overstapweken energie

In 7 stappen overstappen van energieleverancier

Overstappen van energieleverancier lastig? Dat valt hartstikke mee. Deze 7 stappen brengen je naar een lagere energierekening.

Door Janke Verhagen

Met enige regelmaat heb ik ze nog aan de voordeur staan. Jongens die me willen overtuigen om van energieleverancier over te stappen. Ze bellen altijd aan als ik net sta te koken. Of als ik net klaar ben met eten en dus met mijn zoon een spelletje wil spelen. Hatelijk. Natuurlijk doen ze gewoon hun werk. En ik vind ze vrij stoer dat ze dit werk doen. Ik vermoed namelijk dat ze vaker onbeleefd worden benaderd dan vriendelijk. Maar bij mij zijn ze ook aan het verkeerde adres. Letterlijk dus.

Tot voor kort stapte ik namelijk niet over. Ik was namelijk een gewoontedier, die al 15 jaar bij dezelfde aanbieder zat. Lekker makkelijk. En als ik nu overstap, dan heb ik de controle liever zelf in handen. In plaats van zo’n lieve jongen te geloven op zijn blauwe ogen.

Lees ook: 5 manieren om snel te besparen op je energierekening.

Stap 1: Zet je tegenzin opzij. Overstappen vergt even wat inspanning. Het kost je heus geen uren, maar je moet er wel even voor gaan zitten. En uiteindelijk levert die inspanning je ook weer geld op. Dus ik zou de tijd er even voor maken. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus pak de papieren van je huidige leverancier erbij, dan gaan we aan de slag.

Stap 2: Om het meest eerlijk te vergelijken heb je in ieder geval je jaarverbruik nodig. Dan vergelijk je namelijk appels met appel. Het handigste is om je laatste jaarafrekening te gebruiken. Omdat ik sinds een paar jaar een “slimme meter” heb, is mijn verbruik zo op te zoeken. De afgelopen jaren kwam mijn eindafrekening zo’n beetje altijd op 0 euro uit (lekker: niet bijbetalen) dus ik weet dat mijn verbruik klopt op papier. Ook als je wel moest bijbetalen (super zonde) kun je op je jaarafrekening je daadwerkelijke verbruik zien. Dat is je uitgangspunt.

Stap 3: We gaan dus vergelijken op basis van verbruik. Klinkt logisch. Maar het is bij mij wel eens misgegaan. Voorheen keek ik eerlijk gezegd alleen naar maandtermijnen. Super dom, want zo heb ik wel eens een stevige jaarafrekening gehad. Je verbruik is dus de graadmeter. Niet je maandbedrag.

Stap 4: Via een vergelijkingswebsite kom je al een heel eind. Je voert je verbruik in en op PriceWise gaat de vergelijking maken. Wat ik prettig vind is dat je echt tot in detail je verbruik kunt invoeren. Dus ook eventueel dal en piek verbruik (dat staat apart genoemd op je jaarafrekening). Je kunt de vergelijking laten uitrekenen op maandbedrag of op jaarbedrag. Mijn tip: stel hem in op jaar. Eventuele welkomstkortingen kun je hier duidelijk in terug zien. In een maandberekening geeft dit een vertekend beeld.

Stap 5: In de vergelijking kun je ook aangeven wat voor energie je wilt. Voor mij betekent dit zo groen mogelijk. Vaak is dit iets duurder, maar dat is een persoonlijke keuze. PriceWise heeft bij alle aanbieders de mogelijkheid om voorwaarden en extra informatie te laden. Super handig. Dan kun je meteen checken wat belangrijk is voor jou. Ook de grootste pluspunten en minpunten staan genoemd. Net als reviews van andere klanten.

Stap 6: Vergeet je overstapboete niet mee te nemen in de berekening. Als je overstapt binnen je huidige contract dan krijg je in de meeste gevallen een boete. De overheid heeft bepaald dat deze boete per product niet meer mag zijn dan € 50,-. Stap je over van zowel gas als elektra binnen de contracttermijn dan kost je dit dus € 100,-. De tip hierbij is natuurlijk om goed in de gaten te houden wanneer je contract afloopt. Zet een reminder in je agenda een maand voor deze afloopt. Zo ontloop je ieder jaar de boete en is je vergelijking een stuk eerlijker. In sommige gevallen neemt een nieuwe energieverstrekker die kosten van je over. Dit staat soms op hun site, je kunt het ze telefonisch ook vragen. Brutalen hebben de halve wereld. En weet: in veel gevallen is hier gewoon budget voor gereserveerd.

Stap 7: Na mijn half uurtje vergelijken ben ik overgestapt. Omdat ik midden in mijn contract overstap, neem ik die € 100,- voor lief. Het is namelijk zo dat ik, zelfs met boete, goedkoper uit ben bij een andere leverancier. Ik betaalde € 1.858,- per jaar en ga nu € 1.651,- per jaar betalen. Die boete is zonde, maar zelfs met de boete ben ik nog goedkoper uit. Ik zet in ieder geval wel meteen een reminder voor volgend jaar in mijn agenda. Dan moet het helemaal veel voordeel opleveren omdat ik de boete niet krijg.

Met een goede voorbereiding is overstappen dus eigenlijk zo gepiept. Dus pak meteen even je jaarafrekening inclusief verbruik er nu bij. Klik op onderstaande link en kijk eens wat jij per jaar kunt besparen op je energierekening. Ik weet zeker dat het loont.

Energie vergelijken & Overstappen met gratis Overstapservice

En? Kun jij besparen op je energiekosten? En belangrijker nog: vond je de vergelijking makkelijk te maken? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen.

Share

16 Comments

 1. Kaspar Reply

  Heb ook jáááren bij dezelfde energieleverancier gezeten met de stellige gedachte dat overstappen gedoe is. Het is inderdaad razend simpel! Enige advies dat ik hier nog mis is het langere tijd in de gaten houden… Het kan zijn dat je nú niet heel veel goedkoper uit bent, kijk dan over 2 weken nog eens een keer. En als het dan niks is twee weken later weer…. Mijn contract loopt af in februari, ik begin altijd in november al met rondkijken. En heb nu een goede aanbieding gevonden, dus de overstap is alweer geregeld! Heb zelf goede ervaringen met EasySwitch, maar is heel vergelijkbaar met PriceWise qua werking. Ze hebben vaak net wat meer welkomst kortingen heb ik het idee en het is gewoon super geregeld iedere keer.

  Voor mij is groene stroom wel vereist. En dan ook echt… dus geen groen gecompenseerde grijze stroom… Daarom dit jaar ook over gestapt van Vandebron (is tegenwoordig helaas gewoon Essent) naar Greenchoice (die hebben praktisch nóóit welkomstkortingen… maar nu een keertje wel!).

 2. Meer door minder Reply

  jANKE,

  Als je tot voor kort niet bent overgestapt heb je een contract voor onbepaalde tijd waardoor je geen last hebt van een overstapboete van 100 euro.

  Groet Meer door minder

 3. Jade Reply

  Zat ook jaren bij dezelfde leverancier.
  Vorig jaar voor het eerst overgestapt. Jaarbedragen en korting vergeleken. 1 jaar contract genomen, gekozen voor cashback korting. Kreeg vorige week aanbieding bij deze leverancier, kwam ik weer terug op het oude bedrag. Zodoende nu weer overgestapt. Ben benieuwd naar de eindafrekening met de korting, ook omdat de kosten omhoog zouden gaan.
  We kregen elk jaar geld terug omdat we liever wat meer betalen per maand. Kan dan ook zien of het bedrag wat we terugkrijgen lager is geworden

 4. Kimberley Reply

  Oh, ik wist niet dat er een maximum bedrag zat aan de overstapboetes. Als je alleen de algemene voorwaarden van de energiemaatschappij leest, klinkt het altijd als een enorm bedrag. Maar €100,- valt mee als je zelfs dan nog goedkoper uit bent bij een andere partij. Ik wacht de jaarrekening even af en ga daarna eens rondkijken of ik een goedkopere deal kan vinden.

 5. V. Reply

  Heb je geen zonnepanelen Renee?
  Wij wel in combinatie met ook nog piek en daltarief, en sindsdien stap ik niet graag meer over. Veel kleinere aanbieders weten hier namelijk niet goed raad mee, het maandbedrag wordt veel te hoog of te laag en de verrekening is ingewikkeld.. Zelfs met een slimme meter lukte het Oxxio niet om de juiste standen op te voeren en het heeft me letterlijk uren en uren gekost om het teveel betaalde terug te krijgen.

 6. Vera Reply

  Wij zitten al jaren bij greenchoice, vergelijk 2x per jaar wel, maar loonde nooit om over te stappen. Huidige 3jr contract gaan we denk ik ook met zeker 3jr verlengen.
  Gasprijs gaat stijgen verwacht ik, dat heb ik liever vaststaan. Wegens zonnepanelen overcapaciteit zoek ik naar de aanbieder met de hoogste terug-leverprijs. Greenchoice 11 cent tegen vaak maar 7-8 cent bij concurrenten maakt de keuze makkelijk.
  Vergelijkingssites kunnen met deze situatie nog lastig omgaan (500 gas, -1000 stroom). Ik zoek zelf altijd naar de kWh en m3 prijzen om te vergelijken.

  1. Kaspar Reply

   Greenchoice is anders best aan de prijs…. met name qua gas. Enige reden dat ik naar greenchoice ben nu is de 140 euro welkomstbonus…. 1 jaar contract. Volgend jaar vrijwel zeker weer naar een ander. Ik sluit nooit meer contracten van langer dan 1 jaar af. Eén keer gedaan, en dat heeft me toch een bak geld gekost! Tarieven waren veel te hoog en kon geen gebruik nemen van welkomstkortingen…. uiteindelijk 150 euro boete betaalt om over te stappen (Dat maximum van 100 euro is per jaar dat contract nog loopt). Maar was alsnog dat jaar meteen 200 euro goedkoper uit!! Ondanks die boete. Ik sluit nooit meer een jaarcontract af zonder een bonus. En vraag altijd ook de huidige leverancier of ze me bij verlenging een bonus willen geven (vragen staat vrij en het is me wel eens gelukt!).

  2. Audrey Reply

   Heb je al eens gekeken naar Powerpeers, Vera? Daar ben ik erg tevreden over. Ik heb ook een overcapaciteit van zonnepanelen, en volgens mij is de terugleverprijs daar zelfs nog hoger.

   1. Vera Reply

    Dank voor de tip!
    De terugleverprijs is daar ook 11 cent. Gasprijs ook zo goed als gelijk. Ben met Greenchoice toch 20 euro goedkoper uit (per jaar!). De tarieven voor nieuwe klanten zijn daar zowaar echt duurder dan mijn ‘persoonlijke aanbod’..

  3. Bas Reply

   Beter verbruik je de overcapaciteit om elektrische te verwarmen. Zo heb je nog veel meer rendement van je zonnepanelen.

 7. Truus Reply

  Wat mij opvalt is dat de prijzen ook verschillen bij de verschillende vergelijkingssites onderling én bij de site van het bedrijf zelf. Dus kijk ik altijd bij pricewise (is nog nooit de goedkoopste voor mij geweest), easyswitch en gaslicht.com.

 8. Elsemiek Gerritzen Reply

  Zelfs met dit stappenplan vind ik dit nog steeds de meest lastige kostenpost om te berekenen of het elders voordeliger kan. Ik ben momenteel gecontracteerd bij Oxxio voor onbepaalde tijd en mag kosteloos opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen. Iemand die het fantastisch vind dit uit te zoeken en me hierbij zou willen helpen? De jaarnota ligt naast me. #samenoverstappen #dtv

  1. Kaspar Reply

   Ja hoor. Ga naar Pricewise (gebruik even de affiliate link van Porterenee, levert haar dan nog wat op!) of een andere vergelijkingssite (easyswitch bevalt mij goed! Als je dan na de standaard URL nog even dit wilt toevoegen levert het mij weer wat op! /energie-vergelijken/?ref=mgm_E-WUJUNHHDBK). Vul daar je verbruik in voor elektriciteit en gas zoals op je jaarnota , postcode huisnummer en dat je nu bij Oxxio zit. Druk op de knop en je krijgt een keurig overzicht hoeveel je overal kunt besparen! Meer is het echt niet…
   Als je echt zeker wilt weten dat je goed zit kun je nog even uitrekenen wat je daadwerkelijk bij Oxxio betaald hebt voor het hele jaar en dat naast de berekende jaarbedragen leggen van de diverse aanbiedingen (maar als ik me niet vergis krijg je bij veel vergelijkingssites bij Oxxio ook een verlengingsaanbod er bij – dan kun je even controleren of daar gerekend wordt met dezelfde tarieven als die je werkelijk betaald!). Het is niet meer dan een kwartiertje werk…. En zit er een goed aanbod bij (let wel ook even op de reviews en eventueel hoe groen het is!) dan klik je die aan, vul je de gegevens in en de vergelijkingssite in kwestie regelt de rest! Kind kan de was doen…. Het zit echt vaak tussen de oren dat het ingewikkeld zou zijn (uiteraard niet vervelend bedoeld, in tegendeel zelfs!)! Het stelt niets voor….

   1. Elsemiek Gerritzen Reply

    Hi Kaspar, de stappen naar PriceWise en het invullen van de velden lukt zeker. Ik doel meer op het moment dat ik bij het keurige overzicht terecht kom van alle aanbieders… hoe ik vervolgens de aanbiedingen naast elkaar leg en hoe ik ervoor zorg dat iets niet mooier is dan het lijkt.

    1. Kaspar Reply

     Heel simpel. Er staat overal precies bij hoeveel je bespaard t.o.v. het huidige contract. Hieruit kies je gewoonweg het contract met de grootste besparing die ook aan eventuele overige voorwaarden voldoet (zoals minimale reviewscore en wel/niet groen, etc – hiervoor zijn ook filters in te stellen bij het zoeken).
     Eigenlijk zijn de dingen nooit mooier dan ze lijken hierbij omdat het in feite allemaal erg simpel is… Het is gewoon tarieven en een welkomstkorting. Enige waar je nu nog even kritisch op moet zijn is kijken of het daadwerkelijk goedkoper is dan je huidige contract door het rekensommetje te maken wat je nu per jaar betaalt voor het opgegeven verbruik (hou dus wel even rekening met eventuele jaarafrekening bij die som). En klaar. Als de rekensom positief uitvalt zit je goed. Nog even kritisch de kleine lettertjes checken (zoals wanneer je de welkomstkorting dan krijgt – meestal is dat bij de jaarafrekening!). Je hoeft echt niet alle tarieven naast elkaar te gaan leggen en nog eens na te gaan rekenen…. De vergelijkingssites doen dit prima (zouden ze hier mee sjoemelen dan zijn ze direct ‘out of business’ wanneer dat bekend wordt….). Mijn persoonlijke advies is wel om aanbiedingen van meerjarige contracten te laten liggen… Ieder jaar overstappen met weer een welkomstkorting óf verlengkorting is altijd goedkoper. De tarieven meerdere jaren vastzetten klinkt best leuk, want tarieven worden nog wel eens duurder met de jaren! Maar ja – zul je net zien dat dan komend jaar tarieven toch ineens zakken!! Heb je een dubbele domper: geen welkomstkorting én te hoge tarieven… (is mij één keer gebeurd, doe ik dus nooit weer!).

 9. mjvdhoek Reply

  Het is zo gepiept.. jarenlang elk jaar overgestapt en zo best wat verdiend… tot de laatste overstap EnergieFlex… En die ging failliet..
  Als je dan in de zomer je voorschot voor de duurdere winter hebt betaald ben je dat geld dus gewoon kwijt…
  Wat ik heb geleerd:
  – voorschot zo laag mogelijk, liever bijbetalen later.. (ik monitor verbruik en spaar daarvoor)
  – ik stap niet meer over naar een prijsvechter maar naar ECHTE energieleveranciers (met ifrastructuur om elektricieit op te wekken en
  niet meer naar bedrijven die alleen inkopen/verkopen zonder physieke infrastructuur)
  dus ja loont maar ga niet “zomaar” voor de allerlaagste bieding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *