Serieus? 4000 euro aan vakantie?

Om mij heen is iedereen druk met het boeken van een vakantie, dan wel in voorbereiding daarop. Spanje, Frankrijk, Amerika, Curacao. Er worden duizenden euro’s tegenaan gegooid. Wij blijven met onze twee kleine kinderen lekker thuis. Al verklaart iedereen ons voor gek.

Een kennis post een bericht op Facebook: wie heeft er die ene gouden tip voor dé gedroomde vakantie. Er volgen tientallen reacties, met linkjes en jubelende reacties. Het paradijs op aarde zou het her en der moeten zijn. Ik klik wat mee. Even de tarieven checken van dit toch wel verleidelijke b&btje. 265 euro per nacht voor vier personen. Ik reken. Stel, je wilt negen dagen lang ontsnappen aan de sleur, dan kost die kamer je 2385 euro. Dan moet je nog naar Zuid-Spanje afreizen in zo’n volgepakt Transavia-blik, tel dat er nog maar bij op. En dan hebben jij en je bloedjes nog geen hap door hun keel. Dus zeg dat je met 4000 euro klaar bent.

Wow, 4000 euro. Ik krijg net een offerte binnen voor het schilderwerk binnen en buiten, ons hele huis, voor die prijs. Dat blijft 10 jaar zitten. Die vakantie is na 9 dagen weer voorbij. En stel, oke, je bent zo gek om dat te betalen. Dan lig je heus als vader en moeder van kleine kinderen niet hele middagen op je opblaasbare HEMA-worst te drijven in het zwembad, hoor. Nee, je bent voortdurend hyperalert omdat je bang bent dat je kids, of één van ze, net zo erg, zonder zwemdiploma in dat zwembad belandt. Of dat ze verbranden, gestoken worden door van die Zuid-Spaanse bloedzuigers.

Ik zie wel eens die reclames op tv, van een stelletje dat samen op een scootertje door de heuvel van weet-ik-veel-waar rijdt. Oh, krijg er spontaan vakantiekriebels van. Tot de realiteit intreedt. Dat kon tot 4 jaar geleden, nu ben ik moeder van twee en is vakantie gewoon anders. Die scooter huur ik waarschijnlijk pas weer met 65-plus korting. Niet erg, hoor. Ooit kijk ik de foto’s van mijn kleine kroost en wil ik niets liever dan terug naar deze tijd. Dus geniet ik ervan. Maar 4000 euro aan een vakantie waarin ik zelf amper uitrust, nee, dat weiger ik. Dan neem ik liever een abonnement op de lokale binnenspeeltuin, om daar in een hoekje heerlijk relaxed wat tijdschriften te lezen, terwijl mijn kleintje oefent met omrollen en de ander de opblaasbare vulkaan beklimt.

Vraag blijft: ben ik nou gek? Of is de rest van de ouders dat? Want ik ken dus echt bijna niemand die thuisblijft deze zomer. Vinden ze zielig voor de kids. Zullen ze mijn kroost wel flink meelijwekkend vinden. Arme kinderen, die lekker Disneyfilms kijken, buitenspelen, naar de kinderboerderij gaan en – oef, durf ik dit te zeggen – gewoon een paar ochtendjes in de week naar de buitenschoolse opvang. De meeste mensen zullen toch echt mij aanwijzen als de gekke hier.

Het verrast je misschien niet, maar ik denk daar anders over. Ik hoorde dat er in mijn dorpje ouders zijn die vrij vragen voor de laatste twee uur van de laatste dag van school, zodat ze om 12 uur al kunnen gaan rijden naar Zuid-Frankrijk, in plaats van pas om 14 uur. Dan ben je toch wappie? Is je leven in Nederland, gewoon het alledaagse leven, dan zo saai? Kun je in je eigen tuin dan niet genieten?

Ik zeg: we zijn stiekem gewoon hartstikke verwend, allemaal. We zien niet meer hoe heerlijk ons leven thuis is. Want komende zomer liggen er weer duizenden Nederlanders te zweten aan de Cote d’Azur, terwijl onze eigen Noordzee er bijna verlaten bij ligt. Dus als je 4000 euro uitgeeft aan een vakantie met je kinderen in de zomer… misschien kun je dat geld dan beter uitsmeren over het hele jaar en wat minder werken. Geniet wat meer, kijk eens om je heen en geef iedere dag een beetje meer vakantiegevoel.

 

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Doorbreek het patroon van meer, beter en groter - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Evaluatie doelen 2017 – Geldnerd.nl

15 Comments

 1. Merel - indefruitboomgaard.nl Reply

  Jij bent niet gek en zij zijn niet gek. Iedereen maakt andere keuzes (met andere consequenties die niet iedereen even goed inziet, helaas). Misschien doen zij het schilderwerk wel zelf? Weet jij het?

  Wij gaan in ieder geval vaak op vakantie en liefst ook elke keer lang. Maar goed, zonder kinderen dus wij staan met ons caravannetje op de mooiste plekjes voor een habbekrats (altijd onder de 20 euro per nacht).

 2. Team CF Reply

  Oh, nou, dan ga je me nu voor gek verklaren :-). We hebben net €10.000 opzij gezet voor een 9 weken durende road trip door Europa. Laatste keer dat we dit kunnen doen voordat de kleine verplicht naar school moet. Tis een keuze en eentje waar we biede achter staan. Komt er ook nog eens bij kijken dat ik 8 weken onbetaald vrij ga nemen. Kortom, we rennen financieel achteruit dit jaar, en ben er nog blij mee ook 😉

 3. Eurootje Reply

  De ene heeft alles over om lekker met vakantie te gaan naar exotische plaatsen en de ander doet met die centen liever iets anders, zelf zou ik het ook niet (meer) uitgeven.. maar vroeger deden wij dat ook, 14dagen Florida, ff paar daagjes naar Griekenland, of op een spontane ochtend richting Italie.. maar nu zouden we dat echt niet meer doen, zelfs niet als we 65+ zouden zijn haha
  Natuurlijk houdt dat niet in dat je dan helemaal thuis zou moeten blijven maar er zijn ook best andere (lees goedkopere) uitjes.
  Ach zo heeft iedereen zijn eigen hobby 😉

  1. Renee Reply

   Ik deed het vroeger ook. Soms denk ik nog: kom we pakken de spullen en gaan. Maar dan zie ik het totaalbedrag en kan ik het gewoon niet. Zoveel geld!

 4. dertigermetkids Reply

  heerlijk herkenbaar! wij zitten er een beetje tussenin.. we gaan meestal wel op vakantie of dagjes weg oid maar niet voor 4000 euro.. in nog geen 4000 jaar.. als we gaan is t in nl of belgie, een huisje/chalet (stacaravan).. zijn inclusief uitstapjes, eten alles hooguit de helft kwijt..

  1. Renee Reply

   Ja, en met kleine kinderen is zo’n dure vakantie helemaal zonde van je geld. Tenminste, dat vind ik! Wij doen het ook zoals jullie, hoor.

 5. Daantje Reply

  Ik vind reizen zó fijn! En gelukkig mijn man en zoontje ook. Dus wij genieten enorm van onze zuurverdiende vakantie in het buitenland. Maar €4000 vind ik wel een heleboel geld hoor, zeker om naar Spanje te gaan. Dat kan stukken goedkoper.

 6. Meneer en Mevrouw Reply

  Vorig jaar 12k stukgeslagen in Nieuw-Zeeland! Zou het zo weer doen 😉

  Verder kan ik me wel in je stukje vinden. Ik vraag me wel eens af of mensen voor zichzelf op vakantie gaan of voor de buren..

  1. Renee Reply

   Oh ja, op vakantie voor de buren. En een dikke auto omdat zij het ook hebben. Keeping up with the Jonesses. Zonde.

 7. Marjorie Reply

  Ben het gedeeltelijk met je eens. Veel geld voor een doorsneevakantie in Spanje, ik moet er niet aan denken. In de afgelopen jaren zijn mijn man en ik met de fiets door Europa getrokken tijdens de vakantie. We zijn naar Rome gefietst, naar Nice, naar Oostenrijk en vanuit Frankrijk weer terug. Heerlijk low budget, alleen de terug- (en één keer de heen-)reis kost echt geld. Verder kamperen en zelf koken. Wij houden ervan.
  Aankomend jaar gaan we het anders doen. Dit jaar zijn we 25 jaar getrouwd en in plaats van het geld uitgeven aan een feestje in een zaaltje (wat men van ons verwacht) gaan wij lekker met de kinderen op vakantie naar Indonesië. Dat kost wel wat, in ieder geval de vlucht heen en terug, de rest valt wel mee want we gaan op de bonnefooi. We zien wel waar we overnachten. Wel hebben we er voor gespaard dus het geld is er al. Ik heb er bijzonder veel zin in. Volgend jaar gaan we weer fietsen, heb ik ook al weer zin in.

 8. Nikkie Reply

  Wij houden wel van mooie reizen en vakanties. Onze reis aan het einde van het jaar naar Florida gaat ook 4000 euro kosten. Genoeg mensen in onze omgeving gehad die “later” zouden gaan reizen maar waarvan de later nooit gekomen is. We leven hier en nu . En daar hoort naast sparen voor ons ook mooie reizen bij. Wij gaan gemiddeld twee keer per jaar op vakantie en zijn twee jaar geleden begonnen met duurdere reizen. Geen moment spijt van gehad. Het ene jaar duurder dan het andere, of de kosten meer verdeelt per reis. Zoals nu 4000 en 2500 maar dit kan ook 7000 en 1500 zijn naar gelang het soort reis. We hopen dit nog jaren in goede gezondheid vol te houden. Want misschien komt de later niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *