Thuiswerken: Pas op voor deze geld-valkuilen

We werken door corona massaal thuis. Dat lijkt in eerste instantie vooral geld voor reiskosten te besparen, maar er liggen ook wat uitgaven op de loer. Waar je je nu je thuiswerkt misschien sneller door laat verleiden. Ik waarschuw je er voor 5.

Velen van ons zitten alweer maanden thuis. Wie had dat gedacht? We werken vanuit huis en dat heeft natuurlijk volop voordelen. Je houdt tijd over, want je hoeft niet in een bomvolle trein (sowieso irritant natuurlijk) naar je werk. Of in de auto door de file die kant op. Het levert nog meer tijdswinst op. Want je hoeft niet elke dag helemaal gestreken en geschminkt naar je representatieve baan. Ik zal niet de enige zijn die bij Zoom- of Meet-afspraken van boven ‘business’ ben en van onderen bij team joggingbroek, hoor. Die tijdswinst is heerlijk. Maar thuiswerken kent ook zo zijn nadelen. Niet alleen het gemis van collega’s, het gevoel er even uit te zijn en aan het einde van de dag even wat tijd forenzen om te schakelen van werk-modus naar huis-modus. Ook financieel heeft thuiswerken best wel wat gevolgen. En er schuilen ook valkuilen in. Ik deel er 5 met je, in de hoop dat als je ze beter herkent, je ze ook kunt voorkomen.

1. Online shoppen

Even lekker online shoppen terwijl je op kantoor zit. Dat doe je niet. Je collega’s zouden het maar zien, of erger nog, je baas. Maar thuis kijkt niemand over je schouder mee. Dus ga je toch even kijken bij de sale, of klik je even door vanuit die nieuwsbrief die in je mail belandde. Logisch, maar gevaarlijk. Straks geef je wat je verdient die dag alweer uit voordat het op je rekening staat. Zeker als je hier vatbaar voor bent, kun je dingen doen om te voorkomen dat je in deze valkuil valt. Zorg bijvoorbeeld dat je betaalgegevens niet opgeslagen zijn in je computer. Want anders wordt shoppen echt te laagdrempelig. Zorg dat er niet teveel geld op je rekening staat. En als je hier echt aan ten onder gaat, blokkeer dan gewoon sommige websites die je echt niet kunt weerstaan.

2. Energieverbruik


Zeker nu het kouder wordt buiten, slinger je als thuiswerker makkelijk de verwarming aan. Je bent gewend om het op kantoor lekker aangenaam warm te hebben. Ik weet van vroeger – toen ik nog op kantoor werkte – dat ik zelfs midden in december nog aan een t-shirtje rondliep, omdat het er altijd 21 graden was. Als je dat klimaat thuis gaat nabootsen, kun je rekenen op een flinke energierekening. Zorg daarom tijdens het thuiswerken dat je altijd warme sokken aan hebt. Ik ben groot van fan die wollen dingen met plastic noppen eronder tegen het uitglijden. Veel lichaamswarmte ‘loopt’ er via je voeten uit, dus daar maak je al veel winst. Kleed je in comfortabele laagjes. Bijvoorbeeld een hemd, een blouse en daarover een vest. Nog altijd prima representatief voor een video-vergadering en ook warm genoeg. Je hoeft er niet als een Eskimo bij te zitten, maar je zult je thuis waarschijnlijk wel iets warmer moeten kleden dan op kantoor. Groot voordeel is wel: jij bepaalt zelf hoe hoog de verwarming gaat. Daar hoef je geen discussie over te voeren met je collega’s.

3. Die eeuwige boterhammen

Op je werk heb je een fijne kantine, waar je af en toe een lekkere salade haalt. Thuis zijn het altijd en eeuwig die saaie boterhammen. Natuurlijk varieer je wat. Kaas, komkommertje, kipfilet, een keertje hummus. Maar na een paar weken thuiswerken, ben je er helemaal klaar mee. Dus haal je lekker dure lunches in huis of bestel je zelfs (dit heb ik mijn omgeving al een paar keer gehoord) broodjes bij Subway. Je vindt jezelf al zielig genoeg, in al die eenzaamheid thuis. Oeps, geldvalkuil. Natuurlijk mag je jezelf af en toe verwennen, maar om nou te lunchen met bestelde broodjes en sushi van de Albert Heijn. Tja. Er is een gulden middenweg. In onze boodschappencursus hebben we het over een budget stellen per warme maaltijd. Misschien moet je dat als thuiswerker ook maar doen voor lunches. Dan weet je zeker dat je het niet te bont maakt.

4. Uitgeven wat je bespaart

Thuiswerken heeft financieel grote voordelen. Als je werkgever je reiskosten voorheen niet (volledig) vergoedde, houd je die kosten nu in je zak. Het is verleidelijk om dat geld meteen weer uit te geven. Misschien niet eens bewust. Het verdwijnt, als je geen overzicht hebt, gewoon in de Bermuda driehoek van het huishoudboekje. Houd je door het wegvallen van reiskosten omdat je thuiswerkt, geld over? Maak dan een automatische incasso aan voor exact dat bedrag. Zet het lekker op je spaarrekening. Toch een fijn idee dat je aan deze rotperiode in ieder geval een fijn zakcentje overhoudt.

5. Iedere dag effe naar de winkel

Je voelt je misschien best alleen, zo thuis. Of misschien word je juist gek van je partner, die al maanden naast je aan de keukentafel zit. Je MOET er elke dag even uit en gaat dan lopend een boodschapje doen bij de supermarkt. Goed dat je dat doet en ook fijn om je stappen te zien oplopen op je stappenteller. Maar elke dag naar de winkel gaan, betekent gegarandeerd dat je meer uitgeeft. Elke keer dat je winkelt kom je in de verleiding en pak je waarschijnlijk iets mee wat je vooraf niet van plan was te kopen. Bovendien heb je geen overzicht meer en plan je ook niks meer. Gevolg: een dikke vette overschrijding van je boodschappenbudget. Mijn idee: blijf gewoon één of twee keer per week naar de winkel gaan, zoals je vroeger ook deed. Wil je er écht even uit thuis? Ga dan gewoon lekker wandelen met een podcast op je oren. Ik ken een heel leuke: de PorteRenee podcast. Gratis en voor niks.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.