Wat is voor jou voordeliger? Doorlopende of kortlopende reisverzekering?

Een reisverzekering is zo’n verzekering die we toch wel fijn vinden. Maar wat is voordeliger? Een doorlopende reisverzekering of een kortlopende reisverzekering? Ik zocht het voor je uit en vertel je hoe ik 50% op mijn doorlopende reisverzekering bespaarde.

Door Janke Verhagen

Afgelopen zomer ging ik naar Frankrijk op vakantie. Twee weken genieten van La Douce France, inclusief wijntjes en croissantjes. Vlak voor de vakantie bedacht ik me opeens dat een kortlopende verzekering misschien wel goedkoper zou zijn dan mijn huidige doorlopende verzekering. Hoewel ik, voor mijn gevoel, al niet heel veel betaalde voor een doorlopende reisverzekering. Ik betaalde op dat moment €9,99 per maand. Dit was voor mij en mijn zoon. Met een eigen risico van €50,- en we waren over de hele wereld gedekt. Oh en, niet geheel onbelangrijk, tot €1500,- per persoon per reis konden we ook annuleren. Binnen de voorwaarden natuurlijk.

Uiteindelijk is dit toch ruim €120,- per jaar. Best pittig voor een eenoudergezin die maar één keer per jaar op vakantie gaat. Binnen Europa. Weekendjes weg doen we eigenlijk nooit. Stel, ik zou bij dezelfde verzekeraar een kortlopende reisverzekering afsluiten. Puur en alleen voor die ene vakantie naar Frankrijk. Wel met de mogelijkheid om te kunnen annuleren. Wat zou dat dan kosten? Via mijn verzekeraar vul ik een formulier in, en ik blijk mijn vakantie te kunnen verzekeren voor € 37,10. Een annuleringsverzekering moet ik dan apart afsluiten. Dit kost me eenmalig €50,-. In totaal kost mijn verzekering voor mijn vakantie naar Frankrijk me dan € 87,10  Dat is aanzienlijk minder dan de € 120,- die ik nu per jaar betaal.

Lees ook: Dit zijn de enige verzekeringen die wij hebben.

Maar wanneer is het dan zinvoller om een doorlopende reisverzekering af te sluiten? Waar ligt dat omslagpunt? In mijn geval gaan we één keer per jaar op vakantie. Als we nog een weekendje weg zouden gaan, dan komen we in de buurt van mijn jaarlijkse kosten van de doorlopende reisverzekering. De Consumentenbond zegt hierover het volgende:

In het algemeen geldt: gezinnen die per jaar drie weken of langer op vakantie gaan, zijn goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Voor alleenstaanden ligt het omslagpunt bij vier weken. Bron: Consumentenbond.

Zij gaan dus uit van de duur van je vakantie. En dat is logisch, want elke dag dat je langer op vakantie bent, kost natuurlijk extra. Het uitgangspunt van de Consumentenbond is wat mij betreft een goed startpunt om voor jezelf te bepalen wat het beste bij jou past. Hou er wel rekening mee dat de prijzen van verzekeringen (zowel doorlopend als kortlopend) enorm verschillen per verzekeraar. Misschien zijn er ook wel aanbieders die je een korting aanbieden als je zowel een reis,- als een annuleringsverzekering afneemt.

Daarnaast wordt de prijs natuurlijk ook bepaald door jouw eigen wensen. Ben jij bereid om een hoger eigen risico te nemen, dan is je premie natuurlijk lager. Probeer eens een vergelijking te maken via vergelijkingswebsite PriceWise. Via hen kun je al je wensen aangeven en weet je binnen twee minuten wat voor jou de voordeligste aanbieder is.

Lees ook: 10 tips om te besparen op je autoverzekering.

Ik kies uiteindelijk toch voor een doorlopende reisverzekering. Ik kom uit bij een aanbieder met een maandpremie van €5,93. Hiervoor krijg ik Europadekking, een annuleringsverzekering tot € 1500,- per persoon per reis en mag ik maximaal 90 dagen achter elkaar op reis. Mijn eigen risico is €500,- En vooral die laatste is bepalend voor mijn premie. Nu betaal ik per jaar iets meer dan €70,-. Wat in mijn geval minder is dan een kortlopende verzekering.

Het afsluiten van een reisverzekering is dus superpersoonlijk. Ga je minder dan drie weken per jaar op vakantie met je gezin, dan loont het om uit te rekenen of je goedkoper uit bent met een kortlopende reisverzekering. Mocht je een buffer hebben en dus een hoger eigen risico willen nemen, dan ben je zeer waarschijnlijk goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Hoe dan ook, vergelijken bijvoorbeeld bij PriceWise loont zeker de moeite, want ik heb mijn maandlasten voor mijn reisverzekering kunnen halveren. En dat vind ik toch wel heel lekker klinken.

Wat is voor jou de reden om voor een doorlopende of kortlopende reisverzekering te kiezen? Ga je het veranderen? Stond je er nooit bij stil? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen.

12 Comments

 1. Sophie Reply

  Ik heb een dikke tip voor iedereen met een reisverzekering. Mocht je in het buitenland zorgkosten maken, neem dan altijd eerst contact op met je reisverzekering! Laat je niet afpoeieren met dat je dan contact op moet nemen met je zorgverzekering. Je reisverzekering moet alles verrekenen met je zorgverzekering. Je betaalt dan niet je eigen risico van je zorgverzekeraar. Neem je als eerste contact op met je zorgverzekering, betaal je wel het eigen risico.

 2. Robbert Reply

  Een ander belangrijk argument om een doorlopende te nemen speelt wanneer iemand in de grensregio woont en regelmatig in Duitsland of België is om bijvoorbeeld te winkelen of tanken. Mocht je daar medische zorg nodig hebben of andere hulp.

 3. Natasja Reply

  Ik lees al een tijdje mee op deze site en heb al veel goede tips voorbij zien komen. Hartelijk dank hiervoor! Ik heb al veel geld bespaard.
  Ook ben ik nu al onze verzekeringen onder de loep aan het nemen.
  Alleen begrijp ik niet waarom er steeds verwezen wordt naar PriceWice. Mijn ervaring is dat dit niet de beste vergelijkingssite is. Independer is echt een stuk beter met heel veel zoekopties. Net weer geprobeerd via PriceWice een voordelige reisverzekering te vinden en die komen maar met een paar opties die niet interessant zijn. Independer komt met heel veel voordelige opties.
  Daarnaast biedt Independer ook nog aardige extra’s zoals een gratis extra verzekering als je de verzekering via hen oversluiten. Ik doe dat al jaren via Independer met de zorgverzekering en de service is echt top!
  Verder vooral doorgaan met die fijne tips op deze site. Die motiveren mij enorm!

  1. Sophie Reply

   Ik denk dat ze hier een mooie samenwerking hebben met PriceWise. Ik vind Independer ook een veel betere vergelijker.

 4. Elsemiek Gerritzen Reply

  Hi Janke, leuk artikel weer! Ik heb net gisteren een overstap gemaakt naar een andere verzekeraar voor mijn doorlopende reisverzekering. Ik ben per jaar vaak 1 maand buiten Europa op reis (backpacken) en maak daarnaast zeker wat losse tripjes, voor mij loont een doorlopende reisverzekering dus. Ik betaalde echter altijd € 8,15 p/m en heb dat nu omgezet naar € 3,70 p/m met dezelfde voorwaarden (inclusief onderwatersport en annuleringsverzekering). Easy does it! Leuk jullie overstapweken, zet me echt aan het denken op vele vlakken.

  1. Jade Reply

   @Elsemiek,

   Heb je het omgezet via pricewise of naar welke verzekeraar ben je overgestapt?
   Wij hebben onze retourreis vastgelegd voor komende zomer voor 5 weken en ik ben benieuwd of ik ook zo’n laag bedrag kan krijgen.
   Ik hoor het graag.

 5. Robbert Reply

  Ik heb ook een tip voor mensen die in de grensregio wonen. Ben je regelmatig kort in het buitenland om bijvoorbeeld te winkelen of te tanken dan is een doorlopende reisverzekering meestal aan te raden.

  Mocht je op één van deze korte uitstapjes medische zorg nodig hebben of in een andere situatie terecht komen dan dekt de reisverzekering in bepaalde gevallen. In Nederland moet er vaak sprake zijn van een geboekte vakantie, zoals een hotel of park voor minimaal x nachten. In het buitenland is deze voorwaarde niet van toepassing.

  Maar zoals bij alles, check de voorwaarden van de eigen reisverzekering.

 6. Alexandra Reply

  Ik plan m’n eigen reizen, blijf binnen Europa en reis niet met het vliegtuig. Ik heb geen kinderen. Voor mij genoeg redenen om helemaal geen reisverzekering te hebben. Ik zou er alleen een afsluiten als ik buiten de EU zou reizen, met name met het oog op eventuele repatrieringskosten. Spoedeisende zorg in het buitenland wordt door m’n zorgverzekeraar vergoed op basis van het in Nederland geldende tarief.

 7. Tiny Reply

  Bij mij ook doorlopend, ben regelmatig een weekje weg dus per vakantie is al snel duurder. Annulering heb ik dan juist weer niet erin zitten aangezien ik vaak vrij last minute boek en bijna nooit een pakketreis. Ben dan dus hooguit m’n verblijfskosten kwijt en dat is wel te overzien. Wel: gevaarlijke sporten (ongevallen), extra ziektekosten, repatriëring. Hiermee ben ik voor 2 personen 150 euro per jaar kwijt.

 8. Natasja Reply

  Ik lees al een tijdje mee op deze site en heb al heel veel goede tips voorbij zien komen. Bedankt!
  Ook ik ben nu al onze verzekeringen onder de loep aan het nemen.
  Mijn tip is om naast PriceWise ook andere vergelijkingssite’s te proberen.
  Persoonlijk vind ik Independer bijvoorbeeld echt heel fijn met heel veel zoekopties. Daarnaast bieden ze ook nog aardige extra’s zoals een gratis extra verzekering. Maar dat is voor iedereen natuurlijk persoonlijk.
  Verder vooral doorgaan met deze fijne geld bespaar tips, ik heb er al heel veel aan gehad, bedankt!

 9. Mariska Reply

  Ik lees dat veel mensen een reisverzekering nemen om medische kosten te laten vergoeden in het buitenland, maar dit wordt ook gedekt door je zorgverzekering.
  Ik heb helemaal geen reisverzekering, ook geen annuleringsverzekering. Mocht ik ooit kosten moeten maken om terug te vliegen of wordt mijn bagage gestolen, dan is dit prima te overzien.
  Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar ik heb echt nog nooit een reisverzekering nodig gehad.
  Voor een wintersportreis zou ik wel een verzekering regelen, dat zijn me te grote risico’s en te hoge kosten mocht je aanspraak moeten maken op hulp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *