Lieve niet-overstapper, je laat misschien wel €1.000,- per jaar liggen

Deze maand kun je overstappen van zorgverzekering. Waarom niet gelijk alles oversluiten? Iedere jaar overstappen is een cadeautje voor jezelf én je spaarpot. Ik hou dankzij overstappen €1.000 euro per jaar extra over. Deze brief is een ultieme poging om niet-overstappers over de streep te krijgen.

Door Janke Verhagen

Lieve niet-overstapper. Ooit was ik ook zoals jij. Een niet-overstapper. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Je zit toch goed bij je huidige leveranciers? Elke maand betaal je voor een dienst of een service en die krijg je dan ook. Kat in het bakkie. Niks meer aan doen. Toch?

Maar wat als je daar nou minder voor zou kunnen betalen? Ja, ik weet echt wel dat jij ook weet dat het goedkoper kan. Maar ja, dan moet je alles uitzoeken. Dan moet je met je rekenmachine achter je computer gaan zitten. Je moet alle prijzen opzoeken. Je moet je eigen wensen duidelijk hebben. En dan moet je ook nog gaan vergelijken. Pfffff. Het idee alleen al. Vermoeiend. En gedoe. Liever Netflixen dan maar..

Lees ook: Zo wist ik € 500,- van mijn vaste lasten af te besparen.

Ik snap jou helemaal, lieve niet-overstapper. Er zijn zoveel andere leukere dingen om te doen. Met je kind naar de speeltuin. Een boek lezen. Koffie drinken met een vriend of vriendin. Er is altijd iets te doen dat leuker is. Ik snap je. Zelfs stofzuigen is vaak aantrekkelijker dan al dat uitzoekwerk. Dus stellen we het maar weer uit. Volgende week! Volgende week ga ik het echt allemaal uitzoeken. Echt. Beloofd.

En dan gaat die week voorbij. En nog een week. En zo zijn er ineens maanden voorbij. En is er weer niet overgestapt. Maar ja. Je diensten worden nog steeds geleverd. Je krijgt nog steeds dat waarvoor je betaalt. Geen probleem dus. Zou je denken. Dus wat is het probleem nou eigenlijk?

Dat je je geld weggooit!

Het probleem is dat je iedere maand geld weggooit. Geld dat nooit meer terugkomt. Geld dat je zo uit het raam kiepert. Geld waar je leverancier overigens wel blij mee is. Ik zou er als leverancier ook dolgelukkig mee zijn. “Daar heb je weer zo’n niet-overstapper die onze kas blijft spekken.” Ik denk er in gedachten een klein heksenlachje bij.

Wat als ik je vertel dat overstappen een fluitje van een cent is. Dat overstappen geen uren, of zelfs dagen kost. Dat je niet zelf alle aanbieders langs hoeft te gaan voor een goede vergelijking. Dat je binnen twee uur zo €1.000,- per jaar kunt besparen. Dat deed ik, toen ik er na veel uitstellen eindelijk voor ging zitten. Dan heb je dus eigenlijk geen excuus meer. Behalve je eigen luiheid. Eigenlijk ‘verdien’ je met twee uurtje werk meer dan je ooit met werken hebt gedaan. Ik weet niet hoe het met jouw uurtarief is, maar dat van mij ligt een stuk lager dan €500,- per uur.

Lees ook: Ik verdien veel meer dan mijn man.

Het is dus heel simpel. Niet overstappen is vanaf nu geen optie meer. Je wilt toch zeker niet € 1.000,- per jaar weggooien? Want dat is wat je dan eigenlijk doet. En dat kun je jezelf niet aandoen. Of je partner of je gezin. Vind ik. En lieve niet-overstapper, als ík het kan. Dan kan jij het zeker. Zeker als we je een beetje helpen.

Tijdens de PorteRenee overstapweken laten we je zien op welke diensten je kunt besparen door over te stappen. En we leggen ook uit hoe je dat snel en efficiënt doet. Geen urenlange zoektocht naar aanbiedingen. Geen ingewikkelde Excel-bestanden. Geen vierkante ogen van alle uren die je naar je beeldscherm staart. Maar gewoon duidelijkheid. Houden we van. Jij toch ook?OP WEG NAAR EEN RIJK(ER) LEVEN

Bestel ‘m hier

101 beste geldtips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven


Dus lieve niet-overstapper, doe je mee? Zeg je ja tegen overstappen? Ja tegen lagere maandlasten? Ja tegen geen onzinnig geld meer uit het raam gooien? Mooi! Dan kun je twee dingen doen. Je blijft nog meelezen de komende week (sowieso een goed idee) of je gaat nu alvast kijken voor een nieuwe zorgverzekering. En gelijk ook kijken bij PriceWise of je kunt besparen op energie, internet, TV, wa-verzekering, je autoverzekering en zo meer. Kijk eens wat jij op jaarbasis over kunt houden en wat je met dat geld anders zou kunnen doen. Het geld dat ik heb bespaard door toch over te stappen, gebruik ik om te sparen voor een vouwwagen. Ik kan niet wachten op het eerste tripje.

Waar ga jij je besparingen voor gebruiken?

Liefs,

Janke

19 Comments

 1. HereIsTom Reply

  Met de zorgverzekering overstappen heeft geen zin, ja het kan iets goedkoper, maar dan moet ik inleveren op de zorg, namelijk geen vrije keuze, dus wordt je ziek moet je eerst uitzoeken, naar welk ziekenhuis e.d. je kan gaan en die is dan vaak ook nog veel verder weg.
  Naar een andere zorgverzekering overstappen scheelt maar een paar euro, dus daar ga ik al die moeite niet voor doen, betaal wel per jaar, dan heb ik toch nog 2% korting.

 2. Alexandra Reply

  Ik ben het helemaal eens met Hereistom. Gas is gas, internet is internet, maar je gezondheid is het allerbelangrijkst. De goedkoopste ziektekostenverzekeringen werken alleen samen met een beperkt aantal ziekenhuizen en vergoeden max. 75% als je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat. Dat moet je je goed realiseren. Als je jong en kerngezond bent, is dit wellicht niet iets waarover je struikelt, maar ik ben nu vijftig en zal alleen maar meer zorg nodig gaan hebben naarmate ik ouder word. Ik wil zelf de beste arts/zorgaanbieder kunnen kiezen. Dat ik daar extra voor betaal, neem ik voor lief. Overigens ben ik niet aanvullend verzekerd en heb ik maximaal eigen risico. Daar kun je wel flink op besparen en daar zou ik me wel in verdiepen. Heb je dat allemaal wel nodig, en kun je die eventuele kosten uit eigen zak betalen?

 3. joke Reply

  Ja die nuance had ik ook in gedachten : ben nu 56 en dan is het wezenlijk anders dan 20 .
  Mijn doel zou wel een keer willen zijn dat ik de premie in 1x betaal en het max aan eigen risico achter de hand heb , dat is het meest realistische nu .

 4. Kaspar Reply

  Eens met bovenstaande opmerkingen. Bij zorg is prijs bij verre niét het belangrijkste…. tuurlijk, als je hetzelfde kunt krijgen voor minder is het een goed idee. Maar meestal is dat niet het geval. Goedkopere zorgverzekering is meestal ook minder dekking, minder keuzevrijheid, etc. Als je jong en kerngezond bent misschien nog de moeite. Maar anders gewoon niet doen. Ik kijk ieder jaar vooral naar de dekking, niet zozeer naar de prijs. Behalve dan dat ik elk jaar weer schrik hoe bizar duur het eigenlijk is!

  Gas en stroom bekijk ik ieder jaar. Scheelt zomaar 150 euro per jaar. Voor een half uurtje werk makkelijk verdiend. Internet is voor mij weer geen prijs kwestie. Doe er zowel qua werk als privé veel mee, dus moet gewoon goed zijn. Daarom nu XS4ALL, straks (als het KPN wordt) stap ik over naar Freedom. Ga binnenkort wellicht wel televisie opzeggen. Er is zoveel tv online gratis (legaal) te bekijken tegenwoordig! Scheelt toch weer 10-15 euro per maand!

 5. Jade Reply

  Voor de zorgverzekering zijn wij overgestapt omdat wij nog best jong zijn (eind 30), weinig zorg nodig hebben, af en toe fysio en paar x tandarts per jaar. Eigen risico ook aangepast. Dit scheelt ons samen 30 euro per maand.
  Ook overgestapt voor energie. Had nieuwe aanbieding gekregen van huidige leverancier maar dan betaal ik weer het oude bedrag per jaar als voorheen. Nu weer voor 1 jaar vast gedaan met groene stroom en 225 euro cashback korting.
  Totaal 585 euro bespaard.
  Woonhuis en autoverzekeringen hebben wij lopen via een verzekeringsadviseur die voor ons een pakket heeft geregeld bij ASR ivm minimale eigen risico en toch goed verzekerd zijn. Wij betalen 155 per maand. Zal vast hoger worden per januari.
  Zal het beter zijn om dit los te koppelen? Hoe hebben jullie die verzekeringen geregeld?

  1. Alexandra Reply

   Hoewel je altijd moet blijven vergelijken, is het in theorie iets goedkoper om alle verzekeringen bij één verzekeraar onder te brengen, want dan krijg je pakketkorting. Ook scheelt het administratieve rompslomp als je alle verzekeringen in één online portaal hebt staan. Onze woning- en autoverzekering zijn ondergebracht bij Univé. Een redelijk goedkope verzekeraar en, wat ik prettig vind, ze hebben ook nog fysieke kantoren waar je binnen kunt stappen als je er online niet uitkomt.

   1. Renee Lamboo Reply

    Dat kan, maar dat hoeft niet zo te zijn, hoor. Ik had dat maar ben toch overgestapt een paar jaar geleden, voor een aantal dingen. De pakketkorting woog niet op tegen premie elders.

 6. Katinka Reply

  Ik vind de kop van het artikel misleidend. Inderdaad als je voor de 1e keer besluit om over te gaan stappen, ga je financieel gezien flink besparen. Echter de jaren daarna (eran uitgaande dat je bij alle verzekeringen en/internet en tv pakketten dezelfde vergoedingen of zenders/MB’s wilt behouden) is het d oiel van het overstappen mijns inziens gericht op het behouden van hetzelfde lage tarief. De besparing is dus in mijn ogen alleen het eerste jaar merkbaar in je portemonnee.
  En dus niet elk jaar zoals het artikel en de titel van het artikel doen vermoeden.

  1. Renee Lamboo Reply

   Nee, klopt Katinka. Niet ieder jaar 1000 euro. Maar voor mensen die niet van overstappen houden – en dat zijn er veel – kan het wel zoveel schelen.

 7. anja Reply

  Ik heb via Independer vergeleken, beste zou bij mijn wensen Zilveren Kruis zijn, maar daar zat ik tot een paar jaar geleden, beviel totaal niet, en bovendien hebben ze met een aantal ziekenhuizen in mijn woonomgeving geen contract. Dus blijf ik bij Anderzorg, die is nog iets goedkoper en heeft wel contracten met de ziekenhuizen in de regio (maar kun je niet afsluiten via Independer, daarom staat die op 2 in mijn overzicht). Ik woon sinds augustus in dit huis, overstappen is bij energie en tv/internet nog niet mogelijk, wil het nog wel gaan bekijken voor auto-verzekering. Die vind ik lastig, had een oudere auto en dus alleen WA verzekerd, voor het eerst in 35 jaar lichte schade gereden maar op een vervelende plek waardoor auto total loss werd verklaard. Kreeg niets vergoed en heb vervoer naar werk nodig, OV geen optie gezien werktijden. Opnieuw een oud autootje, nu toch maar uitgebreider verzekerd. Maar ik vind 35 euro per maand daarvoor best veel geld. Iemand suggesties waar ik die het beste afsluit?

  1. Alexandra Reply

   Hoi Anja,

   Je maandelijkse premie is sterk afhankelijk van je leeftijd, aantal schadevrije jaren, de waarde van je auto en zelfs waar je woont. Daarvoor moet je echt op een vergelijkingssite kijken (bijv. Independer).

   1. anja Reply

    Heb ik inmiddels gedaan, zo ik minder dan 23 euro per maand gaan betalen, ruim 12 euro minder per maand. Bij mijn huidige verzekeraar in de polisvoorwaarden gekeken maar daar staat niet duidelijk beschreven of ik kosteloos kan opzeggen, en hoe ik dat kan doen, dus dit nu even per mail nagevraagd. Als ik daarover duidelijkheid heb besluit ik of en wanneer ik overstap.

 8. Tamara Reply

  Ik heb eigen risico van 385, een aanvullende verzekering voor de tandarts en vanaf volgend jaar ook fysio. En dat haal ik er (helaas) uit. Wil daarnaast bij elke zorgverlener terechtkunnen. Vorig jaar liep ik nog met het idee rond mijn eigen risico flink te verhogen, want “ik ben nog jong (29) en had nooit wat”. Gelukkig niet gedaan, want heb veel zorg nodig gehad. En zorg is goed maar duur in Nederland, dan is een goede verzekering op dat moment een zorg minder! Heb in het verleden wel eens wakker gelegen om een tandartsrekening van € 1000, dat nooit weer! Bespaar liever op onnodige spullen.

 9. José Reply

  Wij gaan dit jaar voor het eerst overstappen van zorgverzekering. Voor 5 personen (studerende kinderen) scheelt dat €1300. Ik schrok er echt van. Hoogste eigen risico, kids niet aanvullend en budget verzekering, zh in de buurt hebben contract.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+