Deck review: verzekeren met verhoogd eigen risico? Hallo superlage premies

Als niemand kleine kosten zou verhalen op de verzekeraar? Hoeveel zouden premies dan omlaag gaan? Nou, flink! Er is een nieuw verzekeringsplatform dat precies dát principe gebruikt om superscherpe prijzen te bieden. En raak je je zonnebril kwijt op vakantie? Dan koop je gewoon zelf een nieuwe.

Door Janke Verhagen

Van de zomer had ik dus zo’n zonnebril akkefietje.  Onze hond had, tijdens het logeren, de bril van mijn schoonvader kapot gemaakt. Niks lekkerder dan knagen op een bril, blijkbaar. Ik voorzag geen probleem want ik had een goede WA-verzekering. Dacht ik. Helaas, de schade werd niet vergoed. Omdat mijn hond niet bij mij thuis was, maar bij mijn schoonouders. ‘Daarmee hebben ze,’ zo vertelde de klantenservicemedewerker, ‘het risico aanvaard op dit soort voorvallen.’ Grr, daar kan ik slecht tegen. Zeker omdat ik iedere maand een flinke premie betaalde. Er was wat discussie natuurlijk, maar al snel was duidelijk dat ik op mijn kop kon gaan staan, maar dat ik geen cent kreeg.  Tot slot zei de mevrouw van de verzekeraar tegen mij: “Zo duur is die bril nou toch ook weer niet, toch? Die kunt u toch wel zelf vergoeden?” Dat zette me aan het denken.


De meeste schades die verzekeraars vergoeden zijn relatief kleine schades. Schades die je misschien inderdaad best zelf kunt betalen. Maar  ja, ik ben verzekerd dus ik claim de schade. Zo werkt dat. En dat is logisch, want je betaalt ervoor. Maar waarom eigenlijk? Waarom zou ik iedere maand premie betalen voor een risico dat ik prima zelf kan dragen. Dankzij flink besparen, heb ik een lekker buffertje op mijn spaarrekening staan. Als het nodig is kan ik dat gebruiken om die kosten te betalen. ALS het nodig is, want grote kans dat het helemaal niet nodig is. Maar helemaal niet verzekeren, dat vond ik ook een eng idee. Toen stuitte ik op een nieuwe verzekeringspartij genaamd Deck. Die biedt je de mogelijkheid om een vrijwillig hoog eigen risico te nemen. Bijvoorbeeld €500 of €1000. Die kleine schades kun je dus bij hun niet claimen. Het gevolg is wel een superscherpe premie. Dit gaat eigenlijk terug naar de basis van verzekeren. Alleen de grote risico’s afdekken. En die gedachten bevalt me eigenlijk wel. (En stiekem ook wel dat ik niet meer indirect betaal voor de valse claims van andere mensen.)

Op de site van Deck maak ik een proefberekening. Op dit moment betaal ik voor mijn pakketverzekering bijna €60,- per maand. Hiervoor heb ik een WA-verzekering, een inboedelverzekering, een reisverzekering en een woonhuisverzekering. Die laatste ken je misschien beter als opstalverzekering. Omdat ik ze allemaal via mijn bank heb, krijg ik korting. Even vergelijken. Ik voer al mijn gegevens in bij Deck, vink aan welke voorwaarden ik wens (nadat ik ze eerst gelezen heb) en kies het eigen risico dat bij mijn situatie past. In mijn geval is dat €500,- per verzekering. Als er iets gebeurt, betaal ik dus de eerste €500 zelf. Duidelijk. Ik probeer dat nog even te vergelijken met mijn eigen risico bij mijn oude verzekeraar, maar zie door de bomen het bos niet. Voor de ene schade is het eigen risico €0, bij het andere €500 en op mijn inboedel zelfs €750. Totale chaos en onoverzichtelijk. Het bevestigt voor mij dat overstappen goed is. Al mijn verzekeringen onder dezelfde voorwaarden, bij een tussenpersoon en met een vast bedrag. Wel zo duidelijk. Ik weet waar ik aan toe ben. Op de overige voorwaarden van de verzekeringen wijzigt bijna niks. De berekening levert me uiteindelijk een premie op van €34,- per maand. Dat scheelt bijna de helft. Ik ben blij!

Nu heb ik gekozen voor een nog laag eigen risico. Dit past nu het beste bij mij en mijn situatie. Als je een hogere buffer hebt, dan kun je ook kiezen voor een hoger eigen risico waardoor je premie nog lager wordt. Die keuze is aan jou. Fijn, dat er eindelijk iets te kiezen valt bij een verzekeraar. Die vrijheid vind ik prettig. Ik ben om en stap over naar Deck. De overstapservice gaat eigenlijk vanzelf. Super handig. Dit gaat helemaal online. Wat ik een voordeel vind, want ook dit scheelt voor een bedrijf in de kosten. En daarmee dus ook mij. (Al hebben ze wel een servicedesk voor als dat nodig is, hoor). Na de overstap krijg ik een handgeschreven kaart met een gelukspoppetje erbij. “Voor de grote schade zijn wij er. De kleine hopen we te voorkomen met dit gelukspoppetje.” Ik krijg er een glimlach van op mijn gezicht. En ik kan je zeggen, dat krijg ik niet vaak van post van verzekeraars. 

Heb jij wel eens nagedacht over het verhogen van je eigen risico op je verzekeringen? Als je buffer hoog genoeg is, zou ik zeker eens een proefberekening maken op de site. Ik ben benieuwd wat jouw besparing is. Laat je het weten in de reacties? 

Dit stuk is een samenwerking met Deck. We geloven voor de volle 100% in de filosofie van deze verzekeraar en zijn allebei (Janke én Renée) echt klant. De inhoud van dit stuk is dan ook 100% PorteRenee.

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.