Verwarming ‘s nachts uit of niet? En nog meer energie bespaartips van kenners

Besparen op je energierekening. Hoe doe je dat? Moet je verwarming ‘s nachts uit of juist niet? Water koken in een waterkoker of op het fornuis? Een kenner legt uit hoe je 15% bespaart op je energierekening.

Ik woon in een huis met energielabel G. We vielen voor dit jaren ‘30 huis nog voordat we de brochure goed door hadden genomen. En ja, daar stond het keurig in. Voorlopig energielabel: G. We hadden al eerder in een huurhuis gewoond met datzelfde label. En we wisten: dat is niet alleen koud, maar ook duur. Dus proberen we op allerlei manieren te besparen op ons energieverbruik en daarmee op de rekening die we daarvoor krijgen. 

Lees ook: Ook duurzaam: 18 maanden geen kleding kopen.

Hoe doe je dat? Besparen op je energierekening? De meningen verschillen daar over nogal. Dus besloot ik mijn vragen (en die van jullie) voor te leggen aan een Theo, expert bij Greenchoice. Die partij kende ik vooral van de groene stroom maar ze weten dus ook een hoop van het verduurzamen van je huis en besparen op je rekening.

Is besparen de eerste stap in verduurzamen? 

“Wat mij betreft wel. Verduurzamen betekent ook minder gebruiken. Die eerste stap kun je doen zonder enige financiële investering. Dat is ook fijn.”

Waar begin je met besparen?

“Ik zeg dan meteen: bij verlichting. Verlichting is ongeveer 10% van je verbruik. Ik zie nog veel gloeilampen bij mensen thuis. Die zorgen voor een flink verbruik omdat ze warm worden. Van de energie die ze gebruiken, gaat 95% op aan de warmte. Dat is zonde. Dus allemaal vervangen voor led-verlichting, zou ik zeggen. Dat kost één keer geld maar verdien je snel terug. Als je echt wilt besparen, zul je jezelf daarna ook andere gewoontes moeten aanleren. Geen lampen aan overdag, uitdoen wanneer je een ruimte verlaat. Dat maakt ook een enorm verschil. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het voor veel mensen nog niet. Denk ook aan je buitenverlichting. Die staat vaak overdag onnodig aan. Maar ook ‘s nachts kun je je afvragen of het nodig is.”

Ik denk daarna meteen aan de verwarming..

“Ja, het huis verwarmen is verantwoordelijk voor het grootste deel van de rekening. Mensen hebben vaak een idee bij hoe ze daarop kunnen besparen, maar dat klopt niet altijd. Als je huis redelijk geïsoleerd is, is het het meest zuinig om een constante, redelijke lage temperatuur te kiezen. Laag noemen we tussen de 17 en 20 graden ongeveer. Zo voorkom je dat je pieken krijgt, bijvoorbeeld wanneer je thuis komt of wanneer je wakker wordt. Die pieken kosten echt veel energie, dus die wil je voorkomen.Je hoeft ‘m dan ‘s nachts dus ook niet uit te zetten. Bij goede isolatie blijft de warmte van overdag goed hangen en hoeft je verwarming dus niet voortdurend te werken om die temperatuur te bereiken. Deze tactiek is het beste voor vloerverwarming én radiatoren. En verder: gewoon een trui aantrekken in plaats van meteen aan die thermostaat gaan draaien. Dat vind ik echt niet meer dan normaal.”

En als je huis zo lek als een mandje is?

“Dan ontkom je niet aan die pieken, bijvoorbeeld als het buiten koud is. Probeer wel die constante, redelijke lage temperatuur aan te houden, wanneer je zo min mogelijk energie wilt gebruiken. Je kunt ‘m dan ‘s nachts iets lager draaien, omdat je niet wilt dat de verwarming ‘s nachts moet loeien om op temperatuur te blijven. Zeg naar bijvoorbeeld 17 graden. Als je ‘m dan na het opstaan naar 18,5 of 19 graden draait, is het verschil niet al te groot en de piek dus ook niet.”

Je verwarmt in huis natuurlijk ook water. Heb je daar bespaartips voor?

“Sommige mensen houden van een loeiheet bad. Als je dat een paar keer per week doet, zie je dat echt terug op je rekening. Iets minder warm is ook goed. Liever een douche nog dan een bad, tenminste als je er geen half uur onder gaat staan. Een douchetimer kan helpen, omdat je vaak zelf weinig gevoel heb bij hoe lang je doucht. Vijf minuten is echt lang genoeg om fris en schoon te worden.”

Maar je verwarmt niet alleen je bad- of douchewater.

“Nee. Wat dacht je van je vaatwasser? Probeer eens een wat kouder programma. En ook je wasmachine hoeft niet altijd op 60 graden te wassen. Kijk eens wat het resultaat is bij 30 graden of zelfs bij 20 graden. Als je dan toch hete wasjes wilt draaien, draai dan kortere wasjes. Je hoeft echt niet iedere keer het uitgebreide programma van 3 of 4 uur te draaien. Met de wasmiddelen van tegenwoordig kan dat best minder.”

Hoe zit het met koken?

“Kook je water vooraf even in je waterkoker voordat je het in een pan op het vuur zet. Je verliest op een gasfornuis veel warmte aan de omgeving. Dat is in de gesloten omgeving van de waterkoker veel minder. Dat kan dus schelen. Als je een Quooker hebt, kun je die ervoor gebruiken. Deksel op de pan, ook een besparing.”

7 tips

Lees hier de 7 tips die Greenchoice geeft om te besparen op je energie. Die van het deurtje van de oven, had ik nog niet eerder gelezen.

Als je dit allemaal fanatiek gaat doen, hoeveel kun je dan besparen op je energierekening?

“Dat hangt af van hoe verspillend je voor die tijd was, natuurlijk. En hoe streng je dit nu doorvoert. Maar gemiddeld kan het zo 15% schelen. Dat is zo’n 200 tot 300 euro per jaar per huishouden. Als je dat vanaf nu ieder jaar zo doet, loopt dat flink op.”

Dit artikel is een samenwerking met GreenChoice. De inhoud is voor 100% van mij. Word via deze link nieuwe klant bij Greenchoice, gebruik kortingscode PORTE2020! en ontvang een welkomstkorting van 140 euro.


29 Comments

 1. M Scholten Reply

  Het scheelt inderdaad veel. Wij doen dit al jaren en hebben ook label g. Toch geven we maar 70 euro aan gwl bij elkaar uit. Zonde om alles op te stoken. We doen gewoon een trui aan etc. We gaan er liever van op vakantie of uit eten ofz.

 2. Mandy Reply

  Leuk stuk! Wij doen bijna alles al en hebben een laag verbruik. Om het gasverbruik omlaag te krijgen denk ik er over om radiatorventilatoren aan te schaffen! Ben benieuwd of mensen daar al ervaring mee hebben.

  1. Willems Reply

   Ik vond ze toch te veel geluid produceren en ik was niet overtuigd over de eventuele besparing, omdat de ventilatoren ook gewoon stroom gebruiken.

   1. Mandy Reply

    Dank je wel! Ik overweeg het omdat gas duurder is/wordt en we hopelijk 10/20% daarmee kunnen/ hopen te besparen. Dat geluid ben ik benieuwd naar, heb het al meer gelezen!

  2. Gerard Reply

   Wij hebben er ook 1 voor in slaapkamer en het geluid valt reuze mee. Stroomverbruik is max 2 watt per unit en de kamer is wel veel sneller warm, dus Willems zijn beweringen neem ik in twijfel…

 3. Willems Reply

  Ik zie alleen over LED lampen dat het zinvol is om er in te investeren maar waarom niks over het verder verduurzamen van je huis door bepaalde investeringen te doen? Ja, je mindset en je gedrag bepaald veel, maar investeren + gedrag bespaard nog meer. Denk aan spouwmuurisolatie (heel goed te doen in oude huizen), vloerisolatie, dakisolatie, etc. Maar ook simpele ingrepen als radiatorfolie of tochtstrips (vervangen).

  Wij hebben intussen allerlei zaken gedaan om het huis van label D naar label A te krijgen en het comfort is iets wat het alleen al waard is, los van de lagere rekening. In ons geval van zo’n 100 euro per maand lager. Wij hebben de vloer extra geïsoleerd, de spouw opgevuld met isolatie, zonnepanelen, overal LED lampen, vloerverwarming geïnstalleerd, slimme meter + slimme thermostaat geïnstalleerd, alle tochtstrips vervangen, radiatorfolie op de eerste etage. Aan het eind van de rit een warmtebeeldcamera gekocht om het huis goed na te kunnen lopen. Deze warmtebeeldcamera verhuur ik nu voor mensen die hun huis willen verduurzamen, die investering had ik er dus al zo uit.

 4. Audrey Reply

  Interessant! Ik ben wel benieuwd wat de overstap naar een modernere HR-ketel me zou kunnen opleveren. Scheelt dat echt zoveel? Die van mij is al een oudje.

  1. HereIsTom Reply

   Ja overstappen naar een moderne HR ketel heb je zo weer terugverdient.
   Zeker als je ketel al 10 jaar of ouder is, de moderne CV ketels zijn een heel stuk zuiniger, bij ons hadden we met de besparing op gas de nieuwe ketel in ongeveer 3 jaar terugverdient.

  2. Seits Reply

   Wij hebben sinds eind maart een nieuw ketel ( oude was 15 jaar oud) In maart hadden wij 135 kuub gas verbruikt en in de maand april 40 kuub gas verbruikt.

   Nu was de temperatuur in april ook goed.

   1. Willems Reply

    Sorry, maar dit is toch wel echt heel erg appels met peren vergelijken.

    Wij hebben eind maart geen ketel vervangen en gebruikten in maart 102 kuub en in april 32 kuub. Dus?

    Ik ben benieuwd hoe mensen hun terugverdientijd berekenen met het vervangen van een oude ketel. Iedere maand is namelijk anders qua temperaturen. Je zult echt met graaddagen moeten gaan werken en dan nog is dus niet waterdicht.

 5. HereIsTom Reply

  Dat s’nachts niet uitzetten van de verwarming is al een oud fabeltje!
  De verwarming uitzetten s’nachts en bij afwezigheid bespaart juist wel.
  De moderne verwarmingsketels van tegenwoordig moduleren, dus gebruiken niet extra energie bij het opstarten. Het continue warm houden kost juist veel meer gas!
  Sinds wij de verwarming uit zetten s’nachts en bij afwezigheid besparen we juist 20% op het gas!

  1. Ellen1979 Reply

   Helemaal mee eens. Alleen bij een vloerverwarming moet je de temperatuur niet te laag zetten omdat het opwarmen anders echt veel te lang duurt. Juist als je huis zo lek is als een mandje moet je de verwarming ‘s nachts bijna uit zetten. Niet lager dan ongeveer 15 graden zeggen ze, want anders krijg je weer condensvorming, en dat is slecht voor je.
   Meer tips, zie bijvoorbeeld: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/bespaartips-verwarming/
   De ovendeur open zetten is trouwens ook zo’n fabel. De warmte van de oven was toch wel je woning ingekomen. Ook als je de deur dicht laat. Het geeft alleen even een klein beetje een warmer gevoel, maar de energie is toch al in je huis. Het is nog gevaarlijk ook, want je kan je flink branden en stoten.

 6. Marja Reply

  Wij hebben een ruim huis met een A-label. Overal vloerverwarming en alles optimaal geïsoleerd. Het gevaar bij het optimaal isoleren van een oud huis is het achteruitgaan van de luchtkwaliteit in je huis. Je lost dat niet op met een uurtje luchten. De luchtkwaliteit in je huis is belangrijk voor je gezondheid.
  In deze bespaar blogs hoor ik daar weinig over.

 7. Centenkretser Reply

  Onze cv ketel is 15 jr oud, met een nieuwe cv zouden wij effectief 50 euro per jaar besparen aangezien wij weinig gas gebruiken.
  We hebben wel eerder geinvesteerd in energie zuinige maatregelen.
  Een nieuwe cv ketel is een investering van ruim 1500. Dus eer ik deze eruit ga krijgen zijn we 30 jr verder.
  Ik laat ons degelijk ding er mooi inzitten, vervang het pas als hij echt de geest begeeft.
  Bovendien zijn de nieuwe en enrgie zuinige minder degelijk dus die zal je eerder moeten vervangen.

 8. Lucinda Reply

  In deze tijd ben ik van elke dag douchen naar om de dag gegaan. Gezien ik mijn huis amper verlaat en daardoor minder zweet kan ik best een dagje wachten met douchen. Ook zullen wij in ons nieuwe huis waar we binnenkort heen gaan onze ketel goed laten instellen. Want dan hoeft je ketel niet ‘te loeien’ om het huis warm te houden, maar doet hij dat naar de daadwerkelijke behoefte van het huis en dus bespaart dat ook enorm. Het enige wat we daarvoor hoeven doen is de radiatorkranen vervangen en de ketel goed instellen. Wij hebben gelukkig al een rete goed geisoleerd huis gekocht dus wij hopen al meteen te kunnen besparen.

  Het is er bij mij vroeger ook ingeramd door mijn moeder om de lampen uit te doen in de ruimtes waar je niet bent. Het is zo makkelijk maar soms loop ik ook een ruimte uit en doe ik automatisch het licht uit terwijl mijn man nog in die kamer staat, het is voor mij zo’n gewoonte om te doen.

 9. Nathalie Schoon Reply

  Je was ziet er misschien schoon uit na gewassen te zijn op 30 graden, maar helaas worden bacteriën niet gedood. Als je dus actief bent, en regelmatig zweet, zul je toch echt op 60 moeten wassen. Sowieso voor ondergoed. Maar goed; stroom is nu niet echt bepaald het duurste van je rekening, dus de besparing is sowieso bijna nihil.
  Water koken in je waterkoker in plaats van op het fornuis zet wél zoden aan de dijk. Heeft niks met warmteverlies te maken, maar (wederom) met dat stroom veel goedkoper is dan gas 😉

  En, zoals eerder vermeldt, is de temperatuur constant op 17 graden houden echt niet voordeliger dan ‘m ‘s nachts lager zetten. Geldt inderdaad niet voor vloerverwarming.

  Ik had gehoopt hier zelf nog wat tips te lezen, maar ons stroomverbruik is al bizar laag, en voor een 100 jaar, amper geïsoleerd, huis, verbruiken we niet eens bizar veel gas 🙂

  1. emile Reply

   Stroom veel goedkoper dan gas? Weet niet waar jij woont maar per kwh is gas in Nederland ongeveer 2.5x zo goedkoop. Verder kan wassen op 30 of 40 graden wassen is prima. Je moet alleen 1x per 2 a 3 maanden eens een kookwas draaien om alle zeepresten en bacteriën te verwijderen.

 10. Nathalie Schoon Reply

  0,09 per kw, tegen 0,29 per m3. Ben ik gek, of snap ik iets niet?

  En leuk dat de bacteriën uit je wasmachine gaat als je af en toe heet wast, maar ik had het over de bacteriën in kleding 😉 Zweet bevat bacteriën, mijn kleding ruikt een stuk langer fris als ik het gewoon op 60 graden was. Als ik dat een keer niet doe, red ik het eind van de dag niet, dan ruik ik oud zweet (en nee, dat ligt dan niet aan mijn eigen hygiëne, dat heb ik uiteraard getest 😉 ) Mijn kleding gaat een stuk langer mee, als ik het op 60 graden was (ik was alleen pure wol op 30), levert meer milieuwinst op, dan op 30 graden wassen en na een paar maanden kleding weg moeten gooien.

  1. HereIsTom Reply

   Misschien als je in een ziekenhuis o.i.d. werkt of last van ongedierte hebt, maar voor de rest zijn bacteriën in je kleren echt onzin.
   Wij wassen altijd al op 30° en zijn nooit ziek!
   En 1 m3 is net zoveel energie als 10 kWh
   En 1 m3 gas kost ongeveer € 0,75 en 1 kWh electra is ongeveer € 0,25
   Dus 10 kWh is dan € 2,50

  2. HereIsTom Reply

   Maar koken op gas is altijd veel duurder dan koken op electra (inductie) omdat er bij koken op gas heel veel warmte verloren gaat. Warm water via een moderne HR ketel is wel weer goedkoper omdat die efficiënter werkt.

   1. Kees Onman Reply

    Nope dat is niet waar.
    Inductie heeft minder verliezen maar niet de ik inmiddels 2.2x minder die elektra DUURDER is dan gas per kwh energie.

 11. Jasmijn Reply

  Bij mijn (alle?) vaatwasser en wasmachine duren de ecoprogramma’s juist het langst van alle programma’s op het apparaat. Dat
  is volgens mij omdat het snel opwarmen van het water meer energie kost dan het langzaam opwarmen. Bij andere programma’s vraag ik me dus altijd af of het verkorten van de tijd van het wasprogramma wel echt energiewinst oplevert. Ik denk juist het tegenovergestelde. (Tenzij er bepaalde onderdelen uit het programma worden geskipt? Geen idee.)

 12. Leon Reply

  Ik verwarm mijn woning met Airco’s, met
  energie label A+++ met verwarmen dat is een Cop waarde van 5.
  En met -10 buiten heeft 1 van mijn airco’s nog een cop waarde 4,5 ( LG Prestige )
  ( Als de Cop waarde hoger is dan 3 is het zuiniger dan een hr ketel op aardgas. )

  meeste mensen denken: een airco kan alleen maar koelen, nee ze kunnen ook verwarmen en lachen de cv ketel uit.
  ( airco = lucht/lucht warmtepomp )

 13. Alex Reply

  Ik heb nog een mooie tip voor iedereen met vloerverwarming op de begane grond en radiatoren in de rest van de woning. Wij gebruiken de verwarming eigenlijk alleen in de huiskamer.. De radiatoren in de rest van het huis staan eigenlijk altijd uit. Muv de badkamer soms.
  Vaak staat omdat er radiatoren in huis zijn de temperatuur van de ketel om 70 graden of soms zelfs hoger. Terwijl je voor vloerverwarming aan 30-35 graden genoeg hebt. Draai deze lekker naar beneden. Stel dat et eens een extreem koude winter komt en je de rest van je huis toch wil verwarmen.. kan je hem zo weer omhoog bijstellen!
  Wij hebben een jaren 70 woning met 14 pv panelen van 175m2 met verder geen bijzondere isolatie (wel dubbel glas) en hebben een energierekening van 100 eur per maand en krijgen elk jaar nog geld terug. De vorige eigenaar betaalde hier ruim 230 eur per maand…. pv’s maken een verschil van 60 eur pm.. de rest komt echt door het knijpen van de ketel..

  1. HereIsTom Reply

   Das inderdaad een goede tip!
   Wij hebben toen we een aantal jaar geleden een nieuwe cv ketel kregen gelijk de verwarming ingeregeld.
   Dat betekent de aanvoertemperatuur op de CV ketel omlaag naar 55°.
   Wij hebben geen vloerverwarming, dus radiatoren in ruimtes die niet worden gebruikt uit en de rest van de kranen op de radiatoren zo ingesteld dat ze ongeveer allemaal tegelijk de warmte weer terugsturen naar de ketel.
   Dit kun je makkelijk zelf doen als je geen twee linkerhanden hebt 😉
   Het bespaarde ons zo’n 20% op het gasverbruik.
   Hier kun je er meer over lezen;
   https://www.consumentenbond.nl/cv-ketel/waterzijdig-inregelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+