Thuiswerken en amper een energierekening. Zo doet Ilona dat.

Ilona (34) is dolblij met haar zonnepanelen, zeker nu ze alweer een jaar fulltime thuis werkt. De panelen zorgen ervoor dat ze maar €26 per maand betaalt aan energie.

“We betaalden vorig jaar in totaal €1.040 voor gas én elektra. Daarvan kregen we uiteindelijk €728 terug. Onder de streep betaalden we dus voor een heel jaar €312 euro. Dat was nog minder dan ik had gewacht. Ik ben dat jaar namelijk fulltime thuis geweest omdat ik een baby kreeg. Daarna werkte ik door corona ook weer thuis. En dan toch nog dit resultaat, daar zijn we heel blij mee. 

zonnepanelen

Mijn man en ik wonen in een huis uit 2001. De vorige bewoners betaalden €200 per maand aan energie. Dat is behoorlijk pittig voor een rijtjeshuis. Toen wij er gingen wonen, ging dat bedrag omlaag naar zo’n €120. Ondanks dat we twee kinderen hebben, een baby en een kleuter, zijn we best zuinig in het verbruiken van energie. Dat heeft natuurlijk met geld te maken, maar niet alleen dat. We weten inmiddels allemaal dat energie de aarde veel kost, dus daar moet je – wat mij betreft – bewust mee omgaan. 

Vanaf het moment dat we hier kwamen wonen wilden we al zonnepanelen. We hebben een tuin op het zuidwesten, de stand van ons huis en de ligging van het dak, zijn er ideaal voor. Omdat we in een rijtjeshuis wonen hebben we niet veel plek op het dak. Ik wilde wel het maximale uit onze zonnepanelen halen, maar hoe dan? Ik ben veel gaan lezen. Vooral online. Er is zoveel goede en gratis informatie te vinden. Uiteindelijk stuitte ik op hoogrendementspanelen. Die zijn wat duurder, maar leveren meer op. Dat was perfect voor ons. 

Oerwoud

Toen wisten we wat we wilden, maar hoe dan verder? Er kwam een oerwoud van aanbieders op ons af. Google maar eens en je krijgt lijsten met namen en mailadressen. Iedereen zegt dat ze de beste en de goedkoopste zijn. Maar hoe vind je nou een geschikte partij?

Ilona geeft tips!
In 7 stappen een betrouwbare partij kiezen om je zonnepanelen te leggen 

We hebben uiteindelijk vier partijen op gesprek gehad. De prijzen liepen flink uiteen en er zaten ook wat minder betrouwbare aanbieders tussen. Een installateur wilde bijvoorbeeld de draden via de regenpijp wegwerken. Een rondje googlen leerde mij dat dat geen goed idee was. Je moet je koppie er echt bijhouden, merkte ik. Uiteindelijk kozen we voor een partij die goed voelde. De adviseur dacht mee, nam de tijd, en stond online ook goed aangeschreven. 

In oktober 2019 werden de panelen uiteindelijk op ons dak gelegd. Helemaal zoals wij het wilden. We kregen er een app bij die mijn man dwangmatig uitlas die eerste weken. Dan riep hij opeens door de kamer “26,34!”. Ik dacht dat ik midden in een potje Bingo was beland, maar dat waren opbrengstcijfers. Het is toch een gadget en daar zijn veel mannen gek op. De mijne wel, in ieder geval. 

LEES OOK:  Waarom 'ik leef nu' écht zo'n stomme reactie is

Warmtepomp aansluiten

Onze panelen leveren veel meer op dan wij nu aan energie gebruiken. We leveren een deel terug aan de energiemaatschappij en krijgen daar geld voor. Dat wordt verrekend met ons eigen verbruik. We hebben vooruit gekeken bij het kiezen van het soort en het aantal panelen. Onze kinderen zijn nu nog klein maar worden uiteindelijk pubers, met telefoons en laptops. We hebben nu genoeg panelen om dat allemaal af te dekken. Ook willen we in de toekomst een warmtepomp, die veel energie verbruikt. Die kan ook draaien op de stroom die van onze panelen komt. 

De panelen kosten in totaal ruim €10.000. Naar de terugverdientijd hebben wij niet gekeken. We blijven hier lekker wonen en halen die investering er uiteindelijk wel uit. We hebben dit ook gedaan omdat huizen van de overheid gasloos moeten worden. Koken doen we niet meer op gas, maar met stroom van de panelen. Het huis wordt wel nog verwarmd op gas, daar willen we op termijn ook vanaf. De panelen waren voor ons een eerste stap richting een duurzaam huis. We zijn daar nu heel blij mee. Geld besparen is fijn, maar het idee dat we niet onnodig veel vragen van de aarde voelt ook goed.” 

Ilona geeft tips: In 7 stappen een betrouwbare partij kiezen om je zonnepanelen te leggen 

Dit artikel is een samenwerking met a.s.r. Ook zij zijn fan van duurzamer proberen te leven en geld overhouden. De inhoud van het stuk is 100% van ons.