neem je daar nou een tandartsverzekering bij of niet? Ik help je uitrekenen of dat in jouw situatie gunstig is.

Door Janke Verhagen

Aanstaande januari ben ik weer aan de beurt. Mijn tweejaarlijkse bezoekje aan de mondhygiëniste. Daarnaast ga ik ook nog twee keer per jaar op controle bij de tandarts. God zij dank is er eigenlijk nooit wat aan hand. Geen gaatjes, geen ontstekingen. Niks. Wel zo prettig, want ik ben eigenlijk heel erg bang voor de tandarts. Om gekke kosten te voorkomen heb ik hiervoor een aanvullende verzekering afgesloten. Net als vele Nederlanders met mij.

Ondanks de premiestijgingen overweegt 71% van de Nederlanders om een aanvullende verzekering af te sluiten, zo blijkt uit onderzoek onder 1.000 consumenten. De tandartsverzekering is hierbij favoriet: 77% van de aanvullend verzekerden kiest hiervoor. Bron: Pricewise

Het geeft mij een veilig gevoel, die aanvullende verzekering. Het is niet perse heel goedkoop (€14,50 per maand), maar dan word ik niet verrast door dure rekeningen van de tandarts. Tenminste, dat denk ik. Maar gebruik ik die verzekering wel helemaal? Mijn vergoeding voor deze verzekering is 100% van alle nota’s met een maximum van € 250,- per jaar. Toch even rekenen hoe dat zit.

57% van de Nederlanders heeft het aanvullende pakket dit jaar helemaal niet of slechts gedeeltelijk gebruikt.

Bron: Pricewise

Laten we bij het begin beginnen. Eerst gaan we uit rekenen wat we per jaar voor deze aanvullende verzekering betalen. Pak dus even je polisblad erbij. Hierop staat precies wat je betaalt. Ik betaal €14,50 per maand. Wat neerkomt op €174,- per jaar. Dit bedrag gaan we vergelijken met de kosten die je daadwerkelijk gemaakt hebt. Dus niet het maximaal te vergoeden bedrag. Bij mijn verzekeraar kan ik precies zien wat ik aan zorgkosten gebruikt heb. Dat kan ik zien per verzekering. En dan ook nog voor een aantal jaren terug. Dus ook voor deze tandarts verzekering. Als ik inlog zie ik dat ik het afgelopen jaar €150,- heb gebruikt. Wacht even.

Ik betaal dus meer premie, dan wat ik daadwerkelijk vergoed krijg.

Met andere woorden: mijn verzekering is duurder dan de kosten die gemaakt zijn. Dat vind ik toch wel een beetje zonde, eerlijk gezegd. De afgelopen jaren ben ik niet vaker dan vier keer per jaar bij de tandarts en de mondhygiëniste naar binnen gelopen. Als ik even zoek in mijn oude polissen en daadwerkelijk vergoedde zorgkosten zie ik steeds hetzelfde. Ik betaal meer premie dan de kosten die echt gemaakt zijn. Daar stop ik dus per direct mee.

Lees ook: Deze geheimen over je zorgverzekering leveren geld op.

En wat als ik ineens een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan? En ik hoop van harte dat dit nooit gaat gebeuren, maar stel dat. Ieuw. Tsja, dan had mijn verzekeraar vergoed tot €250,-. Een wortelkanaalbehandeling kost gemiddeld zo’n €400, aldus Google. Alles boven die €250,- had ik dan zelf moeten betalen, en dan laat ik de controles nog buiten beschouwing.

Ik besluit deze aanvullende verzekering hetzelfde te zien als het eigen risico. Omdat ik een spaarbuffer heb, kan ik zo’n wortelkanaalbehandeling (of iets anders vreselijk naars) uit eigen zak betalen. Liever niet natuurlijk, maar als het moet, dan kan het. En dus verzeker ik mezelf er niet meer voor. Helemaal nu ik zwart op wit heb dat ik de afgelopen jaar altijd meer betaalt heb, dan dat er daadwerkelijk vergoed is. Zonde.Als jij nou al weet dat je zo’n dure behandeling moet ondergaan, dan is het een ander verhaal. Bel je tandarts eens op en vraag wat je geplande behandeling gaat kosten. Google kan je hier ook mee helpen. Als je namelijk een inschatting kan maken van je kosten, kun jij veel beter bepalen of deze aanvullende tandartsverzekering zin heeft. Weegt de premie die je betaalt op tegen de kosten die gemaakt worden? Via Independer kun je trouwens ook een goede vergelijking maken op het gebied van aanvullende verzekeringen. Dus ook apart voor de tandarts. Dan betaal jij in 2020 in ieder geval niet voor iets wat je niet of nauwelijks gebruikt. Wel zo prettig.

Ben jij wel of niet aanvullend verzekerd voor de tandarts? En wat waren daarin jouw afwegingen?   

10 Comments

 1. Mariëlle Reply

  Ik haal de kosten voor de aanvullende verzekering er elk jaar wel uit, dankzij een ongeluk in m’n jeugd moet ik regelmatig een wortelkanaalbehandeling ondergaan (inclusief voorafgaand altijd een paar dure foto’s) 🙂 Overigens kostte de laatste behandeling “maar” €220, dus gelukkig ver onder het gemiddelde. En zo erg is die behandeling niet hoor, de prik van de verdoving is het ergste 🙂

 2. Centenkretser Reply

  Ik heb het voor het voor het eerst ook uit mijn pakket gehaald, zo ook de fysiotherapeut.
  Ben in heel mijn leven 4 x bij de fysiotherapeut geweest en pas 1 x de afgelopen 5 jaar boven die 250€ uit gekomen bij de tandarts.
  Vanaf vlgd jaar gaat het verschil van premie iedere maand in een apart digitaal potje.
  Wil wel eens zien wat dat doet voor de komende jaren

 3. B Reply

  Sowieso is bij deze verzekering de maximale winst die je kan halen € 76 euro (€ 250 vergoeding – € 174 premie), en dat geldt voor de meeste tandartsverzekeringen valt me elk jaar weer op. Het verschil tussen de premie en de maximale vergoeding is gewoon best klein. Dat kan ik zelf ook wel betalen, zeker als je meeneemt dat de kans inderdaad groter is dat je kosten toch al lager zijn dan de premie. Ik heb dus al jaren geen tandartsverzekering, die twee controles per jaar betaal ik zelf wel.

 4. Audrey Reply

  Cz heeft een mooi aanvullend pakket voor jongeren, waar ook een tandartsvergoeding bij zit. Dit pakket is goedkoper dan een tandartsverzekering, dus gezien het hele pakket bij elkaar hou ik dat lekker zo 🙂

 5. Jade Reply

  ik had dit jaar voor 600 € aan kosten gemaakt. 2x controle bij de tandarts, 3x naar de mondhygiëniste, 1x wortelkanaalbehandeling. Had een budget van 500€ bij de verzekeraar. Het lijkt mij niet verstandig om dan het budget naar 250€ te doen.
  Door een ongeval op jonge leeftijd is het blijvende gebit helaas niet in super staat. Goed onderhouden vind ik dan wel belangrijk.

 6. Anne Reply

  Ik had dit jaar voor t eerst een tandverzekering. Meestal loont het niet maar ik had een pijnlijke kies. 1000 euro verder ben ik nu eindelijk van de ontsteking af. Eerst consult met foto’s en gaatje boren. Dat hielp niet, een gedeelte van de wortelkanaalbehandeling gestart. Week erop terug weer open en spoelen en vullen. Na een maand de kanaal behandeling afmaken en weer opvullen. Helaas toch blijvende infectie en door naar de kaakchirurg. Was dus een erg duur jaar. Daar hielp mijn dekking van 75% tot 250 niet veel aan , maar t dekte een klein gedeelte. Volgend jaar neem ik geen verzekering. Ik ga ervan uit dat ik alleen op controle moet en 1x hygieniste

 7. Maartje Reply

  Ik ga komende week nog even naar de tandarts voor een controle. Mocht ik een gaatje of iets dergelijks hebben, sluit ik een extra verzekering af! Ik doe de controle al jaren aan het eind van het jaar.

  Als je trouwens een goed gebit hebt, vind ik het onzin om altijd 2 keer per jaar naar de tandarts en 2 keer per jaar naar de mondhygiënist te gaan. Je bent dat helemaal verplicht. Sommige tandartsen zijn daar ook heel eerlijk over als je ze vraagt of het wel nodig is.

 8. Arthur Reply

  Tsja, het idee van een verzekering is je verzekeren voor iets dat je niet zelf kan betalen. Als je dus een buffertje heb, kan je het zelf betalen en besparen op de verzekering…
  In het geval van aanvullende pakketten is het al lang geen verzekering meer, maar gewoon een soort ongezond zakkenvullen. Mensen sluiten een “verzekering” af en gaan dan zoveel mogelijk alles benutten, ongeacht of ze de zorg écht nodig hebben. Iets soortgelijks geldt bij de ongevallenverzekeringen waar telefoons en zonnebrillen te pas en te onpas declareren. En ondertussen klaagt iedereen over te dure zorg en zorgverzekeringen…
  Natuurlijk is het zo dat daadwerkelijke zorg héél duur is (ziekenhuizen, operaties, et cetera) en dat we daar volgens de collectiviteitsgedachte opereren. Op die manier bedenk ik me dat ik met de weinige ziektekosten die ik maak, altijd wel bijdraag aan de zorg die een bekende op deze manier kan ontvangen.
  Met de feestdagen voor de deur: denk bij het kiezen wat minder alleen aan jezelf, maar ook aan de mensen om je heen die de zorg écht nodig hebben.

 9. KMT Reply

  Flauw misschien, maar vind de spelfouten:

  * “Helemaal nu ik zwart op wit heb dat ik de afgelopen jaar altijd meer betaalt heb, dan dat er daadwerkelijk vergoed is.” (Hint: d/t-fout.)
  * “Als ik even zoek in mijn oude polissen en daadwerkelijk vergoedde zorgkosten zie ik steeds hetzelfde.” (Hint: bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord).

  Eén zo’n klassieke spelfout is OK, maar twee stuks in zo’n korte tekst is naar mijn bescheiden mening eigenlijk teveel.

 10. Debbie Reply

  Mijn tandarts heeft een nieuwsbrief verstuurd met daarin de kosten van een consult, foto’s en gebitsreiniging. En een vermelding van welke verzekeraars 100% vergoeden. Ik ben dit jaar op controle geweest en ga in januari terug voor gebitsreiniging en foto’s, neem wel een verzekering en zie het maar als een gespreide betaling. Als dit jaar alles goed is, dan denk ik dat ik hem volgend jaar niet afsluit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+