Waarom ik geen paastakken koop

In mijn huis staan geen paastakken. Daar heb ik verschillende redenen voor. Ik leg je uit hoe dit soort keuzes bijdragen aan een (financieel) vrij leven.

Door Renée

Wij wonen in een bloemrijke omgeving. Het barst hier van de telers, bloemisten en tuincentra. Overal zie ik paastakken verschijnen. Het is weer die tijd van het jaar. Ik heb ze niet in huis. Op mijn tafel staan eigenlijk altijd wel bloemen, maar de laatste tijd kies ik steeds vaker voor droogbloemen, omdat ze langer meegaan. Zo staan er nu al weken oranje gekleurde pluimen te shinen.

Ik loop de paastakken dus gewoon voorbij. Zonder erover na te denken. Tot mijn man laatst opmerkte dat ik ze vroeger allang op tafel had staan. Dan had ik er ook nog allerlei frutseltjes bij gekocht. Van die houten eitjes, en paashaasje en slingertjes. Hij had gelijk. Het zette me aan het denken: waarom deed ik dat nu niet meer?

Word ik blij van deze uitgave?

Misschien denk je nu: geld. Ze is er te gierig voor. Haha. Dat is het niet. Mensen die mij kennen of volgen op Instagram weten dat ik best goed geld kan uitgeven. Zo zaten we laatst nog heerlijk een nachtje in een leuk hotel met zijn allen. En kocht ik voor de 38e verjaardag van mijn man Kasper een te gekke fiets voor hem.

Gierig zou ik mezelf dus niet noemen. Ik heb de laatste jaren wel geleerd om alleen nog geld uit te geven aan zaken die ertoe doen. Dat hotelletje doet ons allemaal goed, zeker in deze tijd en dat is het dus zeker waard. Ook de fiets voor mijn man koop ik met een glimlach op mijn gezicht. Maar die paastakken: die laat ik dus liggen. Ik word gewoon niet intens gelukkig van paastakken, dus geef ik er geen €20 of €25 aan uit. Ik was vroeger gek op troepjes, tot ik inzag hoeveel troepjes ik eigenlijk wel niet kocht. Hoeveel geld ik daaraan uitgaf en ook hoeveel spullen ik daarmee in huis haalde.

Iets erin, iets eruit

Wij zijn het laatste jaar flink aan het minimaliseren geslagen. We hebben nog maar zes borden en bekers, in plaats van 44. De kinderen hebben hun speelgoed uitgezocht en lades en kasten gaan weer keurig dicht. Er is hier en daar zelfs een leeg plankje te ontdekken. Ik hou ervan. Het geeft me meer rust in mijn hoofd. Ik ben van nature chaotisch en kan beter leven met minder spullen om me heen. Opruimen en wegdoen is één ding. Maar als je daarna gewoon weer andere spullen koopt, heeft dat weinig zin. Dus ben ik ook extra streng op wat er weer binnen komt. Anders is het dweilen met de kraan open.

Dus geen paastakken voor mij. Omdat:

  • Ik probeer alleen geld uit te geven aan dingen waar ik héél blij van word. Paastakken zijn leuk hoor, maar niemand hier thuis staat op zijn kop van geluk als ik een paar kronkeltakken in een vaas zet. Bij jou thuis wel? Dan zou ik zeggen: koop ze vooral wel en hang ze lekker vol met kitscherige hangertjes.
  • Wij proberen minder spullen in huis te halen in plaats van meer. Ik merk dat ik beter functioneer in een huis dat niet overvol is. Ik word blij van hier en daar een lege plank en orde in de spullen die ik wel heb. Juist omdat ik van nature chaotisch en wat warrig ben, heb ik dat nodig.

CHECK OOK:  5 x leuke activiteiten om te doen tijdens een No Spend Weekend

Mijn boodschap is niet: koop geen paastakken. Mijn boodschap is wel: denk vooral na over wat je koopt. Koop je paastakken (of iets anders) omdat je het gewend bent en iedereen het doet? Of koop je het omdat jij het echt graag wilt? Door uitgaven te schrappen die je doet gewoon omdat je ze altijd deed en anderen ze ook doen, maak je ruimte voor dingen die jij wél echt graag wilt. Dat nachtje in een hotel, bijvoorbeeld.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.