Spaar €58.000 euro door je eigen champignons te snijden

Voorgesneden broccoli, champignons, kip. De supermarkt ligt er vol mee. Ik onderzocht hoeveel geld dat nu echt scheelt. En hoeveel tijd het kost om zelf te snijden.

Mijn zus woont in België en ze was op bezoek. We gingen samen boodschappen doen want ja, dat moet ook gebeuren. Ik verliet de winkel met vier tassen vol eten en drinken en betaalde 62 euro. Zij vulde een half tasje en moest 25 euro betalen. Ook vreemd, merkte ze in de auto terug op. We pakten de bonnetjes erbij en vergeleken onze aankopen. ‘Ja,’ zei ik al snel. ‘Het verschil in kosten zit in dat jij luie boodschappen hebt gekocht.’ Luie boodschappen. Daarmee bedoel ik voorgekookte aardappeltjes, gesneden groenten en kant en klare salades.

Lees ook: Besparen op de boodschappen: zo doen wij het

Dus ging ik thuis eens op onderzoek uit. Gewoon online. Hoeveel scheelt dat nu eigenlijk? Ik vond het verschil nog groter dan ik zelf vooraf dacht. Ik vergeleek op de website van Albert Heijn. Niet dat we bij die winkel geweest waren, maar zij hebben de makkelijkste site om op te vergelijken. Wist je dat 250 gram champignons, gewoon nog heel, daar €0,95 kost? En dat diezelfde champignons, dezelfde hoeveelheid, in al gesneden vorm een prijsstickertje hebben van €2.39? Wow! Dat is gewoon ruim twee keer zoveel. Kun je nagaan wat een impact dat op je budget kan hebben.

Wat ik trouwens ook tijdens mijn zoektocht ontdekte? Dat er ook zoiets bestaat als een champignonsnijder. Briljant. Je kunt er ook allerlei andere dingen supersnel mee snijden. Ik heb ‘m meteen besteld 🙂

Ik maakte er een video over en ik hoop dat dit je ogen opent. Voor de lezers onder ons die nu denken: ‘Ja, maar ik heb een heel druk leven. En ik heb de tijd niet om het zelf te snijden.’ Voor jullie heb ik in de video ook even getimed hoeveel tijd het kost om je champignons zelf te snijden. En ik rekende uit wat je groenten zelf snijden je jaarlijks en op langere termijn op kan leveren. Zo kun je zelf kiezen of jij voortaan zelf snijdt en langzamerhand rijk wordt, of kiest voor gemak en voorgesneden blijft kopen.

Check de video en vergeet niet op mijn YouTube-kanaal te abonneren. Meer video’s komen eraan!

22 Comments

 1. Elisa Reply

  Hi Renee!

  Goed filmpje maar… Je rekensommetje klopt niet. Je bespaard 58.000 als je vanaf dag 1 €15.000 op een beleggingsrekening laat staan en daar 30 jaar lang 4% rendement op maakt. In het voorbeeld – wanneer je bespaard door je champignons te snijden – beleg je 5 euro per week en dit laat je telkens groeien.

  1. Renee Lamboo Reply

   Ik rekende het uit via berekenhet. Iedere maand een inleg van 20 euro en dat tegen rendement van 4% = na 60 jaar ruim 58.000 euro.

 2. Audrey Reply

  Haha, leuk dat je er vol voor gaat inclusief zelf snijden. Kritische noot is wel dat het totale bakje langer duurt omdat je dan ook steeds nieuwe champignons moet pakken, en persoonlijk maak ik champignons ook altijd even schoon. Om nou paardenpoep te zitten eten… Maar je punt is helemaal duidelijk! Ik koop heel af en toe zo’n voorgesneden groentemix, maar dan moet er al een goede aanbieding of kortingssticker op zitten. Champignons koop ik echt nooit gesneden.

 3. TheMoneyMindset Reply

  Voorheen maakte ik ook ontzettend veel gebruik van voorgesneden en voorverpakte producten. Erg makkelijk, maar inderdaad erg duur als je het vaak gebruikt en ook grote(re) hoeveelheden nodig hebt.

 4. Truus Reply

  Jammer al die filmpjes. Ik haak zo onderhand af. Ik lees graag blogs en sla de filmpjes altijd over. Kun je die niet op You-tube zetten ofzo en de blog voor een lezer bewaren?

  1. Renee Lamboo Reply

   Hi Truus, er is nog genoeg te lezen, lijkt me! Een filmpje per week moet je net aan kunnen, hoop ik 🙂

   1. Kathinka Reply

    Ik heb dat zeker niet hoor Renée. Of het nou een blog of een filmpje is, hoe meer Porterenee, hoe beter ?
    Superleuk dat je de besparing op de lange termijn uitrekent. Kun je nagaan wat dat samen met de snoeptomaatjes uit een eerdere blog (of was het een vlog?) bespaart in zoveel jaar tijd. Heerlijk, ik snij nog even door ?

    1. Renee Lamboo Reply

     Dank Kathinka. We doen gewoon ons best en kunnen het helaas niet iedereen naar het zin maken. We doen ons best!

   2. Renee Lamboo Reply

    Hi! We doen ons best het iedereen naar het zin te maken. Veel mensen willen juist wel vlogs. Meer dan eens per week is het niet, dat beloof ik 🙂

    1. Anouska Reply

     Hoi Renee,

     Misschien is het een optie om een transcript van de vlogs eronder te plaatsen, zodat de mensen die liever lezen (waaronder ik) de informatie kunnen lezen. Dat zie ik vaak gebeuren bij Engelstalige blogs/vlogs.

 5. Zwier Reply

  Altijd leuk dit soort vergelijkingen. Als je niet wil snijden (of kunt snijden, dat kan ook nog ivm handicap), dan is diepvries broccoli stukjes ook goed te doen voor 2,19 per kilo. Wij halen veel diepvriesgroente. Bv paprikamix gesneden is 2,78 voor 1 kg. En er gaat nooit wat weg, ook als je maar een handje nodig hebt. Champignons is een voorbeeld wat altijd voordeliger is, maar dat is veel minder met bv gemengde wok groenten, dan heb je veel verschillende groentes nodig en dan wordt het met zelf snijden ook duur. Dan is voor kleine eters het goedkoper om toch evt in aanbieding de gesneden zakjes te kopen. Soms snijden we “voorraad” en gaat het in de vriezer, maar smaak neemt wel wat af. Dus wil je volledig zijn dan is het absoluut waar dat soms voorgesneden erg duur is, maar ligt ook erg aan je huishouden en het soort product.

  1. Rosita Reply

   Ik kan inderdaad niet snijden vanwege mijn handicap en koop regelmatig voorgesneden groenten, maar ik vraag nu wel steeds vaker of iemand anders voor mij wil snijden. Waar vind je voorgesneden paprika? Ik laat die altijd snijden.

 6. Mr. Groeigeld Reply

  Nog een toevoeging: groente uit blik/pak of verwerkt is veel ongezonder dan de hele groente. Kijk maar eens op die pakjes/blikken, je verbaast je erover hoeveel suiker en zout erin zit voor smaak en conservering. Wist je dat er bijv 1,5 klontje suiker per 100gr witte bonen in tomatensaus zit? Bizar.

 7. Jessica Reply

  Grappig hè wat mensen tegen het zelf snijden van groente hebben. Te druk en dan wel ivm stressklachten naar een Mindfulness cursus moeten. Groenten ( ik eet geen vlees)zelf snijden is voor mij tevens een momentje van rust, lekker zen mijn groente snijden voor de eigengemaakte atjar. Heerlijk! Mijn zus was links verlamd door een hersentumor maar had uitgevonden dat ze de champignons prima met een eiersnijer in plakjes en stukjes kon snijden. Nog steeds ben ik trots op hoe stoer zij manieren bleef zoeken om dingen zelf te kunnen doen.

 8. Tiny Reply

  Beste tip als je nou vaak voor veel mensen moet koken: investeer eenmalig in een goede keukenmachine. Hakken/snijden gaat dan zo snel, dat je echt geen voorgesneden groenten hoeft te halen. En inderdaad invriezen is een goed idee. i.p.v. rauw invriezen kun je er eventueel ook meteen een grote voorraad soep of saus van maken. Heb je meteen gezonde fast-food als je doordeweeks even snel wat wilt eten zonder te koken (en snijden).

 9. Vera Reply

  Voorgesneden groenten (en fruit!) zijn niet alleen duur, maar ook vaak veel minder lang houdbaar, dus meer verspilling. Dit verschil zie ik vooral bij sla en champignons. Als ik die bruine randjes zie in de zak ben ik gelijk weer genezen van voorgesneden groenten..

 10. Marleen Reply

  Moest aan deze post denken nu ik in de keuken wortels sta te koken voor een batch babyhapjes. Inderdaad helemaal zen en veel goedkoper dan olvarit haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *