Van big spender naar big spaarder: “We lossen nu zelfs extra af op de hypotheek”

Milou (30) gaf geld uit als water. Tot haar man aan de noodrem trok en ze overzicht creëerde in haar uitgaven. Toen ging het roer om: “Binnenkort lossen we 10.000 euro extra af op de hypotheek.”

‘Ik ben altijd een big spender geweest. Ik gaf al mijn geld uit aan van alles en nog wat. Er was altijd wel iets waarvan ik vond dat we het écht nodig hadden. Mooi speelgoed voor de kinderen, kleding, een kookboek of een leuke accessoire in huis. Sparen deed ik niet. Dat heb ik van huis uit niet meegekregen. Bob had mij al vaker gezegd dat ik te veel geld uitgaf, maar hij sprak tegen dovenmansoren. Tot twee jaar geleden. Bob werkt als zelfstandig bedrijfsadviseur en het ging even wat minder. Hij had een paar maanden geen klus. Hij zei: ‘Luister Milou, dit heb ik nog en dit geven we uit. Ik weet niet hoeveel jij nog hebt, maar we houden dit nog 2 maanden vol en dan is het klaar.’ Hij vroeg mij een overzicht af te drukken van al mijn uitgaven. Dat deed ik en oh mijn hemel, wat ik toen zag…’

Wat zag je?

‘Mijn man werkte keihard om ervoor te zorgen dat er genoeg binnen kwam. En wat deed ik? Ik gaf mijn verdiende loon – ik werk parttime in de zorg – met het grootste gemak uit. Kocht het zoveelste leuke houten speelgoedje voor de kinderen en het zoveelste setje kleren. Ik had altijd wel een excuus waarom we het nodig hadden. Ik schaamde me echt kapot. Na een paar avonden jankend op de bank heb ik de doos tissues weggegooid en heb mijn schouders er onder gezet. Ik wilde veranderen.’

Hoe ben je gaan veranderen?

‘Het speelde allemaal zo’n beetje rond de Sinterklaastijd toen de knop om ging. Ik heb een kasboekje in mijn schoen gevraagd. Alle bonnen bewaarde ik en tot in detail schreef ik op wat ik waaraan uitgaf. Toen zijn we samen gaan zitten en hebben we bekeken waar we op konden besparen? Bob is in die tijd zelfs naar het uitzendbureau gestapt een heeft aantal weken in de groenvoorziening gewerkt. Niet omdat hij dat nou zo leuk vond, maar er moest toch brood op de plank komen. Ik was zo met de financiën bezig dat ik van het een in het andere rolde. Blogs en podcasts vielen me op en ik haalde daar goede tips uit. Het boodschappenbudget ging bijvoorbeeld van €120 per week naar €60. Ik ben een kookliefhebber en voorheen kocht ik vaak duur vlees en dure vis. Keek daarbij niet naar de prijs, maar kocht waar ik zin in had. Nu doe ik dat veel minder. En speelgoed voor de kinderen koop ik bijna niet meer. Ze hebben genoeg en spelen toch vaak met hetzelfde. En dat zoveelste schattige vaasje in huis is ook niet nodig en er ligt echt meer dan genoeg kleding in de kast.’

Jij had dus geen inzicht in jullie financiële situatie. Deed Bob dan de financiën?

‘Toen wij gingen samenwonen hebben we de vaste lasten naar rato verdeeld. Bob betaalde bijvoorbeeld de hypotheek en ik de zorgverzekering. We hadden geen gezamenlijke rekening. We wisten van elkaar niet wat we nog hadden. Dat heeft er misschien ook wel deels mee te maken dat ik geen goed overzicht had. Maar daar praat ik het niet mee goed hoor. We hebben nog steeds geen gezamenlijke rekening, maar we praten nu over geld. Dat doen we 1 à 2 keer per maand en dat is voldoende.’

Kwam jullie relatie niet onder druk te staan?

‘Bob was natuurlijk hartstikke boos. En gefrustreerd, want hij had al zo vaak geprobeerd mij tot een ander inzicht te laten komen. Maar hij zag ook dat het geen onwil was. Hij is een andere ingang gaan zoeken om mij te bereiken. Dat is ook zijn werk natuurlijk. En dat is hem gelukt. Voor hem voelde dat ook wel een beetje als een overwinning. En ik ben hem hartstikke dankbaar.’

Hoe ziet jullie spaarpot er nu uit?

‘In onze crisistijd stond er vrijwel niets meer op de spaarrekening, maar het is niet zo dat we daarna heel bewust zijn gaan sparen. Ik ben gewoon veel minder gaan uitgeven en dan blijft er automatisch meer over. Na een jaar hadden we opeens een heel ander gesprek. Het ging niet meer over ons lage spaarsaldo, maar over wat te doen met het groeiende spaarpotje. We hebben geen specifiek spaardoel, maar streven naar lage maandlasten vonden we toch wel slim. Zeker met het oog op de toekomst. We hebben 3 kinderen en die willen straks natuurlijk studeren. We hebben een hypotheek van €175.000 en een starterslening van €30.000. Onze bruto maandlasten liggen nu rond de €1000. Eind vorig jaar hebben we de eerste €10.000 afgelost. Dat scheelde €60 per maand. Ik denk dan ‘mooi, van dat geld kan ik weer een week boodschappen doen.’’

Is beleggen wat voor jullie?

‘Daar denken we over na en gaan we zeker doen in de toekomst. Maar nu vinden we het nog wat spannend. Ik wil er eerst wat meer verstand van hebben. Maar ja, dat krijg je natuurlijk pas als je begint.’

Wat heeft deze mindset jou opgeleverd?

‘Ik ben veel bewuster gaan leven en kijk beter naar zaken waar ik echt waarde aan hecht. Toevallig hadden we het van de week over de zomervakantie. Wat zijn nu de dingen waar we gelukkig van worden tijdens de vakantie? Met de kinderen in een tentje slapen, een ijsje eten en lekker zwemmen. Dan vragen we ons af of we daarvoor naar het Frankrijk moeten rijden. Of zetten we een tentje in de tuin en gaan we lekker een dagje naar het strand? Het geeft ook wel rust. Ik de crisistijd bracht ik veel tijd online door. Altijd op zoek naar leuke spullen. Die tijd heb ik nu over. Maar het belangrijkste vind ik dat ik de kinderen kan leren hoe ze met geld om moeten gaan. In ieder geval kan ik ze haarfijn vertellen hoe het niet moet.’ 

Zo spaart Milou

“Zodra mijn salaris gestort wordt, verdeel ik dat over verschillende potjes. Bij Moneyou Go heb ik een gratis rekening, waar ik maximaal tien potjes aan kan maken. Ik heb er drie.

Hier open jij ook zo’n gratis Moneyou Go-rekening, die je helpt je uitgaven onder controle te krijgen.

In het potje Hypotheek spaar ik om extra af te lossen op onze hypotheek. De kinderbijslag en het kindgebondenbudget gaat linea recta naar het potje voor de kinderen. Daarin probeer ik te sparen voor hun studie en voor andere kosten die we nog voor hun verwachten. In het derde potje, sparen, stort ik het geld dat ik overhoud nadat ik al het geld klaar heb gezet voor de rekeningen en lasten die ik die maand verwacht. Dat doe ik iedere maand.

Van mijn Moneyou Go-rekening heb ik heel bewust geen pasje. Het geld dat ik hier spaar, is geld waar ik echt niet aan mag zitten van mezelf. Er moet iets geks gebeuren wil ik ervan snoepen. Behalve als we een extra aflossing op de hypotheek doen. Op de rekening waar mijn salaris op gestort wordt, heb ik ook een spaarrekening. Als er onvoorziene kosten komen, gebruik ik dat geld.

Die aparte rekening bij Moneyou Go werkt heel goed voor mij. Ik merk dat ik er makkelijker vanaf blijf. Dat helpt bij het sparen.”

Wat vind je van het verhaal van Milou? Hoe houd jij je uitgaven onder controle? Deel vooral wat voor jou werkt in de comments.

Dit artikel is een samenwerking met Moneyou Go. De inhoud is voor 100% van mij. Ik werk alleen samen met bedrijven en merken waar ik oprecht enthousiast over ben!

38 Comments

 1. Sandy Reply

  Ik als zuinige Harry en dus extreem spaarder, kan dit alleen maar toejuichen!!! Denk aan de toekomst van je kinderen, zodat je wat geld hebt gespaard als ze gaan studeren. Er zijn genoeg studenten die afstuderen met een hoge schuld en hun werkzame leven met aflossen beginnen.

  Ga zo door!

 2. L Reply

  Ik kan als student beamen dat studeren duur is. Mn ouders hebben alle opleidingen en rijbewijs van mn broer betaald (mbo, hbo, universiteit en master). Tot nu toe betaal ik al mn opleidingen zelf en dat is best duur (ruim 500 pm). Dit scheelt je kinderen dus veel geld. Gelukkig ben ik ook een ferfent spaarder. Nu is de knop bij jou ook om. Ik wou dat meer mensen dat besef kregen:) Goed bezig dus!

  1. Mo Reply

   @ L : Puur uit nieuwsgierigheid, waarom betaalden ze het wel voor je broer, maar niet voor jou?
   Ik heb zelf drie kinderen en heb voor alle drie dezelfde reserveringen gedaan zodat ze alledrie kunnen studeren, rijbewijs halen en een pot hebben om hun volwassen leven mee te starten.

 3. Sluijs, van der Erik Reply

  Hypotheek € 175.000,-
  Starterslening € € 30.000,-
  Bruto maandlast € 1.000,-

  Onze hypotheek
  € 210.000,-
  Bruto maandlast € 343,00

  Waar zit dat verschil van ruim € 650,00? Daar ben ik wel benieuwd naar hoe die € 1.000,- bruto is opgebouwd.

  1. Tess gerittse Reply

   Ik denk dat jij het over een netto bedrag hebt….
   343 per maand voor hypotheek van 210 brutto is onmogelijk.

   1. Erik Reply

    € 210.000 x 1,44% = € 3.024,- aan rente per jaar : 12 = € 252,- per maand. Stukje annuïteiten aflossing van € 91,- en zie hier € 343,- bruto per maand.

    Zie mijn andere posts in dit draadje met de exacte uitleg.

 4. Erik Reply

  Hypotheek € 175.000,-
  Starterslening € € 30.000,-
  Bruto maandlast € 1.000,-

  Onze hypotheek
  € 210.000,-
  Bruto maandlast € 343,00

  Waar zit dat verschil van ruim € 650,00? Daar ben ik wel benieuwd naar hoe die € 1.000,- bruto is opgebouwd.

  1. Bram Reply

   Als zij een rente hebben van 5 procent en die 175000 is een spaarhypotheek met de nodige inleg is dat te verklaren.

   Welke vorm heb jij en rentepercentage?

  2. Robert Reply

   210.000 hypotheek en een bruto maandlast van 343 euro?
   Tegenwoordig heb je maar 2 vormen van hypotheek die je kunt afsluiten, annuitair of lineair.
   Als ik even uit ga van lineair dan zit alleen de aflossing bij 210.000 al op 583 euro per maand.
   Ben benieuwd naar jouw hypotheek vorm

   1. Mariska Reply

    Je kan nog steeds een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Alleen krijg je dan geen hypotheekrente aftrek. Met de huidige lage rentestand gebeurt dat steeds vaker.

  3. Junny Reply

   Zie je covid19 crisis bestaat niet. Waarom zeuren de bedrijven dan ? Sparen ze niet ? Overheid moet ze niet steunen tog ?

 5. Lein Reply

  Wow Erik, wat betaal jij weinig hypotheek. Wij hebben een hypotheek van 198000 met een rente van 4,3% en betaalden ook 960 ongeveer, bruto. Lineair. Inmiddels gelukkig wat minder omdat we wat hebben afgelost. Mag ik vragen wat voor hypotheek jij hebt?

 6. Kai Metsch Reply

  Verschillende hypotheekvormen waarschijnlijk. Zij lossen verplicht af,jij niet of nauwelijks. Het enige wat ik vreemd vind is de zestig euro aan boodschappen voor een gezin van vier personen. Dat is net iets meer dan twee euro pp pd. Hoe gezond kun je dan eten?

  1. Valerie Reply

   Dat was ook het eerste wat ik me afvroeg, met zo weinig budget voor 4 personen per week? Dan heb je al een super grote moestuin en slacht je je kip zelf ofzo?

   1. Mo Reply

    Wat een onzin, met 60 euro per week kan een gezin van 4 heel gezond eten. Juist gezond! als je alle crap weglaat.
    Wij eten met 5 personen van 70 tot 80 euro per week. We eten gewoon driemaal per dag gezond eten en drinken hoofdzakelijk water en de kinderen soms sap of fris. Tussen door fruit uiteraard. In de weekenden is er ook ruimte voor wat lekkers en een drankje naar behoefte.

    1. Robin Demey Reply

     Dat zou ik toch wel eens willen gedetailleerd zien. Voor €2/persoon per dag kun je er toch onmogelijk komen?
     Een brood kost al €2. Daar kun je hooguit met 4-5 van eten. Dat is al €0,50 per persoon, zonder beleg!
     Tenzij je wit fabrieksbrood koopt (ongezond).

     1. Mariska

      Wij hebben dit ook met 5 personen lange tijd gedaan. Nu net overgestapt op een vegan levensstijl en zijn bijna 1,5 keer zoveel kwijt. Wij deden altijd bij de jumbo boodschappen en fijn volkoren koop je daar voor 1 euro. Fabrieksbrood inderdaad, maar ik heb geen tijd om allerlei verschillende winkels of de markt te bezoeken.
      Hier ontbijten we bijvoorbeeld met havermout €0,50 per 500 gr of goedkope muesli, zitten geen onnodige suikers en toevoegingen in. Appeltje erbij en zelfgemaakte amandelmelk of houdbare melk. Dat is dubbeltjeswerk op een gezin van 5.
      Zo zijn er nog vele voorbeelden te geven van hoe je gezonde maaltijden kunt bereiden.

     2. Mo

      Of zelf de moeite neemt om broden te bakken. Daarbij brood is over het algemeen niet per se gezond. Misschien moet je jezelf eens uitdagen om om te denken en het zelf te proberen? Zo hebben wij ook ontdekt dat het echt met veel minder kan dan gedacht. Het is geen noodzaak bij ons, het is wel een gewoonte geworden. En mocht je het je afvragen, je hebt hier met een gastvrij gezin te maken dat minstens drie keer in de week een of meer eters aan tafel heeft zitten die allemaal een gezonde warme maaltijd mee-eten.

      Het is allemaal niet zo moeilijk, omdenken en je eigen waarde in de keuken herontdekken helpt echt. En ja, we werken allebei, 32 en 38 uur. Dus we komen ook niet om in de tijd.

      @ Mariska, wij hebben ook een jaar vegan gegeten. Weet niet of je in de grensstreek woont, maar in Duitsland zijn vegan producten niet alleen veel beter verkrijgbaar, ook veel goedkoper. Maar een vegan heeft voornamelijk verse producten nodig natuurlijk en die krijg je hier ook veelal goedkoop.

     3. Milou

      Hoi Robin,
      Je zegt dat een brood 2 euro kost, echter kopen wij vaak bij de Lidl het brood van de vorige dag voor 0,25. Dan heb je gewoon volkoren of bruin brood. Ik proef echt niet dat het van een dag geleden is. Verder vul ik het aan met brood van 1 euro. Ook gewoon ‘goed’ brood.
      Verder hangt het er natuurlijk vanaf wat je eet. Ik koop bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een enorme zak uien of aardappels in de aanbieding. Hier kan je natuurlijk van alles mee maken en dat kost niet veel.
      En nee ik heb geen moestuin en slacht ook geen kippen. Ik doe gewoon bewust boodschappen en kijk naar gerechten die niet veel kosten maar wel gezond en vullen. Mensen die roepen dat het onmogelijk is hebben het duidelijk nog nooit geprobeerd.
      Verder kan je natuurlijk 1 grote pan pasta maken en daar meerdere dagen van eten. Als je grotere hoeveelheden kookt en de helft invriest, ben je ook zeker goedkoper uit. Ik zou zeggen, probeer het gewoon is ipv roepen dat het onmogelijk is.
      Groetjes Milou

 7. Dennis Minderhoud Reply

  Bruto 343 euro is enkel mogelijk met het grootste deel aflosvrije hypotheek indien rente dik onder de 2% ligt. Of zelfs geheel aflosvrij bij een rente van maar 2%. Of de 343 euro is puur het rentedeel zonder de aflossing meegerekend te hebben.

  Dus zou deze 343 euro niet als voorbeeld nemen, de meesten kunnen en mogen dat niet meer. Zelfs 50/50 (105000 aflossen bij 1% en 105000 aflosvrij bij 1% zit al ruim boven de 400 euro)

 8. Erik Reply

  Even een toelichting op mijn bovenstaande post:

  Aflossingsvrij € 175.000,- tegen 1,44% 10 jaar vast (2020-2030) – afgedekt met ORV van € 175.500,-
  Maandlast € 210,60. Waarom zou ik aflossen?

  Annuïtair looptijd tot 2046 € 34.801,00 tegen 1,34% 10 jaar vast (2020-2030)
  Rente € 38,97 – aflossing € 94,27 (per 1 mei 2020).

  Totaal: € 343,84 per maand.

  Marktwaarde 2004 € 169.500,- — > marktwaarde 2020 (taxatie) € 263.000,-

  Als ik ervan uitga dat Milou voor € 205.000,- ruim € 1.000,- bruto betaalt dan is dat voor 100% annuïtair:

  Geleend bedrag € 205.000
  Rente per jaar 4,20% !!! nominaal
  Looptijd 360 maand
  Annuïteit per maand € 1.002,-

  Als voorbeeld: bij Obvion ligt de rente voor 100% annuïtair met een looptijd van 30 jaar en een verhouding tot de marktwaarde >100% ‘maar’ op 2,9%.

  Al met al ben ik dan wel zeer benieuwd hoe die € 1.000,- bruto maandlast is opgebouwd.

  1. Stephan Reply

   Je doet alsof de cijfers die je inschat voor Milou heel raar zijn. Tegen de huidige rentes klopt dit, maar een aantal jaar geleden was 4,2% helemaal zo gek nog niet. Zeker als je er een starterslening naast hebt ( meestal hogere rentes of kortere aflosperiode)

 9. Luc Mattijs Reply

  Iemand er al eens aan gedacht dat het hele verhaal ook fictief zou kunnen zijn? Het artikel is duidelijk geschreven rond MoneYou go, met de bedoeling dat lezers daarop klikken en een account aanmaken. Daar verdient de schrijver dan een commissie voor. Of de feiten in het verhaal nu kloppen of niet, zolang het geloofwaardig overkomt werkt het. Maar als ik de reacties hier zo eens goed lees dan denk ik dat het toch niet helemaal correct is. Al vind ik het best wel goed geschreven.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Och, daar gaaaaan we weer. Moet ik nu echt bij ieder interview de geinterviewde vragen om te reageren? Ik pas daar echt voor. Er staat zelfs een foto en naam bij! Kom op, zeg..

   1. Tjeerd de Jong Reply

    Ik snap niet hoe je met een aflossing van 10.000euro (tegen circa 1.5% rente) 60euro per maand kunt besparen. Zou dat niet eens kunnen verklaren als de rente 5% was. M.i krijg je bij aflossen ook minder HRA en dan moet je daarvoor bijna 10% rente hebben betaald.
    Ook de 60euro per week aan boodschappen lijkt mij erg lastig te behouden. Voor de rest een een leuk verhaal.
    Huh u

   2. Leonard Reply

    Dat zijn de risico’s van het vak. Jij wilt er geld mee verdienen, dan moet je niet klagen ook. Je laatste podcast kwam er ook al naar voren dat het zo lastig is met de kinderen thuis. Misschien had je daar eerder over na moeten denken. Het is overduidelijk dat je niet echt tegen kritiek kunt.

    1. Renee Lamboo Post author Reply

     Wow. Dus ik had geen kinderen moeten nemen ofzo? Geen idee wat ik met zo’n opmerking moet. En omdat ik graag mijn boterham beleg met ik niet klagen? Oke.. Ik kan er niet zoveel mee. Kritiek is prima en daar denk ik altijd over na maar dit is zo weird dat ik er niets mee kan. Ik wens je het beste.

  2. Peter Reply

   Ik had precies dezelfde gedachten! Het is een prima verhaal, zeker leuk om te lezen. Tot je inderdaad bij het laatste gedeelte komt waar het over MoneyYou gaat. Ik snap het wel, Renee moet natuurlijk ook deze website kunnen betalen (hosting etc), maar toch zonde van de verdere geloofwaardigheid van dit verhaal

  3. Bram Reply

   Luc en Leonard,
   Als ik jullie reacties lees proef ik pure jaloezie. Ik vraag me oprecht af waarom jullie a) op de site meelezen en B) een podcast zit te luisteren. Wees positief en gun iedereen het zijne aub. Het ga jullie goed!

  4. Milou Reply

   Goed verhaal he Luc! Ik ben ook enorm trots op mijzelf. Jammer dat je het als ongeloofwaardig ziet. Gelukkig voor mij is het echt en een super positieve switch geweest. Verder raad ik MoneYou ook zeker aan. Het maakt het voor mij in ieder geval allemaal een stuk makkelijker door mijn geld niet allemaal bij de Rabo te storten maar ook bij MoneYou. Fijne dag!

 10. Jesper Reply

  Mooi om de reacties zo te lezen. Normaal lees ik alleen zonder te reageren. Het verhaal van Milou vind ik zo gek nog niet.

  €1.000,- bruto hypotheeklasten is niet zo heel raar getal, en waarom aflossen? Nou, omdat je dan na 30 jaar van je hypotheek af bent. Aflossingsvrij kan uiteraard ook, is wel een stuk minder toekomstbestendig, alhoewel het is sommige gevallen gunstiger kan zijn.

  Het verhaal over dat je minder HRA krijgt dat klopt maar mensen vergissen zich daar heel erg in. Ga je ook meer boodschappen doen zodat je meer koopzegels krijgt? Het verbaast mij hoeveel mensen zich daar aan vast blijven klampen.

  Van €60,- per week boodschappen doen is een net bedrag en voor 4 personen goed haalbaar. De meeste gezonde producten zijn zo duur nog niet (lees: rijst/pasta).

  Bedankt voor de inspiratie Milou;)

  1. Milou Reply

   Bedankt voor je positieve en leuke reactie Jesper. Door de hypotheek versneld af te lossen worden onze maandlasten lager en dat is erg fijn. Zeker nu de kids jong zijn en nog niet studeren.
   En ik ben het met je eens, pasta en rijst zijn zeker niet duur. De basis boodschappen hoeven niet zo duur te zijn, juist al die (onnodige) extraatjes maken het duur. Leuk dat ik je heb kunnen inspireren. Gr Milou

 11. Theo Reply

  Aflossing is niet handig. Kost veel geld dat je ook ergens anders aan kan besteden. Als je ouder bent houd je meer over van je budget én de euro’s zijn goedkoper. Een hypotheek vrij huis is kassa voor de erfbelasting en de zorg als je die nodig hebt. Niet doen dus.

  1. Milou Reply

   Ik denk dat rente betalen voor je hypotheek ook veel geld kost. Ik zou het ook ergens anders aan kunnen besteden, maar je moet je afvragen of je dat dan echt gelukkig van wordt. Ik weet niet of ik meer geld overhoud als ik ouder ben, misschien moet ik dan wel een dure zorgverzekering afsluiten oid. Die euro’s die je op de bank laat staan zijn inderdaad goedkoper als ik oud ben als die rente zo blijft zoals die nu is. Wij doen het dus wel, aflossen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+