Staycation: zo heb je met kids toch dat vakantiegevoel (gratis)

De zomervakantie met kinderen is altijd een uitdaging. Zeker nu het voor veel mensen toch een staycation wordt. Dus geven we je 11 tips om gratis thuis net zo’n vakantiegevoel te hebben, als je anders in Zuid-Frankrijk had gehad.

Drie weken op een mooie, kleine camping in Zuid-Frankrijk. Luieren bij het zwembad, eindeloos struinen over de Franse marktjes, verse croissantjes halen bij de bakker, zoete crêpes eten op een terras en mooie herinneringen maken. Zo zou mijn zomervakantie 2020 er ongeveer uit zien. Maar toen was daar Corona. Geen rit naar het warme zuiden dit jaar. Niet erg, want ik en mijn lievelingen zijn gezond. Maar er komen straks wel 6 lange weken schoolvakantie aan. Een staycation dan maar. Een periode die we voornamelijk in en om het huis gaan doorbrengen. Want met z’n allen hutjemutje op het strand gaan liggen is volgens mij nog niet echt de bedoeling. En een bijkomend voordeel van thuis vakantie vieren; het is goedkoop. En die €2500 die in mijn vakantiepotje zit? Die blijft lekker staan. Voor volgend jaar. 

Lees ook: Zo wordt mijn vakantie €1500 goedkoper dan vorig jaar.

Daar zit je dan straks. 6 weken thuis met je kroost. Er zijn ouders die bij de gedachte alleen al gaan hyperventileren. Helemaal niet nodig. Door er thuis een vakantiefeestje van te maken kom je die tijd echt wel door. Beleef samen mooie avonturen en maak blijvende herinneringen.  

Ik deel mijn 11 favoriete thuisblijf-vakantietips met je die je helemaal niets kosten.

Tip 1: Camping à la maison

Geen tent dus in Frankrijk dit jaar, maar in de tuin. Eigenlijk zitten daar best wat voordelen aan. Is het wat minder mooi weer? Dan slapen we gewoon in ons eigen bed. En de plasemmer blijft op zolder. Ook best fijn. Geen tent of tuin? Sleep de matrassen en slaapzakken eens naar de woonkamer. Gegarandeerd succes. 

Tip 2: Zelf ijsjes maken

In de vakantie eten wij iedere dag een ijsje. Ja, echt iedere dag. En ik doe maar al te graag mee. Ook dan doen we deze zomer. We maken zelf ijsjes van fruit en yoghurt. Gewoon in van de plastic vormpjes van Ikea. En komen er buurtkinderen aanwaaien? Dan smullen zij ook lekker mee.

Tip 3: Leer een taal 

Mijn kinderen vinden het altijd leuk om een paar woordjes in de taal van het vakantieland te leren. Dat gaan we dit jaar ook doen. Wat Franse, Spaanse of Chinese woordjes leren is toch hartstikke leuk? Natuurlijk doen we dat wel via een gratis app zoals Duolingo of Memrise.

Tip 4: Picknick in de tuin

Ik ben dol op picknicken. Het liefst buiten op een kleedje in het park of bij het meertje in de buurt met een goed gevulde picknickmand. Maar ook in de tuin is picknicken leuk. Kleedje in het gras, frietjes uit de oven, bakje rauwkost erbij en je staycation is weer een dagje geslaagd. Enjoy!Lees ook: Zo houden wij uitjes betaalbaar.

Tip 5: Vakantiegeld

Ik geef mijn kinderen ieder jaar €10 vakantiegeld. Daar kopen ze dan meestal een lekker fout souvenir van. Deze zomer krijgen ze ook gewoon vakantiegeld. Gezellig op de fiets naar de speelgoedwinkel hier in het stadje en scoren maar!

Tip 6: Maak samen fotoboeken

Ik neem het me ieder jaar weer voor. Direct na de vakantie een fotoboek maken. Maar in de praktijk lukt het me niet om dat voornemen te behalen. Ergens in 2016 ben ik afgehaakt. Maar deze zomer gaan we aan de slag. We kiezen allemaal onze 20 favoriete vakantiefoto’s. Dan vertellen we elkaar welke herinneringen die foto’s oproepen en knallen we de kiekjes in een online fotoboekje. En ben jij een filmer? Plan dan een filmavondje. Samen op de bank en lekker weg mijmeren bij die fijne vakantiebeelden van voorgaande jaren.

Tip 7: Houtjes sprokkelen en vuurtje stoken

Mijn kinderen zijn best te porren voor een wandeling in het bos. Maar het liefst wel met een doel. Verzamel samen de mooiste houtjes en stook ’s avonds een vuurtje in de vuurkorf. Laat een paar stokken achter, prik daar een marshmallows op en roosteren maar. En pakt mijn zoon van 9 dan ook nog eens zijn gitaar? Dan is mijn vakantiegevoel compleet.

Check hier de resultaten van de PorteRenee Poll over staycation

Tip 8: Bezoek online een museum

Wij gaan graag naar een museum. Er zijn er in ons land echt zoveel die voor kinderen te gek zijn. Dat doen we deze zomer ook. Niet live, maar online. Het thuismuseum van Nemo bijvoorbeeld. Leuke weetjes leren en samen experimenten thuis doen. Of het online rijksmuseum voor families. Hier kan je bijna 700.000 kunstwerken online bekijken. Van de Nachtwacht tot Nijntje. Er zijn veel musea die online de deuren openen. Even googelen maar. 

Tip 9: Leef lekker in het vakantieritme

Mogen je kinderen in de vakantie later naar bed? Dan mag dat tijdens een staycation ook, toch?. Eet je in de vakantie wit stokbrood met Nutella (mijn guilty pleasure)? Dan eet je dat nu ook. Mag je kind tijdens de vakantie wat langer op een schermpje? Dan doe je nu ook niet zo moeilijk. Hou het vakantieritme aan en ben wat losser. Dat is voor iedereen leuk.

Lees ook: Probeer een de Hygge-lifestyle. Goedkoop en lekker samen.

Tip 10: Animatie

Zijn jouw kinderen dol op animatie tijdens de vakantie? Er zijn veel vakantieparken die deze zomer online animatie aanbieden. Zet ze voor het scherm en zelf ga je met een kop koffie en tijdschrift in de tuin of op je balkon zitten. Niet meer aan doen.

Tip 11: Vind het wiel niet zelf uit

Last but not least; vind het wiel niet zelf uit. Het internet staat momenteel vol met leuke tips . Zoals ook deze blog ;-). Kijk ook eens op OERR die te leuke spelletjes en DIY-activiteiten voor in de tuin online heeft gezet. Doe er je voordeel mee.

Fijne vakantie! En maak vooral samen mooie herinneringen. 

Hoe ga jij je vakantie besteden als je niet weg kunt of gaat?
Je hebt vast nog meer tips voor ons allemaal.

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.