Waarom ik afscheid nam van mijn aanvullende verzekering

Het is weer zorgverzekeringstijd! Wist je dat 30% van alle mensen met een aanvullende zorgverzekering daar niks op declareert? Zonde! Wat gaan wij komend jaar doen? Weer geen aanvullende verzekering en maximaal eigen risico? Of kiezen we wat anders voor 2019?

Voorwaarden, premie, korting. Wahh. Ook ik zit soms gillend achter mijn laptop omdat ik door de bomen het bos niet meer zie. Een zorgverzekering uitkiezen is niet leuk. Het is noodzakelijk kwaad. Ik weiger teveel te betalen. Ooit had ik een kennis die 170 euro per persoon per maand betaalde. Ze had geen idee waarvoor precies. Ik kon het niet laten me ermee te bemoeien, natuurlijk. Bleek dat ze 50 euro per persoon kon besparen door zorg in te leveren waar ze never nooit gebruik van maakte. Ze zat al 12 jaar bij dezelfde verzekeraar. Na dat verhaal besloot ik ieder jaar dit taaie klusje te klaren. Als zij dat 11 jaar eerder had gedaan, had het hun gezin 13.200 euro gescheeld. Wow!

Lees ook: Die gekke investeringen leveren wel 570 euro per maand op

Afgelopen jaar kozen we ervoor onze zorgverzekering zo goedkoop mogelijk te houden. We zijn allebei gezond, kunnen eventuele kosten zelf opvangen en de kinderen vallen voor bijna alles nog onder de basisverzekering. Dus: maximaal eigen risico van 885 euro. Geen aanvullende verzekering, behalve voor tandartszorg. Zo’n aanvullende verzekering vraagt om nogal wat wiskunde-kennis, trouwens. Ik ben wel eens op een aanvullende tandartsverzekering gestuit, waarbij de premie hoger was dan het maximaal uit te keren bedrag. Ja, blijven opletten, mensen. Anders word je zó bij de neus genomen. Verder koos ik ervoor om het overige potentiële fysieke drama dus niet te verzekeren. Dit leverde me een premie op van 2058 euro in totaal voor het hele jaar, voor ons hele gezin (2 volwassenen, 2 kinderen). Wij betalen altijd in één keer vooruit voor alle 12 maanden. Dan krijg je een paar procent korting. (Effe naar vragen!) Wie het kleine niet eert..

Jarenlang had ik wél een aanvullende verzekering. Mijn moeder koos daar vroeger voor en ik later vanzelf ook. In zo’n aanvullende verzekering zaten allerlei dingen die ik toen helemaal niet gebruikte. Kosten rondom bevallen, bijvoorbeeld. Sterilisatie. Alternatieve geneeswijze. En zelfs van alles wat wel op mij van toepassing kon zijn, gebruikte ik de meeste vergoedingen niet. Er gingen jaren voorbij dat ik niks declareerde. Op zich natuurlijk fijn want het betekende dat ik zo gezond was als een vis, maar mijn betaalde premie was wel weg! Uit onderzoek blijkt dat 84% van de verzekerden zich aanvullend verzekert, terwijl (in 2016) 30% niks declareert. Schokkend, toch? Ik heb nog even rondgebeld langs verschillende verzekeraars met de vraag hoe dat nu zit met die cijfers. Blijft dat sinds 2016 gelijk? Neemt dat af of toe? Ze wilden er allemaal niks over zeggen, omdat, zoals dat volgens de verzekeraars concurrentiegevoelige informatie is. Of te wel: ze willen niet dat bekend wordt hoe het bij hen zit, omdat mensen dan misschien gaan vergelijken. En ze willen ook niet dat collega’s het weten. Ik snap het ook wel: je gaat niet van de daken schreeuwen dat bijna een derde van de aanvullend verzekerden niks declareert. Voor hetzelfde geld worden die mensen wakker en kiezen ze niet langer voor die extra verzekering. Dag premie!

Lees ook: Een geldgeheim dat ik iedereen aanraad

Het lijkt alsof het kiezen is. Wel aanvullend verzekeren of niet. Ik heb de neiging naar nee, maar mis dan wel een beetje zekerheid. Mondzorg, dat ga ik waarschijnlijk wel gebruiken, al weet ik nooit hoeveel. Even een controle, even wat tandsteen verwijderen. Dat soort dingen. En fysiotherapie. Dat is ook een dure grap mocht je het nodig hebben. En het wordt slecht verzekerd vanuit de basisverzekering. Nu is er een alternatief voor die aanvullende verzekering. Het heet ixorg. Het is geen verzekering maar een spaarpotje waarin je iedere maand wat geld stopt. Het is aan jou hoeveel. Je kunt die inleg alleen gebruiken om de kosten voor mondzorg en fysiotherapie te betalen. Je kunt ook kiezen om alleen in te leggen voor één van die twee doelen. Als je minder kosten maakt dan er in je potje zit, is je inleg niet opeens weg, zoals bij een reguliere verzekering. Je geld blijft gewoon staan en gebruik je wanneer je het wel nodig hebt. Je krijgt er ook een ongevallenverzekering bij. Voor als je bijvoorbeeld al je tanden verliest bij een ongeval op de fiets, ofzo. En daarna hulp nodig hebt van fysio om weer op de been te komen. Want zulke hoge kosten zijn moeilijk te voldoen uit je opgebouwde spaarpotje bij ixorg. Als je potje nog bijna leeg is en je maakt toch kosten, schiet ixorg het voor en betaal je iedere maand terug. De enige plek waar je rood kunt staan zonder extra kosten 🙂

Ik vind het een supersympathiek initiatief. Zo sympathiek dat ik me meteen afvroeg: what’s the catch? Waar zit het addertje onder het gras? Dus ik ben in de kleine lettertjes gedoken. Je bepaalt zelf je inleg. Je kunt je spaarpotje altijd inzien. Als je wilt stoppen, krijg je je inleg volledig terug. Je krijgt geen rente over je ingelegde geld, maar dat krijg je op de bank tegenwoordig ook amper. En ja, voor niks komt natuurlijk de zon op. Ixorg rekent kosten voor het gebruik van dit systeem. Een paar euro per maand. Als je het een beetje goed uitkient, vallen die kosten wel mee. Je hebt dan een spaarpotje, waarvan je weet dat je het niet uitgeeft aan een etentje of andere rekeningen die je niet had voorzien. Hiermee heb je wat meer zekerheid dan zonder aanvullende verzekering. En zeker als je niet veel zorg afneemt, kan het je een hoop geld besparen. Ik neem het in ieder geval mee in mijn keuze voor 2019.

Er is geen goed of fout bij het kiezen van een zorgverzekering. Ik zou zeggen: kies niet wat je moeder altijd deed of wat de buurvrouw zegt dat goed is. Kies wat bij jou en jouw gezin past op basis van jullie gezondheid, financiële middelen en vooruitzichten. Betaal voor de zekerheid die je nodig hebt of prettig vindt, maar verzeker jezelf niet arm.

Wat hebben jullie besloten? Maximaal eigen risico of juist niet? Aanvullend verzekeren? Ik ben benieuwd naar jullie keuzes.

 


Dit artikel is een samenwerking met ixorg. De inhoud is voor 100% van mij.

15 Comments

 1. Ron Reply

  Mijn vriendin en zijn beiden bij zilveren kruis Achmea verzekerd met een basisverzekering (incl internationale dekking), werkgeverskorting en maximaal eigen risico voor ruim 1800,-. Ik betaal al jaren in 1x vooruit. Mijn vriendin is dit jaar bevallen en wij vreesden dat we een hoop moesten bijbetalen vanwege her vrijwillig even risico. Tot onze verrassing was dit niet zo en valt alles binnen de basisverzekering. We hebben tot onze opluchting geen cent hoeven bij te betalen. Tot mn enige frustratie stijgt de premie voor volgend jaar naar ruim 2000,-, een relatief exorbitante stijging als je het mij vraagt. Maar goed, over het algemeen ben ik zeer tevreden met onze keuze.

 2. HereIsTom Reply

  Ik vind het maar een vervelend gedoe met al die verschillende verzekeringen!
  Geef mij het ziekenfonds maar terug, daar was het allemaal duidelijk en maakte die zorgeverzekeraars ook geen miljarden winst!
  Ik ben van het ziekenfonds ooit automatisch overgegaan naar Zilverenkruis.
  Altijd alleen de basisverzekering gehad met standaard eigen risico.
  In 2019 wordt de premie 7,50 duurder dus 126,95 p.mnd.
  Tandverzekering nooit gehad, is altijd veel duurder dan de controle met mondhygiëniste.

 3. dertigermetkids Reply

  Hier ook een gezond gezin. Wel beide kids brillen.. 2 per jaar.. Maar niet aanvullend verzekeren is nog steeds goedkoper.. Dus we betalen de brillen zelf. Tandarts ook trouwens. Premie is idd vaak bijna net zo veel als wat ze uitkeren… En dan maar afwachten hoeveel kosten je maakt? Tja… Ook max eigen risico en betalen per jaar. En heel bewust zijn van t feit dat we zo gezond zijn dat we die keus hebben!

 4. Kaspar Reply

  Heel, heel goed om hier kritisch naar te kijken. Doen veel te weinig mensen. Beide kanten op! Zo had iemand in mijn familie geen aanvullende verzekering en hoog eigen risico. Was allemaal maar onzin om meer te betalen. Ze hadden toch nooit wat! Toch maar even op gewezen dat die beugel die hun dochtertje volgend jaar moet krijgen dan geheel voor eigen rekening gaat… En dat je die pas vergoed kunt krijgen nadat je minimaal een vol jaar aanvullend verzekerd bent. Geschatte kosten: 2500 euro. Au… Ze konden gelukkig nog nét de aanvullende verzekering aanvragen voor het komende jaar.

  Ikzelf had vorig jaar geen aanvullende verzekering. Halverwege het jaar nog eens bekeken wat ik nu eigenlijk wel/niet vergoed kreeg en mij kapot geschrokken hoe bizar weinig er dan vergoed wordt… Dus dit komende jaar zonder twijfel aanvullend verzekerd. Kost pakweg 20 euro in de maand. Als ik ergens de komende 10 a 15 jaar ergens een keer sierieus medische kosten mocht hebben kan dat met gemak uit! En de kans dat je in 10-15 jaar een keer wat gebeurt, best reëel!

  En het eigen risico? Zo laag mogelijk! Ik ken mijzelf… Met een hoog risico maak ik voor mijzelf de drempel om medische hulp te vragen nóg hoger dan deze al is met daarmee het risico dat ik te laat hulp zou vragen. Je gaat al niet voor je plezier naar het ziekenhuis, het idee dat je dan ook nog eens 850+ euro moet gaan aftikken? Moet er niet aan denken! Vind die 385 euro al een kleine ramp… Dus nooit ook maar overwogen een hoger eigen risico te kiezen. Stukje zelfkennis/zelfbescherming. En dat me dat iets meer kost: is het me méér dan waard! (17,50 euro per maand).

  Ziektekosten is iets waar ik gewoonweg niet teveel op wil besparen. Enkel de tandarts verzekering doe ik echt niet meer! Kost 250 euro per jaar voor een maximale vergoeding van 450 euro. Heb niet vaak hoge kosten voor de tandarts. Dus die kan écht niet uit!
  Betaal nu ongeveer 130 euro in de maand (met aanvullend Plus en met collectiviteits korting). En betaal eigen risico gespreid (38,50 euro per maand gedurende 10 maanden). Wederom vanwege het feit dat ik écht die rekening van 385 euro niet wil zien als ik een keer de afweging moet maken om een dokter op te zoeken (plus het is in maart gevoelsmatig een mooi kadootje voor de spaarrekening als ik géén gebruik heb gemaakt van dit geld! Heb het ook niet kunnen uitgeven aan andere zaken… Hou van dit soort ‘verborgen’ extra spaarpotjes! Zeker nu de rente toch de moeite niet is!).

   1. Kaspar Reply

    Dat klopt. Vaak moet je zelf alsnog een paar honderd euro betalen. Maar dat is even wat anders dan 2500 euro…
    Ze zijn nu te laat voor een maximale vergoeding (dan moet je meer jaren aanvullende verzekering hebben). Maar kunnen nu wel een flink deel vergoed krijgen als de behalve uitgesteld kan tot volgende jaar…. (iets van 1700 euro meen ik. Kan dus héél ruim uit).
    Het is dus echt belangrijk verder te kijken dan enkel de laagste premie…. daar gaat het me vooral om.

 5. Erik Reply

  Weet niet of dat ixorg wat voor mij is, maar wel interessant idee. Hoor er nu voor het eerst over. Hoe ben je die tegengekomen?

 6. Tiny Reply

  Als je geen grote rekeningen verwacht, zou ik het eigen risico ook lekker hoog houden, heb ik nu al meerdere jaren en bespaart een hoop (kan dat eigen risico al een paar x betalen met de besparing). Voor mijn man vorig jaar wel het eigen risico omlaag gezet, omdat er een operatie en eventuele extra zorg aankwam. Tandarts aanvullend is inderdaad vaak de moeite niet als je de kosten van de tandarts afzet tov je vergoed krijgt.
  2 dingen betaal ik echter wel graag wat extra voor: ik heb een restitutiepolis, omdat ik geen geëmmer wil waarbij de verzekering gaat bepalen waar ik mijn zorg krijg en aanvullend ziektekosten buitenland. Die zit in het kleinste aanvullende pakket dat ik kon kiezen (paar euro per maand, zit dan ook weer 10x fysio bij), omdat je anders hooguit ten hoogte van het vergoede bedrag in Nederland uitkomt. Kom je een keer in een heel duur ziekenhuis in het buitenland kun je echt een probleem krijgen. Als je weinig reist is dit natuurlijk niet nodig en ook via de reisverzekering kan je het afsluiten. Echter kostte dit in mijn geval ongeveer hetzelfde en dan was dat extra fysiotherapie mooi meegenomen mocht ik het nodig hebben (1x gebeurd).

  1. anja Reply

   Bij Anderzorg kun je bij elke huisarts, tandarts en elk ziekenhuis in Nederland terecht. Het is een naturapolis, maar ja, in de praktijk dus eigenlijk restitutie.
   Nooit gehoord van ixorg, Als je niet in staat bent om van je spaargeld af te blijven is het misschien handig, anders zie ik het nut niet. Als je het geld op je spaarrekening zet, en er niet aankomt, dan heb je het vrij beschikbaar.

 7. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Mij niet gezien, een paar euro betalen voor een spaarpotje, kan het net zo goed gewoon lekker gratis doen van de buffer rekening!
  Dit jaar had ik nog een basisverzekering, extra én tandartsverzekering. Wel met het hoogste eigen risico. Komend jaar ga ik het helemaal strippen en heb ik alleen nog een basisverzekering met het hoogste eigen risico (scheelt ruim 34 euro per maand voor mij, incl. overstap naar een andere verzekeraar!).
  Dus ik hou straks nog geld over van mijn zorgtoeslag, dus ik ben helemaal happy!

  1. Kaspar Reply

   Tja. Tot je een keer onderuit gaat en je gebit kapot is…. Kost zomaar enkele duizenden euro’s om te laten repareren, en de basisverzekering betaalt niets tenzij het medisch héél noodzakelijk is.
   Het is een soort kansberekening. Het kan zijn dat je de komende 10 jaar niks hebt. Heb je mooi 4 a 5000 euro bespaard. Je kunt ook volgende week een ongelukje hebben of ernstig ziek worden (hoop van harte van niet uiteraard). Zit je en met medische ellende en de 10 jaar besparing ben je direct kwijt (plus in het geval van chronische ziekte krijg je die aanvullende verzekering niet zomaar weet!).

   Het is een blijft een keuze en ook een kwestie van wat prettig voelt. Belangrijkste is dat het een bewuste keuze is. Eén keer per jaar goed uitzoeken. Zoveel werk is dat ook weer niet…

   (het verborgen spaarpotje van eigen risico gespreid betalen is trouwens geheel gratis. Dat kost niks extra. Je mist enkel die 0.05% rente… ofwel: circa 10 cent).

   1. Tiny Reply

    Die zit bij mij niet onder de tandartsverzekering, maar bij het kleine stukje aanvullend dat ik heb. Bij dat aanvullend is het voor mij ook echt de bedoeling alleen echt hoge risico’s af te dekken.
    Tandarts verzekering vind ik gewoon echt te duur met die paar tientjes die ik kwijt ben aan controle en wat tandsteen verwijderen.

    1. Kaspar Reply

     Klopt. Tandongevallen verzekering valt nooit onder tandarts verzekering, maar is sinds onderdeel van de aanvullende verzekering (Maar regelmatig ook niet!).
     Tandarts verzekering kan enkel uit bij echt slecht gebit. Ik ben jaarlijks 150 euro kwijt aan de tandarts ongeveer. Beduidend minder dan de verzekering.

     Maar verder twijfel ik er niet aan om aanvullend te verzekeren, sta ik op restitutie polis en wil ik geen hoog eigen risico. De eerste twee zijn een financiële én geldkwestie. De laatste is vooral gevoel.

 8. Vera Reply

  Momenteel alleen een basisverzekering met standaard eigen risico, omdat we toch af en toe wat zorg gebruiken. Maar voor volgend jaar overweeg ik een aanvullende verzekering omdat het één en ander veranderd in mijn persoonlijke situatie. Maar dit is dan alleen voor mijzelf, niet voor mijn man.

  Vroeger had ik de duurste aanvullende verzekering, want dat hadden mijn ouders ook. Gelukkig ben ik nu wat wijzer.

 9. Wilma Reply

  Hier naast de basisverzekering een aanvullende top en een uitgebreide tandartsverzekering en het lage eigen risico dat in 10 termijnen betaald wordt en idd vaak een leuk spaarpotje blijkt in maart. We hebben dus, gelukkig en dankbaar, weinig zorg nodig. Maar wél soms fysio-periodes, die wel iets ingekrompen zijn maar nog steeds voldoende voor een heel jaar. Ik denk dat we, als we puur naar onze eigen situatie zouden kijken wel iets goedkoper uit zouden kunnen zijn. Maar voor ons geldt nog steeds het gevoel van solidariteit. Wat wij niet gebruiken komt een ander weer ten goede omdat we bijdragen aan het totaalvermogen waar uiteindelijk alles van betaald moet worden. Wat daarbij mee speelt is dat onze docter een énórme kostenpost is geweest gedurende 7 jaar en daarna een heel behoorlijke kostenpost is gebleven en zal blijven. Met het “ik-betaal-allen-wat-ik-zelf-nodig-heb-systeem” naar Amerikaanse leest zouden wij 100 x failliet en/of onze dochter dood zijn geweest….dus vandaar 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+