Sportschool dicht door corona? Toch betalen? Alles over je rechten en plichten tijdens corona

Je betaalt je sportschoolabonnement in coronatijd gewoon door, maar je kunt er niet heen. En je vakantie is geannuleerd maar je krijgt je geld niet terug. Hoe zit het met je rechten en plichten in coronatijd? We zochten het voor je uit.

Het leven ziet er al een maand of twee heel anders uit. Je staat niet meer wekelijks te zwoegen in de sportschool of je kroost aan te moedigen langs het voetbal- of hockeyveld. Ik had kaartjes voor een tof festival deze zomer. Gaat niet door. Ik mis mijn wekelijkse tennisuurtje en mijn zomervakantie naar Zuid-Frankrijk valt ook in het water. Hoewel we natuurlijk allemaal het waarom goed begrijpen, is het toch jammer. Wat dit zijn de dingen die het leven toch net iets meer sjeu geven. Maar hoe zit het nu eigenlijk met al die kosten? Ben je verplicht je sportschoolabonnement of verenigingslidmaatschap door te betalen? En die vakantie? Krijg je je geld terug als je annuleert? En hoe zit het met die voucher die je krijgt aangeboden? Ben je verplicht deze aan te nemen? Ik zocht het voor je uit. 

LEES OOK: De 9 financiele lessen van corona

Heb je een pakketreis geboekt en wordt deze door de reisorganisatie geannuleerd? Dan heb je recht op 100% terugbetaling van je geld. Zonder annulerings- en/of bemiddelingskosten. Biedt de reisaanbieder je een voucher en wil je die accepteren? Vooral doen. Je helpt de reisorganisatie dan een beetje in deze buitengewoon rare tijd. Lees wel even goed de voorwaarden die bij de voucher horen, voordat je deze accepteert. Wil je geen voucher? Dan accepteer je hem niet. De reisorganisatie is dan namelijk verplicht de volledige reissom terug te betalen. En wel binnen 14 dagen na annulering. 

Wil je zelf annuleren? Dat kan natuurlijk altijd. Als je kan aantonen dat de situatie in het vakantieland door corona niet veilig is of als er is een negatief reisadvies geldt, dan mag je zelf je pakketreis kosteloos annuleren. Maar wat als de reisorganisatie de reis toch door laat gaan, maar jij je er niet lekker bij voelt op pad te gaan in coronatijd? Dan betaal je annuleringskosten. En hoe later je annuleert, hoe hoger vaak de kosten. Hou er rekening mee dat als je een annuleringsverzekering hebt, deze verzekering de kosten van de reis vanwege het coronavirus vaak niet dekt. Maar ben je ziek geworden door het virus of werkeloos geraakt?  Dan kan je vaak wel een beroep op deze verzekering doen. 

Wanneer je een losse accommodatie of een vliegticket hebt geboekt en het hotel is gesloten of de vlucht geannuleerd, dan krijg je je centen terug. Je hoeft natuurlijk niet te betalen voor een dienst die niet geleverd wordt. Is het hotel wel open, maar het zwembad en restaurant bijvoorbeeld niet? Dan heb je niet automatisch recht op teruggave van je geld. Het is nu eenmaal een uitzonderlijke situatie en in zo’n geval kan je het best proberen met beheerder van de accommodatie tot een redelijke oplossing te komen.

corona financiënIk heb een tentplek op een camping in Zuid-Frankrijk gereserveerd. En een aanbetaling gedaan. Ik weet op dit moment nog niet of de camping in juli opengaat, maar ik zie mezelf over een paar weken echt nog niet op een Frans marktje struinen of op een terras een wijntje drinken. En dat maakt de vakantie juist zo fijn. Ik heb de voorwaarden er eens bij gepakt. Daarin staat dat ik tot 8 weken voor aankomst kosteloos kan annuleren. Dat heb ik gedaan. Ik kreeg de vraag van de campingbeheerder of ik mijn reservering wilde doorschuiven 2021. Ik snap die vraag wel. De beheerder van deze kleinschalige camping mist natuurlijk al flink wat inkomsten dit seizoen en als hij ook nog eens alle aanbetalingen moet terugbetalen kan dat natuurlijk tot financiële ellende leiden. Ik denk er nog even over na… Dus heb je een losse reis en/of accommodatie geboekt en wil je thuisblijven? Kijk dan goed naar de annuleringsvoorwaarden.

LEES OOK: Corona-korting: betaal minder voor je stroom

En hoe zit het eigenlijk met een vlucht? De meeste vliegmaatschappijen bieden passagiers vouchers aan. Net als bij pakketreizen, ben je niet verplicht deze te accepteren. Wil je op een later (en veiliger) moment nog een vliegtripje maken? Dan is zo’n voucher wellicht een goed idee. Er is op dit moment wel veel discussie over vouchers. Dus lees de voorwaarden heel goed. En hou er rekening mee dat als de vliegmaatschappij failliet gaat, je voucher niets meer waard is. Dan ben je dus alsnog je geld kwijt. 

Goed, we weten nu hoe het met de vakantie zit. Maar hoe zit het met sportschoolabonnementen en het lidmaatschap van de voetbal- of tennisvereniging? Dat je al weken niet hebt kunnen sporten is op zich natuurlijk al prut. Maar geld betalen voor iets wat je niet kan doen, is ook niet fijn. Gevalletje no cure, no pay denk je misschien. Maar dat gaat niet in alle gevallen op. Hang jij iedere week aan de fitnesstoestellen in de sportschool of volg je wekelijks een groepsles? Dan is het simpel. De sportschool kan de dienst die jij afneemt niet leveren en dan hoef je niet te betalen. Ook niet als de sportschool de lessen online aanbiedt. Heb je een lidmaatschap bij een vereniging? Dan is het een iets ander verhaal. Is er bij een sportschool meestal sprake van een overeenkomst, bij verenigingen heb je een lidmaatschap afgesloten. En juridisch gezien moet je bij een lidmaatschap de volledige contributie betalen, ook als er niet gevoetbald of getennist kan worden. Maar ja, of de situatie zo zwart/wit gezin zal worden door rechters? Zover laat ik het niet komen. Een beetje solidair zijn richting mijn sportvereniging vind ik niet zo’n slecht idee. Want ik kijk er naar uit om straks weer gezellig een balletje te kunnen slaan.  

Dat festival waar ik me zo op verheugde gaat niet door. Geen festival? Geld terug. Heel simpel. Net als kaartjes voor een concert of voorstelling in het theater. Je krijgt je geld gewoon terug. Is het voor jou geen probleem om een tegoed te krijgen? Of het kaartje te bewaren tot volgend jaar? Dan zeg ik: doen! Wat in het vat zit verzuurd niet en je helpt de culturele sector enorm.

LEES OOK: Geen festival, dan maar beleggen?

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.