Zo kun je veel groenten en fruit eten zonder de hoofdprijs te betalen

Leef je uit, met groenten en fruit! Ken je de slogan nog? Vaak wordt gedacht dat gezond eten duur is. Zit een kern van waarheid in. Maar met deze tips eet jij groenten en fruit voor een prikkie. Leef je uit!

Door Minke

Dat je wilt besparen, hoeft niet te betekenen dat je minder gezond eet. Juist nu ik bespaar, gaat meer van mijn budget naar groenten en fruit dan voorheen. Maar ik probeer alsnog om ook in groenten en fruit de meeste waarde voor mijn euro te krijgen. Hoe? Ik deel 5 tips.

Koop je groente en fruit in het seizoen

De prijs van groenten en fruit is bijna geen week hetzelfde. Je zult dus elke week moeten kijken wat het voordeligst is. Over het algemeen zijn seizoensgroenten en -fruit het voordeligst. Online of in de app kunnen we op de site van de supermarkt zo zien wat alles kost. Zo ben je niet alleen afhankelijk van de aanbiedingen.

Gebruik goedkope groenten als basis 

Veel gerechten zijn te maken met smaakvolle, gezonde groenten die helemaal niet duur zijn. Neem die als basis van je gerecht en vul het aan met duurdere groenten die je lekker vindt. Ook als snack zijn veel basic groenten geschikt, zonder dat je daarvoor de speciale ‘snackgroenten’ hoeft te kopen. Vergeet ook niet de smaakmakers uit het groenteschap. Die maken je groenten extra lekker. En daardoor wordt het weer makkelijker om veel groenten te eten. 

Diepvriesgroente en -fruit 

Ik gebruik mijn diepvries graag en vaak voor groenten en fruit. Niet alleen omdat diepvriesgroenten uit de supermarkt veel goedkoper zijn. Boerenkool is zelfs in de winter 80% goedkoper uit de vriezer dan vers. Maar ook omdat je op deze manier overgebleven groenten en fruit langer houdbaar kunt maken. Groenten en fruit uit een Too Good To Go box die ik niet direct opmaak gaan in de vriezer, maar ook als er goede aanbiedingen zijn, gaat het de vriezer in. Bijna alles is in te vriezen. Ontdooien is meestal geen goed idee, gooi je bevroren groenten liever meteen in een gloeiend hete pan. Ook knoflook, gember, peper en ui heb ik altijd in mijn vriezer liggen. Klaar voor gebruik en er verdwijnt ook niks meer in de vuilnisbak omdat het is uitgedroogd of uitgeschoten. 

CHECK OOK:  De financiële kansen die Corona je biedt

Snij je groenten en fruit zelf 

Diepvriesgroenten geven je naast financieel voordeel, ook het voordeel van gemak. Maar gemak kun je beter niet zoeken in de groentekoeling van de supermarkt. Hoewel sommige zakken voorgesneden groenten wél goedkoper zijn, is het over het algemeen goedkoper om zelf je groenten te snijden. Hetzelfde geldt voor fruit. Voorgesneden fruit is niet alleen veel duurder, het is ook nog eens veel minder lang houdbaar. Over voedingsstoffen hoef je je geen zorgen te maken. In principe vergaan de groenten sneller dan dat ze hun voedingsstoffen verliezen. Je kunt dus wél zelf voor een paar dagen snacks voorbereiden als je dat makkelijk vindt. Dat scheelt flink in je portemonnee. 

Moestuin

Ik kan me goed voorstellen dat het onderhouden en verbouwen van een moestuin an sich niet voor iedereen is weggelegd. Maar er zijn best wel wat groenten en fruit die iedereen kan verbouwen. Denk aan bepaalde soorten sla, aardbeien en natuurlijk kruiden. Zelfs al gaat je kruiden plantje regelmatig dood, als je regelmatig kruiden gebruikt, is een plantje kopen veel goedkoper dan steeds losse kruiden. En ook verse kruiden zijn heel gezond. Je hoeft voor veel groenten ook helemaal niet per se veel ruimte te hebben. Het levert dan misschien geen week aan groenten op, het is zeker een mooie aanvulling.

Bij ons thuis zijn groenten de basis van de meeste avondmaaltijden die op tafel komen. Hierdoor wordt er ook minder vlees(vervanger) en minder vulling, zoals pasta, rijst of aardappelen gegeten. Zo besparen we op onze boodschappen, maar niet op de vitaminen die we binnenkrijgen.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.